Napisal/-a Slowfly » 01.10.2004, 23:42
Zadnje leto delam v službi - poleg vsega ostalega seveda - daljinsko vodeno kamero -robota , za TV-kontrolo podzemnih cevovodov , od profila 200 mm naprej. Pravzaprav posodabljam cca 30 let staro IBAK-ovo kamero , pa je bilo stroškov za cca 1,5 Mio SIT . Kar naprej se mi pojavljajo novi problemi , ko rešim enega se takoj pokažeta vsaj dva nova. Pa bo vsaj upam , čez kak teden projekt pri koncu, stvar pa bo delala tako kot sem si zamislil.
To sem zapisal zato , da boste vedeli , da prekleto dobro vem o čem govorim.
Kamera o kateri sem pisal prej , samo včasih mora preko kakega sifona v cevi , v katerem je ostala voda. Nikoli več kot pol metra globine , pa so že pri profesionalnih izvedbah težave s tesnjenjem. V morju , na globini 30 m (kolikor vem se globje navadni potapljači naj ne bi potapljali ), pa težave lahko množiš s faktorjem 1000. Kabli za te zadeve so strogo namenski (signalne žile , napajalne-močnostne žile , ter koaksialni vodnik za prenos video signala , nosilnost od 300 kg dalje), dragi kot žafran - 100 m takega kabla je od 3000 € dalje. Dobavljivi pa so samo kot rezervni deli pri proizvajalcih kamer za kontrolo podzemnih cevovodov. Potem so tu posebni visokotlačni vodotesni konektorji. Materiali morajo biti vsi INOX. Obdelava zelo natančna , zaradi tesnjenja , saj mora kamera-podmornica biti razstavljiva. Pojavi se še problem stabilnosti , če je v ohišju nadtalak (kar bi bilo priporočljivo), je problem regulacije tega nadtlaka. Problem je tudi kako zagotoviti nevtralen vzgon na vseh globinah. Osvetljevanje z LED diodami sem imel tudi sam v mislih pri svojem projektu , vendar se ne obnese , zaradi neusklajenosti barve svetlobe LED-ic in barvne občutljivosti kamere. Splošno dobavljive CCD kamere namreč skoraj ne zaznavajo svetlobe BELIH LED diod. Tisto kar z očesom normalno vidimo , CCD modul skoraj ne zaznava (preveril) , torej je treba uporabiti halogenske svetilke. Pogonski elektromotor(ji) naj bi vili za napetost okrog 40 - 48V enosmerne , zaradi čim manjših tokov pri enaki moči , in s tem posledično manjših padcev napetosti(zadostuje tanjši presek kabla)Enako naj bi bile vezane baterije svetilk ( če so 12 V - štiri zaporedno - 48 V)
Zakaj 48 V ? Zato , ker je to najvišja dopustna (varna) napetost , za delo v vlagi oz vodi. Za smogradnjo celotne naprave je treba imeti kar cel spekter specialnih znanj. Dobro poznavanje elektronike , struženja , varjenja Inox materialov .... Pa še lastno stružnico (ne kakšno namizno) itd...... Tudi monitor na katerem bi gledal sjiko podvodnega sveta , mora biti posebne izvedbe , sicer bo zaradi soli ki je je na morju povsod dosti ( za elektroniko pa itak vedno preveč) , kmalu samo še za v morje. Enako je z vso krmilno elektroniko.
Možnosti , da bo zadeva kdaj zdovoljivo operativna so precej majhne.
Kdor se ima vsaj malo rad in ni popoln mazohist , se bo zadevi izognil na daleč. Verjetno sem kakšno stvar pozabil omeniti , vendar je že to kar nisem pozabil več kot preveč.
lp