Različni sprejemniki/različni kvarci

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

Različni sprejemniki/različni kvarci

OdgovorNapisal/-a Vombat » 03.10.2004, 08:15

Vem da je bilo o tem že govora, ampak zanima me če kdo ve link do kakšne tabele, kjer bi lahko videl kateri kvarci delajo pod različnimi firmami sprejemnikov.
Sem že iskal na googlu, ampak brez uspeha.

Zanima me namreč sledeče. Če imam:

ODDAJNIK:
Futaba
Multiplex

SPREJEMNIK:
Multiplex
Schulze

KVARCI:
Futaba
Multiplex

Se vse to da kombinirat drug z drugim ali katiro ne dela kje?

Hvala, LP
Uporabniški avatar
Vombat
Naš človek :)

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Kroko » 03.10.2004, 08:36

Katerikoli sprejemnik lahko uporabljaš s katerimkoli oddajnikom.

Kvarc v sprejemniku mora biti enakega proizvajalca kot sprejemnik, razen če ni v navodilih sprejemnika posebaj napisano z katerimi kvarci dela.

Kvarc v oddajniku mora biti enakega proizvajalca kot oddajnik, razen če ni v navodilih oddajnika posebaj napisano z katerimi kvarci dela.
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bor » 03.10.2004, 09:27

Meni Futabin kvarc lepo dela v MPX Pico sprejemniku, pri MPXovem kristalu v oddajniku. Če se je domet kaj spremenil, ti pa ne morem rečt.

LP, Damjan
Včasih je bolje imeti mir, kot pa imeti prav!
Uporabniški avatar
Bor

Kraj: Ljubljana / Velenje

OdgovorNapisal/-a alien » 03.10.2004, 09:32

Hja to glede kvarcev je malo lari fari ce mene vprasate (beri nategovanje folka).

Ker npr. obstajajo tudi "univerzalni" kvarci ki delujejo z vsemi proizvajalci (lahko so izjeme?).

Slisal sem da glede oddajnika tako ni problema, znajo pa biti obcutljivi sprejemniki.

Samo meni se to vseskupaj zdi zelo cudno, saj kvarc da frekvenco in that't it. Nemore zdaj en dat taksno, en pa drugacno. Mislim da je se proizvajalec isti vsega skupaj, oni pa pol lepo prepakirajo in prodajajo v rangu 7-14EUR. V resnici pa je vreden vsaj 2-3x manj (vsaj toliko pridejo kvarci v drugih ferkvencnih obmocjih).

Bi pa bil zelo vesel, ce lahko nekdo to tehnicno razlozi v cem naj bi bile razlike.
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 03.10.2004, 10:42

alien napisal/-a:
Samo meni se to vseskupaj zdi zelo cudno, saj kvarc da frekvenco in that't it. Nemore zdaj en dat taksno, en pa drugacno. Mislim da je se proizvajalec isti vsega skupaj, oni pa pol lepo prepakirajo in prodajajo v rangu 7-14EUR. V resnici pa je vreden vsaj 2-3x manj (vsaj toliko pridejo kvarci v drugih ferkvencnih obmocjih).

Bi pa bil zelo vesel, ce lahko nekdo to tehnicno razlozi v cem naj bi bile razlike.

Kar se kvarcev tiče imaš prav ampak pri modelarskih firmah na kvarcu ne piše frekvenca kvarca ampak frekvenca na kateri dela napravica in tukaj se zalomi namreč skozi konstruiranje vezja se da z različnimi kvarci priti na enak končni rezultat.(zato dostikrat ne dela po menjavi)
Vzameš osciloskop in pomeriš "modelarski kvarc in greš v "navadno štacuno ga kupit pa je poceni :shock:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Robi » 03.10.2004, 11:07

Graupnerjev oddajniški quarz v futabinem oddajniku NE DELA. Preverjeno. Pri sprejemnikih še nisem naletel na težave zaradi quartzov druge firme.

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a Kroko » 03.10.2004, 11:28

Frekvenca modelarskega kvarca NI takšna kot piše na kvarcu. Če bi bila, potem ne bi bilo razlike ned sprejemniškim in oddajniškim a ne.

Elektronika v napravah uporablja kvarc, da lahko oscilira na neki frekvenci. Elektronika pa uporablja množilnike, delilnike, seštevalnike in pojma nimam kaj še, da doseže "pravo" frekvenco.

Čisto možno in verjetno je, da bo stvar delala. Poveča pa se občutljivost na motnje in domet, saj napravi nista povsem usklajeni.

Zaradi mene lahko uporabljate karkoli, samo ne potem trositi okoli govoric v smislu "ta pa ta sprejemnik je zanič".
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a Vombat » 03.10.2004, 20:31

OK hvala vsem. Vidim da ne bi smel imet problemov
Uporabniški avatar
Vombat

OdgovorNapisal/-a alien » 03.10.2004, 22:12

Hvala za razlago. Sem si kar mislil da kvarc je kvarc, da je trik drugje. Lepo nas kasirajo za te ferkvencne trike...
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien

OdgovorNapisal/-a Vombat » 04.10.2004, 14:51

Jap. Pred kakimi 10 leti sem v nemčiji videl ko so prodajali v eni trgovini kvarce in sicer 1DM za kos. Sicer so bile frekvence neke druge in ne modelarske, ampak pokaže, koliko so modelarskim kvarcem navite cene
Uporabniški avatar
Vombat

OdgovorNapisal/-a grega » 04.10.2004, 15:27

Šulce in graupner tudi nista kompatibilna.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a mihah » 04.10.2004, 15:48

grega napisal/-a:Šulce in graupner tudi nista kompatibilna.

Grega, v kakšnem smislu nekompatibilnosti je govora.

Moja sedanje izkušnje - vse spodaj naštete zadeve se lepo medsebojno sporazumevajo, ne glede na kombinacijo.

RV naprava
Graupner XS-6 Synthesizer
MC-12 in ta stara MC-16 z Graupner kvarci

Sprejemniki:
Schulze alpha 8 in 4 na Graupner/Schulze/Multiplex kvarce
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a grega » 04.10.2004, 16:26

Ja, verjetno graupnerjev kvarc na Shulze paše. Shulze kvarc pa na R700 ne paše.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a Vombat » 04.10.2004, 16:52

Ko je pa že ravno v tem govora. Kaj razlike v kvaliteti med Schulze kvarcem in Robee kvarcem? En par moram kupiti kmalu, pa me zanima ali je vseeno ali so kateri boljši

LP
Uporabniški avatar
Vombat

OdgovorNapisal/-a Intruder » 04.10.2004, 18:13

Pozdravljeni prijatelji modelarji!

Nisem želel odpirati nove teme, in bi o kvarcu in sprejemniku kar tukaj vprašal:

Imam Webra Pico S5 sprejemnik, ki zahteva mini Kvartz. Da ne bi preveč odstopal od proizvajalca sem se odločil za nakup Webrinega Mini Kvarca. Vse lepo in prav, dobil sem ga, po velikosti lepo paše v odprtino v ohišju, vendar ima nogice vsaj 3x pretanke (premali fi) za podnožje, in kvarc kar prosto pade iz sprejemnika, da ne omenim nepravilno delovanje - trzanje servotov. Ok, takšen improvizator kot sem sem rekel, da sprejemnik ostane pri meni, in sem kvartz kar prispajkal v sprejemnik (vem da sem si pridobil status idiota), in sedaj deluje tako kot treba!

Zdaj me pa zanima, kakšne so vaše izkušnje in predvsem mnenja!?

Kako lahko naredi ista firma takšen "feler"?

Ali sem pa jaz tisti čudni in ima Webra več Mini Kvarcev? Več vrst? Malce sem razočaram, drugače mi je pa sprejemnik zelo pri srcu! njegova veikost in teža (vse skupaj 7g) me prav navdušuje!

Zdaj pa vi meni povejte! :D

Lep pozdrav!

Jan
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Vombat » 04.10.2004, 19:35

Jaz sem ti pa hotel svetovati, da kvarc prilepiš :lol:
Uporabniški avatar
Vombat

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 04.10.2004, 20:13

Živjo Jan!

Jaz sem kupil tegale malega drekca, sedaj pa ga še ne morem preizkusiti, ker moram nabaviti enak oddajniški kvarc (81 kanal na 40mhz). V logatcu so mi rekli da je dobavni rok 3 tedne...niti ne vem če se bodo sploh potrudili nabaviti ta kvarc.

Kar se pa tiče mini kvarca, meni zelo trdno sede v svoje ležišče, samo me pa čudi zakaj so ob tako minimalnem ohišju, izbrali lego kvarca, ki kar čaka da se nekaj zadene ob njega in ga polomi, zvije ali kako drugače pokvari. Sem videl da bi se ga dalo popolnoma skriti v ohišje če bi ga postavili noter od strani... zasukano za 90° v levo če gledamo na spodnjo slikco...

LP Mitja
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 04.10.2004, 20:54

Hmmmm.....Ultralajt....to pa res čudno. Jaz mojega enostavno nisem "spasal" tako kot bi mogel. Kar padel je ven :?

Za Kvartz pa ti priporočam Gospoda Šuntnerja iz Maribora, ki ti bo Webrine kvartze in nasploh VSOOO Webrino robo zrihtal v kratkem času. Meni je tale kvartz zrihtal v enem tednu, pa ga je mogel naročiti! Cena je bila več kot ne ugodna - 2600 SIT. Mislim pa da je na MSM foromu prijavljen kot Webmar! Telefon: 041731559 (Šuntner - žal ne vem imena :oops: ).

Glede tega, kaki skriti kvartz pa poglej priloženo sliko. Upam, da ti ne bo slabo, kaj sem storil, vendar sem zmanjšal sprejemnik na enako velikost, kot brez kvartza!

Vsem tistim, ki imate slab želodec priporočam, da si slike ne ugledate!
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 04.10.2004, 21:19

Za sprejemnik imam kvarc...sem pri nakupu videl da se ne da dobiti 58 ali pa 86 kot jih imam za oddajnik, pa sem se kar v naglici odločil za "eksotično cifro" 81. Sedaj pa moram enakega dobiti za oddajnik!

Kar se pa tiče tvoje predelave, bi pa rekel samo: "Adijo garancija!" :)

Drugače pa itak mnogi na ta način olajšajo še za kak gram svoj sprejemnik. Upam da ti bo tudi tako predelan dolgo služil.

Ker pa je tema KVARCI, naj še napišem eno mojo pripombo na Graupnerjevo napravo X-412, MC-12, sprejemniK R700... ki imajo kvarc vstavljen v plastično ohišje na katerem je lepo napisano ali se gre za oddajniški (T) ali sprejemniški (R) kvarc. Vse lepo in prav. Vendar če hočeš sam kvarc potegniti iz tega ohišja (naprimer da hočeš zamenjati sam kvarc), gre to zelo zelo na trdo in je verjetnost da se kaj zalomilo velika. Sicer mi do sedaj še ni bilo treba narediti tega a če dobim kvarc od kake druge firme brez tega originalnega ohišja, bi bilo prestavljanje tvegano.

Lp Mitja.
Zadnjič spremenil ultralajt, dne 05.10.2004, 08:25, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a kiwi » 05.10.2004, 00:45

Hi!

Ja Mitja to pa je res. Sam imam MC 15 graupnerja in sem res z veliko tezavo spravil sprejemniski kvartz iz plasticne srajcke. Moras ful pazit, ker ga lahko zelo hitro zlomis ali kako drugace poskodujes, da vec nima tiste lastne frekvence za katero je bil narejen.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

Naslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost