Po samo slabem pol leta letenja ugotavljam, da mi komandi MC-12 in ta "stara" MC-16 ne nudita dovolj programabilnih možnosti. In to že pri F5J, kjer bi se rad bolj "igral" s flapom. Malo sem muhast, pri MC-12 bi se to še nekako dalo, ampak nekako počasi premišljujem za nakup nove naprave za naslednjo leto, kjer bo verjetno prišel še vsaj 1 letalni model več.
Vsekakor sem z obema MC-12, še sploh pa s starejšo MC-16 zelo zadovoljen (ročice) za tisto kar ponujata. Nikoli me napravi nista pustili na cedilu.
Moram še poudariti, da sem pristaš Graupnerjevih naprav. Ampak vse se lahko spremeni, nisem tako zadrt.
Kar je edino, kar me poleg pozitivnih izkušenj vleče bolj h Graupnerju je to, da imam "goro" Graupnerjevih kvarcev, vrednih "malo bogastvo".
Včeraj mi je Mekgajver dal za probati leteti z FX-18 in moram reči, čeprav sem držal napravo v rokah, mi je postala zelo všeč. Še sploh, ko mi je začel razlagati in kazati možnosti programiranja.
Komentar: Za to ceno super. Ampak bi si kasneje vsekakor omislil pult, 4 točkovni pas in daljše ročice. En minusek - kupiti moram Futabine oddajniške kvarce. Graupnerjeve sprejemniške lahko ohranim. Tako mi je bilo rečeno.
Vsekakor pa sem imel pred tem že v mislih precej dražjo MC-19.
Nekaj sem našel na netu glede prvih teoretičnih primerjav:
http://members.aon.at/flug.fiala/mc19.html
Ampak, bo verjetno veliko bolje, če se bo dalo to v živo videti in pa prediskutirati z enim, ki si zares spozna.
Potem pa mi je tudi danes po malo surfanja v oči padla Futaba FF7. Moram najti še malo več informacij in kakšne teste.
Potem so še možnosti, tipa kakšna rabljena graupner/JR X3810 ipd ...
Kaj pa dejansko rabim:
Namen imam predvsem leteti s preprostejšimi modeli, kompleksnejši bodo pa tipa jadralci/hotlinerji, kjer se potrebuje že vnaprej pripravljene programe, še kaj dodatnih mešalnikov in pa predvsem nastavitve za faze letenja.
Kar se tiče ročnega ali pultnega letenja - hmm, sicer sem navajen bolj na pult, vendar sem dolgo let vozil ročno in ni problema.
Če se komu da malo bolj podrobno napisati bi se priporočal, preden pa samo bleknete nekaj bolj ali manj pametnih stavkov pa se raje zadržite. Bom se že pozanimal v živo...
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...