ODPRTA IN KONSTRUKTIVNA DEBATA F5J PRAVILA

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a Kroko » 03.10.2004, 08:30

Kot prvo bi se opravičil kolegom iz Hrastnika, ker sem jih preselil v Zagorje. Zmedel sem se, ker so tekmo organizirali v Zagorju pa...
Saj ni zamer a ne?

Seveda sem prebral celoten vaš predlog. Odločil sem se, da komentiram samo eno točko.

Jaz se 100% strinjam z Rokovim predlogom. Zdi se mi logičen in preprost. Najbolj pomembno pa je, da je kompatibilen z pravilniki ostalih držav z katerimi potekajo pogovori o skupnih tekmah.

Z nobenim od predlaganih sprememb pravilnika se ne strinjam.

Bi pa v pravilnik dodal še točko, ki bi definirala regularnost tekme (mislim da brez fly offa tekma ne bi smela biti regularna) in o pogojih (veter, dež, sneg, potres...) pri katerih se tekma prekine.
Uporabniški avatar
Kroko
Naš človek :)

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a mihah » 09.10.2004, 19:01

Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 10.10.2004, 19:44

Debata se je povsem umirila kako to? Bliža se tekma v Celju, po tekmi bomo podebatirali in sprejeli pravilnik za naslednje leto

KOGAR NE BO SI BO SAM KRIV
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a A. Kovač » 12.10.2004, 10:38

Končno je izšel tudi članek o kategoriji f5j v TIM-u.
Pohvala Andreju Petrovčiču za lepo napisan članek.
Drugo sezono bo treba pa še kaj več napisat o tekmah, da ne bodo pisali samo o raketarskih ........ prireditvah.

Pa še to: A bomo v Celju tisto kar bo dogovorjeno spravili tudi na papir in dodali podpise? In ali bo šlo za glasovanje po večinskem sistemu?

Glede na to da je že jesen, bi bilo dobro da se na ta datum dobimo v CE, če tudi bo deževalo. Kajti debata zna trajati dolgo in mislim da bo cca 3 ure premalo da se uskladimo.

Glede na to da imajo ČUKI še eno tekmo po Celjski, bi lahko ta pravila že sprobali. Glede na to da se v Škofji Loki obeta Alkohol na kvadrat, menim da ni primerno prizorišče za resno debato o f5j v prihodnosti. Za sprobat pravila bo pa čist super.
Prosim da me čuki ne bodo, razumeli narobe.

lp Kovač Aleš
Uporabniški avatar
A. Kovač
Član

Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a Robi » 12.10.2004, 10:59

Celje je v soboto določeno za sprejem pravilnika po tekmi in tudi v slučaju, če tekma zaradi slabega vremena odpade. Marsigdo se bo verjetno vprašal, gdo je določil ta termin. Določil ga je Rok, ker se je on tudi potrudil, da je naredil osnutek pravil. Ker disciplina trenutno pri nas nima drugega statusa kot "ljubiteljska disciplina" in zato trenutno tudi nima uradno priznane odgovorne osebe, ki bi lahko sklicevala sestanke, se bomo morali pač vsi strinjati s tem, da je sestanek v soboto uradno sklican s strani Roka in bo vse, kar bo na tem sestanku sprejeto tudi uradno obveljalo.

Predlagam, da si vsi zainteresirani za sestanek napišejo svojo pripombe po vrstnem redu v pravilniku, ki se bodo zbrale na začetku sestanka in se jih bo potem tudi utemeljevalo in na koncu z glasovanjem potrdilo ali zavrglo. Že vnaprej je treba zagotoviti red, drugače bo šlo vse križem in kražem in se ne bo dalo pametno diskutirati.

Ko bo pravilnik obdelan in sprejet se bo potrebno pogovoriti tudi o odgovorni osebi za to disciplino, ki bi bila pripravljena žrtvovati tudi nekaj svojega časa za administrativne posle in komunikacijo z zunanjim svetom. Verjetno ima gdo še kakšen drugi predlog, ki se ga lahko uvrsti pod točko razno in se bo potem razpravlja o njemu.

Rok se je potrudil in zagotovil prostor v klubski učilnici na letališču, tako da je za to poskrbljeno. Če bo sestanek predolgo trajal in se nam bodo začeli oglašat želodčki, pa se bo menda dalo tudi naročit, da nam pripeljejo kaj za pod zob kar na letališče (pice).

VABLJENI V ČIM VEČJEM ŠTEVILU NA TEKMO ALI PA TUDI SAMO NA SESTANEK!!!

Lep pozdrav, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a luigidon » 12.10.2004, 11:34

Jaz se povsem strinjam, da se v Celju dorečejo pravila, v Škofji Loki se pa to sproba:))

KAr se pa Tima tiče pa mislim, da raznih reportaž tekem ne bomo videli notri, ker glavni urednik ni kaj navdušen nad tem. Je pa toliko bolj navdušen nad tem, da se objavi notri načrt za izdelavo f5j. Je kdo interesnt da kaj nariše?

Jaz zbiram material glede teorije o pogonih itd. kar je pisal Miha, pa tudi o termiki, kar sta pisala Samo in Mitja. Najprej bi pa radi v Timu videli načrt letala, šele potem ostalo:))

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a luigidon » 12.10.2004, 11:43

Jaz bi v dnevni red dodal še nekaj. In sicer uskladitev štartnin. Namreč tudi štartnina je verjetno eden izmed razlogov, da se tekme ne udeleži več tekmovalcev. Meni se zdi štartnina 3.000 sit, dokaj draga. Pa dejmo pozabit zdaj na dobiček organizatorja. Dajmo poizkusit čimmanjšo štartnino, ki bo pokrila stroške. Malica oz. žar itd je zelo fajn, ampak dvigne ceno štartnine.

Tako, da zelo pozdravljam določitev Roka, da je štartnina le 1000 sit, kar se mi zdi zelo fer cena in pa predvsme takšna cena, ki omogoča, da jih pride čimveč.

Če predvidevamo da bo v prihodnjem letu 10 tekem, torej 10x3.000 sit=30.000 sit, kar je pa kar malo veliko, se vam ne zdi?

Torej, še štartnina na dnevni red :D
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a rock » 12.10.2004, 11:51

"predstavnik za stike z javnostjo" g. Robi Mežnarič, hvala :lol:

Glede sestanka in sprejetja pravil je že Robi vse napisal.
Jaz še samo vse skupaj potrujem.

Učilnica je pripravljena. Za hrano in pijačo bomo skupaj poskrbeli.
Ne pozabite na predloge in utemeljitve.

Vse bi še enkarta spomnil najpomebnejše. V pravilnik je potebno dodati še uvod. Smisel kategorije in podobno.

Za "mušter" nekaj kar je že Miha enkrat napisal:

F5J kategorija je namenjena dejansko modelarjem, ki imajo zelo različne poglede, potrebe, želje. Skupno je to, da se srečajo s tako različnimi koncepti in se pri tem prav vsi vsak po svoje zabavajo, vendar pri tem ni večjih razlik oz favoritiziranja!

To naj vsak po svoje razume. Vendar je potrebno to napisati in upoštevati v izhodišču. F5J kategorija ima nekaj velikih nesmislov in potrebno jih je predstaviti tako, da bodo postali smiselni.

A. Kovač napisal/-a: Pa še to: A bomo v Celju tisto kar bo dogovorjeno spravili tudi na papir in dodali podpise? In ali bo šlo za glasovanje po večinskem sistemu?

Pravilnik gre na papir. Razposlan bo v vse klube, objavlen na forumu in nekaterih internet straneh, dalo se bo dobiti vse skupaj tudi v elektronski obliki. Vse je že tudi pripravljeno, da se bo razpošiljalo v "zaklenjeni" obliki, tako, da bo res vedno in vsepovsod za vse enako.

Glede glasovanja in podobno. Večinski sistem je pri naši zadevi lahko zelo vprašljiv. Je enkrat že Big A prav lepo napisal kaj v našem primeru to pomeni.
Ker smo razumni ljudje, verjamem, da se bomo pametno dogovorili in pravo zadevo sprejeli. Tudi, če po potrebno posečt po kakšnem drugem sistemu in ne večinskem. Če bo prišlo do kakšnega takšnega problema mislim da smo dovolj razumni in bomo verjeli izkušnjam.

Sicer pa, najprej se moramo vsaj dobiti, potem si bomo metali kopja. :lol:
Uporabniški avatar
rock

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12.10.2004, 11:53

Kakorkoli se grdo sliši, je organizacija tekme lahko ali biznis ali pa dobra volja. Temu primerna je tudi štartnina. Mislim da je prijavnina odvisna od organizatorja in da ne spada v pravilnik. Da bi pa vse radi vse čim ceneje dobili se pa itak razume.

Jaz dam včasih rad kakšen tolar več za "all inclusive" varjanto. Je pa pomembno da vem, kaj bom za denar dobil.

Če nekdo zagotavlja, da je za hrano in pijačo poskrbljeno, potem pričakujem kakšno klobaso oz. čevapčič in pivo. Ne pa sendvič in sok.
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a rock » 12.10.2004, 12:00

Matjaž,

Glede startnin ni vse tako enostavno.

Če je 1000SIT za tekmovalca tisto kar bi še dal, je to za organizatorja prava nočna mora.

Če se bomo odločili da bodo imele F5J tekem velik ali raje rečem poudark na druženju je potrebno zagotoviti hrano in pijačo. To se za 1000Sit na tekmovalca ne da narediti.

Se pa strinjam s Krokom, da je starnina stvar organizatorja o čemer v pravilniku ne sme biti govora.

Lahko pa je stvar dogovora med organizatorji.......

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a A. Kovač » 12.10.2004, 14:16

Glede glasovanja pa tole:

Če se ne gremo večinskega sistema pride do nekako takšnele situacije.

Recimo da je modelar X zelo izkušen in ima super rezultate (in oh in sploh), in bo zato ker je prisoten na sestanku, sforsiral svojo idejo zato ker ima neke vrste vpliv na druge tekmovalce. Večina bi sicer izglasovala drugače vendar ker je to mnenje pilota X bo obveljala njegova, ker je pač on izjavil to in to.
Razmišljam o tem zato, ker navadno šimpioni rezmišljajo precej drugače od večine in postavlja se vprašanje če je njihovo razmišljanje pravo(verjetno je ker zmagujejo). Vendar se je njemu lažje podrediti pravilom ki jih pišejo drugi, kot pa drugim (95%) pravilom ki jih je sforsiral pilot X.
Z oznako pilota X, ne merim na nikogar iz f5j klase, gre samo za hipotetičen primer.
Jaz osebno sem vseeno za večinski sistem glasovanja (80%) - pomeni potrditev.

lp Kovač Aleš
Uporabniški avatar
A. Kovač
Član

OdgovorNapisal/-a rock » 12.10.2004, 14:31

Sem že povedal, da upam, da smo dovolj razumni in se bo vse dalo urediti po večinskem sistemu.

Poblema modelarja X se bomo poskušali v velikem krogu izognat. Bi se pa zanesel naj, ko se bo govorilo o zdevah, ki so "lajiku" popolnoma neznane.
Sam bi spomnil na možnost primera modelarja Y, ki je v svojem življenu bil samo na eni tekmi in še na tej tako za hec. Nikoli ni razmišljal o problemih in podobno. Dobi pa popolnoma enakovreden glas proti modelarju X.

Pravim in upam, da vodo pravila oblikovana po večinskem sistemu, vendar vsaj s kančkom razuma.
Govorim o pravilih, ki se "nasplošno" tičejo F5J kategorije.

Del pravil, ki pa vodi in usmirja ostalo bi pa vseeno zaupal ljudem, ki imajo s tem izkušnje.
Kakor pa opažam o tem delu pravilnika tako ali tako ne bo govora.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a A. Kovač » 12.10.2004, 17:00

Rok

Vem da je nekaj tudi modelarjev Y, pa vseeno je vsaj 80% tistih, ki pa dosti vedo o zadevi. Če bodo glasovali samo tisti, ki so letos dirkali, potem je problem rešen.
Sam se recimo nagibam k temu principu zato ker npr.:

Uporaba baterij Li-Po
Če gremo glasovat jih bo nekaj glasno za (Mogoče piloti X )
Dosti bo pa tistih, ki so proti zaradi financ.( Vsi vemo da ni problema kupit baterij Li-Po, polnilec pa je treba menjat - strošek)

Nekateri bodo za predelave motorjev, drugi spet ne.

V takih primerih bi po mojem kamot odločala večina.

Sicer se pa tudi sam zavedam, da verjetno ne bo problema z RAZUMNO POTJO, vendar sem prišel na takšno razmišljanje, ker so se na avtobusu, ko smo šli na Madžarsko, prav lepo kresala mnenja.

lp Kovač
Uporabniški avatar
A. Kovač
Član

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 12.10.2004, 20:10

Fantje, ko se boste menili o koncni obliki in sprejemu pravilnika, se zavedajte da sprejemate NADALJNO USODO kategorije......

Rezultat vasega pametovanja se bo pokazal naslednjo sezono, ko bomo steli koliko (malo) nas se prihaja na tekme.

Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ZZ-Top » 12.10.2004, 20:15

Roman Ložar mi je danes poslal mail v katerem je mi j episal o vsam mogočem, za komec pa mi je napisal tole. Zdi se mi smiselno. Povejte še ostali, kaj si mislite.

P.S. Za naslednje leto imam dober predlog. Tekmovali bi v treh
kategorijah: 400, 7 celic in 400 nacional.
400 nacional bi bili modeli brez prenosa in pa max. dva servo motorja,
se pravi kategorija za začetnike penzioniste in tiste ki nimajo
dovolj denarja. Comment!!!
Uporabniški avatar
ZZ-Top
Član

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 12.10.2004, 20:22

za začetnike penzioniste in tiste ki nimajo
dovolj denarja.

Ne slisi se ravno lepo ko preberes naglas....nekako odbijajoce...

"Ah, med penzioniste pa ne grem, sm raje doma...!" bi lahko bil odziv na tako razlago "nacional kategorije"

Drugace pa je za novince kategorija z direktnim prenosom zelo zanimiva, pa tudi stari macki bi verjetno tekmovali v njej...saj so nekateri presneto proti motorjem in podobni navlaki na jadralcu, ceprav pa vidim, da so se na svojih modelih prav na pogonu potrudili u piko...ko jih gledas na tekmi...kam zlezejo v 60 sekundah

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ZZ-Top » 12.10.2004, 20:24

:lol: :lol: :lol: pod penzijonisti so mišljeni pač piloti, ki pridejo na tekmo predvsem oz. samo zaradi druženja
Uporabniški avatar
ZZ-Top
Član

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a Vombat » 12.10.2004, 20:56

3 kategorije je malo veliko se mi zdi. Če računamo koliko ljudi je letos hodilo na tekmovanja, bo bolj težko to speljano čez. Mislim da bi bile 2 kategoriji dosti. Ena za boljše modele (in modelarje) druga pa za ala telstarje
Uporabniški avatar
Vombat

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 12.10.2004, 22:08

a zdej bomo imeli pa dve jakostni skupini kot pri smučanju :lol:

ne iskat klase tam kjer je ni bistvo F5J je

Vzemi 400 motorček in okoli zgradi nekaj kar leti
8 celic
pa letet z istomišljeniki

Direkt ali getrib nima veze kostrukcija mora biti pogonu primerna
Uporaba LIXX celic je razen v teži hendikep za uporabnika (ni obratov)

Bojazni okoli X in Y pa valjda ne more bit tapravi politiki so že zdavnaj začeli z lobiranjem :lol:

sploh pa preveč panike okoli normalnih stvari pravilnik bo zelo malo (če sploh) kaj spreminjal samo dorekel bo stvari. ki so bile do sedaj na pol nedorečene.nič bat nobenih preglasovanj ne bo (100 jih pride z mano :lol: )
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a ZupJo » 12.10.2004, 22:12

ZZ-Top napisal/-a:P.S. Za naslednje leto imam dober predlog. Tekmovali bi v treh
kategorijah: 400, 7 celic in 400 nacional.
400 nacional bi bili modeli brez prenosa in pa max. dva servo motorja,
se pravi kategorija za začetnike penzioniste in tiste ki nimajo
dovolj denarja. Comment!!!

Hojla!

Ideja za 400 nacional se mi zdi zanimiva -- če bo aktivna sem sigurno zraven. Telstar namreč še vedno služi namenu :D !

L.p.

ZupJo
Uporabniški avatar
ZupJo
Član

Kraj: Domžale

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov