Moj prvi brezkrtačni motor, navodila za BK 1870

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Moj prvi brezkrtačni motor, navodila za BK 1870

OdgovorNapisal/-a Bor » 18.10.2004, 22:44

No, pa smo tam.

Danes mi je uspelo spravit v pogon moj prvi BK motor (oz. kar dva!). In sicer sem predelal dva motorja iz odpadnih CD-ROMov. Sicer ne delata nevemkaj, ampak vrtita se pa le. Eden je z originalnim navitjem, eden pa je previt na 15 ovojev 0.4 mm bakrene žice. Magneta sta zaenkrat še originalna.

Zdaj pa k problemom. Motorja sem priklopil (seveda ne naenkrat) na BK regulator BK 1870, ki je zaenkrat edini BK regulator pri roki. Problem je, da motor od začetka zelo cuka in skače, potem nekako le zažene, potem pa pri pospeševanju kar naenkrat spet zabremza, poraba toka pa v trenutku zelo naraste. Če se prav spomnim, gre za "streljanje mimo".

Verjetno bi se dalo to vsaj delno rešit z nastavljanjem reglerja. Problem pa je, da z reglerjem (ki je z druge roke) nisem dobil navodil. A me lahko kdo preskrbi z navodili za serijo 18xx ali pa mi kar napiše postopek programiranja (kaj in kako)? Bi bil hvaležen...

LP, Damjan
Včasih je bolje imeti mir, kot pa imeti prav!
Uporabniški avatar
Bor
Naš človek :)

Kraj: Ljubljana / Velenje

OdgovorNapisal/-a mihah » 18.10.2004, 23:34

Damjan!

Navodila bom poskeniral in jih objavil jutri. Poleg še enega ali dveh, ki nista aktivna na tem forumu, sva edina lastnika teh regulatorjev v SLO. 8)

Me pa preseneča, da je krmilnik zagnal CD-rom motorček. Krmilnik je narejen in optimiziran samo za 2-polne motorje. Še bolje pa deluje z Lehnerjevimi motorji.

Če boš rabil programiranje - jaz imam vmesnik za računalnik.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a Bor » 18.10.2004, 23:47

Hvala, Miha.

...sva edina lastnika teh regulatorjev v SLO.

Kul 8) . Čeprav v takih primerih to ni vedno dobro...

Sej drugače ne mislim poganjat CD-ROM motorjev v kakih slowflyerjih s tem reglerjem, ampak navodila pa vseeno prav pridejo.

A je vmesnik za PC kaka posebna znanost ali je samo kabel? Kaj pa gonilniki?

LP, Damjan
Uporabniški avatar
Bor

OdgovorNapisal/-a mihah » 18.10.2004, 23:49

Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a Bor » 19.10.2004, 20:15

Tnx. Bom pogledal.

Sicer pa sem danes nabavil BK reglerček, ki je bolj primeren za take motorje (do 12A toka) in rezultati so kar presenetljivi.

BK motor s 3x3x15 ovoji iz CD-ROMa sem malo primerjal s Speed 280 Race, ki sem ga imel prej v Mini Piperju. Pri približno tretjini mase in velikosti glede na S280 Race je imel BK motor odločno večji vlek (z Guenther eliso), poraba toka pa je malo pod 6A pri polnem plinu. S280 Race potegne krepko čez 10A (imam samo 10A ampermeter, pa ga zabije do konca). Tehtnice pa nimam, da bi natančno lahko izmeril vlek, bilo bi pa zanimivo.

V glavnem, upam, da bom lahko čimprej zmontiral motor v Piperčka. Potem pa samo še kaj lepega vremena, da sprobam stvar v akciji :P . BK je res zakon!

LP, Damjan
Uporabniški avatar
Bor

OdgovorNapisal/-a mihah » 19.10.2004, 20:19

Damjan, dobrodošel med nami - navdušenci nad brezkrtačno tehniko. Ko boš postal še "lipoman" boš pa itak v sedmih modelarskih nebesih :wink: 8)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a Bor » 19.10.2004, 20:27

Ja, prehod na LiPo je pa naslednja evolucijska stopnja :lol: .

LP, Damjan
Uporabniški avatar
Bor

OdgovorNapisal/-a Bor » 19.10.2004, 22:11

Še par slikc (made by mobi)...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Bor

OdgovorNapisal/-a mihah » 19.10.2004, 22:48

Dobro izgleda! :) Poročaj kako bo modelček šel ;)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a Bor » 24.10.2004, 16:09

Leti!

Danes so ble super razmere za letenje malih modelov, ker je bilo zjutraj skoraj brezveterje. Na šestih celicah motor sicer ni toliko močnejši od 280, se pa pozna pri boljšem penjanju zaradi manjše teže.

Pojavil se je še drugi pričakovani problem - težišče. Ker skoraj dve tretjini motorja manjkata, se pri tako mali masi modela to precej pozna. Čeprav sem baterije pomaknil popolnoma naprej, se model še vedno "vleče" za propelerjem. Regler je že zdaj na mestu, ki je ostalo za motorjem, prestaviti bo treba vsaj še sprejemnik, pa upam, da bo pol kaj boljše.

V glavnem: 7 ali 8 celic KAN 650, ki bi jih postavil čisto naprej, bi stvari verjetno postavilo na svoje mesto. LiPo? Ne še.

LP, Damjan
Uporabniški avatar
Bor

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost