Prekrivanje modelov z folijo

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

Prekrivanje modelov z folijo

OdgovorNapisal/-a kiwi » 04.12.2003, 11:27

Hi!

Prvic se bom lotil prekrivanja modela, katerega konstrukcija je iz reberc
in letvic. Da ne bom govoril naokrog. Prekriti nameravam leteče krilo od tomaža cesarja z folijo oralight. Prekrival sem že krilo sendvč konstrukcije (styro - balza) takšnega pa še ne. Koliko sem nekaj prebral v enem starem timu se začne najrej spodni del krila in sicer tako, da se najprej zalepijo robovi. Ko robove zalepiš, pa prelikaš celo krilo, da se folija še lepo zalepi na reberca hkrapa se napenja. Imam prav?

Lepo bi prosil, da kdo opiše malo ta postopek, ki ima več izkušenj z prekrivanjem takšnih modelov. Na kaj je potrebno paziti itd.

Lp Boštjan
Uporabniški avatar
kiwi
Naš človek :)

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Bor » 04.12.2003, 12:38

Poglej si navodila za prekrivanje pipercka. Men se je del o prekrivanju zdel lepo napisan, sam pa se tud nisem probal.

http://www.panoptikum.si/modelarstvo/pdf/piper.pdf

LP, Damjan
Včasih je bolje imeti mir, kot pa imeti prav!
Uporabniški avatar
Bor

Kraj: Ljubljana / Velenje

OdgovorNapisal/-a Lupek » 04.12.2003, 23:27

Tudi jaz bom kmalu prekril mojega e-trainerja, pa me zanima ali uporabljate odslužene likalnike za perilo ali imate posebne majhne likalničke prav za prekrivanje. Doma imam namreč en likalnik za perilo, vendar se bojim da je tudi najnižja temperatura ki jo omogoča previsoka za folijo. Ve kdo slučajno kakšna je optimalna temperatura za foljo?

Lp: Luka
Uporabniški avatar
Lupek

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a Bor » 05.12.2003, 00:36

Baje da je prava temperatura nekje med bombažem in volno :D

Jaz uporabljam kr mini potovalni likalnik (itak nč ne potujem), pa na najnižji temperaturi folija sploh še ne prijemlje. Po mojem s tem ne bo problema. Zna pa bit full-sized likalnik neroden za kake bolj fine oblike...
Uporabniški avatar
Bor

OdgovorNapisal/-a Lupek » 05.12.2003, 01:38

Se če jest prov zastopn tistale navodila za prekrivanje piperja se z likalnikom segreje folijo sam na robovih, tok da prime ostalo pa naj bi z fenom. Tak de se bo mogoče dalo tud z tem mojmu likalnikom delat.

Bor: Čist mim grede kako pa kaj leteč kril, si že letu kaj?
Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a Matjaz » 05.12.2003, 10:42

Kakšno folijo pa boš uporabil? Ker ORACOVER prenese veliko večje temperature kot druge folije. Drugače pa probaj na kašnem končku folije koliko prenese.

LP Matjaž
Uporabniški avatar
Matjaz
Član

Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a kiwi » 05.12.2003, 11:38

Hi!

Pogledal sem si tista navodila za piperčka - hvala.
Jaz sem do sedaj uporabljal za prekrivanje kar stari likalnik. Da imam ta pravo temperaturo pa sem stestiral na koščku folije, ki ko daš na likalnik, ko misliš da ima pravo temperaturo. Košček folije mora rahlo potemniti.

Za prekrivanje krila mislim uporabiti transparentno oralight folijo (rumena).

Pogovarjal sem se z enim modelarjem, ki pravi da je folijo najprej potrebno zalikati na prvem robu, nato jo lepo napeti (ne preveč) in zalikati še na zadnjem robu. Potem pa lepo po rebrih prelikati zelo krilo.
Prekriti je potrebno najprej spodnji del krila, nato pa zgornjega po enamprincipu kot smo prekrili spodnji del (najprej robovi nato pa likanje po celotni površini krila po rebrih).

Ko bom prekril krilo bom poročal kako je šlo in mogoče dodal kakšno sliko.

Lp Boštjan
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Bor » 05.12.2003, 11:56

Hehe, s tvojim krilom bom zgleda letel šele, ko bom v penziji :lol: !

Zaenkrat mam tako gužvo na faksu, da se mi še ni ratalo nč ukvarjat s krilom, tako da sredice lepo počivajo na omari. Upam, da mi ga bo ratalo do spomladi skupi spravit.

LP, Damjan
Uporabniški avatar
Bor

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 05.12.2003, 16:27

kiwi napisal/-a:Hi!

Pogledal sem si tista navodila za piperčka - hvala.
Jaz sem do sedaj uporabljal za prekrivanje kar stari likalnik. Da imam ta pravo temperaturo pa sem stestiral na koščku folije, ki ko daš na likalnik, ko misliš da ima pravo temperaturo. Košček folije mora rahlo potemniti.

Za prekrivanje krila mislim uporabiti transparentno oralight folijo (rumena).

Pogovarjal sem se z enim modelarjem, ki pravi da je folijo najprej potrebno zalikati na prvem robu, nato jo lepo napeti (ne preveč) in zalikati še na zadnjem robu. Potem pa lepo po rebrih prelikati zelo krilo.
Prekriti je potrebno najprej spodnji del krila, nato pa zgornjega po enamprincipu kot smo prekrili spodnji del (najprej robovi nato pa likanje po celotni površini krila po rebrih).

Lp Boštjan

Če prekrivaš v enem kosu je treba začeti zadaj zgori
če pa v dveh (spodi zgori )potem najprej zgoraj

Oralight se dela z malenkost nižjo temperaturo ker je tanjši
košček na katerem probaš se mora prilepit ne sme pa ga zategniti niti malo

Najprej folijo prilepi na zadnjo nato na spredno letev potem še na končna rebra nato najbolje z fenom enakomerno napneš folijo po vsem krilu
na ravni podlagi preveriš če je krilo ravno po potrebi ga s zrakom poravnaš nato ga z likalnikom na približno 140stopinj C na hitro prelikaš da se folija prime na vsa rebra pa je.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Lupek » 06.12.2003, 14:11

Še nekaj me zanima. A se najprej sestavi cel model in potem prekrije, ali pa smerni in višinski rep najprej prekrijete in šele potem prilepite na trup. Kaj pa prehajanje z folije ene barve na folijo druge barve. Skrbi me da če bi prekril folji za 5-10mm da bi se skozi zgornjo folijo videlo spodnjo, kar bi zgledalo dokaj grdo.
Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a peroo » 07.12.2003, 00:58

jaz vedno prekrivam modele iz spodaj navzgor in iz zadaj naprej. to pa zato, da so spoji obrnjeni navzdol in nazaj (navzdol zato, da avijon lepše zgleda saj prehodi niso tako opazni, nazaj pa zato, da spoji niso obrnjeni proti vetru). pri prehodu dveh folij različnih barv pa vedno dam svetlejšo folijo spodaj in temnejšo zgoraj (če bi dal svetlejšo zgoraj, bi se temnejša videla skozi ).

jaz svoja letala prekrivam samo z likalnikom (fena ne uporabljam). da se izognem odrgninam na balzi zaradi ostrih robov likalnika, dam čez likalnik bombažno cunjo (stara majica,...).

lp. peter
Uporabniški avatar
peroo

OdgovorNapisal/-a eminem » 07.12.2003, 01:22

za to kdaj se prekrije je odvisno od modela. ce je model elektro jadrilica (skratka modeli, ki niso za akrobacije in hitro letenje, tam lahko prekrijemo smerno krmilo in kar spada k njemu skupaj brez pantov.) ce je pa model za akrobacije se pa prekriva posebaj(zaradi pantov).

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 08.12.2003, 13:10

eminem napisal/-a:. ce je model elektro jadrilica (skratka modeli, ki niso za akrobacije in hitro letenje,

L.P.

:D Od kdaj pa elektro jadrilice niso hitre oziroma se na uporabljajo za akrobatsko letenje :?: :?: :?: :?:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a BUCIbuc » 12.10.2004, 18:13

Pozdravljeni!

mene samo zanima, kako bi vi pokrili model, in sicer krila, kot je tale:
http://www.aircombat.bezstarosti.cz/fotomodely/20031229/spit.jpg

Kako se torej naredi, da je vec barv... uporabim vec folij ali je samo ena barva folije, nato pa s sprejem razlicne odtenke??
Uporabniški avatar
BUCIbuc

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ZZ-Top » 12.10.2004, 20:28

Si že sam odgovoril. Airbrush ali sprej za maskirno opravo, ostalo grafiko pa iz folije.
Uporabniški avatar
ZZ-Top
Član

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a SENIOR » 19.10.2004, 09:03

Natančna navodila za prekrivanje s folijo dobiš na spletni strani Oracover.
Se obnese.
SENIOR

OdgovorNapisal/-a eminem » 19.10.2004, 16:59

Prekrivaš lahko tudi z fenom. Pri tem prekrivanju se ne vidijo črte od likalnika. Prekriva se od začetka krila proti koncu krila, zrak pa potiskaš naprej.
smile
Uporabniški avatar
eminem

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a sharkpade » 19.10.2004, 18:07

Ko že govorimo o tem, da se vam pojavljajo črte na modelu.Likalniku lahko enostavno narediš čeveljček iz blaga in tega naj se ne bi videlo.

lp

miha
Sharkpade
Uporabniški avatar
sharkpade

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a Vombat » 20.10.2004, 09:18

Eminem jaz sem do sedaj prekrival z fenom. Moram reči da nikoli nisem bil zadovoljen z končnim izdelkom. Sem pa si kupil letos modelarski likalnik in sem z njim 10 krat bolj zadovoljen.
Uporabniški avatar
Vombat

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Goldi » 20.10.2004, 17:01

MC GAYVER napisal/-a:Če prekrivaš v enem kosu je treba začeti zadaj zgori če pa v dveh (spodi zgori )potem najprej zgoraj

.....ker pa ponavadi čez čas tako ali tako "flikaš" sem pa ugotovil, da je tako ali tako vseeno, samo da je lepo brez gub..... (iz lastnih izkušenj:lol:)
Goldi

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov