RC CAD načrtovanje na pc-ju

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

RC CAD načrtovanje na pc-ju

OdgovorNapisal/-a Muzikant » 13.10.2004, 21:26

ali ima kdo key za tole ali mogoče kakšen podoben program...
S tem lahko tudi zrisan model preiskusiš na FMS-ju...cool zadeva :wink:

Hvala!! :P

http://www.rccad.com/EZonePage.htm

LP Sandi
Zadnjič spremenil Muzikant, dne 18.10.2004, 12:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Gaža na terasi, potem pa kopanje na plaži!!!
Uporabniški avatar
Muzikant
Član

Kraj: Vojnik

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 14.10.2004, 14:18

Vsi "resni" graditelji ki sami skonstruirajo svoje model se ločijo na dve skupini:

v prvi so tisti ki se zanesejo na svojo dobro presojo in izrišejo s svinčnikom načrte v naravni velikosti na papir

v drugi pa so tisti, ki za projektiranje in izris uporabljajo stari dobri AutoCAD in Rhinoceros

Fancy programi kot naprimer RC CAD so na prvi pogled "napisani na kožo" modelarjem a kaj kmalu spoznaš da si pri projektiranju modela omejen na možnosti programa, saj se pojavi potreba po še čem kar ta program ne omogoča, potem pa zadeve ostanejo nedorečene...

Imeti moraš program ki ne omejuje tvoje domišlije!

LP Mitja

spodaj so slikce vzete iz ene web strani (dezele vzhajajocega sonca) kjer se vidi na osnovi kake rocne skice je modelar naredil svoj model...meni se zdi sila preprosto in ucinkovito...
http://kanoh.web.infoseek.co.jp/index.html
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil ultralajt, dne 18.10.2004, 14:51, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Robi » 14.10.2004, 14:36

ultralajt napisal/-a:v prvi so tisti ki se zanesejo na svojo dobro presojo in izrišejo s svinčnikom načrte v naravni velikosti na papir
LP Mitja

Jaz sem omenjeni način risanja poimenoval v HandCAD :lol: Včasih je dosti hitrejši od AutoCada, še posebej če si v njem tak lolek kot jaz.

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a denar » 14.10.2004, 23:49

tudi sam ga uporabljam in moram rect da je odlicen program za nacrtovanje je pa res da je morda malce za moje zahteve kratek
bo kar drzalo tisto kar je napisau ultralajt
SO MI REKLI VSI DA JE FG ZAKON PA ŠE RES JE

MOJ NIK JE DENAR ZATO KER JE SVETA VLADAR

1:6 FG MARDER & 1:5 FG COMPETITION EVO 2
Uporabniški avatar
denar
----------------------------
----------------------------

Kraj: Selnica ob Dravi

OdgovorNapisal/-a Tomba » 18.10.2004, 21:34

Meni je ACAD, prihranil že vsaj 10x toliko časa kot sem ga porabil, da sem se ga naučil...pomoje dobra izbira kar se tiče 2D risanja.
Zanima me pa ali je mogoče iz teh namenskih CAD programov (recimo RCCad) izvoziti .dwg ali .dxf ???
Če je, potem je to lahko ena super kombinacija, ki omogoča hitro risanje/konstruiranje !
Uporabniški avatar
Tomba
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 18.10.2004, 22:26

Za 2D risanje je ACad vsekakor preobsežen in prekompliciran. Za te namene so dosti bolj uporabni programi namenjeni ravno 2D risanju . Zelo dober in hkrati zelo enostaven je npr. AUTOSKETCH , ki je navzgor celo združljiv z ACAD-om. Ko sem prijatelju , ki dela v konstruktivnem biroju pred leti pokazal kako zmogljiv je (verzija 3 je s knjižnicami vred "dolga" samo 6 disket), je takoj preklopil nanj pa baje tudi vsi v biroju. Čeprav so morali končni izdelek oddati v ACAD-u , so prav vsi risali v ASKETCH-u . nato pa risbe prenesli v ACAD.

lp
Uporabniški avatar
Slowfly

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a frcac » 18.10.2004, 23:34

Čudovita stvar pri AutoCADu je to, da ga lahko uporabljaš na takem nivoju kot želiš - kar se tiče 2D risanja oziroma draftinga je stvar zelo hitra. Ni ti namreč treba požreti kakšne 10 kilske bukve da se v programu sploh znajdeš, ampak pogledaš nekaj ukazov ki jih rabiš in jih potem enostavno uporabljaš. Če rabiš enostavno skotirano 2D risbo pol v pomoči (AutoCAD ima zelo učinkovit help) verjetno lahko preskočiš modeliranje, simulacije gibanja in ostalo module.

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a Tomba » 19.10.2004, 04:35

Slowfly napisal/-a:Za 2D risanje je ACad vsekakor preobsežen in prekompliciran. Za te namene so dosti bolj uporabni programi namenjeni ravno 2D risanju . Zelo dober in hkrati zelo enostaven je npr. AUTOSKETCH , ki je navzgor celo združljiv z ACAD-om. Ko sem prijatelju , ki dela v konstruktivnem biroju pred leti pokazal kako zmogljiv je (verzija 3 je s knjižnicami vred "dolga" samo 6 disket), je takoj preklopil nanj pa baje tudi vsi v biroju. Čeprav so morali končni izdelek oddati v ACAD-u , so prav vsi risali v ASKETCH-u . nato pa risbe prenesli v ACAD.

lp

Nevem za nikogar, ki bi ACAD uporabljal za 3D (brez pluginov seveda) !
Seveda se z njim da risati tudi 3D ampak je star preveč zamudna (beri nerodna), da bi sploh sanjal o takem podvigu (poskusi samo detajlno narisat en vijak-za primer, pa ti bo vse jasno). Ko pa pridejo vključki pa je stvar druga...samo ne vem če za modelarstvo obstaja kaj takega :wink:

Jaz kar se ACAD-a tiče ostajam na 2D, ker je s tem programom pač lažje nardit: naris, tloris in stranski ris, kot ša se jeb@at z modeliranjem...končni rezultat pa je isti-uporaben načrt, berljiv vsakomur!

Za 3D obstajajo veliko boljše alternative, sicer za posamezne stroke. V lesarstvu je en zanimiv program na tem področju MEGACad/MEGAtischler, za strojništvo jih je pa itak na tone :lol:

Pa še ponovitev vprašanja:
A se da iz RCCad in podobnih programov izvozit .dwg ali .dxf , teh programov nimam zato me zanima....?
Uporabniški avatar
Tomba

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 22.10.2004, 14:00

Nevem za nikogar, ki bi ACAD uporabljal za 3D (brez pluginov seveda) !

Meni se zdi da je 3D risanje v AutoCadu, kakor da se spravis nad juho z vilicami.....saj se da, a z muko in pocasi....

Ce moram kaj zmodelirati sio pomagam z Rhinocerosom, zastonjskim programom
( http://www.rhino3d.com/ )
kamor uvozim Autocadovo risbo, ki mi sluzi za osnovo iz katere nadaljujem v 3D.

Sicer pa je risanje v 3D bolj hrana za duso, kakor pa res koristna stvar konstruiranju modelov, razen kadar se odlocimo narediti "virtualni model" pa kalupa zanj narediti na CNC stroju...seveda ce je zadaj misljena serijska proizvodnja sicer se ne izide, ker je nas modelarski zep preplitek :cry:

Spodnje slike prikazujejo kaj se da zmodelirati z Rhinocerosom. Tudi 3D modeli na moji domaci strani (link spodaj) so narejeni z Rinotom, samo s prejsnjo verzijo, ki se niso imele Flamingo renderja, ki je sedaj zelo dober.
LP Mitja
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil ultralajt, dne 22.10.2004, 14:16, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 22.10.2004, 14:07

Se ena na temo Hand-CAD :D vizavi Ostali-CAD:

Velikokrat se mi zgodi, da je moj prostorocno narisan model veliko lepsih oblik kakor pa potem ko isto zadevo poizkusam narisati v cadu.

Saj se da kar precej dobre linije v cadu narisati s polyline (spline....fit curve...ipd...) ampak tako dobro kot zadeneta roka in svincnik je zelo tezko.

Zato si velikokrat prostorocno sliko skeniram, ter jo kot jpg sliko vrzem v CAD, nato pa po tej skici narisem linije ki poizkusajo cim bolj lepo posnemati linije iz te jpg skenirane podloge.

Ko je zadeva kolikor toliko narisana (naprimer zunanje obline modela) pa z ukazom scale ali align povecam ali ponanjsam risbo na prave mere.

Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Kroko » 22.10.2004, 15:51

Rhino stane 895$, Flamingo pa dodatnih 495$ :(
Nisem pa našel zastonj verzij :?
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a rock » 22.10.2004, 16:05

Mitja je mislil "pirata".

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 22.10.2004, 16:29

rock napisal/-a:Mitja je mislil "pirata".

lp, rok

Zastonjska verzija ti omogoca 25 kratno shranjevanje. :D Potem pa se lahko samo se igras, shraniti pa nic vec. :?

Ne vem pa kaksno verzijo imajo sedaj za downloadat.

BTW, kako verzijo pa imas ti Rok? :lol: :twisted:

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov