Model za aerofotografijo

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Model za aerofotografijo

OdgovorNapisal/-a mihah » 25.10.2004, 09:32

Iščem predloge in ideje za preprost model za aerofotografijo.

Prvotne zamisli
Karbo cevka ali alu štirikotni alu profil za trup in pa depron krila (profil ja ali ne?) ojačana s karbo cevko.
Letenje naj bo pri jadranju počasno, vendar kljub temu hitro pri vzpenjanjih in raziskovanjih širše okolice.

Moje natančne želje bom posredoval kasneje (masa, skice, ...)

Sem pa našel na rcgroups tole zadevšno:
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... ost2806184

Kaj pravite?
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 25.10.2004, 09:48

Ena ideja:

RIPMAX TRAINER 40 - OSKUBLJEN IN PREDELAN V ELEKTRO VERZIJO...

O primernosti tega modela bi prosil da pove svoje mnenje tudi Milan McGajver, ker mislim da zelo dobro pozna ta(ke) modele.

Drugace pa bi lahko bila tudi ena leteca "platforma" ki bi imela od podobnega modela samo krila in rep, ostalo pa kot si rekel Miha, alu cevi in profili. Ena pomanjsana verzija Litjanskega modela za dvig jadralcev ki smo ga videli v soboto. (aluminijaste cevi za trup ter krila od pilatus porterja) Samo ker taka varianta modela ni najbolj aerodinamicno cista, bi verjetno bil kar se trajanja leta in hitrosti dviganja mlo bolj bogi...energetsko potraten.

LP Mitja
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 25.10.2004, 10:57

:D Po vrsti je treba it
kolikšno maso naj bi model nosil ob svoji teži

koliko bi mu "tovor" spremenil aerodinamiko

cca skupna masa zaradi same stabilnosti pri fotkanju

verjetno pa da se projekt splača gradit tudi v smislu da fotiča lahko zamenja kamera

je pa tako kot je že mitja rekel naj pametneje sicer na račun nekaj izgub delat pomanjšano verzijo tega iz litije ali pa povečana verzija "4 star" modela

nosilno stabilno krilo par al profilov tak je bil včasih treiner ki se mu je reklo "strdy brdy" U profil ki je tvoril trup je imel take dimenzije, da je servo ravno not sedel, na rep je bil prilepljen tak kos lesa in ne krilo tudi tako, da si vse skupaj lahko sestavil z el vezicami ali celo lepilnim trakom res simpelj, letelo pa je tisto na 6,5ccm in neuničljivo je bilo :D

naredit se da tako stvar v dnevu ali dveh rezervni deli niso problem in delovna mašina je lahko kaj hitro operativna
:shock:

aha Miha tale ki je delal model objavljen na tvojem linku je pa lipe reska rebra da prišpara na teži naker privijači neko konjsko podvozje z vijaki ki bi cimper držali :D :D
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kiwi » 25.10.2004, 11:09

Hi!

Vedno bolj tudi mene zanima tale aerofotografija. Miha, ko ze omenjas depron itd.. Mislim, da je v enem preteklem timu bil nacrt za preprost model iz deprona in sicer mislim, da je bil pilatus porter (pc6). Kdo ima tim bi prosil naj pogleda ce bi taksen model bil uporaben za kaj taksnega, ker jaz tega TIM-a nimam.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi
Naš človek :)

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Rocky » 25.10.2004, 12:40

Torej, tudi mene je tole mal zagrabilo, moja ideja je pa taka:
-klasicna gradnja krila in morda tudi trupa
-razpon 1,5-2m
-motor mega ACn 22/30/4, 3s3p Li-ion celice
-canon ixus 400
Mogoce bom malo povecal elektro trainerja iz tima, pa mu malo poenostavil trup. Bomo videli, zima bo dolga in upam da bo prinesla tud kaj casa za uresnicitev teh planov... :wink: Al bo pa prej kksna F5J specialka prisla na vrsto... :D
Lp,
Rok
Uporabniški avatar
Rocky
Član

Kraj: Poljanska dolina

OdgovorNapisal/-a overlord_tm » 25.10.2004, 14:37

Uporabniški avatar
overlord_tm
Naš človek :)

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a mihah » 25.10.2004, 15:41

Andraž, nekaj temu podobnega, ja.

3S1P Konion
Swing 3000
Dancer Pro ali Axi 2808 serija
Zložljiva 9x5

Servoti 13 g, možnost flapa

Kamera+servo+gondola: Do 190 g.

Celotna masa verjetno do 800 g.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 25.10.2004, 22:51

no to je dobra rešitev
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 26.10.2004, 07:31

A to se menite o taki mali in lahki zadevci! :?

Jaz sem mislil da Miha cilja na eno bolj "orenk" makino, velko, glomazno in stabilno... :oops:

Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a mihah » 27.10.2004, 12:32

He, he Mitja :)

Samo glomazne zadeve si NE želim!

Slabosti majhne zadeve odtehtajo prednosti glomazne zadeve za kar nekaj faktorjev... vsaj v mojem primeru!
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 27.10.2004, 14:12

mihah napisal/-a:He, he Mitja :)

Samo glomazne zadeve si NE želim!

Slabosti majhne zadeve odtehtajo prednosti glomazne zadeve za kar nekaj faktorjev... vsaj v mojem primeru!

O.K.! Back to the drawing board! :D :D
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a teddy1908 » 30.10.2004, 02:22

Kaj pa če bi za spremembo probal nekaj preprostega - leteče krilo v katerem je fotoaparat in imaš kar nekaj lastnosti, ki ti pride prav
-že takoj manjša masa ( ni trupa )
-če je iz stiropora je lahko praktično neuničljiv
-hitro ga izgradiš in hitro modificiraš
-preprost za prevoz

DA ne boste vsi razumeli, da delam samo propagando za Zagije, so bile na netu ( mislim da celo na tem forumu ) dolgo nazaj objavljene fotografije narejene z Zagijem in pilot sam je letalce pripravil za fotografiranje v 1 popoldnevu in to tako, da je imel lečo zaščiteno s premično zaslonko ( recimo temu pokrovu tako ), ki jo je gnal servo in se tako ni mogla poškodovati pri pristanku, pa še navzdol je bila obrnjena.
Torej stvar deluje. Uporabljen pa je bil nek manjši 1M pixel fotorat.

Lp Tadej
To be or not to be, that is the big que ... Ah f..k* it, LET'S just fly instead
teddy1908
Novinec

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 30.10.2004, 08:47

Meni je tale bil posrečen !
Izredno počasi letel, flaperoni, odebeljen ClarkY (15 ali 18%). Pa dovolj okreten za oslarije.
Moj je imel 130cm razpona, 130cm dolžine, letel je na 8 ali 10 celic RC1600.
Luigidon ima pomanjšano različico tega, katera je malo bolj živahna, ampak naj sam pove kakšen stil vožnje je.

Slika
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a luigidon » 30.10.2004, 10:32

Ja res imam manjšega brata tegale letala. Tako bom rekel. Dvakrat sem ga že sesul in se ga kar malo bojim vozit. Enkrat sem ga zaradi lastne korajže, pa nekak nisem upošteval, da to letalo leti zelo počasi in tako ni bilo dovolj hitrosti za izvedbo rolce. Drugič sem ga pa v Kamniku, kjer imam še vedno na sumu motnjo.
Stvarca je vsaj po nagibu kar precej živčna in še nekaj kar me je motilo pri tem je bilo to, da so čisto ravna krila, kratka in debela in da niti slučajno na kakšni daljši oddaljenosti ne veš ali je letalo nagnjeno levo ali desno, zato sem mu na koncek rila dodal ene majhne wingletke, ki sem jih različno obarval in sedaj se veliko boljše vidi.

Drugače pa kar se tiče vožnje tega letala. Stvar je tako počasna, da bolj sploh ne more bit. Kar pomeni, da bi bil za aerofotografijo zelo primeren:) Miha ga je že videl in je dal tudi predlog, da bi se notri naštimalo fotkiča.
Kar pa se tiče pristajanja pa mislim, da vma pove vse, če rečem, da pristaja skorja kot helikopter:)Skratka zelo dobrodušno počasno letalo....

Pogon moram še malo naštudirat, mogoče dat notri kaj močnejšega, pa kot motorja moram še malo spremenit, ker zdaj mu moram dat malo višine, da ne leti navzdol:) torej je kot kar prevelik:)))

aja, sem pa zadnjič letel s tem letalom pred Lekom pod lučmi, tako, da lahko verjamete da je dovolj počasen in obenem dovolj okreten, da se ga da lepo letet....

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a mihah » 31.10.2004, 13:05

Sedaj je takole dečki:

Obstajata dva tipa aerofotografije. Od blizu in daleč.

Zahteve modela za slikanje od blizu:
Relativno majhen in lahek, res relativno močan pogon z velikim statičnim potiskom, okretnost in počasnost modela

Matjažev oz Andrejev model Relax temu popolnoma ustreza ;)

Primernost tega modela se pokaže pri bližnjem in natančnem slikanju objektov oz. dogodkov na zelo omejenem prostoru.
Pilot mora biti kar precej naleten, da lahko model vodi med letenjem v turbulencah in hkrati seveda ne samo slika ampak dejansko ujame zastavljen motiv iz čim več kotov ter seveda pri tem posname čim bolj ostro sliko

Drugo pa je od daleč in/ali velike višine. To imam jaz v prvotnem planu.

Zanimivo pa je, da je model Parky tako vsestranski. Ustreza obem kriterijem z določenimi omejitvami. Zato bo ostal v moji floti. :)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 31.10.2004, 21:02

Nasel sem nekaj o tem kako se razdre digitalni aparat MAXELL (AIPTEK) in prilagodi za uporabo na modelu.

http://216.239.37.104/translate_c?hl=fr ... uage_tools

Prozenje aparata brez uporabe servota... ena mala elektronika vmes med aparatom in sprejemnikom...samo noter je PIC, ki ga je treba sprogramirati. Sicer je pa gor link za program.

Mislim da bi bila tale elektronika mala malica za nase elektro modelarje!

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov