Mogoče spet eno izmed mojih poznonočnih pametovanj, zato tole vzemite z rezervo. Ampak vseeno bo v tem nekaj resnice, ali pač? Se opravičujem za offtopic, ampak to je šele prva malo bolj resna tema na "big štrom za v luft" pri nas in smo jo kar lepo na široko zastavili
Torej pride do zanimivega efekta. Podobno se recimo dogaja pri prostogradnji malo hitrejših elektro čolnov.
2 izhodišči
1. Se vzame za izhodišče sam model in se glede na model prilagodi motorizacijo in vse ostalo potrebno
2. Imamo neko opremo za pogon (BK motor, krmilnik) in skušamo glede na svoje potrebe najti nek model oz še bolje ga narediti "custom".
Čeprav 2. izgleda bolj zapleteno, pa je na koncu LAHKO mnogo ceneje kot 1. Pri 1. se pride OK skozi, če je model res primeren, torej lepo grajen, lahek, ima dobre letalne lastnosti. V obratnem primeru pa se z veliko maso začnejo stroški, odvisno od naših potreb, želja in seveda debeline denarnice.
Praktični in očitni primer 2.? F5J-400 ! Poglejte kakšne makine mamo
Včasih je bilo dobesedno nemogoče elektrificirat nek težak model, danes pa se to dejansko da, samo dovolj $$$ je potrebno imeti.
Samo kaj, ko pol cenejši model z mnogo manj preglavic lahko leti enako ali pa še bolje kot naš težek model z ultraduper motorjem in akuji lipo po zadnji modi, ta narboljšimi digitalnimi servoti, ...
Masa je torej odločilna že na začetku!
Fantje iz Barja to dobro obvladajo. Že sedaj letijo njihovi modeli izredno impresivno (!) na popolnoma nič posebne in eksotične pogone. Kakor sem videl je res po mojem občutku skoraj najbolje kar se tiče performans/cene. Tu so zadeli bistvo!
Ko pa bodo okusili malo bolj top-end eksotike in zadnje mode (v kar ne dvomim, prej ali slej, hehe

) pa se bo šele ta pravo začelo. Takrat pa nas bo takih tudi več in bo še bolj veselo.
Se opravičujem če sem zabluzo...

Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...