Pomoč pri izdelavi Telstarja

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a drejc » 19.11.2004, 20:13

Najprej vas vse lepo pozdravljam!

V svetu modelarstva sem popoln začetnik, zato bi mi prišel vsak nasvet prav. Že nekaj časa prebiram vaš forum, a vseeno ne uspem najti odgovora na nekatera moja vprašanja. Torej po nekaj letih kar imam že doma na omari Telstarja sem končno zbral voljo in se lotil sestavljanja.

Zanima me naslednje:

-ali je primerno uporabiti namesto sekundnega lepila kar navadno lesno

-kako oblikovati sprednjo letev na glavnem krilu (slika)

-ali se da krilo na telstarju rastaviti, ali je potrebno celotno zlepiti, torej ne znam razbrati če sta stranska dela samo nataknjena ali zalepljena.

Za napačne izraze in vprašanja se že v naprej opravicujem.

Hvala
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
drejc
Novinec

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a grega » 19.11.2004, 20:36

Belo lepilo je v tvojem primeru veliko bolj uporabno. Suši se počasneje, spoji so bolj elastični, pa še na masi boš v primerjavi sekundnega lepila veliko profitiral.
Tako da ti svetujem belo lepilo.

Glede drugih stvari pa ti naj pomaga kdo drug, ki je že naredil kakšnega telstarja.

Obilo uspeha pri gradnji, pa poslikaj malo sam postopek gradnje in ga sproti objavljaj.

PS: Ni bila priložena že oblikovana sprednja letev?

Pa tiste špičke na rebrih malo zgladi.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega
Naš človek :)

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Lupek » 19.11.2004, 20:45

1. Seveda lahko uporabljaš tudi belo lepilo za les. Jaz sem skoraj celega Telstarja izdelal samo z tem lepilom, sicer se z njim dela malce počasneje kot z sekundnim vendar ne zasmodi balze na mestu lepljenja, zato tudi lepše izgleda.

2. Na rebra najprej nalepi zgornjo oplato, nato pa na grobo obreži in obrusi z šmergel papirjem prilepljenim na ravno deščico. Pravilnost oblike preverjaj z priloženo šablono.

3. Krilo v načrtu ni namenjeno za razstavljanje, tako da je najbolje da ga narediš po načrtu. Navsezadnje pa 1.5m krilo še ni problem spraviti v avto.

Krila telstarjev je priporočljivo ojačati z karbonsko cevko, ker si vse skupaj že zalepil je na žaalost ne moreš več vgraditi. Zato kasneje raje ne delaj kakšnih lupingov, oz. delaj jih zelo nežno.

Lp: Luka
Kdor vpraša je butelj za pet minut, kdor pa ne vpraša ostane butelj za vedno.
Uporabniški avatar
Lupek

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a drejc » 19.11.2004, 21:18

Torej če prav razumem je potrebno sprednjo kvadratno letev z že nalepljeno oplato z brušenjem čim bolj približati obliki šablone?
drejc
Novinec

OdgovorNapisal/-a SkajHaj » 19.11.2004, 22:03

Tako je.
Da ne boš preveč prahu požrl, lahko najprej na grobo obdelaš s hobličem. Pa ne preveč!
Pri zaobljenju sprednje letve pazi, da je ne napraviš preveč ostre, naredi raje bolj topo. To pa zato da bo model bolj "toleranten" pri prevleku.
Po kmečko: če boš modelu preveč zmanjšal hitrost ti ne bo kar naenkrat padel kot kamen.

LP,
Tomaž
Uporabniški avatar
SkajHaj

OdgovorNapisal/-a alien » 20.11.2004, 01:22

Jaz vedno malo zasvinglam in kupim ze zbrusene sprednje letvice. Navadno zelo malo odstopajo in jih se samo pobrusim v ustrezno obliko.
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien

OdgovorNapisal/-a drejc » 20.11.2004, 10:53

Odločil sem se, da bom prikazoval gradnjo v slikah.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
drejc
Novinec

karbonska letvica

OdgovorNapisal/-a crt » 20.11.2004, 12:24

Zanima me kaj je s karbonsko palčko v krilih od Telstara. Kam v krila jo prpopate in ali se je komu že zlomilo neojačano krilo. To sprašujem zato, ker mam sam Telstara in sem ga že kar fajn pregonu čez razne lupinge, valčke (s smernim), itd pa se mi še ni zlomilo.
Kdor se zadnji smeje....šale ni razumel
Uporabniški avatar
crt
Novinec

Kraj: Ljubljana

Re: karbonska letvica

OdgovorNapisal/-a dady » 20.11.2004, 12:30

crt napisal/-a:Zanima me kaj je s karbonsko palčko v krilih od Telstara. Kam v krila jo prpopate in ali se je komu že zlomilo neojačano krilo. To sprašujem zato, ker mam sam Telstara in sem ga že kar fajn pregonu čez razne lupinge, valčke (s smernim), itd pa se mi še ni zlomilo.

Meni se to še ni zgodilo,ker ga nimam :lol: .Videl pa sem že kako so se Telstarju krila zlomila med lupingom. :cry: :?
Slika
Uporabniški avatar
dady

Kraj: Novo mesto - Otočec

OdgovorNapisal/-a Lupek » 20.11.2004, 15:30

Vombat tudi ni imel sreče z neojačanim krilom Telstarja (http://www.modelarji.com/forum/viewtopic.php?t=2591)

Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a Vombat » 20.11.2004, 21:41

Točno. In to dvakrat :oops:
Uporabniški avatar
Vombat

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a drejc » 20.11.2004, 22:36

Kje pa je na telstarju ta šibka točka, ali jih je celo več?
drejc
Novinec

OdgovorNapisal/-a Chinks » 21.11.2004, 08:59

Jaz sem z svojim Telstarjom nonstop delu vse kar se je dalo pa ni bilo nobenih problemov in to tudi z z uporabo motorja. Mislim pa da je problem v foliji. Imel sem orakover ne oralajt, tko da bi vsakmu, ki izdeluje telstarja in ga misle uporabljat še za kej druzga kot jadranje da prekrije spodnji del centroplana z orakoverjom :!:
Ne verjemi vsem kar piše!!!
Chinks
Uporabniški avatar
Chinks

Kraj: Poljane nad Šk. Loko

OdgovorNapisal/-a Vombat » 21.11.2004, 09:35

Pri meni je bila šibka točka obakrat približno na istem mestu. In sicer tam kjer se konča ojačitev sredine krila z vezano ploščo.
Uporabniški avatar
Vombat

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a strukel » 21.11.2004, 17:01

Pozdravljeni!!!

Mene pa zanima kva use rabm še poleg servotov, oddajnika, sprejemnika.
Rečen je blo, da zravn paše elektro motor 400 7,2 V s prenosom. Kakšnim prenosom? A rabš še kj? :oops: :oops: :oops:

Lp
Uporabniški avatar
strukel
Član

Kraj: Bled - okolica

OdgovorNapisal/-a Letme » 21.11.2004, 17:19

Vombat napisal/-a:Pri meni je bila šibka točka obakrat približno na istem mestu. In sicer tam kjer se konča ojačitev sredine krila z vezano ploščo.

Ja točno tukaj je ta šibka točka. Karbonska palička vso stvar izredno ojača. Imel sem dva Telstarja in obema se je zlomilo na istem mestu, v drugi akrobaciji. Torej: crt - ce se ti se ni zlomilo pa delas vse zivo, potem si najbrz zelo nezen in ne letis z velikimi hitrostmi pa v kaksnem vetru, ostali pa smo najbrz najprej imeli motorno letalo (vsaj jaz) nato pa smo "preklopili" na jadralce in seveda je razlika opazna tudi pri trdnosti modela. Moj nasvet: če se torej le da, vlepi karbonsko paličico vsaj čez centroplan, stranske dele seveda zalepiš, vendar šele ko imaš vse prekirto z zgornjo oplato (mislim predvsem na sprednji del kot je v načrtu), zato da je potem prekrivanje s folijo lažje. Zdi se mi, da ima tu največ izkušenj s telstarjem Big A., ki z njim tudi uspešno leti na F3A.

lp
Crt
I cannot do anything without fear
Uporabniški avatar
Letme
Novinec

OdgovorNapisal/-a Letme » 21.11.2004, 17:21

strukel napisal/-a:Pozdravljeni!!!

Rečen je blo, da zravn paše elektro motor 400 7,2 V s prenosom. Kakšnim prenosom? A rabš še kj? :oops: :oops: :oops:

Lp

V navadnega telstarja elektromotor s prenosom?! Neby rekel. Cisto zadosti je motor 400, 7,2V, 7 celic NiCd (bog ne daj 8, saj bo model pretežak in bo padel kot kamen - tudi to izkušnjo sem že imel).

lp
Crt
I cannot do anything without fear
Uporabniški avatar
Letme
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega » 21.11.2004, 17:50

Letme napisal/-a:
strukel napisal/-a:Pozdravljeni!!!

Lp

V navadnega telstarja elektromotor s prenosom?! Neby rekel. Cisto zadosti je motor 400, 7,2V, 7 celic NiCd (bog ne daj 8, saj bo model pretežak in bo padel kot kamen - tudi to izkušnjo sem že imel).

lp
Crt

Zakaj pa NiCD? A niso za takšne namene boljše NiMH?
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Lupek » 21.11.2004, 18:02

Kolikor je meni znano večina telstarjev leti na 8x KAN650 (lahko tudi na KAN 1050 ali GP 1100) in 7.2V S400 ter zložljivo eliso 6'x3' ali pa 7 celic in 6V motor.

Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a drejc » 21.11.2004, 23:21

Krilo je končano, mam pa en problem, namreč krilo je malo poševno, torej če na eni strani stisnem mi gre za ene 1,5 mm do 2mm gor. A je to v mejah normale, a ima vpliv pri letu?

Še enkrat hvala za odgovore.
drejc
Novinec

Naslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost