3 D letenje-koliko nas je, ki nas to zanima

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 29.10.2004, 15:46

Eno vprasanje, pravzaprav kar en par:

S kaksnim modelom je lazje leteti 3D, malim stiroporkotom ali velikim bencinarjem?

Pa se to, v cem se razlikujeta 3D in TOC....sem nekaj slisal, a sem samo se bolj v temi!

Ali si veliki modeli "pomagajo" z uporabo giroskopov, ter ce, za katere osi in kdaj...

Sam ne letim 3D in zato se morda moja vprasanja starim 3D mackom zdijo brezvezna, ampak vseeno pricakujem kako razlago, ki mi bo razsvetlila zadeve ki so trenutno pri meni "zavite v meglo".

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a brane » 29.10.2004, 18:54

Težko je kar direktno reči s katerim je lažje. Morda ni ravno pravi odgovor na vprašanje, vendar naučiti se je vsekakor lažje z stiroporčkom. Ko enkrat znamo ima velik model vsekakor prednosti, saj je v zraku bolj stabilen in manj občutljiv na razne turbolence, ki kakšnega stiroporastega hudo motijo, čeprav je mirno vreme za 3D letenje dobrodošlo v vsakem primeru. Težje pa je psihično prenašati težo, saj se se teža velikega modela čuti, če ne drugje v glavi.
3D in TOC sta različna pojma. Čeprav imajo modelarji o 3D letenju različne predstave, je to letenje ki je za normalne modele nenormalno in je večina akrobacij izvedena tako, da model ne leti kot normalni modeli, večinoma z zelo majhno hitrostjo, del vzgona, ki ga običajno v celoti zagotavljajo krila, pa nadomesti poteg motorja.
TOC pa je kratica okrajšava za Tournament of Champions, kar je najbolj elitno tekmovanje v akrobatskem letenju z velikimi modeli. Žal je bilo leta 2002 izvedeno zadnjič, saj je umrl glavni pobudnik, organizator in glavni sponzor tega tekmovanja. Tekmovanje je bila valilnica novosti predvsem s svojim free style programom na koncu. Vlogo TOC-ja sedaj poskušajo prevzeti druga tekmovanja, eno takih je pravkar končani Tucson Aerobatic Shootout, vendar je dajal ogromen nagradni sklad, ki ga je omenjeni modelarski navdušenec, sicer lastnik igralnice v Las Vegasu zagotavljal, TOC-ju precejšnjo težo in zagotovilo, da bodo prišli res skoraj vsi največji mojstri.
Uporabniški avatar
brane
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 29.10.2004, 22:17

Hvala!
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 03.11.2004, 15:03

Ta je pa dobra!
Vam iz 3D se bo najbrž dopadla!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Robi » 03.11.2004, 17:37

Jaz bi tekst dopolnil še z dvema besedama (dr... in fa...) :lol:

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a brane » 03.11.2004, 18:40

Kje je dobu tole majčko :D :D :D
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a tica(slo) » 13.11.2004, 07:32

brane napisal/-a:Kje je dobu tole majčko :D :D :D

narišeš na paus paipir z rotringom in neseš v sito tisk, sam en kom bo mal drag :roll:
se še učim
Uporabniški avatar
tica(slo)

Kraj: Ajdovščina

OdgovorNapisal/-a tica(slo) » 13.11.2004, 07:33

tica(slo) napisal/-a:
brane napisal/-a:Kje je dobu tole majčko :D :D :D

narišeš na paus paipir z rotringom in neseš v sito tisk, sam en kom bo mal drag :roll:

pa za vsako barvo druga šablona :!:
se še učim
Uporabniški avatar
tica(slo)

Kraj: Ajdovščina

OdgovorNapisal/-a Chinks » 13.11.2004, 08:57

Brane z rotringom bo mal zamudno! Dobi se poseben pavz papir za laserske tiskalnike, tko da narediš željeno sliko ali napis v enem kosu ( naprimer v coreldroju) razčleniš na barve, sprintaš vsako barvo posebej in filmi so narejeni. Prešparano pa okoli 3500sit. Z sitotiskom sem se ukvarjal 7 let tko da kr upraš če te kej zanima :wink:

PS: Ko sprintaš ne pozabi narahlo pošpricat z posebnim sprejom ki ga dobiš v vsaki knjigarni da črke potemnijo!!!! Zaradi tega bo tisk kot izrezan :wink:
Ne verjemi vsem kar piše!!!
Chinks
Uporabniški avatar
Chinks

Kraj: Poljane nad Šk. Loko

OdgovorNapisal/-a brane » 13.11.2004, 09:42

No :roll: , saj tako zagnan nisem, da bi si šel tole delat, je pa vseeno koristno vedet na koga se obrnit, če bo kakšna taka potreba :wink: :D
Hvala za informacje :D
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a Lupek » 13.11.2004, 11:12

Jaz sem že ene par let nazaj potiskal majico tako da sem kupil nek poseben papir, nanj sprintal sliko in jo z likalnikom prenesel na majico. Zadeva je zelo poceni, je pa res da je tudi kvaliteta slike na majici malo slabša, saj se rada lušči.

Lp: Luka
Kdor vpraša je butelj za pet minut, kdor pa ne vpraša ostane butelj za vedno.
Uporabniški avatar
Lupek

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a luigidon » 13.11.2004, 11:54

Ja res je....V knjigarnah se dobi posebna folija, kamor enostavno naprintaš sliko kar želiš, in jo potem nalikaš na majico. Zalo obstojno in dobro.Sitotisk se ne splača za eno majico.

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Kroko » 13.11.2004, 11:56

Ko sprintaš ne pozabi narahlo pošpricat z posebnim sprejom

"Posebni" sprej je nitro razrečilo. V kakšno škatlo zliješ malo nitro razrečila. Potem v to škatlo daš list, na katerega si printal in škatlo zapreš. Hlapi bodo barvo lepo raztopili in učinek bo enak - močna črna barva.
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dady » 21.11.2004, 19:16

Živjo!
Imam eno butasto uprašanje :wink: :oops: .
Žal bom povedal kar po domače:kako se dela Hovering??V veter ali z vetrom???
Hvala za odgovore :wink:

LP Davor B. 8)
Slika
Uporabniški avatar
dady

Kraj: Novo mesto - Otočec

OdgovorNapisal/-a junior » 21.11.2004, 19:27

Z,V,POD,MED in ZA vetrom. :D

Je pa najlaže če ga ''nasloniš''na veter, samo potem v bistvu to ni več hoovering pomojem. :roll:
Primož Peternel: Moje poste jemlji ''z rezervo''!
Uporabniški avatar
junior

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a dady » 21.11.2004, 19:48

junior napisal/-a:Z,V,POD,MED in ZA vetrom. :D

Je pa najlaže če ga ''nasloniš''na veter, samo potem v bistvu to ni več hoovering pomojem. :roll:

Pa nisem mislil vprašati kje bo pihal veter ko bom Hooveral!! :evil: :twisted: :evil: Zanima me tole :arrow: :arrow: :arrow: Kot so mi povedali izkušeni modelarji se dela vse akrobacije v veter(to pomeni,da če piha veter iz severa bom vozil model proti severu in izvajal akrobacije).Zanima me ,če moraš pri Hooveringu tudi pazit kam piha,ali je vseeno.
lp dady
Slika
Uporabniški avatar
dady

OdgovorNapisal/-a junior » 21.11.2004, 19:54

Zame je hoovranje''držanje''letala pravokotno na tla, čeprav hoover pomeni lebdeti.Torej bo model lebdel le v brezveterju, ko pa bo pihalo pa bo model seveda šel z vetrom.
Se pravi da ni važno kam veter piha.Se pa običajno hoovering začenja z letenjem proti vetru in postopnim nižanjem hitrosti in hkrati povečevanjem vpadnega kota letenja.
Primož Peternel: Moje poste jemlji ''z rezervo''!
Uporabniški avatar
junior

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a dady » 21.11.2004, 20:41

No to sem hotel. :wink: :lol: Pomeni,da je najbolje brezveterje. :o
Slika
Uporabniški avatar
dady

OdgovorNapisal/-a brane » 22.11.2004, 15:24

Res je, najbolje je imeti brezvetrje, če ga ni model stalno nekam odnaša, nekoliko se da popravljati do neke mere, a če je vetra malo preveč in hočemo vztrajati na mestu, hovering dejansko ni več hovering, ampak nekakšen harier na mestu, saj je model opazno nagnjen. Možno pa je lepo navpično hovrati tude v vetru, če pustimo, da gre model z vetrom, samo potem je pa lahko kmalu daleč, se pravi, da nimamo veliko časa 8)
pa še turbolentno je pri tleh, kadar piha.
Prenesejo pa težji modeli več vetra in so pri večjem vetru videti še dovolj navpično, kot manjši lahki modeli.
Uporabniški avatar
brane

Prejšnja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov