Jadralni modeli vseh velikosti in oblik

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 22.11.2004, 22:56

Nekaj takega pa sem sam zgradil pred nekje 15 leti v lokalnem modelarskem krožku, ampak nikoli ni uspešno poletelo in je prej končalo v smeteh :cry:
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a joža » 23.11.2004, 00:58

:D
Andrej: jaz pa zelo podobnega Albatrosa iz TIM-a takrat kot ti, v istem krožku.
Pred pribl. 3 meseci pa kanta.
hmmmm....
Uporabniški avatar
joža
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 23.11.2004, 07:12

Andrej Petrovčič napisal/-a:Nekaj takega pa sem sam zgradil pred nekje 15 leti v lokalnem modelarskem krožku, ampak nikoli ni uspešno poletelo in je prej končalo v smeteh :cry:

Res skoda Andrej! A ni bilo nesramno do modela :? Morda ni bil kriv za svojo usodo, ko pa pred 15 leti se nisi znal tako dobro delati in leteti letala kakor pa jih danes :D :D :D :D

LP Mitja :lol:
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 23.11.2004, 16:41

Veš da je škoda, ampak so pač bili časi ko je bila popularna tehno muzika in je bilo treba imet prostor za "feršterkerijo" ... zdaj bi ga pa z užitkom obesil pod strop.
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Nik » 24.11.2004, 21:16

No sem danes malce predelal HLG-a in se je že danes izkazal na pobočju, sem prvič letel V rep, uf upam da bo lepo vreme jutri, je že svinsko mraz v hribih :wink: .
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Ga ni čez,... dobro pobočje
Uporabniški avatar
Nik
Član

OdgovorNapisal/-a Intruder » 24.11.2004, 21:34

Živjo Nik!

In, kako se ti zdi V rep? Saj ni bistvene razlike, ali? :D

Kaj imaš to za en model? Je to tisti HLG od Valente? Izgleda zelo lepo. Kako leti?! Ali ima tudi elerone?

Jan
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Nik » 24.11.2004, 21:47

Jan
Pojma nima ker firme je tale D" Artagnan, Kupil sem ga danes zjutraj tu prek foruma, prinesu domov, povečal malce odprtine za servo, bateije, bovdni so bli že noter, vstavil sprejemnik pa brž na hrib. Nisem ga niti še zvagal, nima eleronov (si jih pa želim) leti pa lepo, Težišče mi je kar uspelo ujeti in leti naravnost brez popravkov pri trimanju. Model je lepo vodljiv in se da res lepo nabrat višino pa čeprav danes ni vleklo bog ve kaj. Za močnejši veter ga bo potrebno obtežit, ampak me je presenetu pozitivno. V rep pa sem mi zdi ful praktičen za začetnike saj letim na placih kjer ni prav lepo za pristajat.
Edit: sem šel prevert je od Valente si imel prav :lol:
Uporabniški avatar
Nik
Član

OdgovorNapisal/-a Intruder » 24.11.2004, 22:19

Točno tako ja...sem vedel. Tudi jaz sem ta model imel že skoraj na vesti, pa sem si premislil. Model najdeš na http://www.valentamodel.cz

Model sicer spada med ene izmed težkih, ampak je za pobočje res prava izbira. Povej mi še nekaj...glede, da je malce težji, a je teža pretopljena v robustnost?

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Nik » 24.11.2004, 22:26

Ja bi lahko rekel da je narejen kar robustno, me pa malo skrbi sama priterditev krila ob nerodnem pristanku bi znalo kar zaškrtati.
Uporabniški avatar
Nik
Član

OdgovorNapisal/-a Intruder » 24.11.2004, 22:36

Kako je pritrjen? Štift + en plastični vijak? Če je tako, ti priporočam, da v bodoče narediš na dva vijaka, v tvojem primeru oba plastična, saj model nima nekih krilnih obremenitev. Meni je osebno danes rečilo verjetno in trup in krilo. Model je malce grdo pristal in sem na srečo imel še originalna dva plastična vijaka. Do sedaj sem vedno prakticiral: Sprednji kovinski, zadnji plastični. Ponavadi se je vse zlomilo, le vijaka sta ostala cela. Danes sem pa ugotovil. Zlomil se je sprednji vijak! nisem mogel verjeti. Nekaj koristniega. Kljub temu, da je model high performans, ne mislim menjati plasrike z kovinskimi - vsaj za padino ne, ker je enostavno preveč neprijazna za pristajanje. Pa če tudi znaš, ko te lahko pokopajo turbolence. Zaradi enega vijaka pa ne želim biti prikrajšan za celodnevno letenje!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Nik » 24.11.2004, 22:54

Hvala za nasvet, dobra ideja da dam še spredaj en plastični vijak bo verjetno precej bolje. Bo pa treba bolj paziti pri pristanku od prejšnih modelov ki so mi dopuščali tudi bolj grde pristanke.
Uporabniški avatar
Nik
Član

OdgovorNapisal/-a Intruder » 24.11.2004, 23:04

Nik...imaš kako slikco tvojega pobočja!?

P.S.

Všeč mi je tvoj podpis!

To smo mi - manijaki! :P
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Nik » 24.11.2004, 23:15

Na tem sem največ, dela dobro na JZ, Z
Uporabniški avatar
Nik
Član

OdgovorNapisal/-a Nik » 24.11.2004, 23:45

Še eno, Rožca nad vasjo Dovje. Se mi zdi da je dejal Rock enkrat ob enih slikah " ... Hrib drži samo da sije sonce... " je pa težje dostopen, sploh po zadnjem deževju.
Uporabniški avatar
Nik
Član

OdgovorNapisal/-a Intruder » 24.11.2004, 23:50

Hah....raj :cry:

Mi štajerci smo pa obsojeni na nizke vetrovne padine! Ampak toliko, kot se govori o teh svakojakih pobočjih pa ni got, da ne bomo prišli pogledat! Slovenija, pazite se....štajerci pridejo skusiti Padino (z veliko začetnico).... trlo se v zraku! :D

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Nik » 25.11.2004, 17:36

Evo en plac za vse pobočne fanatike, Korensko sedlo, nad vasjo Podkoren, dostop iz smeri Kranjska Gora pelješ do vasi Podkoren zaviješ smer Avstrija nadaljuješ navkreber in tik preden prideš na vrh klanca zaviješ na desni strani v smeri vožnje na gozdno cesto ki pelje prečno po pobočju cca 1km in ko se cesta približa pobočju si tam. Ko parkiraš avto vzameš robo in greš po klančku 50m in zagledaš tole :wink:
Uporabniški avatar
Nik
Član

OdgovorNapisal/-a Nik » 25.11.2004, 17:43

Danes je bil prekrasen dan in tako pa zgleda štartno mesto, za pristajat pa ogromno prostora čeprav je sedaj več ali manj vse pod snegom, nadmorska višina okrog 1000m. Sem bil prvič tu gor in je pihal JV.
Uporabniški avatar
Nik
Član

OdgovorNapisal/-a Intruder » 25.11.2004, 18:15

Prav hudo mi je, ko to gledam......kako je kaj držalo? Je potrebno dosti vetra, da drži, ali je dovol že rahla sapa iz prave smeri?

Snegec a? He he.....to je fajn, če te le ne zazebe do kosti. Jaz sem danes okrog hiše skakal in vlekel neke kable, pa me je tek zazeblo, da sem se sam sebi smilil.

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Nik » 25.11.2004, 18:24

Saj se malce vidi po trakovih ki so jih namestili jadralni padalci da ni bogvekaj vleklo, za HLG-ja ki sem ga mel sabo je dovolj že sapca, teren je res dobr, moram probat enkrat ko bo res vleklo. Je pa nor razgled in če je tako sončen dan je moteče sonce ki je pač pozimi precej nizko in več ali manj gledaš vanj. Drugače pa prijeten ne preveč hladen dan se mi zdi da je blo nižje v dolini bolj mraz.
A ja da ne pozabim sem se pozanimal placu se v originalu reče Medvedjek.
Uporabniški avatar
Nik
Član

OdgovorNapisal/-a Parky » 25.11.2004, 19:35

Te terene lahko objaviš tudi na forumu modelarji.com,
pod Jadranje na pobočju-Slovenska pobočja da bo vse pod enem
tko ko smo že tam začel.........

Lp, ;)
Borut
Slika
Slika