Polnjenje akumulatorjev

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

Polnjenje akumulatorjev

OdgovorNapisal/-a redbaron » 25.11.2004, 20:21

Pred kratkim sem si nabavil nove komande katere imajo ze vgrajene
NH - nickel-metal-hybrid akkuje. Ali je pri teh akumulatorjih tudi prisoten spominski efekt ali jih lahko polnim ze ko so naPOL PRAZNE???
....kdor jezika spara, kruha str.........
Uporabniški avatar
redbaron
Član

Re: Polnjenje akumulatorjev

OdgovorNapisal/-a overlord_tm » 25.11.2004, 20:32

redbaron napisal/-a:Pred kratkim sem si nabavil nove komande katere imajo ze vgrajene
NH - nickel-metal-hybrid akkuje. Ali je pri teh akumulatorjih tudi prisoten spominski efekt ali jih lahko polnim ze ko so naPOL PRAZNE???

Zelo zelo malo spominskega efekta. Tok mal da so jih moral par let nucat da so pogruntal da ga imajo :D .

Brez skrbi ti kar dofilaj akuje :D . Pa vsakih tok ciklov jih tudi izprazni če ne zaradi drugega zato da veš koliko gre še noter.

LP
Uporabniški avatar
overlord_tm
Naš človek :)

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a redbaron » 25.11.2004, 20:46

Hvala.Pa se to; do koliko voltov se lahko varno letim???
Uporabniški avatar
redbaron
Član

OdgovorNapisal/-a sharkpade » 25.11.2004, 20:57

Ponavadi do rtakrat, ko ti naprava začne piskat. :lol:

lp

miha
Sharkpade
Uporabniški avatar
sharkpade

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a Parky » 25.11.2004, 21:06

Odvisno kakšne komande ima ........

Lp, ;)
Borut
Slika
Slika
Uporabniški avatar
Parky

Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a sharkpade » 25.11.2004, 21:10

Če sprašuje do koliko voltov sem sklepal, da ima računalniške. Drugače pa je varno voziti do okrog 9V.

lp

miha
Sharkpade
Uporabniški avatar
sharkpade

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a Parky » 25.11.2004, 21:14

Ja tud jest mislem da do 9V bi bla kakšna meja varnosti modela.
sam mam pa mc-14 tko da vem kdaj pristat.....

Lp, ;)
Borut
Slika
Slika
Uporabniški avatar
Parky

OdgovorNapisal/-a Tilen » 25.11.2004, 22:17

Jaz z mc-12 normalno letim tudi pri 7V.

lp
Tilen
I feel the need for speed
Uporabniški avatar
Tilen
Član

OdgovorNapisal/-a Parky » 25.11.2004, 22:36

seveda ne enkrat boš pa dol padu..... :) :) :) :)
Mal heca sam ni dobr pretiravat.

Lp, ;)
Borut
Slika
Slika
Uporabniški avatar
Parky

OdgovorNapisal/-a grega » 25.11.2004, 23:32

Tilen napisal/-a:Jaz z mc-12 normalno letim tudi pri 7V.

lp
Tilen

Verjetno bolj kratek čas ... :lol:
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Intruder » 26.11.2004, 00:00

Dečki...tolčete v prazno, da boli! dajte malo razmislit. Zavajate človeka. Kaj pa, če ima Multiplex komando a!? Tiste grejo na 6 celic in je napetost, kjer je čas za pristanek bistveno manjša.

Redbaron

Domnevam, da imaš računalniško komando, ali? 100% sem, da bo spustila kakšen zvok, breden bo dala hin :D Ko začne piskat, ti priporočam, da pristaneš. Ne rabiš zdaj panično modela naterat iz višav ter ga vsadit, ker potem takem si dal "dreku focn". Iz izkušenj vem, da imaš vsaj še 5 min časa, da varno pristaneš. Pa tudi po tem še nu hudo. Baje se postopoma zmanjšuje domet.

Komande so narejene tako, da ko ti začne cinglat, da lahko pristaneš, ker, če bi bilo, dak o piskne, je fertik, potem sploh ne bi rabla pisknit. Pokazatelj bi bil več kot očiten.

Če pa nimaš računalnišče komande, potem pa imaš 100% led diode! Rdeča pomeni KRIZO! :lol:

Jan
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 26.11.2004, 00:27

Tilen napisal/-a:Jaz z mc-12 normalno letim tudi pri 7V.

lp
Tilen

Veliko sreče ti želim pri takem početju

@redbaron napiši kakšno komando imaš pa ti bomo razložili sicer boš dobil tono rasprav ki nimajo ne repa ne glave

dečki večino stvari ki ste jih napisali velja za NICD akuje
NIMH ima pa kat off in se komande bistveno prehitro ugasnejo za kaka mirna pristajanja

primer
Futaba FC16 NICD 1400 piska 12min
Futaba FC 16 NIMH 2100 piska 10sek
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a redbaron » 26.11.2004, 08:56

Fantje se opravičujem ko tako pozno odgovarjam.
Imam Graupnerjevo MC12.
Pred to sem letel z Sanwo pri kateri je cagar bil na polovici skale pa je zadeva funkcionirala BP.
Zdaj me pa dejansko zanima do katere voltaže, po vaših izkušnjah je še varno letet.
Uporabniški avatar
redbaron
Član

OdgovorNapisal/-a Big A » 26.11.2004, 09:32

redbaron napisal/-a:Fantje se opravičujem ko tako pozno odgovarjam.
Imam Graupnerjevo MC12.
Pred to sem letel z Sanwo pri kateri je cagar bil na polovici skale pa je zadeva funkcionirala BP.
Zdaj me pa dejansko zanima do katere voltaže, po vaših izkušnjah je še varno letet.

Da sesuješ model zaradi tega, ker ti zmanjka župce v oddajniških baterijah, je ena najbolj trapastih napak. Seveda se mi je že zgodila. Pred leti sem imel Graupnerco MC-14 - pa mi je začela piskat. 'Aha', sem rekel, 'bo treba dol'.. , pa sem se začel počasi pripravljat na pristanek. Mislim, da ni bilo niti minute po piskanju, pa je oddajnik odpovedal, ko sem bil še v zraku.

McGayver ima prav. Vse je odvisno od vrste baterij in v kakšni formi so in od tega, kakšen oddajnik imamo. Različni oddajniki imajo različno porabo. Ne zanašajte se na voltmeter. Če res hočete vedeti, koliko vam baterije zdržijo, vzemite štoperico in zadevo izmerite na tleh. Pa še aktualno: baterije v mrazu zdržijo precej manj, kot pri sobni temperaturi!

A
Uporabniški avatar
Big A

OdgovorNapisal/-a Kroko » 26.11.2004, 09:36

V navodilih za FX18 se lahko nastavi alarm. Za NiCd je priporočena nastavitev 9V, za NiMh pa 9.4 (če se prav spomnim) saj te celice na koncu padejo zelo hitro.
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 26.11.2004, 10:09

Če bi jaz pred tremi leti bral kar so napisali Intruder, Big A, Mc Gajver in Kroko, se mi ne bi zgodilo tole kar je na priloženi sliki.

Gorela mi je rdeča lučka na oddajniku (Graupner X-412 in 800mAh akuji), pa sem si rekel, za en polet pa še bo! PA NI BILO! Je bilo samo za pol poleta….

Začetniki, poslušajte stare mačke! Njihovi nasveti izhajajo iz izkušenj in so vedno dobronamerni!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 26.11.2004, 10:19

Ja....ultralajt... veš kak rečejo....you win some, you lose some! :D Ampak ne da bi se norčeval iz tebe. Osebno sem imel srečo, ko mi je sfalilo sokca v 110mAh celicah v HLGju. Model je padel z neba kot da bi mu krila dol vzeli, vendar na srečo v kup sveže pokošene trave, tako da jo je odnesem brez ene praske. Od takrat naprej sem se držal pravila, da ko pridem domov, napolnim celice, ne glede kakšen memory efekt bodo imele. Orbit ima Reflexno polnenje, kar bi naj pri celicah, ki niso močno obremenjene (sprejemnik - oddajnik) delovalo blagodejno, saj deluje na principo, da 2 periodi polni, eno pa prazni, ktako da bi se naj po njihovi teoriji memory efekt izgubil. Če pa pomislite dobo..... ali je ta memoryy efekt res tako pomemben za naše sprejemniške celice? Ko govorimo o tem pojavu gre za miiinimalno zgubljanje kapacitete, ki je definirano na leto in ne na polnenje. Vsi se tega tako bojite. Celice so zato, da se uporabljajo. Če boš kupil kvalitetne celice, te tale memory efekt v 3 letih ne bo pokopal, ker polnilec niti zazanal ne bo, da je kaj manj kapacitete, ti boš pač lahko letel 20 min manj. Sicer pa...merite napetost. Ko pade napetost pod 5.0V se jaz več ne bi igral. Ker od tiste točke je velika prelomnica...od tam gre samo še DOL...in to prav zares DOL! Pri 4,8V (deklarirana napetost) so servoti že malce leni, vse kar pa je pod to napetostjo je pa samomorilski let!

Osebno še na komandi nisem videl, kako izgleda, ko napiše napetost pod 10V in začne piskati. Niti ne vem kaki zvok ima in priznam, da če bi se vklopil, da bi me verjetno šlag rukno :D V Oddajniku imam celice Panasonic 2000 NiMH (AA) in delujejo odlično. Polnim pa po potrebi. Ko pride di nekaj več kot 10V dam na polnilec in z 1A reflexno dopolnim do polnega. Sem pe že kdaj pa kdaj tudi popolnoma spraznil, pustitl malce ležati, nato pa ponovno napolnil. Cikliranja se izogibam, ker sem z tam večino celic uničil. Bile so Sanyo N-500AR, ki veljajo za neuničljive celice! :?

Lep pozdrav!

Jan
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Letme » 26.11.2004, 12:32

Ja merjeneje napetosti zares pomaga. Se mi je pa že zgodilo, da sem z polnimi celicami prišel na stezo, tam izmeril napetost, ki je bila čisto "normalna" nato pa sem odletel en polet, in v zadnjem zavoju pred pristankom avion zamrzne... :shock: kot očitno napaka v sprejemiškem paketu baterij: crknila je ena celica :oops: . Kako bi pa naj to ugotovil, razen seveda z dolgotrajnejšimi meritvami? :P

Sedaj si enostavno označujem cikle, in ko pride do tiste "deklerirane" meje so celice zgolj za testiranje "na tleh"...

lp
Crt
I cannot do anything without fear
Uporabniški avatar
Letme
Novinec

OdgovorNapisal/-a redbaron » 26.11.2004, 13:09

Ja vidim da ste se kar malo razpisali. Če nakratko povzamem naj bi napetost padla tja do 9-9,4V potema pa veselo na polnjenje, brez bbojazni skorajšnega padca kakacitete akkujev :?: :?:
Uporabniški avatar
redbaron
Član

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 26.11.2004, 13:15

Nadzor nad celicami z merjenjem ni pametna zadeva kajti neobremenjene celice pokažejo kar resno prisotnost toka obremenitev jih pa posede :shock: :evil:

Če že merjenje potem edino priklopit na resno (dolga luč avto ) žarnico in meritev napetosti polaže kaj da paket res od sebe :!:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Naslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov