Novi prometni zakon

Pogovori o vsem mogočem izven modelarstva ...

Moderator: nitro-s

Novi prometni zakon

OdgovorNapisal/-a Bor » 03.01.2005, 23:35

Oj!

Ko sem odgovarjal v eno drugo temo, sem se spomnil, da bi lahko kako rekli o novem prometnem zakonu. Je koga že udaril po žepu? Še česa ne vemo?

Jaz sem izpit delal še po (zdaj že) predprejšnjem zakonu. Spomnim se, da je kolega v teh časih enkrat peljal 70, kjer je bila omejitev 40, pa je plačal 750 tolarjev (so že bili!). Danes je to malo drugače.

Pa še to: kaj si mislite o ukinitvi utripajoče zelene luči? Ne vem, kdo bo imel kaj od tega, zdaj ko smo navajeni... Veliko vas je iz MB, kjer to ponekod že kar nekaj časa prakticirajo. Meni ni čisto nič všeč, prav buljim v semafor in včasih spregledam kaj drugega, bolj pomembnega.

Lp, Damjan
Včasih je bolje imeti mir, kot pa imeti prav!
Uporabniški avatar
Bor
Naš človek :)

Kraj: Ljubljana / Velenje

OdgovorNapisal/-a kiwi » 04.01.2005, 10:28

Hi!

Nisem niti vedel, da se misli ukinit utripanje zelene luči.
Po moje je to bilo zelo praktično.
Ko se pelješ po kakšni ravni cesti proti semaforiziranemu križišču in ko vidiš, da začne luč utripati že avtomatsko lahko preceniš, če prideš skozi ali ne. In če vidiš, da ne bo šlo lahko že prej začneš zmanjševati hitrost oziroma si pripravljen na to, da se boš ustavil.
Če pa zelena kar naenkrat preskoči na rumeno in potem še na rdečo, lahko mimogrede odletiš v rdečo luč, ali pa moraš zelo žlajfati. In potem imaš enega še za sabo, ki je vse skupaj spregleda in dobiš pospešek od zadaj tako kot sem ga jaz pred leti na ptuju.

Pa še ena cvetka v novem zakonu je pa ta:
Zadnjič so me ustavili policaji in jaz sem se pogovarjal po telefonu.
Da ne bo pomote -> sem se lepo navadil, da uporabljam slušalko (žično), ki jo priključim v telefon in jo potem dam v uho. In policaju se je lepo zdelo da uporabljam tak način telefoniranja vendar pa mi hkrati reče da pa po novem letu to ne bo več dovoljeno. :shock: Meni ni bilo nič jasno in zato mi lepo razloži, da bojo dovoljene samo brezžične slušalke ali pa avtoinštalacija. Brezžične se pravi pridejo v poštev samo z modrim zobom. Sicer mi to en telefon omogoča, drugi pa ne. Kakor koli, ker sem dosti v avtu bom pač moral kupit še to slušalko :evil:

Če mene kdo vpraša je ta novi policijski zakon totalna bedarija. :evil: :evil: :!:

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a tica(slo) » 04.01.2005, 11:07

sama inteligenca-policijska , se vidi kam merijo niti najmanj jih ne zanima prevzgoja šoferjev ampak sam kolk bodo zaslužli, ko ne bo noben več pil bodo pa jokali kolko vina ostaja :lol:
se še učim
Uporabniški avatar
tica(slo)

Kraj: Ajdovščina

OdgovorNapisal/-a Vombat » 04.01.2005, 15:20

Glede utripajoče zelene luči. Ni je nikjer na zahodu in samo vprašanje časa je bilo kdaj bo tudi pri nas. Ko se bomo navadili, bo vse v redu
Uporabniški avatar
Vombat

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a luigidon » 04.01.2005, 17:14

Vprašanje ali bo to v redu če zelena ne bo utripala..Seveda se bomo navadli..Saj to ni problem. Ampak veliko krešev bo zarad tega. Ker boš zato, da nebi plačal tistih 30k sit, ker si šel v oranžno, pač zabremzal in od zadaj boš dobil pospešek....

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 04.01.2005, 17:52

:D z ukinitvijo utripajoče zelene se želi dvignit budnost na mestnih ulicah kajti večina šoferjev počne po mestu vse kaj drugega kot vozi

Luigidon prav imaš na začetku bo nekajkrat počilo , vsaka šola nekaj stane

Kar se pa tiče vpžnje pod vplivom droge ali alkohola je pa zakon premil in pre več prizanesliv

Primer : če vzamemo v roke strelno orožje in streljamo vse povprek smo v resnem prekršku kar se tiče ogrožanja splošne varnosti
če vozimo v vinjenem stanju pa letamo z avto okoli pa plačamo samo kazen za vožnjo v vinjenem stanju okoli ogrožanja javne varnosti pa nič :shock:
v obeh primerih pa strežemo po življenju mimoidočih in največkrat nedolžnih ljudi :shock: :!:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a fliper » 04.01.2005, 19:04

alo

brezveze je toti novi zakon z takimi kaznimi. Te kazni bomo upoštevali mogoče tam do maja ali pa junija, potem bomo se navadli na njih in kaj bo ... isto kot je bilo do zdaj. Te kazni dvigujejo in pravijo da na severu so še večje - saj so plače tudi večje! Mi imamo balkanske plače in evropske kazni??? po vsej logiki to ne gre skup - kaj pravite??

Večkrat se pelam v avstrijo včsih tudi opazujem promet - lahko se skrijemo pred avstrici. Vsi vozijo po pravilih, umirjeno, če vidiš kerega ki gre prehiteva v naselju je to slovenec ali hrvat . . .

Glede vožnje smo dosti odzadaj pred severom!!!

Najboljše je da se zdivjamo z modelčki, jih zbutkamo in nakoncu še se zabavomo stem da nikogar ne ogrožamo -- pa če ga razbijemo absolutno ni tolko škode

Ajd fajn se mejte pa z glavo za volan!!!
Uporabniški avatar
fliper
----------------------------
----------------------------

Kraj: Ptuj - Gerečja vas

OdgovorNapisal/-a luigidon » 04.01.2005, 20:24

Bravo Avtek!!!!! :D :D :D :D :D :D :D

Drugač pa sem opazil nekaj. Ko se peljem po cesti vsi lepo vozimo počasi, le vsak toliko časa kakšen velik BMW, al pa kakšen JEEP CHEEROKEE v glavnem kakšen večji avto od katerih nihče ni stal manj od 10mio sit, pripiči mimo in si mislim, ko bom mel pa jest tok dnarja da se mi bo j.... za vse, takrat bom pa tud jest lahko vozil po pameti in ne po omejitvah:)

Ampak tako pač je. Tisti, ki so ta zakon naštimal bodo zagotovo mirne duše vozili naprej tako kot so:)

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a kiwi » 04.01.2005, 20:46

@Luigidon
Tocno tako je!!!!

Tisti, ki je do sedaj divljal bo divjal se napre, tisti, ki je pil bo pil se naprej. Jaz pa se bom peljal 5 km na uro vec od omejitve pa me bojo "slekli" ko bom na radar priletel.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Avtek » 04.01.2005, 21:11

Zakaj so mi izbrisali sporočilo???
Uporabniški avatar
Avtek

Kraj: Senovo

OdgovorNapisal/-a ELO » 04.01.2005, 21:37

zato ker je piscu povzročalo mehkonosje!
Bizgec jaz, bizgec ti, bizgeci mi vsi!!!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

Kraj: Dol pri Hrastniku

OdgovorNapisal/-a BUCIbuc » 04.01.2005, 21:46

eh..jaz sem ze naletel na novoletni zakon! :) Malo se imajo tolerance.. vozil sem 64 km/h od 50, pripasan nisem bil,pa se ocala bi mogo met med voznjo,kot pise na vozniski... dobit bi mogel eno piko in placat kar nekaj denarja,ampak so se me usmilili in dali 5 jurjev v 8h dneh..

sreca v nesreci!
pac pazit treba zdaj!

lp
david
Uporabniški avatar
BUCIbuc

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Bor » 05.01.2005, 00:03

Hja, jaz tudi upam, da bojo policaji vsaj tako usmiljeni, kot so bili do zdaj.

Sicer sem po cca 150.000 km plačal samo 2x, pa še to vedno 5kSIT, čeprav sem obakrat prekoračil kakih 30 km/h. Ustavili so me vsega kakih 5x. Pa priznam, da nisem vozil ravno zgledno!

Po mojem bi moralo biti na cesti več policajev, pa bi lepo shajali s starim zakonom in nižjimi kaznimi. Potem bi ti niti na pamet ne prišlo, da bi se usedel pijan za volan, ker bi bil siguren, da boš pihal. Ali pa, da bi se peljal 100 ali več čez naselje. Manjšim prekrškom pa bi lahko pogledali čez prste. Itak cvikneš, ko vidiš liziko, tudi če nisi bil prehiter ali pijan.

Tako bi bil zakon bolj enak za vse, ne pa da se trudiš vozit po omejitvah in ne piješ, ko voziš, pol pa nobenga policaja od nikoder. Enostavno ni motivacije. Razen, če imam samo jaz tako srečo...

LP, Damjan
Včasih je bolje imeti mir, kot pa imeti prav!
Uporabniški avatar
Bor

Kraj: Ljubljana / Velenje

OdgovorNapisal/-a dh » 05.01.2005, 11:59

Kar se tiče alkohola,
pred leti sem poslušal na Antenne Steiermark, Avstrijci so se alkohola za volanom lotili na poseben način. Še si kot sopotnik zraven pijanega šoferja poškodovan v prometni nesreči, ti zavarovalnica od odškodnine odbije "vzgojne" procente, ker si sedel v avto, ki ga je vozil pijan šofer. Mislim, da gre za celo 30%... :shock: :shock:

:( :( in še najnovejša za SLO, v enem letu pripravlajo stacionarne merilne sisteme za avtoceste. Imeli bodo tri radarje, ki jih bodo selili po posameznih odsekih, zanje pa se namerava zaenkrat ( :) ) postaviti 18 škatel. In tam bomo vozili po jajcih, ker nikoli ne boš vedel, al' bo al' ne bo...

Testni sistem je postavljen pred tunelom iz LJ proti KR, slike (sem jih videl) pa kot iz reklame...

Torej, v novem letu šim manj bliskanja in pihanja...

Pa še to, kaj prvite na radar v kanti za smeti... mislim, domišljije imajo ogromno, kot v vicih...
Priponke
poub3.jpg
poub3.jpg (26.61 KiB) Videno 4562 krat
poub2.jpg
poub2.jpg (124.57 KiB) Videno 4561 krat
Lenoba je gonilo napredka!
dh
Član

Kraj: Cirkovce

OdgovorNapisal/-a eoslak » 05.01.2005, 17:49

Najprej bi ukinil odvzem vozniškega dovoljenja !!
Človek dela izpit in ker ga je opravil dobi potrdilo, pomeni da s tem potrjujejo znanje ne glede, če človek vozi 40 ali 120 km/h.
Znanje ostane !

To je isto, kot da bi vam nekdo vzel diplomo za končano šolo !!
Mislim, ta naš zakon je malo za lase privlečen pa naj rečejo kar hočejo.
Najlažje je nekaj sprejemat potem pa delat korekturo, ko vidijo, da so se "vsekali".

Slava jim.

Lep pozdrav[/quote]
Ne moreš primerjat odvzem vozniškega dovoljenja z odvzemom diplome. :shock: Vozniško ti odvzamejo za to ker s prekrškom na kakršenkoli način ogrožaš druge v cestnem prometu(vsaj tako si razlagajo policisti). Kaj bi pa moral narediti da ti odvzamejo diplomo. Verjetno ni takega prekrška.
LP, Ervin
Uporabniški avatar
eoslak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Intruder » 05.01.2005, 18:00

dh napisal/-a:Kar se tiče alkohola,
pred leti sem poslušal na Antenne Steiermark, Avstrijci so se alkohola za volanom lotili na poseben način. Še si kot sopotnik zraven pijanega šoferja poškodovan v prometni nesreči, ti zavarovalnica od odškodnine odbije "vzgojne" procente, ker si sedel v avto, ki ga je vozil pijan šofer. Mislim, da gre za celo 30%... :shock: :shock:

:( :( in še najnovejša za SLO, v enem letu pripravlajo stacionarne merilne sisteme za avtoceste. Imeli bodo tri radarje, ki jih bodo selili po posameznih odsekih, zanje pa se namerava zaenkrat ( :) ) postaviti 18 škatel. In tam bomo vozili po jajcih, ker nikoli ne boš vedel, al' bo al' ne bo...

Testni sistem je postavljen pred tunelom iz LJ proti KR, slike (sem jih videl) pa kot iz reklame...

Torej, v novem letu šim manj bliskanja in pihanja...

Pa še to, kaj prvite na radar v kanti za smeti... mislim, domišljije imajo ogromno, kot v vicih...

Te kante bi pa zelo rad videl, da jih smetarji spraznijo! :D

Jan
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ŠKALEC » 05.01.2005, 18:50

Intruder napisal/-a:Te kante bi pa zelo rad videl, da jih smetarji spraznijo! :D
Jan

Ali pa jim en kos kartona zalepiš pred objektiv . :lol: :wink:
.. potem pa naj slikajo ... :lol:
Uporabniški avatar
ŠKALEC
Forumski veteran

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a joža » 05.01.2005, 20:45

@ ŠKALEC:

Če zdravnik naredi kakšno pi*****jo, ne more več delat kot zdravnik in mu nič ne pomaga, če še enkrat študira. Neko brezobzirno pijano sralo pa še celo ima možnost ponovnega opravljanja izpita!

Malo premisli.

LP
Uporabniški avatar
joža

OdgovorNapisal/-a mucek » 06.01.2005, 00:45

LP!

Sm mal bolj pri koritu in zadnje cajte se pojavlja precej neresnic glede teh radarjev. Sem bral članek v Dnevniku... Za crknt!

Teh kant pri nas nimajo, slike so prišle nekje iz Nemčije, tud radar notr je nemški (Robot).

Pr nas je stanje takšno:
Trenutno ima policija sledeče radarske sisteme:
- Multanova (dopplerski) v vozilih in na trinožnem stativu (tega zlo neradi uporabljajo) - teh imajo kar nekaj; analogni, 36 posnetkov ali z novimi ohišji 200/400 posnetkov
- Gaetzo (dopplerski) v vozilu - karavan (zadaj) - digitalni ČB fotkič
- še en... (dopplerski), ravno tako v karavanu

- 4 radarje Ramet (digitalni fotkič, dopplerski) in 18 škatel, od tega je 1 že zmontirana (predor Golovec na LJ obvoznici), za druge pa še lokacij nimajo določenih, kaj šele kaj več, Te radarje lahko uporabljajo tudi samostojno; na trinožnem stativu.

- Traffipatrol (laser) - popularna "pištolca", ta je majhen (ozek) in precej novejši (teh imajo kar precej); ta meritve z datumom in uro tudi shranjuje v interni pomnilnik
- Riegel (laser) - še ena pištolca, starejša in večja (tudi teh ne manjka), nima pomnilnika

- Provida (merjenje hitrosti na avtocestah); po domače: kamera, v vozilu, ki snema avto pred (ali za seboj), sistem povezan na ABS, ki meri hitrost (policijskega vozila); hitrost se meri tako, da mora policijsko vozilo na isti razdalji slediti merjeno vozilo min. 100 (v naselju) oz. 500 (avtocesta) metrov. Na posnetku se mora videti, da se razdalja ni spreminjala, sicer je meritev neveljavna.

OK, kaj se vam splača nardit, če vas ustavjo:

- prosite, če lahko vidite papirje o kalibraciji (cca. 1/4 radarjev, s katerimi merijo, tu pade...); btw. kalibracija mora biti vsako leto
- prosite, če lahko vidite papir o usposobljenosti policista, ki meri, za uporabo naprave (radarja)
- ne se preveč bunit... ;)

Lp, Grega

p.s. Tisto, da je radar pred predorom na novi avtocesti pred prvim tunelom iz Kopra proti LJ, je novinarska raca... Gre za IR reflektor in kamero, namenjeno branju ADR tablic na tovornjakih...
p.p.s. A če sm zihr? ;) Ja, sm postavljal... ;) Pa Ramet radarje pa škatle uvažal... :twisted:
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

Vrni se na Malo za sprostitev

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov