Prvi polet

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

Prvi polet

OdgovorNapisal/-a MarE69 » 15.01.2005, 19:55

se je končal za objavo v rubriki crash team. Da nebi bili udarci po žepu prehudi, sem se odločil za super cub. Seveda je po treh neuspelih vzletih le malenkost razpadel na 5 kosov, ki se že veselo tiščijo skupaj, seveda z dodatkom epoxija. Saj vem kaj bo odgovor: naj mi nekdo pokaže, kako se leti. OK, ampak, ko je pa človek tako nestrpen in je trebat takoj stvar sprobat ;)

Zdaj pa (morda brez hudega moraliziranja o inštruktorju) če mi lahko date nekaj osnovnih navodil, kako stvar spravit v zrak in nazaj brez preizkušanja mehanskih trdnosti stiropora?

Nekaj stvari, ki sem jih opazil, dokler je bil model še skupaj:

- že na tleh je zavijal, čeprav je smerno krmilo povsem poravnano (to sem potem nekako "popravil" s fiksno nastavitvijo na komandi)
- takoj, ko se je model dvignil od tal se je začel nagibat na eno ali drugo stran (predvidevam da je to posledica premajhne vzletne hitrosti)

- Kako hitro mora "peljat" preden vzleti?
- Koliko se morata "odmikat" smernik in krmilo?

OK, ker je verjetno malo nesmiselno tako "the hard way" učenje me zanima, kje je kakšna mila duša, ki bi mi tole malo v živo pokazala ?

LP,
Mare

PS: pa ne se smejat, ker se je že vesela publika dovolj :oops: Sploh pa je vsak enkrat začel na tak ali podoben način.
Uporabniški avatar
MarE69
Naš človek :)

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a alien » 15.01.2005, 20:24

Mare@

Naj ti nekdo priskoci na pomoc za prvi polet!! Da ti vsal nastavi zadeve pravilno! Nebi skodilo, ce bi napisal od kod si!
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a MarE69 » 15.01.2005, 21:33

Sem dodal v profil
Uporabniški avatar
MarE69

OdgovorNapisal/-a dh » 16.01.2005, 23:47

Rafael Cajhen: Radijsko vodenje letalskih modelov!!! :D :D

meni se ta knjiga zdi kot obvezno prvo berilo!

oziroma, tudi sam sem samouk v letenju in ko sem prečital tole mi je blo marsikaj bolj jasno...

lp, Dejan
dh
Član

Kraj: Cirkovce

OdgovorNapisal/-a dejanmes » 17.01.2005, 10:33

bom kr isto napisu kot so napisali meni ob mojih začetkih. Ker nisi naravni talent (glede na to da ti po nekaj poskusih letalo ne leti) je pomoč neizbežna ker predvidevam da si dal vse od sebe da bi zadeva poletela. Moje mnenje je da imaš za učenje prehitro letalo. Preberi kakšno knjigo, še največ pa boš naredil če boš poiskal nekoga ki ve kako se stvari streže. Če ti nekdo napiše da more letalo doseč 35 km/h in da je potrebno dvigniti nos ne več kot 7 stopinj in da moraš biti z ročkami zelo nežen je prav tako kod da ti nebi napisal nič ali pač...
Kdor visoko leta ma dobr odriv...
Uporabniški avatar
dejanmes

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a sharkpade » 17.01.2005, 15:02

Glede na to, da si mi enkrat pisal, da velikokrat hodiš okrog idrije, se lahko zmenimo, pa pogledamo tvoj model. Saj nas je tukaj dosti ki ti lahko pomagamo. Ko boš naslednjič hodil tukaj okrog povej, pa model s seboj prinesi pa ti bomo zagotovo pomagali. Če ne jaz pa robi al pa kdo drug.

lp

miha
Sharkpade
Uporabniški avatar
sharkpade

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a MarE69 » 17.01.2005, 19:36

dejanmes napisal/-a: Če ti nekdo napiše da more letalo doseč 35 km/h in da je potrebno dvigniti nos ne več kot 7 stopinj in da moraš biti z ročkami zelo nežen je prav tako kod da ti nebi napisal nič ali pač...

Ja, zgleda da sem ravno pri tem pretiraval, ker sem bil nekako pod vplivom raznih video posnetkov z interneta, kjer sem dobil občutek, da se vzleta skoraj navpično. Seveda nežni super cub tega nekako ni zastopil. Tudi pomike servotov sem imel na 100% (na polno po defaultu iz škatle). Hvala tudi za namig glede knjige (@dh), sem že naštudiral in sem ugotovil, da sem imel nekaj zgrešenih predstav o letu ne-jadralnih modelov.

@sharkpade, hvala za ponudbo. Se slišimo.
Uporabniški avatar
MarE69

OdgovorNapisal/-a sharkpade » 19.01.2005, 20:28

@sharkpade, hvala za ponudbo. Se slišimo.

Takoj, ko nam sneg skopni. :D :D :D

lp

miha
Sharkpade
Uporabniški avatar
sharkpade

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a MarE69 » 19.01.2005, 20:55

Ja, so sporočili, da mate kar nekaj tega na frišno. Bo pa cajt za kaj drugega, po čemer imaš potem rdeč nos ;)

Tacajt bom pa malo na AeroFly "trenira"l :oops:
Uporabniški avatar
MarE69

OdgovorNapisal/-a Andrej Bučar » 19.01.2005, 21:38

Živjo Mare!
Kot vidim si iz NM,pa še modelarstvo ti roji po glavi,tako kot meni.Če želiš se lahko dogovoriva pa kakšno rečeva o letenju z modeli.Sem iz Otočca,kar ni tako daleč iz NM.Sam ponavadi hodim v Krško,kjer imamo
krasno stezo za modele.No,če potrebuješ kakšno pomoč,se javi.

L.P.Andrej
"STORM TROOPER OF THE SKIES"
Uporabniški avatar
Andrej Bučar
Član

OdgovorNapisal/-a MarE69 » 19.01.2005, 21:57

Lepo. Hvala za ponudbo. Se bom javil. Jaz se sicer vsak dan vozim mimo Otočca (NM-Šentjernej), tako da lahko kdaj tudi malo "pribremzam".
Uporabniški avatar
MarE69

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov