Graupner ZLIN Z-50LX

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Graupner ZLIN Z-50LX

OdgovorNapisal/-a ProX » 20.01.2005, 17:16

Zdravo!

Naročeno je letalo ZLIN Z-50LX od Graupnerja. Zato naprošam vse lastnike teh modelov, da se malo razpišejo o setupih! Kaj je treba pazit, kaj nadgradit in pa samo letenje ter setup na oddajnikih?

Čez sedem let vse prav pride.

Lep pozdrav.
Submarine Type 214
ProX
Novinec

Kraj: Kokra

OdgovorNapisal/-a Jaro » 22.01.2005, 10:41

Živjo!

Jaz ga imam.

O setupih lahko povem tistio, kar sem preizkusil:
- Na predvideno 400-tko, reduktor 1:1,85, 8x6 CamSlimProp in 7xGP1100 se model bolj vleče po zraku, vzlet s tal pa je mogoč le ob popolnoma gladki podlagi.
- 7,2V 480-tka, enak reduktor in propeler ter 7xGP1100 ali še bolje 2 konionki pa je že druga pesem. Model leti dokaj suvereno, vzlet s pokošene trave pa je neproblematičen.
- Večino časa sem letel z Dancerjem na 3 konionke ter 8x4 CamSlimProp. Model je s tem setupom že spodobno živahen, za vzlet potrebuje še nekaj metrov manj, predvsem pa se podaljša čas letenja na okrog 10 minut - odvisno od načina letenja. Neskončne vertikale pa seveda tudi s tem setupom niso mogoče, saj model v tej konfiguraciji tehta okrog 750g.

Odkloni krmil, ki so napisani v navodilih so za začetek kar pravi, natančno si jih boš pač prilagodil ob poskusnih poletih. Težišče poskusi pomakniti bolj proti zadnjemu delu predpisanega območja, saj model postane precej bolj nevtralen, kar se še najbolj pozna pri rolanju in hrbtnem letu, kjer je sicer potrebno višino kar precej tiščati od sebe.

Model je sicer kar precej živahen, k čemur, poleg velikosti oz. majhnosti, precej pripomorejo tudi relativno zelo velike krmilne površine. Zmore praktično vse akrobacije, kljub simetričnosti profila krila pa je zaradi njegove debelosti minimalna hitrost dovolj nizka za neproblematične pristanke.

Priporočam pa zamenjavo originalnih koles za večja. Jaz imam nameščena 60mm penasta kolesa. Tako postane model manj občutljiv na kakovost podlage.

Pa še nekaj: Originalna barvna shema je nevarna reč. Jaz jo sicer imam še vedno, sem se pa parkrat zaradi tega znašel v težavah, saj je z malo večje razdalje nemogoče razločiti, kako je model obrnjen. Zato priporočam vsaj kakšne pasove druge barve recimo na spodnjo stran kril.

Pa veliko zabave! Model kot tak jo zanesljivo ponuja.
Zadnjič spremenil Jaro, dne 26.01.2005, 09:30, skupaj popravljeno 2 krat.
Lep pozdrav,

Jaro
Uporabniški avatar
Jaro
Naš človek :)

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a erzo » 23.01.2005, 01:11

kaj maš zdaj 55 al 60 mm kolesa?
erzo

OdgovorNapisal/-a Jaro » 23.01.2005, 22:12

Erzo!
Lepo, da si tako natančno prebral. Popravljeno.
Lep pozdrav,

Jaro
Uporabniški avatar
Jaro

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a Domen Žvegler » 24.01.2005, 16:33

Jaro ti pa nisi še enkrat vsega prebral ! :lol:
2 x maš isto napisano ! :lol:

Sicer mene ne moti samo povem pač. :D
Unlimited-RC Team
Uporabniški avatar
Domen Žvegler

Kraj: Maribor - Ruše

OdgovorNapisal/-a ProX » 25.01.2005, 10:44

Zdravo!

Jaro, hvala ti.

Verjetno bom namesto 400, namestil brezktačnega AXI-ja. sam ne prmočnega.

Če ima gdo še kaj za napisat....kar.

Lep pozdrav.
Submarine Type 214
ProX
Novinec

Kraj: Kokra

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov