vprašanje

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

vprašanje

OdgovorNapisal/-a Dominko » 26.03.2005, 19:47

Pozdravljeni!

Sem lastnik letala hellcat proizvajalca scorpio. Namontiran imam brezkrtačni motor acn 16/7/5 s planetarnim reduktorjem 3,33:1.

Vprašanje je dokaj preprosto: Katero eliso naj izberem?

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovore...

Lp
"I am an aeroplane..."
Uporabniški avatar
Dominko
Novinec

Kraj: Prevorje

OdgovorNapisal/-a Dominko » 28.03.2005, 14:06

Zdravo

Po treh dneh molka in po 105-tih ogledih teme sem dobil občutek, da je nekaj narobe z mojim vprašanjem... :cry:
Ali je preveč splošno, premalo podrobno...
V pričakovanju pojasnitve...

Lp
"I am an aeroplane..."
Uporabniški avatar
Dominko
Novinec

OdgovorNapisal/-a Dominko » 28.03.2005, 21:46

Dokaj žalostno....se bo mnda res treba spopast z moto- calcom :cry:

Dobro da vem, se bom v nadaljno izogibal takih vprašanj

Lp
"I am an aeroplane..."
Uporabniški avatar
Dominko
Novinec

OdgovorNapisal/-a miskolin » 28.03.2005, 22:09

tornado napisal/-a:Na takšna vprašanja dobiš ponavadi odgovor:
uporabi moto calc :evil: :evil: , ali ga pa sploh ne dobiš. :cry: :cry:

Kako pa to da teha nihce ne ve?
miskolin
Naš človek :)

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 28.03.2005, 23:38

To lahko "iz glave" ve samo tisti , ki ima identičen model z identičnim setupom. Zgleda , da na forumu ni nobenega takega ( :shock: čudno , kaj ne da).
Da bi stvar lahko kdorkoli poračunal z Motocalc-em , pa je treba imeti nekatere vhodne podatke. Začenši s tipom motorja ( ki mimogrede ni nujno v Motocalc-ovi bazi in ga je potem potrebno "premeriti" v režimu prostega teka ter pod obremenitvijo in vnesti podatke v bazo) , tipa in števila pogonskih celic , tipa reglerja ( ki spet ni nujno da ga MC vsebuje v bazi ) površino in razpon kril , tip profila in vpadni kot , teže praznega modela ( vse razen motorja , celic in reglerja ) , tipa reduktorja s prestavnim razmerjem , opis modela ( ovalni - oglat trup , štrleči deli , neuvlačljiva kolesa ) , pa še kaj bi se mogoče našlo. Brez teh podatkov , je Motocalc povsem neuporaben. In kaj sedaj pričakujete gospodje ? Da se bo kdorkoli polomil z iskanjem omenjenih podatkov ????
Napišite podatke , ki jih zahteva Motocalc , pa si bom vzel tisto minuto časa , da jih vnesem , ter rezultate prilepim na forum !

Pa še nekaj se je treba zavedati , tudi Motocalc ni vsemogoč in včasih kar krepko brcne v temo !

lp

p.s. Drugače pa tako "od oka" 9x6 APC.
Uporabniški avatar
Slowfly

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Dominko » 30.03.2005, 17:01

Od nikogar ne pričakujem, da bo presurfal cel net samo zato, da bi MI lahko pomagal rešiti problem, je pa seveda samoumevno, (ker imam na forumu še vedno naziv novinec) da o stvareh, ki jih (še) ne obvladam ali razumem vprašam.
Podatek od "oka" elise 9/6 je, tako, kot je povedal tornado, že ogromno. Bom vsaj vedel, kje približno naj začnem iskati, ker bi moral v nasprotnem primeru obrati cel schweighofer.
Prvo neumnost, ki sem jo naredil, je bila ta, da sem za model nabavil graupnerjeve cam- prope, ki so(kot sem kasneje izvedel) popolnoma neuporabni pri motorjih z reduktorji. Torej moram kupiti APC..? (mislim, da obstajajo tudi nekakšni gear propi?)
Ne zdi se mi potrebno objavljati vseh podatkov direktno na forum, lahko pa pošljem na zasebno sporočilo (čeprav pol angleških izrazov pri moto-calcu ne razumem-predvsem kar se tiče dimenzij krila...etc.)

Lep pozdrav
"I am an aeroplane..."
Uporabniški avatar
Dominko
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 30.03.2005, 18:04

V prejšnjem postu sem napisal kateri podatki so potrebni za to , da Motocalc "izpljune" kolikor toliko uporaben rezultat. Največja težava , posebej pri kupljenih modelih je ponavadi tip profila. Če ni podatka o profilu , potem vsaj pri neizkušenih nastopijo težave , kako ga vsaj zadovoljivo opisati , da bi na podlagi opisa in mer lahko vnesli vsaj približek pravega profila. Več ko je napačnih podatkov , vnešenih v program , bolj mimo bo rezultat. Dobro pa je povedati tudi kaj pravzaprav pričakuješ od modela , ter približen željeni čas leta.
No pa pošlji podatke na PM , bova videla , kaj bo prilezlo ven , ter koliko sem falil "od oka".

lp
Uporabniški avatar
Slowfly

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a samo3D » 30.03.2005, 21:26

Dominko, prvo neumnost si neredil, ko si kupil sistem, ki ga očitno nima nihče, ki ga poznaš. Graupnerjeve elise so sicer slabše kot APC ampak čisto ok za probat.
Očitno si že elise kupoval, pa nam zaupaj, kakšne si nabavil in koliko celic misliš uporabiti.

Pa da ne boš rekel, da samo nergamo evo link do zelo enostavnega E-calca:

http://brantuas.com/ezcalc/dma1.asp

8 celic in elisa 9x6, tok 16 A
8 celic in elisa 9x4,7, tok 13A

Torej elica 9x6 je skoraj malo velika, 9x4,7 pa je boljša če boš uporabil 8 celic.
Zdaj pa se še sam malo poigraj!

l.p. Samo
Uporabniški avatar
samo3D
Član

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Dominko » 02.04.2005, 10:24

Pozdravljeni

Od rezultatov, ki mi jih je slowfly poslal na zasebno sp. je pri osmih celicah najbolj uporabna elisa APC 9/6 oz. 8/4.5 pri sedmih celicah.
O elisah ne bi razpravlju, lahko pa zagotovim, da elise 9/6 ni v moji"zbirki".

Pri set-upu je bilo pa samo to pri roki, tako, da sploh nisem imel izbire...
( sem prepričan, da je tak set-up bolj uporaben, kot pa navadna 400-tka z reduktorjem, kot jo priporočajo)

Pri rezultatu iz E-calca pa je očitno najboljša izbira elisa 9/4.7, ampak sedaj ni več panike....bom nabavil 9/6 in 9/4.7, pa bomo videli, katera se bo bolj obnesla pri osmih celicah.

Hvala za pomoč!

Lp, domen
"I am an aeroplane..."
Uporabniški avatar
Dominko
Novinec

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov