za aluminij

Pogovori o vsem mogočem izven modelarstva ...

Moderator: nitro-s

za aluminij

OdgovorNapisal/-a Ceco » 14.04.2005, 10:18

Doma delam eno seminarsko o tehnološkem procesu v impolu(predelava aluminija), zanima me, če kdo ve kaj pomenita besedici: brama in platine (podrobna obrazložitev), iskal sem že vsepovsod, a brez uspeha.
Že vnaprej hvala za odgovore!

link: http://www.impol.si/uploads/files/brosu ... zdelki.pdf
Uporabniški avatar
Ceco
Član

Kraj: Lenart

OdgovorNapisal/-a alesb » 14.04.2005, 11:06

Staljena kovina se iz peči vliva v kokile kvadraste oblike. Strjeni ulitek se imenuje brama. To je surovec za naknadno obdelavo - valjanje, kovanje,...
Uporabniški avatar
alesb
Naš človek :)

Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a Ceco » 14.04.2005, 21:13

Ampak nevem, če ni to kaj si opisal -ingot-, si 100%, da je to brama?
Uporabniški avatar
Ceco
Član

OdgovorNapisal/-a kiwi » 15.04.2005, 11:02

Pozdravljen!

Zaposlen sem v Talumu, kjer brame vlivamo, o, da ti lahko iz prve roke povem kaj je to. Dejansko ti je ze alesb povedal kaj to je samo mogoce nisi razumel.

Tekoci aluminij se vliva v kokile (recimo modul) kvadratne oblike pod kokilami pa je dvizna miza. Na zacetku litja je dvizna miza pritisnjena s spodnje strani na kokile. Kokila se napolni z tekocim aluminijem, aluminij se v kokili hladi, (skozi okvir kokile tece velika kolicina vode) in nato se pocasi zacne dvizna miza pomikati navzdol. na spodnji strani kokile je tako aluminij ze strjen, zgoraj pa se ves cas dotaka tekoci aluminij. Dvizna miza se tako ves cas pocasi spusca navzdol, in ko pride do konca dol se litje ustavi. Rezultat je brama pravokotne oblike in dolzine okrog 4-6 metrov. Pac odvisno ne vem tocno. Toje dejansko kvader aluminija, ki se potem naprej uporablja za preoblikovanje.

Ps: Ce te se kaj zanima se lahko pogovorima po PM.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a kiwi » 15.04.2005, 11:04

Ingot, ki pa ga opisujes, pa je dejansko hlebcek. Nastane pa tako, da se tekoci aluminij vlije v modul fiksne oblike in se v njem ohladi, ter tako prevzame obliko modula - kokile. Ti hlebcki ali ingots, se potem zlagajo v sklade in zvezejo ter transportirajo v nadaljno predelavo.

Lp Bostjan
Zadnjič spremenil kiwi, dne 16.04.2005, 14:01, skupaj popravljeno 1 krat.
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a Ceco » 15.04.2005, 12:45

Najlepša ti hvala za ta odgovor!
Zanima me še to ali veš kaj pomeni besedica HOMOGENIZACIJA ALI SEGREVANJE (kakšno segrevanje?) IN PLATINE (ki jih dobijo po toplem valjanju?)?

Mi lahko daš tvoj mail, da če še nebi kaj vedel ti lahko napišem!
(Rajši bi imel napisano kot po telefonu, zato ker če je kaj bolj kompliciranega se lažje napiše kot izgovori :lol: :lol: )
Lp. ceco
Uporabniški avatar
Ceco
Član

OdgovorNapisal/-a alesb » 15.04.2005, 14:00

Homogenizacija je segrevanje materiala. Zaradi neenakomernega ohlajanja po litju nastaja v ulitku neenakomerna kristalna struktura. Tudi razporeditev legirnih elementov ni enakomerna. Zaradi tega se v predmetu pojavljajo notranje napetosti. Zato je treba take ulitke pred nadaljno obdelavo (valjanje, kovanje,...) homogenizirati. To pomeni, da je treba ulitek segreti nad temperaturo, ko se kristali spet začnejo pretvarjati in ustvarjati enakomernejšo strukturo. Ta postopek traja več ur. Nato se ulitek ponovno enakomerno ohladi.

Kje so že daljni študentski časi :roll: ....
Uporabniški avatar
alesb

Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a kiwi » 15.04.2005, 15:07

alesb napisal/-a:Homogenizacija je segrevanje materiala. Zaradi neenakomernega ohlajanja po litju nastaja v ulitku neenakomerna kristalna struktura. Tudi razporeditev legirnih elementov ni enakomerna. Zaradi tega se v predmetu pojavljajo notranje napetosti. Zato je treba take ulitke pred nadaljno obdelavo (valjanje, kovanje,...) homogenizirati. To pomeni, da je treba ulitek segreti nad temperaturo, ko se kristali spet začnejo pretvarjati in ustvarjati enakomernejšo strukturo. Ta postopek traja več ur. Nato se ulitek ponovno enakomerno ohladi.

Kje so že daljni študentski časi :roll: ....

Sam ne bi znal bolje razložit :D

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a Ceco » 15.04.2005, 16:06

Super, iskal sem vsepovsod, pa nikjer nisem tega našel tako da vsaka čast!! Samo človek si nebi mislil, da moremo vse to znati na Ekonomsko poslovni fakulteti :( :(

Kaj pa so PLATINE, ki jih dobijo po toplem valjanju slučajno ve kdo kaj je s tem mišljeno?? (debelina, širina, dolžina) :?: :?:
Uporabniški avatar
Ceco
Član

Platina

OdgovorNapisal/-a lojze » 19.04.2005, 17:27

Kolegi so ti že večina stvari pravilno razložili. Ker pa ni odgovora na zadnje vprašanje, bom poskušal sam nekaj namigniti. Tudi sam delam v prej omenjeni tovarni v Kidričevem, pa sem se spomnil na ,,trak,,, ki ga vlivamo. To ime,, platina,, sicer prvič slišim, mogoče pa je to ravno trak, ki nastaja pri litju ali valjanju aluminija. Točnih mer sicer ne poznam, vendar kot sem videl je trak lahko debel okr. 10mm, širok pa 1m in je poljubne dolžine. Ta trak potem navijajo in pošiljajo kupcu. Iz tega traka, oz. tanjšega, pa pri nas stiskajo rondice-- ploščice ki služijo za izdelavo tub. Platina,-- lahko, da so to tudi plošče iz valjnega ali litega aluminija. Pri nas je to trak, ki ga ne navijajo in ostane v ploščah 1m x 2m. ( ravno danes sem jih videl)
Ker pa si verjetno dal tel. štev. kolegu Kiwiju, kar je tudi prav, ti je to po vsej verjetnosti že razložil. Pa nič zato! Lepo te pozdravljam in želim uspešen zaključek šolanja! Lojze K.
lojze

Kraj: Osluševci

OdgovorNapisal/-a Jošt Kozorog » 19.04.2005, 18:53

Poskušaj si poiskati knjigo Mirana Kovača: Gradiva! tam je dosti informacij o tem in še veliko drugega! založba je fakulteta za strojništvo!

lp, boštjan
PES KI LAJA, NI ZADOSTI KUHAN... Kitajski pregovor...
Uporabniški avatar
Jošt Kozorog

Kraj: Sežana-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a darksider » 20.04.2005, 21:34

Hehe, Mirana Kovača : Gradiva(450 strani) , sem moral znati 3 leta nazaj na pamet za izpit:)

Am,... platine
Platine so v bistvu nek prekinjevalnik. Uporabljale so se v starejših avtomobilih, sedaj pa se še uporabljajo v letalskih batnih motorjih (Cessna,Piper,...). Da ti bolj pojasnim:
Imamo magnetni vžigalnik v batnih letalskih motorjih. V magnetnem vžigalniku je rotirajoči stalni magnet, ki v nizkonapetostnem delu vžigalne tuljave vzbuja napetost, ki požene el.tok. Ta primarna tuljava je v istem ohišju s sekundarno tuljavo,s katero skupaj tvorita takoimenovano "vžigalno napravo". Tako nastane dovolj visoka napetost, da lahko preskoči iskra na kontaktih vžigalne svečke v valju motorja. Proženje električne iskre je izvedeno tako, da v pravem trenutku prekinjevalnik (t.i. "PLATINE") prekine el.tokokrog primarnega navitja, kar povzroči hitro sesedanje njegovega magnetnega polja in s tem induciranje visoke napetosti v sekundarni-visokonapetostni tuljavi. Od tam gre ta visoka napetost na razdelilnik, ki usmeri el.energijo na svečke.
Tole je nekako na kratko o tem:) Upam da ti bo pomagalo!

Lp Luka
Uporabniški avatar
darksider
Član

Kraj: Jesenice

Vrni se na Malo za sprostitev

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov