TIM

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a belovic » 19.11.2004, 11:12

Sebastjan popolnoma se strinjam s tabo...
''tu mač'' pa taksna tehnologija z nekaksnim dvojnim stikalom za vklop :shock: :shock: :shock: ki ga se zdaj ne razumem ceprav sem clanek prebral 2-3 krat, kaj sele kaksen zacetnik, ki se bo lotil izdelave... preprican sem tudi da 98% bralcem tega foruma (mislim tudi na eksperte) iz teksta ni jasno kako in iz cesa je naredil zakljucne letvice... karbonov je veliko vrst in kaj g. Vidensek uporabil je samo njemu jasno... :? :? :?
ker sem sam naredil kar nekaj kril po po podobnem principu, vem tudi da vecina ne bo vedela kako kvalitetno narediti in prilepiti ''capstripse'' - ojacitve iz karbonskega trakca po rebrih, kvaliteten in natancen D-box, enostavno zato ker to se ni bilo nikoli opisano ne v Tim-u ne v kaksnih drugi podobni reviji (mogoce kaj na we-u) in velja celo za nekaksno skrivnost pri free-flight-u...

moj namen ni bil kakorkoli podcenjevati in blatiti g. Videnska (ki ga osebno zelo cenim in spostujem) ampak samo opozoriti na absurdne clanke v reviji TIM, ki naj bi bila revija za tehnisko ustvarjalnost mladine... :shock: :shock:

Sicer pa je bila ta revija moje najljubse branje v rani mladosti in ker sem bil kot zacetnik vecinoma samouk, sem nestrpno pricakoval vsak 10. v mesecu in postarja da mi prinese, meni takrat ta zlata vreden kos papirja... danes je zal nekoliko drugace in iz dolgcasa zacnem brati clanke v reviji ki me sploh ne zanimajo... :? :?

lp,ivica

lp,ivica
Uporabniški avatar
belovic
Naš človek :)

Kraj: CRO

OdgovorNapisal/-a Druker » 19.11.2004, 12:50

Tudi sam sem imet TIM naročen v osnovni šoli, pa že takrat se mi je zdel preveč napolnjen z raznimi izdelki iz papirja, kartona in bogvečesa še. Pa je tega dvajset let. Zakaj? Zato, ker sem gledal bratove TIMe, ki so še kakšnih šest let starejši in so se mi zdeli krasni. Dosti modelarstva, elektronike (vedno najmanj dvakrat prebral in tudi gradil po načrtih Jana Lokovška - celo ponavljali so nekatere njegove prispevke); priloga pa je bila enkrat letno, če je sploh bila. Z bratom sva skrbno čuvala (in jo še!) prilogo z načrtom Mustanga P-51 D. Če se ga bova kdaj lotila...
No in letos se zopet naročim na to revijo. Tako, da vidim in preberem kaj novega. Morda zgradim spet po dolgem času kakšen model ali zaspajkam kakšno elektroniko. Pa sem razočaran. Edino priloga je presenečenje, ker je v vsaki številki. Bomo videli, kaj se bo dogajalo do konca letnika.
Če ne bo drugače, bom pa ob hudem napadu in izrazito preveliki količini prostega časa potegnil iz škatle TIM 9, letnik 82/83 in zgradil Piperja po načrtu Saša Kraševca, ki sem ga v otroških letih neštetokrat preštudiral. Ali pa Avio 534 iz nekje 1975 (samo mi eno nadaljevanje manjka...).
LP,
Peter
Uporabniški avatar
Druker
Novinec

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Dragonfly » 23.11.2004, 10:28

Druker napisal/-a: Ali pa Avio 534 iz nekje 1975 (samo mi eno nadaljevanje manjka...).

Peter

Imam celoten letnik v katerem je Avia B543, pa tudi Avio v materialnem stanju. Če kaj potrebuješ se oglasi na PM, pa se bova domenila.

Glede revije TIM: Pomagajmo mu, da bo izhajal še naprej. Če nam ni všeč, se pač odjavimo, ni pa potrebe zganjati psihoze v stilu "brez veze". Zavedajmo se, da je TIM tisti, ki je verjetno naredil pol ali še več modelarjev v času, ko ni bilo sestavljank in ne interneta. Njegova vloga danes je pač drugačna. Določa jo uredniška politika.

Sem naročen že več kot 30 let in bo tako tudi ostalo. Sem včasih prispeval fotografijo ali članek in bom še.
Moja zbirka Tima obsega številke od leta 1962. Če kdo rabi kopijo kakšnega članka naj se javi.

Miloš
Uporabniški avatar
Dragonfly
Član

Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a miskolin » 05.06.2005, 09:30

Pozdravljeni....pa smo spet na stari temi.

V zadnjih dveh letih sem v reviji zasledil le nekaj nacrtov motornih akrobatskih letal. Resmanovo Extro 300 L sem si tudi izdelal...
Zanima me kako to, da teh nacrtov ni nekaj več.
Kot začetniku v gradnji modelov pa mi vedno prav pride tudi kvalitetna spremna beseda, ki jo nekateri res znate napisati.
Fantje......znanje vem da je......elana ste nekateri bolj polni drugi manj.
Objavite kaksen zanimiv načrt, pripisite postopek izdelave....saj nekaj je ze jasnega ne pa vse.
Hvala
miskolin

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a frcac » 05.06.2005, 09:38

miskolin napisal/-a:Zanima me kako to, da teh nacrtov ni nekaj več.
Kot začetniku v gradnji modelov pa mi vedno prav pride tudi kvalitetna spremna beseda, ki jo nekateri res znate napisati.
Objavite kaksen zanimiv načrt, pripisite postopek izdelave....saj nekaj je ze jasnega ne pa vse.

Kolikor je meni znano nobeden izmed sodelavcev TIMa ni polno zaposlen na tehnični založbi in to počne v svojem prostem času. Koliko imamo danes prostega časa ti je lahko jasno, koliko dela in priprave na objavo pa zahteva en tak članek ki si ga želiš si pa tudi lahko predstavljaš. Prepričan sem da se vsak trudi po svojih močeh, noben pa ni superman...

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a miskolin » 05.06.2005, 10:12

frcac napisal/-a:
miskolin napisal/-a:Zanima me kako to, da teh nacrtov ni nekaj več.

Kolikor je meni znano nobeden izmed sodelavcev TIMa ni polno zaposlen na tehnični založbi in to počne v svojem prostem času. Koliko imamo danes prostega časa ti je lahko jasno, koliko dela in priprave na objavo pa zahteva en tak članek ki si ga želiš si pa tudi lahko predstavljaš. Prepričan sem da se vsak trudi po svojih močeh, noben pa ni superman...

Lp, Sašo

Pozdravljen Sašo.
Ne poznam postopka in ne placilnega sistema pri teh zadevah.
Gotovo so pa za objave v reviji določeni honorarji.
Raznih gumenjakov in prostoletecih avijončkov imas pa kmalu vrh glave.
Vem, da obstajajo tudi tuje revije....vendar dajmo domači prednost!
Hvala
miskolin

OdgovorNapisal/-a frcac » 05.06.2005, 11:03

miskolin napisal/-a:Ne poznam postopka in ne placilnega sistema pri teh zadevah.Gotovo so pa za objave v reviji določeni honorarji.

Z vsem spoštovanje, če ne poznaš kako in kaj, potem je verjetno najbolje da nehaš razmišljati na glas. Če bi te zanimalo kako lahko pripomoreš k kvaliteti revije, potem bi se o tem že pozanimal in poizkusil tudi kaj narediti. Seveda obstajajo za to določeni honorarji, ampak kakorkoli obrneš je delo za TIM žal samo veselje deliti svoje znanje in izkušnje z drugimi, prosti čas pa je vedno bolj dragocen. In na koncu ko potegneš črto in si narediš ocenjeno urno postavko je ta bore mala.

Koliko dela gre v načrtovanje, konstrukcijo, risanje modela, njegovo izgradnjo, testiranje, slikanje in pripravo članka s prilogo?

Saj pravim, če bi bili sodelavci TIMa polno zaposleni bi bilo verjetno drugače saj bi osem ur dnevno modelarili za revijo, vendar obseg revije in njena naklada onemogoča polno zaposlitev sodelavcev.

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a miskolin » 05.06.2005, 12:49

frcac napisal/-a:
miskolin napisal/-a:Ne poznam postopka in ne placilnega sistema pri teh zadevah.Gotovo so pa za objave v reviji določeni honorarji.

Z vsem spoštovanje, če ne poznaš kako in kaj, potem je verjetno najbolje da nehaš razmišljati na glas. Če bi te zanimalo kako lahko pripomoreš k kvaliteti revije, potem bi se o tem že pozanimal in poizkusil tudi kaj narediti. Seveda obstajajo za to določeni honorarji, ampak kakorkoli obrneš je delo za TIM žal samo veselje deliti svoje znanje in izkušnje z drugimi, prosti čas pa je vedno bolj dragocen. In na koncu ko potegneš črto in si narediš ocenjeno urno postavko je ta bore mala.

Koliko dela gre v načrtovanje, konstrukcijo, risanje modela, njegovo izgradnjo, testiranje, slikanje in pripravo članka s prilogo?

Saj pravim, če bi bili sodelavci TIMa polno zaposleni bi bilo verjetno drugače saj bi osem ur dnevno modelarili za revijo, vendar obseg revije in njena naklada onemogoča polno zaposlitev sodelavcev.

Lp, Sašo

Z vsem spostovanjem gospodic Frcac....nikakor nisem hotel biti sarkasticen kot si bil nekaj vrstic zgoraj recimo ti ("če ne poznaš kako in kaj, potem je verjetno najbolje da nehaš razmišljati na glas"). To se mi zdi nekoliko prevec direktno in bi si ti verjetno moral prebrati pravila foruma. Vse kaze, da so ti gumenjaki in prostoleteci modeli segli do srca....se opravicujem, ker razmisljam na glas.
Zaenkrat še nimam toliko znanja, da bi znal skonstruirati svoj model...zraven pa se opisati postopek gradnje. Cas bo prinesel svoje....se pa trudim in nikakor nisem "oralni modelar" kot nekateri na tem in onem forumu.
Kar se tice kvalitete clankov v reviji pa mislim, da smo ze dovolj povedali.

Ves cas je debata o nekem denarju katerega ni....ali pac. Bi mogoce zaupal vesoljni Sloveniji koliko si potegnil in pa koliko casa si porabil za npr. clanek Kolibri objavljen v zadnji stevilki Tima.

Ze od nekdaj sem bil za TIM in mu ostajam zvest, ce ga ne bi bili izdajali verjetno ne bi bil zabredel v modelarstvo do konca in naprej.
Lep pozdrav.
miskolin

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 05.06.2005, 14:15

miskolin napisal/-a:Zaenkrat še nimam toliko znanja, da bi znal skonstruirati svoj model...zraven pa se opisati postopek gradnje.

Kaj ti daje pravico komentirati oziroma ocenjevati delo ki ga nisi sposoben naredit :shock:

se opravicujem, ker razmisljam na glas.

Pametno!!

Bi mogoce zaupal vesoljni Sloveniji koliko si potegnil in pa koliko casa si porabil za npr. clanek Kolibri objavljen v zadnji stevilki Tima.

Čas porabljen za posamezni članek je premosorazmeren z znanjem in sposobnostjo avtorja :shock:

Cene v reviji TIM pa so javne
Honorar za posamezni članek se giblje med 10 000 in 25000 minus davek in dohodnina odvisno od obsežnosti in prilog (slike, načrti, in drugo)

lp

PS
revija TIM je namenjena tehnični izobrazbi mladine torej kaki zelo zahtevni načrti najbrž da ne bodo ojavljeni v njej
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Parky » 05.06.2005, 14:56

Lepo napisano :D :D :D
Slika
Slika
Uporabniški avatar
Parky

Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a miskolin » 05.06.2005, 18:01

[quote="MC GAYVER"][quote="miskolin"]

Kaj ti daje pravico komentirati oziroma ocenjevati delo ki ga nisi sposoben naredit :shock:

MC GAYVER
Nikakor nisem imel namena podcenjevati dela.
Razni gumenjaki in prostoleteci modeli mi ne potegnejo ni pa bilo misljeno kot kritika.....čeprav pa je tudi ta vcasih dobrodošla.
Jasno mi je, da je revija namenjena mladini...... se spomnis Suhoja Su-26 mx avtorja Saše Kraševca....nacrt v dveh delih...ta model se mi ni nikoli zdel prevec mladinski in je potrebno imeti nekaj modelarskega predznanja za izdelavo.....
Na internetu mrgoli raznih nacrtov kjer nekdo vidi vse, nekdo drugi pa se enostavno ne znajde. 5 podatkov pol se pa ti znajdi.

Po drugi strani pa razumem, da se nekomu ne da skupi spravljat zakompliciranega modela od katerega bo dobil 25 jurjov in raje objavi nacrt za zadevo katera bo hitreje skup padla dobil bo nekaj manj, časa bo pa porabil precej manj, pa bo se vseeno zadovoljen.
S tem nisem imel v mislih nobenega posameznika!!!
Lp

LP
miskolin

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 05.06.2005, 21:17

:D Torej če te prav razumem niti ne rabiš načrtov ker jih je web polhen samo brat jih imaš težavo :D

Torej je Tim dobra iztočnica kako se bere načrt :!:
naučiti se brati načrt pa ni odvisno od pogona modela (gumenjak koks, prostoleteč) ampak od angažiranosti posameznika pri tem početju :!:

Z izdelavo prostoletečega modela po načrtu se mulčki naučijo brat osnove načrta in kasneje ni panike, kar dobijo v roke to kar gre.Zaradi tega so v TIMu taki načrti kot so torej preprosti in po parih številkah imaš občutek da so vedno enaki in nikoli ni tistega ki bi ga ti rad.

Kot si sam ugotovil je net bogat s topogledno vsebino nekaj zastonj tam se je treba znajti nekaj pa kupiš in ti načrti in opisi so navadno kar uredu je pa treba stisnit kakih 20-70€ za dober načrt in na takih straneh se da zelo veliko izbirati na ta način prošparaš veliko časa z čakanjem kdaj bo "dober" beri pravi načrt v TIMu

Sam ne objavljam načrtov v TIMu ker ne znam napisat teksta ki bi pomagal pri sestavljanju modelčka :) namreč nikoli nisem bral teh tekstov ki mi nič ne povedo kar ni razvidno iz načrta. Mi pa zadostuje hiter ogled načrta in lahko takoj ocenim ali je "dober" ali ne 8)

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a frcac » 06.06.2005, 16:42

Sploh ne bom komentiral. Sem bil direkten, ampak ne zaljiv - gospodic miskolin. Modelarskih revij po svetu je malo morje, tudi z dobrimi nacrti. Ampak jih je treba narocit in kupit pa bo. V TIM z moje strani pridejo na vrsto tudi bolj zahtevni nacrti, ampak ce imam s casom tezavo da do objave pripeljem preprost model, potem je jasno da bo zapleten trajal se dlje.

Z modeli kot je Kolibri pa se bo mularija ki zdaj dela A1ke pri tehnicnem pouku in modelarstvu, kjer so ucitelji vec ali manj modelarji stare garde naucila nekaj o RVju in se pocasi razvijala naprej v dobre modelarje. Nekje je treba zaceti. Je pa zalostno da na koncu si ugotavljajo koliko si potegnil, ne pa koliko si dal oziroma pripomogel k temu da je se kaksen izmed mulcev postal modelar ali pa je zaradi tega na dobri poti do tam...

Lep pozdrav, Saso
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a miskolin » 06.06.2005, 19:29

Sploh ni problema...vazno, da smo se zmenili. Gremo dalje.
LP
miskolin

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 06.06.2005, 21:05

miskolin napisal/-a:Sploh ni problema...vazno, da smo se zmenili. Gremo dalje.
LP

:D
:D :D
:D :D :D
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a alesz » 06.06.2005, 21:10

In konec koncev so tisti,katerim je ta revija namenjena zadovolni,tako danes kot nekoč,nekatiri so še vedno med nami...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
alesz
Član

Prejšnja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov