Odlitek karoserije Tamiya??

Vse o avtomobilskem modelarstvu : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: FASTLANE

Odlitek karoserije Tamiya??

OdgovorNapisal/-a Mico » 13.10.2005, 07:54

Zanima me, kako bi lahko naredil odlitek karoserije, ki jo imam še nerazrezano (kot "backup", v primeru da jo razbijem). Karoserijo bi potem "zvakumiral" iz termo folije, kot na primer kabine za letalske modele.
Če vanjo vlijem mavec, ali ga bom dobil ven? Če karoserijo namažem z ločilcem PVA pa ne vem, če jo bom potem lahko barval? Kako bi potem odstranil ločilec iz lexana?

LP
Mico
Uporabniški avatar
Mico
Novinec

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ELO » 13.10.2005, 08:14

če vanj vlivaš mavec te moram opozoriti, da ima moker dokaj veliko gostoto in bo karoserijo raztegnilo.

imaš dve varianti:
a) karosrrijo ojačaš od zunaj, ali pa narediš kombinacijo gips/karoserija/gips varianto vlivanja

b) v notranjost karoserije najprej namažeš gel-coat, nato ali laminiraš ali spray-up naneseš tkanino/vlakna, zapolniš pa potem s poliestrom in aluminijevim hidroksidom aka kemipalom...

lahko anrediš tudi epoksi varianto, s tem da zapolniš s kombinacijo epoksi/foam agent

varianta pod b), ne glede na to, ali gre za poliester/epoksi/araldit izvedenko ti da kvalitetno površino, ki bo omogočala kvalutetnejše in enostavnejše reproduciranje!

je pa s tem tako, da to počni zgolj če hočeš sam sebi dokazat da si sposoben narediti orodje za vakuumforming... samo za 5 karoserij se tega ne splača počet.......

l.p.
Bizgec jaz, bizgec ti, bizgeci mi vsi!!!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

Kraj: Dol pri Hrastniku

OdgovorNapisal/-a Mico » 13.10.2005, 08:59

Hvala za nasvet!
Home made pripravo za vacumforming že imam in se dobro obnese pri izdelavi kabin in kaputažev, zato sem pač pomislil tudi na izdelavo karoserije. Najbrž bom probal prvo varianto. Upam samo, da mavec ne bo prijel na lexan in bom pozitiv dobil ven brez poškodbe originala.

LP
Uporabniški avatar
Mico
Novinec

OdgovorNapisal/-a ELO » 13.10.2005, 09:08

aja, sem pozabil napisati...

za ločilno sredstvo za gips lahko uporabiš navadno polirno pasto z voskom,
za poliester formulo five, za epoksi pa specialne ločilce....

l.p.
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

OdgovorNapisal/-a Mico » 13.10.2005, 09:47

Povej mi še prosim s čim naj potem očistim original, se pravi s čim naj odstranim polirno pasto z lexana, da bo barva prijela.

LP
Uporabniški avatar
Mico
Novinec

OdgovorNapisal/-a ELO » 13.10.2005, 09:52

hmm, ne vem....

jaz sem takrat original karoserijo vrgel stran... :)
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

Vrni se na Splošno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost