FMS za začetnike ali natrenirane roke ;)

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

FMS za začetnike ali natrenirane roke ;)

OdgovorNapisal/-a steem » 29.05.2003, 08:08

Pozdravljena druščina ... mam spet eno vprašanje ... uporablja kdo ta prog za vajo in treninge namesto realne vožnje ? Kao ko zunaj dežuje ?;)

Sem si potegnil z neta ta prog. in malo igral na tipkovnici. Po par minutah lahko vsak stvar obvlada ... mane pa zanima če ima kdo izkušnje z FMS in komando ? Je kolko tolko realno .. al je simulacija narejena predvsem za tiste ki se še niso navadli na ročice ? :) :roll:

LP Jernej
steem
Naš človek :)

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a mrgigi » 29.05.2003, 08:36

FMS je pac zastonj in ne mores pricakovati ne vem kaj.
je pa sigurno bolje s komando
lp
Uporabniški avatar
mrgigi
Član

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 29.05.2003, 11:55

Tako FMS kot vsi ostali simulatorji letenja modelov pomagajo pri učenju letenja, vendar le toliko, da se privadimo ročk na komandi, ter se nekoliko navadimo letenja k sebi in od sebe.

Po mojih izkušnjah (probal sem več ali manj vse simulatorje )ni niti enega, ki bi bil dosti realen tako, da je nekomu ki leti z modeli kaj hitro dolgčas.

.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a mrgigi » 29.05.2003, 14:06

:lol: nisi probal pravih
nekateri($$$) so zelo realni in jih uporabljajo tudi tekmovalci v akrobatiki.
se da na njih nauciti veliko veliko vec kot letenja odsebe in proti sebi
lp
Uporabniški avatar
mrgigi
Član

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 30.05.2003, 09:30

:D :D :D :D :D

Nebo šlo probal sem večino obstoječih to pomeni kar nekaj precej dragih pa ni niti eden bil kaj posebnega, v prvih trenutkih je dober občutek potem pa kmalu ugotoviš da deluje vse v istem smislu, kar me prične neskončno dolgočasit. Takoj po igranju z simulatorjem vzamem v roke, pvsem preprostega slov ali park fliyerja in odletim baterijo ali dve, da se mi popravi slab vtis o letenju.

Okoli treninga tekmovalcev je pa ideja dosti iz trte izvita, kajti dobri tekmovalci redno trenirajo vsak dan ne glede na vreme, kajti samo tako v piko poznajo lastnosti lastnega modela, ki se vedno vsaj v malenkostih razlikuje od drugega modela, čeprav gre za isto vrsto in istega proizvajalca.

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a mrgigi » 30.05.2003, 11:56

nevem nevem gledas kitajce ki cele noci brbijajo simulatorje
pa vadijo programe. kak nov zaj.... lik se dostikrat najprej odleti v sim in ne z modelom pa par tisoc ojro
seveda vse to ob pravem letenju. itak so modeli v sim narejeni po njegovih.
to seveda sam ne vem vendar sledim tuje forume...
poznam ljudi tudi pri nas, ki si pomagajo z simulatorjem.

kako pa pocnejo TOP piloti je pa verjetno drugo in ne vem.
samo trdim da se da veliko NAUCITI, in ne malo letat od sebe in nazaj
sam sem se vecino naucil v sim. ker prvic huvrat pa z repom po pisti drgnt ne probas z modelom. se manj z heli. ali pac, samo ne jaz.
uglavnem zalaufej en dober sim nastavi "vreme" in zloadaj dober model in bos videl da se da. ce letis pa slowfly da si popravis slab vtis potem pa... :?: ...ajaja :wink:
Uporabniški avatar
mrgigi
Član

OdgovorNapisal/-a kiwi » 30.05.2003, 12:18

Hi!

Da ne bom odpiral nove teme bom kar tukaj vprasal kako povezete oddajnike z racunalnikom da bi laufal recimo FMS silulator?

Sam imam oddajnik graupner mc15 pa sem nekaj ze poizkusal povezovat iz dveh pinov v oddajniku na lpt port. Nacrt sem dobil na internetu ampak vse skupaj sem imel na win xp-jih. Ai je mogoce da zadeva dela na nizjih operacijskis sistemih na XP pa ne. Ali je ze kdo povezal mc15 z racunalnikom in kako je to izvedel.

Lp Bostjan
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a blisk » 30.05.2003, 13:20

Kiwi, res je da na XP tale vmesnik ne dela. Narediti moraš vmesnik z mikrokrmilnikom. Načrt najdeš na
http://groups.yahoo.com/group/modelarji/files/
V tem primeru je uporabljen PIC 16F84.

Sicer sem pa sprobal samo simulator FMS. Je dober za začetek da se navadiš na ročke, gre letet tudi hrbtno, pa še par osnovnih akrobacij lahko izvedeš. Ko pa že znaš letet z pravim modelom, ti bo to dosti boljše.

L.p.
Zdenko
Its nice to be important,, but its more important to be nice...
Uporabniški avatar
blisk
----------------------------
----------------------------

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 30.05.2003, 15:32

:D :D :D :D

Ker ni podatkov kdo si mi je prav žal da ne vem s kom imam čast kajti zelo bi me veselilo da bi se dobila na kakem letališču da vidim v RL kaj se da naučit z simulatorji ti pa bi imel možnost videt kaj prinese letenje z slovflayerji

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a danipe » 02.06.2003, 09:35

Lp

Daj povejte prosim, kateri simulatorpa bi bil dovolj enak resničnemu letenju. Probal sem FMS pa je kar na izi narejen, in lahko odletim skoraj vse modele, in jih tudi pristanem (helikopterjev nisem letel, ker me ne zanimajo). Zdaj bi pa preizkusil še kaj drugega, ki je težje in bolj realistično. Če na FMS-ju odletim večino modelov dobro in pristajam - ali menite, da sem pripravljen za realno letenje na pravem modelu?? :roll:

Dani
začetnik - ampak z voljo lahko dosežeš veliko!!
danipe
Novinec

Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a kiwi » 02.06.2003, 11:57

Blisk, kaj moram potem imeti v oddajniku verjetno se modul ucenec-ucitelj imam prav? Ali obstaja varijanta prikljucitve bretz tega modula?

Ce ne bi si taksen modul tudi sam naredil. Seveda ce ima kdo slucajno nacrt za vezje.

Lp Bostjan
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a kiwi » 02.06.2003, 11:57

Blisk, kaj moram potem imeti v oddajniku verjetno se modul ucenec-ucitelj imam prav? Ali obstaja varijanta prikljucitve bretz tega modula?

Ce ne bi si taksen modul tudi sam naredil. Seveda ce ima kdo slucajno nacrt za vezje.

Lp Bostjan
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a kiwi » 02.06.2003, 11:58

Lp Bostjan
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a kiwi » 02.06.2003, 11:59

Hi!

Se opravicujem za dvojni replay. Prvic mi je javil neko napako pa sem mislil, da ni bilo poslano.
:oops: :evil:
Lp Bostjan
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a steem » 02.06.2003, 18:13

danipe napisal/-a:Lp

Daj povejte prosim, kateri simulatorpa bi bil dovolj enak resničnemu letenju. Probal sem FMS pa je kar na izi narejen, in lahko odletim skoraj vse modele, in jih tudi pristanem (helikopterjev nisem letel, ker me ne zanimajo). Zdaj bi pa preizkusil še kaj drugega, ki je težje in bolj realistično. Če na FMS-ju odletim večino modelov dobro in pristajam - ali menite, da sem pripravljen za realno letenje na pravem modelu?? :roll:

Dani

meni se zdi da je ta program bol namenjen temu da dobiš občutek na ročicah ... saj po lastnih izkušnjah niti malo ne prikaže realne krutosti !

če te pa bol zanima za začetnika kako začeti... sam ali z mentorjem,učiteljem, ... imaš na tujem forumu kar dosti tega za prebrat ;)

http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... adid=77666

http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... adid=79212

LP Jernej
steem

OdgovorNapisal/-a grega » 02.06.2003, 20:14

Ni to čist glih tak, da bi dva dni sedel za simulatorjem in šel v naravo. V tem je ravno čar termike - nikoli ne veš kakšen veter boš ujel. Verjetno veš da na različnih višinah lahko piha popolnoma različen veter, tako smer kot jakost. Možno da na tleh ne piha nič, v zraku pa tako močno da ti obrne model.
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a Bor » 19.09.2003, 20:45

Hmm, je kar res. Veliko sem se učil na FMS (neki tud naučil), pa sem danes enkrat še vedno zapiknil jadrilico do krila v zemljo.

Za povezavo komande na PC pa ne rabiš nujno neke hude znanosti. Za FMS (http://n.ethz.ch/student/mmoeller/fms/index_e.html) obstaja en dodatek (dll), ki se mu reče SmartPropo (http://www.sekiriki.jp/smartpropo/). Je zastonj, omogoča pa priklop komande na line-in (ali mikrofonski) vhod na zvočni kartici! Vse kar rabiš nardit je povezat izhodni signal (na konektorju za učenec-učitelj, pinoute dobiš tudi v FMS manualu, se mi zdi) z enim kanalom (ali obema, jaz imam tako) na zvočni kartici. Masa na maso, signal na signal. Zaradi prevelike amplitude signala je treba dat vmes en upor (jaz mam 10k, pa dela bp), in to je vse! Dela v Win XP ali 2000. Vsaj pri meni, so pa možni eni problemi z driverjem od enih določenih modemov, baje. Aja, pa zaradi narave signala je dobro uporabit koaksialni kabel. Pa še to: Multiplex omogoča (že povežete v konektorju dva prava pina) izklop oddajnega dela, ko je konektor priklopljen. Meni zdrži tako baterija okoli 15-20 ur! Mogoče se da to nardit tud pri drugih komandah.

OK, upam, da sem komu pomagal. Če še kdo rabi kaj vedet, me lahko gnjavi na ZS ali mail, foruma ne berem redno.

LP, Damjan
Uporabniški avatar
Bor

Kraj: Ljubljana / Velenje

FMS in MC 15 na PC

OdgovorNapisal/-a Ace of Sky » 12.08.2004, 13:21

Stvar deluje brezhibno, vzames signal ki gre na
HF modulator, PPM (negativni seveda) in pripeljes
na dva pina LPT port, lahko direkt, bolje
pa je ce vmes das en upor 680 omov zaradi zascite.

Rabis pa se emulator jostika in LPT porta (windows 2000, XP),
jaz sem probal PPJOY, dobis ga na netu, zinstaliras
in nastavis namesto jostika RC, gres v FMS
skalibriras in stvar deluje.

LP Ace of Sky
Only one is the best!
Uporabniški avatar
Ace of Sky
Novinec

Kraj: Krško

FMS in MC 15 na PC

OdgovorNapisal/-a Ace of Sky » 12.08.2004, 13:22

Deluje tudi na Easy Fly!
Zadnjič spremenil Ace of Sky, dne 12.08.2004, 13:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Only one is the best!
Uporabniški avatar
Ace of Sky
Novinec

Kraj: Krško

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov