Pozdrav,
Za ATX usmernik naj bi veljajo sledeče:
1.) +5V izhod je potrebno obremenit. To pomeni pač priklopit med rdečo +5V in katerokoli črno - GND oz. maso. Najbolj primerna je 6V žarnica 20 - 40W, tudi halogena žar. 12V / 50W je uporabna, prav tako kot tudi kakšen Power ohmski upor primerne moči.
To naredimo zato, ker je drugač v praznem teku na 12V izhodu približno tudi 12 V, vendar pri obremenitvi pade nekje na 11,3 V kar je ponavadi skoraj premalo.
Zato, moramo obremenit 5 V izhod z porabnikom, da mu malo pomagamo, ker pač ni to klasično vezje usmernika - močen trafo in diode in ....
2.) Stvar lahko ponovite tudi na +3,3V izhodu. Vendar ni potrebe, ker je dvig napetosti zanemarujoč, vsaj pri mojem.
Če te zanimajo bolj podrobne stvari pa se obrnite na prave elektronike.
Jaz sem namreč taki bolj "nedeljski"
3.) Za sam vklop pa je potrebno preko stikala povezat modro (-12V) in zeleno ( POWER ON ). Sta edini takšni na največjem konektorju ( 2 in 4 na eni strani ).
BTW - Stikalo pa ni potrebno bit močnostnega tipa, lahko je tudi krmilno.
Preko njega teče tok samo nekaj deset mA.
- Če imamo pri roki 6 aparatnih sponk, si lahko na ohišje
Usmernika "pripeljemo" vse tri spodaj naštete napetosti
- Vse Rumene = +12V
- Vse Rdeče = +5V
- Vse Oranžne = +3,3V
- vse Črne = GND, masa, -0 V ...
- Preveri še stekleno varovalko na samem vezju ( 220V~ / 5-6,3 A )
- Ventilator mora delat.
Stvar mora delat če je vse OK z ostalim.
P.S.
Potrebno je tudi premislit kolikšno moč potrebujemo na 12V izhodu, ki je vsekakor največ v uporabi.
Če želimo na usmernik priklopit recimo dva polnilca z tam do 5 A polnilnega toka naj bo usmernik tam cca min 13A ( 13A*12V DC =
156VA, vendar to ni nazivna moč usmernika ampak samo 12V izhoda ).
Priključimo lahko skoraj vse potrošnike razen močnejših elektro motorjev, ki pač povzročajo preveč zagonskega toka.
Podatki za moj 300 W usmernik :
- AC INPUT 230 V~/4A
- DC OUTPUT +12V=15A max, +5V=30A max, 3,3V/14A max, -5V in -12V po 0,5A max vsak.
Pa upam da ni predolgo my M8
LP,
Vladimir Knehtl