po 1. off-road tekmi za DP 2008

Tekmovanja, srečanja ...

Moderator: Jetforce

Re: po 1. off-road tekmi za DP 2008

OdgovorNapisal/-a modri dirkač » 08.04.2008, 11:02

Dr. Elo, malo heca malo resnice. Veš, ko bo ZAMS bogat in bo imel neodvisne zaposlene pobiralce bo vse to bolje urejeno.Te stvari se na tekmah vedno dogajajo. Kar je cesarjvega cesarju nato pa drugi.
Pri cestni varianti je podobno kot pri vas, če greš s proge, težko prideš na progo in te mora nekdo pobrati, to pomeni da moraš z glavo voziti ovinke in z glavo določiti hitrost čez ovinke in paziti, da ne nasedeš na bankino.
Saj si vozil tudi to kategorijo in veš da je težko.
Pa pustimo te stvari važno je da se dogaja.

LP
Uporabniški avatar
modri dirkač
Član

Kraj: Kremenica pri Igu

OdgovorNapisal/-a ELO » 08.04.2008, 12:21

1/5 nisem nikoli vozil... kake maš???

je pa res da sem imel 1/5 avto, tudi z nekaj opcijami, pa sem ga prodal dva dni prej kot sem ga nameraval prvič vžgati...

bo že!

vsekakor je zelo zanimivo voziti letošnje dp, saj so tekmovalci v obeh off-road kategorijah dokaj izenačeni.

in ravno zaradi te izenačenosti je po mojem videnju narobe, če pobiralci, eni in drugi, svoje delo opravljajo diskriminatorno.

l.p.
Bizgec jaz, bizgec ti, bizgeci mi vsi!!!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

Kraj: Dol pri Hrastniku

OdgovorNapisal/-a rokec » 08.04.2008, 12:59

Po mojem skromnem mišljenju so pobiralci večen in kot je pokazala praksa nerešljiv problem. Zato predlagam, da v kategoriji 1:6 Off-road spremenimo pravilnik v zvezi s pobiralci in sicer:
- vsak voznik ima svojega pobiralca
- pobiralec pobira samo svoj model
- po želji lahko pobere tudi tujega, ni pa mu treba
- pobiralci imajo rumene telovnike in se razporedijo po lastni želji poljubno ob progi
- pobiralec ni nujen, voznik lahko vozi tudi brez njega

Prednost takšnega načina je sledeča:
- ni nepotrebnega dretja na dirki
- vsak voznik se jezi samo na svojega pobiralca in obratno
- ni nepotrebne slabe volje med in po dirki
- ni pristranskosti
- olajšano delo organizatorja in sodnika, saj ni nepotrebnega opozarjanja na zasedbo pobiralskih mest

Pogoji za pobiralca v kategoriji 1:6
- starost vsaj 18 let
- da je seznanjen z nevarnostmi svojega dela
- da je sam odgovoren za poškodbe pri svojem delu
- da pri svojem delu ne ovira ostalih tekmovalcev

Takšen način drugod že uporabljajo več kot dve leti in se je pokazal neprimerno boljši od obstoječega.

Lep pozdrav
Srečko Bizjak
Uporabniški avatar
rokec
Naš človek :)

Kraj: Gorica pri Slivnici

OdgovorNapisal/-a ELO » 08.04.2008, 13:12

sicer nerad, a priznam da se skoraj v popolnosti strinjam z vami gospod bizjak.

ne strinjam se edino v delu, kjer navajate, citiram: "- pobiralci imajo rumene telovnike in se razporedijo po lastni želji poljubno ob progi"

to, da imajo telovnike sprejmam kot koristno, se mi pa zdi, da bi lahko v primeru, ko bi bilo na enemu mestu 10 pobiralcev, bila zadeva tekmovalcem moteča zaradi morebitnega zastiranja pogleda na progo.
mogoče bi predlog dopolnili tako, da bi vsi pobiralci bili na enem, s strani organizatorja določenem delu proge, pa da potem vsak "štarta" na svojega tekmovalca. ali pa da so na čakanju v boksih...
kaj mislite?

če smem, bi vaš predlog posredoval komisiji, pa da o njemu glasujemo in ga, če je sprejet, dopolnimo v pravilnik.

pričakujem vaš odgovor!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

OdgovorNapisal/-a rokec » 08.04.2008, 13:31

Me veseli, dragi ELO, da se strinjaš z mano.

Alineja v zvezi s postavitvijo pobiralcev izhaja iz prakse. Namreč na začetku (govorim o hrvaškem DP) je bilo tako, da je organizator določil, kje morajo vsi pobiralci stati (v večini primerov v boksih). V praksi se je pokazala rešitev kot nepraktična. Bilo je veliko nepotrebnega prerivanja med pobiralci pa tudi veliko nepotrebnega skakanja čez celo progo. Zato so po dveh dirkah pravilo spremenili in dovolili pobiralcem, da se postavijo ob progi po lastni želji, seveda ob predpostavki, da ne motijo tekovalcev.

Zadnje leto vozimo po takšnem sistemu, pa ni nobenih pripomb. Kot rečeno praksa je pokazala, da je tak sistem boljši. Namreč težko si predstavljam, kako bi recimo 10 pobiralcev na progi na Lavrici stalo v boksih in od tam tekalo na progo.

Pa še tole. V večini primerov se dogaja to, da se pobiralci dogovorijo med sabo in pobirajo drug drugemu, saj so na koncu ugotovili, da se fer odnos do sotekmovalca bolj splača kot vojna. To velja seveda za pobiralce, ki so neposredno vpleteni v dirko - torej pobiralce v isti kategoriji.

Glavna težava je namreč v tem, da pobiralec kategorije 1:8 pač nima nobenega interesa ukvarjati se s sosednjo kategorijo, s katero nima ničesar skupnega.

Želel bi pripomniti mogoče še tole. Vsaka rešitev, ki bo drugačna od obstoječe bo za kategorijo 1:6 boljša kot ta sedaj. Predlagam tudi, da v kategoriji 1:8 ena skupina pobira drugi. Torej, da niso pobiralci iz druge kategorije. Razlog je enak kot zgoraj. Pobiralec mora imeti interes za svoje delo.

Lep pozdrav
Srečko Bizjak
Uporabniški avatar
rokec

OdgovorNapisal/-a Živnorc » 08.04.2008, 13:59

Halo, se še jaz pridružim debati.

Bil sem prvič na dirki in bilo mi je zelo všeč.
Tudi pobiralec sem bil in videl kaj se je dogajalo...
...nekateri, da ne govorim poimensko, so stali ko lipovi bogovi z rokami v žepih in spremljali dirko ter pozabili na svoje delo in zadolžitve, namesto da bi se skoncentrirali samo na svoje "delovno območje" . Vsak pobiralec bi moral pokrivati recimo 120 stopinj vidnega kota, ne pa da stoji na mestu, kjer vozijo pred in za njim. Ko je gužva okoli tebe, ne moreš gledati predse in za sabo. To opazko sem tudi povedal organizatorju. Najbolj kritično je bilo mesto št 3.
Drugače pa tista varianta, da pobiraš svoj avto, po mojem nikakor ni sprejemljiva. V tem primeru bi morala biti na prireditvi vsaj dva rešilca, odvetnik in zavarovalničar...itd, ker bi vsak lavfal po najkrajši liniji do avta, medtem pa se lahko zgodi marsikaj. Če koga zadaneš z Bajo, ga ni dohtarja, da mu nazaj sestavi gležnje.
Tudi sem opazil, da sem edini uporabljal zaščitne rokavice in se mi zdi logično, da bi jih prireditelj lahko ponudil poleg oranžnih jopičev...strošek 30€ za 10 parov :D
Lep dan,
Živnorc
Uporabniški avatar
Živnorc
Član

Kraj: Škofljica

OdgovorNapisal/-a rokec » 08.04.2008, 14:22

Dragi Živnorc,

Nisem rekel, da vsak voznik pobira svoj model, temveč da ima vsak voznik svojega pobiralca, ki pobira svoj model. Naj še enkrat spomnim, da takšen sistem uporabljajo drugod. Bil sem na vsaj desetih takšnih dirkah (1:6 Off road s po tridesetimi tekmovalci), pa ni bilo nobenih problemov. Pa tudi rešilca nismo rabili.

Sicer pa. Povprašajmo gospoda Nebca, če bi bil pripravljen na naslednji pokalni dirki poskusno uvesti takšen sistem. Če vam ne bo vseč, pa gremo nazaj na starega.

Drugače pa ne poznam tekmovalca - ne tistega začetnika, ne tistega starega mačka - ki bi bil nad obstoječim sistemom navdušen.

Lep pozdrav
Srečko Bizjak
Uporabniški avatar
rokec

OdgovorNapisal/-a ELO » 08.04.2008, 16:16

gospod Bizjak,

po prebiranju vašega drugega prispevka v tej temi, v katerem prepričljivo navajate argumente, vam moram spet pritrditi...

vsekakor je na skupnem dogovoru in vzajemnosti temelječe pobiranje boljše od tistega prisilnega.
tekmovalcem kategorije 1/8 zapovedati pobiranje 1/6 modelov je res prisila, saj dejansko gredo "na slabše".
podobno, kot so se v tišini vozeči električarji pritoževali nad pobiranjem cvilečih nitro modelov... po tem, ko sem nekajkrat pobiral elektro kategorijo je to res bil balzam za dušo in sem tudi razumel njihove "travme"!

kot predlagate, lahko janez na pokalni tekmi pilotsko uvede tak način pobiranja in če se izkaže za uspešnega, ga lahko uvedemo tudi na DP tekmah. do koprske tekme bo ravno dovolj časa!

kot tekmovalec kategorije 1/6 sem vaše preloge takoj pripravljen podpreti, četudi sam nimam "osebnega" pobiralca-mehanika...

pozdrav!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

OdgovorNapisal/-a rokec » 08.04.2008, 16:27

Upam, da bo Janez sprejel tak predlog. Verjetno je še več takih voznikov, ki nimajo trenutno svojega mehanika oziroma pobiralca. Mislim, da si vsak lahko najde kolega, teto, strica ali ženo, ki mu bo z veseljem pomagala na dirki. Seveda pa mora to vedeti prej, da bo temu tako.

Lep pozdrav
Srečko Bizjak
Uporabniški avatar
rokec

OdgovorNapisal/-a reaktor » 08.04.2008, 17:14

Pozdravljeni,
po prebiranju predstavljenih predlogov sem se odločil zapisati slednje:

Zanimivo je, da se vsi prisotni ukvarjate s problemom in ne vzrokom. Vzrok našega izleta iz proge je preplet reazličnih okoliščin, ki so v 90 odstotkih predvsem odvisni od voznika samega. Torej, v kolikor voznik vozi na robu svojih zmoglivosti tvega izlet iz proge in za ta izlet je potem nagrajen z izgubo časa, kateri je odvisen od prisebnosti in osebnosti pobralca.
Kriviti njega (pobiralca) in njegovo angažiranost v tej vlogi je naravnost smešno.
Osebno menim, da bi za slednje moral poskrbeti organizator tako, da bi opozarjal pobiralce za neaktivnost. V kolikor bi se ta neaktivnost ponavljala sledi ustrezna, seveda dovolj rigorozna, kazen.

Dejstvo je, da je vedno zmagovalec tisti, ki vozi dovolj hitro in spretno, da ne tvega več kot je za zmago potrebno. :mrgreen:

L.P
Uporabniški avatar
reaktor
Član

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a Čur » 08.04.2008, 17:32

Berem, spremljam.
Predlog g. Bizjaka izvira iz prakse in se v velikih kategorijah uspešno uporablja, tako v on-road kot v off-road sceni in ne vidim nikakršnega razloga, ki bi bil proti uveljavljenim sistemom in se sam osebno strinjam s peredlaganim.

g reaktor
Če hočeš biti hiter moraš vozit n meji, to pa povzroča neizogibne napake.

lp
11. člen
Svobodna izmenjava mišljenja in misli je ena najdragocenejših človekovih pravic; vsak državljan sme torej govoriti, pisati, tiskati svobodno in odgovarja samo za zlorabo te svobode
Uporabniški avatar
Čur
Stara sablja

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a jannyy » 08.04.2008, 18:30

najslabše je bilo po 1:8 polfinalu ... ker nas je vozilo 5 če se ne motim in je bilo tudi potem 5 pobiralcev v polfinalu 1/6 .. :wink: :wink: :wink:
Št.3 pa je res moral skakat okoli in okoli ... :x Upamo na boljšo rešitev .... :roll:
Uporabniški avatar
jannyy
Forumski veteran

Kraj: Koper / Škofije

OdgovorNapisal/-a nitro-s » 09.04.2008, 00:09

Se ne strinjam za kategorijo 1:8 OffRoad, da mehanik pobira model. :!:

Zakaj :?:

Recimo, da sem kolegu v finalu (30min.) 1:8 Buggy mehanik, mu moran:
- paziti na čas
- ga klicati pravočasno v bokse
- tankat model na svakih cca 5 min.
- pobirati model :x
- in na koncu tega finala ves 'zmantran' še greš vozit svojo kategorijo :oops:

To pa je malo preveč. :x

Komaj dobiš nekoga, ki ti tanka model, ne pa da ga še 'šetaš' po progi. :cry:

Pobiralca - tekmovalca je traba kaznovati, tako, da se ga prvo opozori in nato se mu za prejšno vožnjo odbijejo krogi. ;))

Sodnik najtudi pazi, kako kdo pobira in če sploh pobira in si tega tudi naj zapiše. :!:
LP Stanko

GSM: 070 688-446 ___ E-MAIL: stanislav.kokol@triera.net

XRAY X4 2024 Stock - XRAY X12 2025 - BURI 2.2
Tamiya TT-02 - Tamiya TT-02R 21.5T
SANWA M17, RM MT4
Uporabniški avatar
nitro-s

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a rokec » 09.04.2008, 05:33

Izgleda, da slabo berete moje tekste.

Predlagal sem naslednje:

- v kategoriji 1:6 ima vsak svojega pobiralca (mehanika)
- v kategoriji 1:8 pobiranje ostane klasično, s tem da so pobiralci v 1:8 vedno vozniki (ali mehaniki) 1:8, vendar iz druge skupine

Skratka, kategorija 1:8 ostane praktično nespremenjena. V 1:6 pa predlagam spremembe.

Lep pozdrav
Srečko Bizjak
Uporabniški avatar
rokec

OdgovorNapisal/-a ELO » 09.04.2008, 07:19

nitro-s napisal/-a:Sodnik najtudi pazi, kako kdo pobira in če sploh pobira in si tega tudi naj zapiše. :!:

sodnik naj torej pazi na 10 vozečih tekmovalcev, na 10 pobiralcev, na obnašanje 10 mehanikov v boksih,...

sodnik bi moral med vožnjo tudi masirati tekmovalce, jim pihljati s pahljačo,...

gledati bi moral tudi na monitor, da vidi če vsem šteje...

sodnik bi moral imeti 25 arov oči in 60 rok, veliko srce ter debelo denarnico.

sodnik bi moral imeti simpatično hčerkico, za nas starejše staro med 18-25let, za tiste mlajše 16-18let,...

kaj še vse????
Bizgec jaz, bizgec ti, bizgeci mi vsi!!!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

OdgovorNapisal/-a Živnorc » 09.04.2008, 07:56

ELO napisal/-a:[
sodnik bi moral imeti simpatično hčerkico, za nas starejše staro med 18-25let, za tiste mlajše 16-18let,...

kaj še vse????

zame bi bila tudi 35 - letna v redu.. :D
Lep dan,
Živnorc
Uporabniški avatar
Živnorc
Član

Kraj: Škofljica

OdgovorNapisal/-a vuCa » 09.04.2008, 14:05

Super je bilo, bil sem v vlogi mehanika, nasednjo mantua offroad challange pa bom voznik ;)) see ya
-----------------------------
KO SI 1x NOTER SI
ZA VEDNO NOTER
Sanwa BLAZER
Mantua Rally ECO

Slika

LP, Matej
Uporabniški avatar
vuCa
----------------------------

OdgovorNapisal/-a nitro-s » 09.04.2008, 17:58

Prevlada LRP-jevih modelov na 1. dirki za DP :shock: več tukaj :arrow: http://www.mantua-model.si/index.php?id ... news_id=34
LP Stanko

GSM: 070 688-446 ___ E-MAIL: stanislav.kokol@triera.net

XRAY X4 2024 Stock - XRAY X12 2025 - BURI 2.2
Tamiya TT-02 - Tamiya TT-02R 21.5T
SANWA M17, RM MT4
Uporabniški avatar
nitro-s

OdgovorNapisal/-a ShAq^ » 09.04.2008, 19:17

nitro-s napisal/-a:Prevlada LRP-jevih modelov na 1. dirki za DP :shock: več tukaj :arrow: http://www.mantua-model.si/index.php?id ... news_id=34

Mislim da bodo vedno prevladovali,saj nas je vseh skupaj tudi malo.. :shock:

LP
Uporabniški avatar
ShAq^

OdgovorNapisal/-a vuCa » 10.04.2008, 02:30

KO SI 1x NOTER SI
ZA VEDNO NOTER