Namakanje elise

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Namakanje elise

OdgovorNapisal/-a junior » 21.03.2004, 15:39

A kdo ve kaj točno je treba naredit z tistimi 4,7x4,7 pylon elisami da postanejo bolj žilave (neki z namakanjem v vodo al neki podobnega)
Aja, a kdo kupi 10 polomljenih elis 4,7x4,7 :D

Primož
Uporabniški avatar
junior
Naš človek :)

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a marko-x » 21.03.2004, 23:41

Ja kaj pa mu bodo polomljene elise????
Hmmm glede namakanja, hmmmm lepo prosim no kaj je to alkemija ali kaj??

Kupi gunterovo eliso te so bolj "žilave", je pa res da spreminjajo obliko z obrati in s tem se povečuje in zmanšuje sam korak elise.
Vse kar leti je zakon!
marko-x
Član

Kraj: Turnišče

OdgovorNapisal/-a junior » 22.03.2004, 15:42

Si že kdaj vozil pylona ? :wink:
Uporabniški avatar
junior

Re: Namakanje elise

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 22.03.2004, 16:12

junior napisal/-a:A kdo ve kaj točno je treba naredit z tistimi 4,7x4,7 pylon elisami da postanejo bolj žilave (neki z namakanjem v vodo al neki podobnega)
Aja, a kdo kupi 10 polomljenih elis 4,7x4,7 :D

Primož

ja drži v vodo jih je dobro namočit to velja za vse plastike pa niso nič bolj žilave samo prožnost se jim izboljša

teorij o tem kako to početi je pa kar nekaj

najbolje po mojih izkušnjah je da daš propelerje v posodo preko poliješ vročo vodo in pustiš na sobni temperaturi preko noči

na tak način nekoliko popustijo notranje napetosti v materijalu ki nastanejo zaradi hitrega ohlajanja pri izdelavi v kalupu

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a frcac » 22.03.2004, 16:27

:D To je pa res alkimija.

Mene so pa na faksu učili pri materialih in strukturah materialov da je plastika polimer duroplast. In ko polimer enkrat polimerizira je to to. Edino kar s segrevanjem takega durplasta dosežeš je to, da ga lahko deformiraš, saj mu ob segrevanju ne glede na polnila (v tem primeru steklena ali ogljikova vlakna) dodaš energijo, posledično ima tak polimer proznejše vezi med verigami. Če takrat to mehansko deformiraš in ga potem spet ohladiš je deformacija med verigami molekul trajna, material pa še vedno ohrani svoje skoraj identične lastnosti kot prej.

Nasprotno pa je veda popuščanja napetosti in spremembne kristalne strukture v raznih kovinah in njihovih litinah zelo zapletena. V modelarstvu je skritega veliko znanja raznih disciplin (fizika, elektrika, aerodinamika, mehanika, v tem primeru fizikalna kemija), žalostno je pa še zmeraj najbolj razširjena tehnika deljenja znanja rekla-kazala.

Poznavanje materialov je precej zahtevna veda. Ne izključujem pa možnosti da deluje, ampak po drugi strani se spomnim sosedovega mulca ki na mopedu naredi luknjo v auspuh in naenkrat dobi športno cestno specialko... :)

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a mihah » 22.03.2004, 17:00

Alkimija pa taka :shock: :shock: :shock:

Hehe, bi sam napisal, pa sem raje poiskal na netu, je šlo hitreje 8)

The water acts as a plasticizer, softening and
toughening the nylon. Water absorbing resins usually have to be dried rather
thoroughly before injection molding, lest the water boil and form voids, or
react with the plastic at the high temperatures involved in molding. As a
result, a molded nylon part will have less than it's "normal" amount of internal
water after molding, and may take quite some time to absorb the "normal" amount
out of the air. Boiling may help the nylon get back to "normal" internal water
concentration.

A bo?
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a frcac » 22.03.2004, 20:15

Da se razumemo - tehnika mi ni poznana (ampak očitno deluje), sem se pa spodtaknil ob besedo "popuščanje napetosti". No, lepo je vedet da to nima nobene veze s popuščanjem napetosti, ampak da vlaga v polimeru deluje kot mazalno sredstvo pri trenju med premikanjem polimernih verig.

Ob naslednjih teorijah torej rahlo previdno z uporabo besed oziroma z malo teoretične podlage in razlago kako in kaj. 8)

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a junior » 22.03.2004, 21:30

My head hurts !
:D
Uporabniški avatar
junior

OdgovorNapisal/-a mihah » 22.03.2004, 21:39

Midva s Sašom pa še dobro nisva začela :D
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a frcac » 22.03.2004, 21:44

Če se ne motim je pravi MacGayver jedrski fizik, ki s svojim znanjem in iznajdljivostjo z minimalno opremo naredi raketo in razoroži bombo. :))

Včasih ima kakšna taka čist simpl reč zapleteno teoretično podlago, ki jo ne moreš kar tako posplošiti na juriš (uf, kmalu bo 1000 postov). Saj ne kompliciramo preveč, samo včasih je dobro preprečiti širjenje krive vere naprej.

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 23.03.2004, 08:56

:D Sašo če sem te prav razumel bi bilo z moje strani bolje da bi moj post zgledal takole

prope dej v vodo več pa ne povem da nebi kdo pregriznu moje besede

mimo grede res je da je infa šla od ust do ust sam sem jo dobil od človeka ki celo življenje dela razne stvari iz raznih plastik je pa tudi modelar in sem bil prepričan da človek o plastiki ve vse no pa je narobe besedo uporabu jest sem jo pa že kar nekaj modelarjem posredoval naprej in sedaj so ubogi neuki modelarji zadovoljni ker se jim propi ne lomijo vendar teorijo imajo pa napačno (boli jih k***c )

lp jest
Zadnjič spremenil MC GAYVER, dne 23.03.2004, 10:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Jaro » 23.03.2004, 10:35

Naj nekaj doda še moja malenkost.

Sašo, prav imaš, kar si napisal okoli duroplastov.
Ampak poznamo tudi termoplaste, ki pa so še bolj razširjeni kot duroplasti. Pri termoplastih pa ta finta z vodo deluje, vendar ne zaradi popuščanja napetosti.

Izdelki iz termoplastov, ki pridejo iz orodja so zelo suhi (posušen material in segreto orodje) in zaradi tega tudi krhki. Če jih popariš ali pa samo namočiš, se napijejo vode in enostavno postanejo bolj prožni zaradi večje vsebnosti vlage (razlika med suhim in svežim kruhom).

Obstajajo tudi izjeme, ker poznamo termoplaste, ki kristalizirajo pri povečani temperaturi in postanejo tdi in krhkejši - to so tako imenovani PPS-i (poliphenilen soulfid). Prav tako nekatere vrste termoplastov ne absorbirajo vlage. To so tako imenovani termoplastični poliestri ali PBT-ji (polibutilen teraftalat) vendar so ti že sami po sebi relativno precej prožni.

Kako ločiš duroplaste od termoplastov? Večinoma lahko, v posameznih, zgoraj opisanih, izjemah pa težje. Po pravilu so duroplasti zelo tdi in relativno krhki. Praktično se ne dajo zvijati, površina pa je trda in jo lahko obdeluješ s pilo. Vsi ste verjetno že slišali za bakelit, ki je, mislim da, najstarejši duroplast. Vsi poliestri so prav tako duroplasti. Elisa iz duroplasta definitivno praktično ne spreminja oblike.

Upam, da sem komu pomagal in da nisem ustrelil kakšnega kozla.
Lep pozdrav,

Jaro
Uporabniški avatar
Jaro

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a frcac » 23.03.2004, 15:57

Saj nisem nobenga napadu, finta je samo v tem da je morje takih "modelarskih resnic" za vsakim vogalom. In če človek lahko popravi samo eno...

Ja, vem za razliko med termoplasti in duroplasti drugače tega ne bi omenil in se s tabo Jaro popolnoma strinjam. Vse je pisano s predpostavko, da so ti naši propelerji posebej tisti ki za polnila uporabljajo ogljikove, steklene ali plastične sekance duroplasti. To pa zaradi tega ker bi bila recimo črna elisa iz termoplasta poleti na soncu skoraj popolnoma neuporabna zaradi svojega "avtomatskega spreminjanja koraka".

Skratka, prope kar dejte v vodo, kose od avtov tut prekuhat pa bo denarnica manj trpela (poanta je bila v tem da to nima opraviti z napetostmi) :D

Sašo

P.S.: Milana povabim na pir da si ne bo tega tako gnal k srcu in da se mu odkupim... 8)
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 23.03.2004, 19:17

Ma veš kako je pri mojih letih ti gre na živc če ti kar naprej iščejo dlako v jajcu

za kuffe se pa kar oglas

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a ELO » 23.03.2004, 21:43

vidim da vam ne bi škodovalo temeljito preučiti navodnikovo knjigo....

ker nekateri res nimate osnovne pojme razčiščene, že pri termoplasti:duroplasti se konča...

in zaostale napetosti pa to... JAO!!!!
Bizgec jaz, bizgec ti, bizgeci mi vsi!!!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

Kraj: Dol pri Hrastniku

OdgovorNapisal/-a marko-x » 24.03.2004, 23:38

Hmm pravite da zadeva deluje.

Kaj pa se dogaja s to "mehko eliso" v luftu pri polnih obratih, je ne zvije?
Ker če jo zvije je itak brez veze to delaš, ker zgubiš na hitrosti.

Glede lomljenja elise pa daj na model zložljivo karbonsko eliso pa mislim, da je en čas mir.
Vse kar leti je zakon!
marko-x
Član

Kraj: Turnišče

OdgovorNapisal/-a frcac » 25.03.2004, 00:56

Enkrat mi je pod roke prišla ultramehka magnumova elisa - precej švoh za v zrak. Namesto da bi korak ostal fiksen se propeler zaradi obremenitve (a moram kej zračunat?) sam določi manjši korak. Je pa res, da je bil ta propeler idealen za učit ker učenec ne rabi dirkalnika, korak je itako skozi majhen in zaradi tega model precej dobro pleza, propeler se pa kar ni in ni hotel zlomiti. APCji ne slovijo zastonj kot dobri propelerji, ampak so tako trdi in ostri da se pri nepazljivem vžiganju na roko brez naprstnika zlahka urežeš.

Za mene je tu konc debate, ker če ne bom moral preštudirati še kakšen špeh za nesposobneže da bom teoretično multidisciplinarno dovolj podkovan. Vsak obvlada pač svoj "foh", eni pa itak vse vejo pa nič ne znajo. Brez zamere, sem pač samo absolvent fizike pred diplomo.

LP, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a ELO » 25.03.2004, 08:14

očitno se v mibo štacuni samo teoretiki zbirate, pardon, fiziki.....

ja, boš moral še kaj drugega kot diplomirat, da boš določene stvari vedel!

še dobro da sem se sam v zadnjih dveh letih srednje šole in prvih dveh letih !strojnega! faksa intenzivno ukvarjal s kompozitnimi materiali in sem imel zato dosti izkušenj s tem, tako da se lahko ob nekaterih napisanih klamfah samo nasmehnem!

delal pa sem raznorazna orodja za industrijo, med drugim smo tudi sami delali izdelek, ki je bil sestavljen (zaradi mehanskih lastnosti plastike) iz petih različnih vrst mas..

v sloveniji obstaja tudi en izdelek ki ga skoraj vsi videite vsak dan in ki sem ga skonstruiral in narisal jaz, prav tako smo tudi mi izdelali prototip...

no, mislim da mi noben brenčač ne more očitati zgolj teoretične podkovanosti v kompozitih.

pa če vam paše ali ne!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

OdgovorNapisal/-a fullspeed » 25.03.2004, 08:22

WC pokrov??

Neee to obstaja ze dlje:)

PS: brez zamere, ker tole je slo ze malo prevec na ostro.

LP
Sebastjan
Uporabniški avatar
fullspeed
Član

Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a ELO » 25.03.2004, 08:29

jah, poglej, nekateri se pač ne morejo sprijazniti da nekdo mogoče ve kaj več od njih samih!

mi gre pa na živce, ko nekateri dejansko napišejo veliko neumnost ampak se imajo vseeno za bogove!

tudi kadar sem jaz napisal kaj bednega in me je kdo popravil sem bil kvečjemu hvaležen, da ne živim več v zmoti ipd!

mah bezveze!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

Naslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov