Letenje na simulatorju - pro et contra ;)

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

Ali uporaba simulatorja pri učenju lahko bistveno pomaga?

Da, letenja se lahko naučiš tudi tako
0
Brez glasov
Ne, letenje se uči le na pravih letalih po sistemu učenec-učitelj
0
Brez glasov
Lahko pomaga pri učenju, a ne bistveno
1
100%

Skupaj glasov : 1

Letenje na simulatorju - pro et contra ;)

OdgovorNapisal/-a mucek » 11.04.2004, 23:35

Lep pozdrav!

Zanima me, kakšno je vaše mnenje v zvezi s pomočjo učenja pilotiranja na simualtorju letenja. Se da, se ne da, je lahko odličen pripomoček ali le potuha?

Sam sem nekaj časa imel Aerofly, sedaj pa uporabljam Aerofly Pro in moram reči, da fizikalni model resnično ne zaostaja dosti za realnim letenjem. In se mi zdi povsem primeren tudi za učenje stvari, ki si jih s pravim letalom še ne upam (in še ne znam dovolj, da bi si upal to početi s pravim letalom).

Zdi pa se mi nevarno za začetnika, da misli, da se lahko s pomočjo simulatorja nauči letenja sam - to ni mogoče, potrebuješ nekoga, ki ti pove, kakšne cilje moraš izpolniti, kaj narediti in kdaj določeno stvar obvladaš. Je pa predvsem za začetnika precej ceneje, če se uči na simulatorju, saj se lahko hitro priuči osnovna znanja (menjava smeri, ...), ki jih potem na terenu nadgrajuje. Imate kakšne konkretne izkušnje tisti, ki učite bodoče modelarje?

LP, Grega

p.s. Pa vseeno... Ni simulatorja, ki bi opisal občutke, ko vodiš PRAVO letalo, v pravi naravi... ;)
Uporabniški avatar
mucek
Naš človek :)

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a Lupek » 12.04.2004, 00:13

Nekaj o simulatorjih je bilo že napisanega na http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.php?t=1052

Drugače pa sem nekaj časa treniral na FMS. Nevem sicer koliko sem se z njim navadil ampak sem ga kar veliko preigral. Čez nekaj mesecev pa je vse skupaj postalo preveč enolično zato ne igram več z njim. Baje je najnovejši Reflexov simulator zelo realističen, več pa ti ne morem povedat ker ga še nisem preizkusil.
Se mi pa zdi v naravi veliko lepše leteti. :wink:
Kdor vpraša je butelj za pet minut, kdor pa ne vpraša ostane butelj za vedno.
Uporabniški avatar
Lupek

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a brane » 12.04.2004, 10:00

Ne vem kako naj glasujem, težko bi rekel ali se je možno naučiti letenja samo na simulatorju, ker sem takrat ko sem ga začel uporabljati, leteti že znal, vsekakor pa bistveno pomaga in mislim, da je za nekoga ki se je na simulatorju dobro izuril, skok v realnost samo še droben korak, za katerega se mi pa zdi, da ga je sposoben narediti vsak sam. Podobno je z prvim vzletom z novim modelom. Imam Aerofly pro in letenje na tem simulatorju je tako realno, da se koordinacije gibov lahko naučimo do popolnosti. V naravi smo zaradi boljše prostorske predstave še na boljšem, res pa je, da v popolnosti simulator pravega letenja ne more simulirati ( odpovedi raznih komponent, težav z motorjrm, slabega delovanja motorja, smeti v uplinjaču :D ...)
Potrebno je vedeti, da simulatorje uporabljajo celo največji svetovni mojstri, bodisi za izpopolnjevanje znanja, bodisi zato, da se naučijo kakšen nov zahteven in tvegan manever.
Bistvena razlika med letenjem na simulatorju in v realnosti je, da je na simulatorju strošek kreša 0 sit in popravilo traja, npr. 3 sekunde, v realnosti se pa ve kako je, zato je to treba upoštevati 8)
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a polh » 12.04.2004, 10:02

a je to program al je to kakšna kabina v kateri to furaš
Uporabniški avatar
polh

Kraj: Dol pri Ljubljani

OdgovorNapisal/-a brane » 12.04.2004, 10:07

Morda mnogo bolj pomembno za začetnika je, da je seznanjen z osnovami kulture letenja z modeli, a kaj ko te kulture ne poznajo niti premnogi stari modelarji :(
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a brane » 12.04.2004, 10:34

polh napisal/-a:a je to program al je to kakšna kabina v kateri to furaš

Lahko letiš tudi iz kabine, kot bi sedel v pravem letalu, a to modelarju ne koristi nič.
To je simulator ki omogoča, da v roki držiš oddajnik in upravljaš model na zaslonu enako, kot če bi stal na letališču in letel z modelom.
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a polh » 12.04.2004, 10:38

kje se pa to dobi, kako se imenuje program
Uporabniški avatar
polh

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 12.04.2004, 15:32

pomoč simulatorja pri učenju letenja z modeli je po moje zanemarljiva malo pomaga samo toliko da se ti zdi da znaš letet in si malo bolj največkrat preveč samozavesten

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a brane » 12.04.2004, 16:21

polh napisal/-a:kje se pa to dobi, kako se imenuje program

Jaz imam Aerofly Profesional in lahko rečem da je odličen, za ostale ne vem. Dobi se ga v Schweighofeju, kje pa bi se ga dobilo pri nas, ne vem, reklame nisem zasledil še nikjer, morda ve kdo drug :?:
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a NightBird » 12.04.2004, 22:53

Polh: "kje se pa to dobi, kako se imenuje program"

FMS simulator najdeš na naslovu:
http://n.ethz.ch/student/mmoeller/fms/index_e.html

Lahko ga voziš preko tipkovnice (kar je popolnoma neuporabno za modelarje) ali pa si izdelaš vmesnik za radijsko postajo.

Navodila najdeš na tem istem naslovu in/ali v direktoriju, kamor se ti FSM inštalira. Običajno v:
Koda: Izberi vse
C:\Program Files\FMS\Doc\Interface
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a mucek » 13.04.2004, 15:29

FMS je precej preenostaven!
Mal (nič) denarja, mal (resnično mal) muske...

Kdor je preizkusil AFP ali Reflexa že ve, o čem govorim...
In na slednjih se da za moje pojme precej naučiti. res pa je tudi, kar je povedal McGayver; marsikateri začetnik, ki se nauči leteti samo na simulatorju je premalo samokritičen in poskuša zadeve, ki jim ni dorasel tudi izven cyberspacea, kjer so stroški nekoliko višji...

Za AeroFly pro pokliči 041924449, Uroš.
Mislm, da je mel tule gor nekje tud oglas.
Njegov dongle je izvrsten... :D (in izvrstno poceni v primerjavi z originalom... :twisted: )

LP, Grega
Uporabniški avatar
mucek

OdgovorNapisal/-a NightBird » 13.04.2004, 16:52

mucek: "FMS je precej preenostaven!"

FMS je ravno dovolj "enostaven", da si začetnik pridobi prve izkušnje s kordinacijo gibov levo/desno/gor/dol po vseh koordinatah. Omenjena koordinacija pa povsem zadostuje za prve poizkuse letenja s kakšnim jadralcem s pomožnim elektro pogonom. Še kakšno urico ali dve z inštruktorjem in začetnik lahko samostojno leti.

S pričetkom samostojnega letenja (predvsem pristanka) se učenje šele začne. Učenec pa ima vsaj možnost trenirat, ker ni neprestano odvisen od učitelja. Ta ga lahko kasneje samo še usmerja in mu daje koristne nasvete.

Moje mnenje je, da je na začetku boljši zastonj FMS, tistih 50 čukov pa nameniti svojemu prvemu jadralnemu modelu.

Dražji simulatorji, ki detajlno upoštevajo aerodinamiko modelov so za začetnika itak brezvezni, saj ima v glavi (s koordinacijo osnovnih gibov) itak preveč drugih skrbi, da bi sploh opazil razliko, ki jo nudijo boljši simulatorji.
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a polh » 13.04.2004, 18:03

FMS je dober če avijon vozi proti tebi ko je vse obrnjeno
Uporabniški avatar
polh

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 13.04.2004, 20:16

Ja , seveda! Sploh pa s tipkovnico....
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a polh » 13.04.2004, 20:29

Slowfly napisal/-a:Ja , seveda! Sploh pa s tipkovnico....

ni mi jasno ali je pritrdilno ali nikalno
Uporabniški avatar
polh

OdgovorNapisal/-a mucek » 13.04.2004, 23:13

:twisted:

Bi rekel človek da ne glih ne vem kako pozitivno... In to upravičeno...

LP, Grega
Uporabniški avatar
mucek

OdgovorNapisal/-a polh » 14.04.2004, 06:46

no ja prav velik se res ne moreš naučit na tem simulaturju je pa fajn igrca znam že pristajat lupinge delat no ja pristane slej ko prej sam :twisted:
Uporabniški avatar
polh

OdgovorNapisal/-a mucek » 14.04.2004, 21:23

Ja, do pravega letenja je še dolga pot...
FMS se mi zdi uporaben le toliko, da dobiš občutek za smer in višino pri letu proti sebi ali hrbtnem letu. Da veš, kaj se kdaj obrne. To je pa tudi vse.

LP, Grega
Uporabniški avatar
mucek

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov