F5J- Elektro jadralci

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a polh » 15.04.2004, 13:45

koliko vas bo torej v soboto v krtini pa če lahko en načrt da bom vedel kam pridet

pa marele prneste ker bo pet., sob., ned. deževal vsaj kolikor pravijo vremenarji (to pomeni da bo sonce upajmo :D )
Zadnjič spremenil polh, dne 15.04.2004, 13:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
polh
Naš človek :)

Kraj: Dol pri Ljubljani

OdgovorNapisal/-a SEBASTJAN » 15.04.2004, 13:47

POGLEJ MALO NAZAJ PO FORUMU.
OB 9 PRI URBANČKU.
SEBO
Uporabniški avatar
SEBASTJAN
Član

Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a samo3D » 16.04.2004, 09:07

ultralajt napisal/-a:Dobro jutro!

Če povem po pravici je bilo reberc še več kot 100! najprej sem naredil dve iz aluminija (šabloni), potem 104 iz balze in še 4 iz aviošpera. UFF!!!

Ne bo 747, ampak ekstremno nor F5J.

Krilo bo imelo tak razpon, kot si ti Matej ugibal, torej 3000 mm!

Karbonske cevke fi 6x1 pa sem pred leti kupil na enem sejmu v Lajbahu od izdelovalca puščic, so pa dolge 1,5 m, ampak imam samo še tri, ki komajda zadostujejo za moj novi model. (Samo, bi ti zrihtal če bi še imel kaj....ampak sem jih že lani potalal za nekaj Hlgjev za prijatelje)

Za model sem naredil aerodinamični izračun, in so rezultati precej dobri...razen če nisem upošteval kakega faktorja, ki bo pokazal svoje zobe na preizkusnem poletu :evil:

verjetno koga zanima kako bom model spravil dol?!? Tako kot stare A1 in A2 tako, da se celoten (enodelen) višinski rep zavrti navzgor za 45 do 50°potem pa model stabilno pada navzdol 2 do 4 m/s...

No, sedaj pa pripopam sem gor še skico mojega modela.

LP Mitja

Mitja bravo, bravo; hehe ko sem te zagledal na srečanju v Celju sem pričakoval, da boš ušpičil nekaj norega :lol:

Tole bo zgledalo kot kakšna ETA. Če boš le uspel narediti dovolj močno in lahko bo po moje super. Loma na sredini sploh ne boš potreboval, ker se bodo krila sama po sebi lepo ukrivila. Malo pa sem skeptičen glede determe; namreč težko boš dodegel takšne odklone; drugo pa, če bo takšno dviganje, da ne boš mogel drugače ven, kot z determo, tudi propadanje 2m/s ne bo dovolj, da boš model dobil dol.

Hehe rad bi pa videl, luping ali brisanac s tole zadevo! :D :lol:

L.P. Samo
Uporabniški avatar
samo3D
Član

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 16.04.2004, 09:11

..... pri nas je sonce 8)
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a samo3D » 16.04.2004, 09:13

Andrej Petrovčič napisal/-a:..... pri nas je sonce 8)

Pri nas tudi, a smo v službi!!! :x
Uporabniški avatar
samo3D
Član

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 16.04.2004, 09:21

Samo .... povej po pravici:

.... sonce je ....torej si mogu žrtvovat mlado devico... kako je s tem zdej
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a samo3D » 16.04.2004, 09:34

Andrej Petrovčič napisal/-a:Samo .... povej po pravici:

.... sonce je ....torej si mogu žrtvovat mlado devico... kako je s tem zdej

Hudiča, sem bil malo nestrpen in sem jo zgleda en dan prehitro! Ajaja, hm, bom zgleda moral dat za rundo!
Sicer bi se pa mladci iz Maribora tudi lahko potrudili, da ne bi bilo treba nam, poštenim družinskim ljudem lajat in gledat za mladimi kiklami. :twisted:

L.P. Samo
Uporabniški avatar
samo3D
Član

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 16.04.2004, 10:06

Mitja bravo, bravo; hehe ko sem te zagledal na srečanju v Celju sem pričakoval, da boš ušpičil nekaj norega...
tudi propadanje 2m/s ne bo dovolj...
Hehe rad bi pa videl, luping ali brisanac s tole zadevo!

Hvala za vzpodbudne besede in zanimanje!
Kar se tiče determalizatorja bi preprost račun pokazal takole:
-ploskovna obremenitev letala G/S=1,7 kg/m2
-približni koeficient upora ravne plošče (kao da je letalo čisto ploščato)CD=1,28
- vertikalna padalna hitrost= 4.sqrt((G/S)/CD)=4,6 m/s

4,6 m/s...četudi račun fali za 25% je to še vedno nekje med in 3,5-5,5m/s in ni hudiča da nebi prišel s tem nekako dol. (upam)

Sicer pa, ko bo termika, bom itak letel z mojo staro poflikano Javo in to po receptu, ki sta ga uporabila Ivan in Aleš na Terminatorju: odrežeš nos, vtakneš motor z direktno eliso, ter najdeš še primeren plac za regulator in baterije. ..potem pa pokazati ali veš kaj se pravzaprav v luftu dogaja...

Kar se tiče brisanaca ali loopinga s tem modelom, pa bi bilo seveda to treba posneti s kamero, da bi mi vsaj nekaj ostalo za spomin...ker treske običajno pri meni čakajo kako leto na popravilo..če se takrat še sploh zanimam za isti model...ker mene vsake dva meseca prime kaka nova ideja.

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 16.04.2004, 14:24

Živjo!

Ko se bom prvič prikazal z mojim modelom, ne bo nobenga straha da bi bil hudo konkurenčen, ker bom za pogon pobral kar imam trenutno pri roki in sicer Speed 400 7,4V, 8 celic Sanyo 500 AR, direkt propeler graupner 6x3", tako da se bo verjetno zadeva vlekla kot kak smrkelj......... Sem ugotovil da mi kombinacija speed 6V in reduktor 4,1:1 nekaj trokirata...je menda motor v zadnjih vzdihljajih, ker sem ga preveč matral s stiroporkotom.

Nameravam pa v bljižnji prihodnosti vzeti reduktor 4,1:1, ali pa celo narediti sam še hujšega (16:1) in izdelati balzov propeler ojačan s tkanino, kot so narejeni za gumenjake F1B. V ležišču se bo lahko krak zasukal tako, da bom laho nastavil najugodnejši korak propelerja za čimboljše vzpenjanje.

A ima kdo idejo kje dobiti zobnike, primerne za doma narejene reduktorje? Mislim da tisti šit od Konrada (asortiman plastičnih zobnikov) ni dovolj močan za ta namen.

Seveda pa je jasno, da če bom model že z "osnovnim" pogonskim kompletom razbil, potem ne bom nikoli vedel, kako se bi obnesla "homemade" reduktor in propeler.

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a mihah » 16.04.2004, 14:34

Mitja res da best ideje!

Reduktor 16:1, uh uh. Potem bi potreboval 30 colsko eliso s 30 colskim naklonom (skoraj 80 cm!!!). :shock:
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a SEBASTJAN » 16.04.2004, 14:38

Trenutno izdelujem reduktor po svoji ideji, ker so reduktorji od MPJ izredno nekvalitetni saj v prostem teku porabijo do 1.5A.

Trenutno izdelujem reduktor 4:1 in mislim da bom v soboto imel namontiranega. Zobnike sem dobil in Italije
Drugače pa izdeluje zobnike Fras Franc s.p.
Cesta Graške gore 2, 2341 Pekre
tel.: 02/613-22-21, 613-22-12

Za reduktor 16:1, bi potreboval motor, ki bi imel najmanj 60.000min-1 obratov. Poleg tega bi bili pa zobniki preobremenjeni. Varianta reduktorja je samo s hipoidnim prenosom, kar pa je poglave zase.
SEBO
Uporabniški avatar
SEBASTJAN
Član

OdgovorNapisal/-a mihah » 16.04.2004, 14:42

Nič ne rečem vse lepo in prav. Samo "take it easy", da se ne bodo začetniki in potencialni interesentje ustrašili.

MP Jet reduktor je čist OK. Poglejte moj video. 60 sekund takega vzpenjanja popolnoma zadostuje. Tist A gor al dol ... kakšen vetriček pa se letalo obrne, pa si čisto na enakem...
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a SEBASTJAN » 16.04.2004, 14:49

Se je res nekaj A gor ali dol. Ampak v moji profesiji si nikakor ne morem dovoliti, da mi reduktor klase AAAAA ropota kot stara ´Rosnbavrca´. Na te stvari sem preveč alergičen, sploh kadar gre za zobnike, ki se v tem času lahko izdelajo izredno kvalitetno.
Je že tako, da imajo vsake oči svojega malerja.
SEBO
Uporabniški avatar
SEBASTJAN
Član

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 16.04.2004, 16:35

POMEMBNO OBVESTILO ZA ZAČETNIKE

Prosim da moje nakladanje ne jemljete preveč resno ali celo s strahom. Morate razumeti da sem si dal duška in mi po glavi rojijo raznorazne lude ideje in zamisli.

Da pa se odkupim za moje pregosto besedičenje na Forumu, bom v kratkem tukaj objavil (ali pa dal link h konkretnemu fajlu na moji domači strani) za NAČRT za EN NORMALEN, ČISTO SPODOBEN, ENOSTAVEN, IN KONKURENČEN MODEL F5J.

Morate vedeti, da samo vrhunska tehnika, oblikovanje modela do skrajnih meja normale ali pa poseganje po ekstremno dragih materialih in opremi sama po sebi ne garantirata vrhunskega uspeha, marveč je veliko odvisno tudi od trenutnih vremenskih okoliščin, športne sreče, znanja pilotiranja svojega letala, poznavanja lokalnih razmer, in še in še.

Tako mislim, da smo še vedno vsi relativno izenačeni na tekmi, kar se je pokazalo naprimer v Celju, ko je na koncu v Fly offu bil odličen Aleš s čez noč predelanim HLG-jem in "anti-aerodinamično" pripetimi baterijami kar na vrhu krila (in to dvonadstropno!)

Kaj nam da to povedati? Star pregovor pravi da osel ne postane konj, tudi če nanjga daš zlato sedlo!

Torej, veselo naprej, pa čimveč različnih modelov naj se najde na tekmi.

Jaz bom pa itak pogrnil s šviglastim krilom, ker bo preokorno...

Pozdrav vsem!
Mitja Seršen

P.S.: kak se vam zdi moj članek v TIM-u: skuhajmo si kabino za letalski model..?
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a luigidon » 16.04.2004, 17:36

ultralajt napisal/-a:[color=red]

Jaz bom pa itak pogrnil s šviglastim krilom, ker bo preokorno...

P.S.: kak se vam zdi moj članek v TIM-u: skuhajmo si kabino za letalski model..?

he he he:)))nič nas tolažit:))))

Drugač pa men se zdi članek o kuhanju kabin super in upam, da bo v prihodnje še veliko takšnih člankov, da se lahko naučimo kaj novega...

Zelo bi si želel gradjno letala za začetnike, ali pa morda izdelavo letečega krila itd....Namrec povsod piše recimo za leteče krilo, da pač vzames žico jo priključiš in odrežeš. Jaz pa bi rad videl kako se to odreže, ker mi ni jasno kako lahko lepo z žico odrežeš lep profil. A je to kr na oko al kako?

No, takšnih stvari se manjka v timu....:)))

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Lupek » 16.04.2004, 17:52

ULTRALAJT:
Članek je kot nalašč zame, saj že nekaj časa iščem plastenko primerne velikosti in oblike za Pylona 400. Sedaj bom poizkusil kabino skuhati in upam da mi bo uspelo. Članek je pa tako kot je že Lugidon rekel odličen.

LUGIDON:
Kako se izdela leteče krilo je opisano v TIMu 7, marec 1997. Če režeš na roko, je šablone potrebno oštevilčiti po obodu, tako da lahko oba z pomagačem pomikata enakomerno in primerni hitro.
Kdor vpraša je butelj za pet minut, kdor pa ne vpraša ostane butelj za vedno.
Uporabniški avatar
Lupek

Kraj: Žiri

F5J-Elektro jadralci

OdgovorNapisal/-a Rale » 16.04.2004, 22:53

I u Novi Sad je " sleteo " Telstar.
pozdrav,Rale
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Rale
Novinec

Kraj: Novi Sad - Vojvodina

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 16.04.2004, 23:29

Rale !
Super izgleda vaš Telstar, koliko tehta ?
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 16.04.2004, 23:33

Živjo!

Evo en "preview" načrta za NORMALNO jadralno letalo, ki bi lahko letelo v kategoriji F5J. Je popolnoma klasične gradnje brez kakih "fancy" materialov, tako da bi ga lahko naredil tudi vsak začetnik, ki je že naredil vsaj čoln, če že ne letalo.

Če koga zanima, mu lahko pošljem načrt v PDF formatu (ni velik..135KB), ker še nisem dal načrt na svojo domačo stran (v javno uporabo)

Sicer še načrt ni dodelan do čisto zadnjega detajla, ampak v naslednjih dneh ga bom "izpilil".

Torej, če je kak interesent, da bi model naredil, ali samo potešil svojo radovednost kakšen je model, kar javite, pa vam pošljem fajl.

OPOZORILO: model še ni bil narejen, ampak ne se sekirat! Vsi moji modeli zagotovo letijo...če ne v zrak, pa v kanto za smeti!?

No, malo heca mislim da nikoli ne škodi, prepričan pa sem da bi model letel kar vredu!
Če ne verjamete, jaz sem tisti, ki je zdizajniral Guppija od Ivana ki ste ga nekateri ogledovali na tekmi v Celju...

LP Mitja
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a tornado » 17.04.2004, 08:08

Za pomoč.

Kvalitetne zobnike malih modulov izdeluje tudi firma ZALETEL iz Ljubljane.

Lp Rado
tornado

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov