S svojim postom nisem hotel povedati kakrkoli proti gradnji novih modelov. Vsekakor so izziv. Zato tudi pravim da se tako raziskuje. Obstajajo modelarji ki bi duso prodali, da bi vsak teden leteli in naredili drug model. Po svoje so pravi asi.
Glede raziskovanja v modelarustvu. Ce ze govorimo v F5J kategoriji, bi skoraj raje izpostavil pogon. V samih modelih skoraj ni vec kaj odkrivat. Seveda, vedno se bo kaj naslo, pa vendar je tezava pogon, precej pretezek za te modele. Sem v samih pogonih tako zelen, da ne vem kaj se pravzaprav da narediti. Nekaj malega sem tuhtal.
Motor ostaja motor. Je dorecen in nimam kaj studirat.
Reduktor bi lahko bil veliko, veliko lazji. Se pravi ogromno za studirat.
Elisa? Nimam pojma za kaj se gre.

Se pravi ogromno studija bo potrebno.
Batarije? Zelo malo vem zakaj se gre.

Bom veliko studiral in hvala bogu da obstaja Holc

. Vem pa, da vsake pol leta pridejo novi akumolatorji, ki bodo lazji in zmoglivejsi tako da bo trg za nas poskrbel.
Glede samega modela bi si pa zelo zelel nekaj manj krhkega. Pozablajamo da je pri vsej stvari potrebno model prevazat in prenasat. Ti modeli so tako krhki, da mi zivce parajo. V zraku ze prenasajo vse obremenitve, samo avto je prava preizkusnja trdnosti in mojih zivcev. Vse bolj se nagibam drugemu nacinu gradnje. Tele rebrce in folija niso zame. Sam sem bolj prakticen clovek in tele rebrce so pravi hudic.
Drugace pa menim, da je ravno pogon v kategoriji F5J 400 pravi zadetek zadovoljsva in privlacnosti. Skorajda v vseh kategorijal F3K,F3J,F3B,.... je sporen start. V F3K imas lahko ne vem kako dober model, ko nikoli niso vsi enako mocni (modelarji). V F3J potrebujes pravi stab pomocnikov, ki spet niso enako mocni. Pa se pravi laks ima pravo ceno, pa pogosto ga je potrebno menjat. V F3B pa je cena vitle, ki ustreza FAI pravilniku, pravi zalogaj. V F5J 400 so vsi enaki. Poleg enakosti pogona je vsa svar zanimiva se z ene plati. Privlacna je tudi za vse "lenobe", ki se jim ne da hodit po padalcek. Tako ima kategorija se vse te privrzence. Ima pa ta "udobnost" se svojo pravo privlacnost. Trenirat se da kjerkoli, kadarkoli, brez pomocnikov,......... se bi lahko nastevel ugodnosti.
Nakratko, samo zaradi enakosti in prakticnosti pogona mi je osebno kategorija zanimiva. Sem s tistega pola modelarjev, ki so vedno govorili "jaz pa ze ne bom letel s pogonom". Sem zagrizen jadralec, ki je podlegel prakticnosti. Se malo kesam, samo kaj si moram
belovic, hvala za estetiko, ki jo delis z nami
lp, rok