IZDELAVA TRUPA ZA F5J 400 MODEL
Na forumu je bilo že dosti govora na temo pogonov, celic, vakumiranja, teorije letenja, termike, itd, samih osnov gradnje modelov pa se skoraj nismo dotaknili. Trenutno so zelo popularna krila mojstra Andreja, zato se v to temo ne bom spuščal, saj upam, da si bo tudi Andrej vzel nekaj časa in svoje znanje posredoval tudi OSTALIM, ki spremljajo F5J debato na forumu.
Odločil sem se narediti trup za mojo F5J "mašino" po svoji zamisli iz "nule", z izdelavo pozitiva iz lesa, kalupa, in končnega izdelka iz steklenega ali kakšnega drugega laminata. Tega še nikoli do sedaj nisem počel, zato moram takoj omeniti, da bo večinoma tega, kar bom napisal sad znanja mojega "inštruktorja" in prijatelja Bogdana Makuca, ki svoje veliko modelarsko znanje nesebično deli z vsemi, ki jim je modelarstvo sprostitev in užitek in si želijo kakšen izdelek narediti tudi v "lastnem znoju".
ZAMISEL
Zamisel sem dobil kar na internetu. V Google sem vtipkal F5J in odpiral strani, dokler nisem prišel do naslova:
http://www.jutstar.com/sf/pulsarf5jinfo.htm
Oblika trupa mi je bila všeč, zato sem se odločil, a bom poizkusil narediti nekaj podobnega.
NAČRT
Vendar sama zamisel ne pomaga prav dosti, če se je ne spravi tudi na papir. Najprej sem razmišljal o ravnilu, svinčniku in šestilu, vendar sem opazil, da ostali rišejo (rišete) predvsem v AvtoCadu. Torej si je bilo treba najprej preskrbeti delujočo črno kopijo programa. Ko je bila nameščena na računalniku sem kmalu ugotovil, da bom porabil dosti manj časa, če mi bo kdo pokazal osnove. Z Andrejem sva opravila dvakrat po pol ure online tečaja, kar je zadoščalo za stvaritev, za katero sem potem porabil dva večera, da sem jo spravil na printer
Kako sem k zadevi sploh pristopil? Najprej sem si zrisal posamezne elemente (motor s prenosom, celice, sprejemnik, regulator, servote), nato pa sem okrog teh elementov začel "zidati" obliko trupa. Tudi obliko zadnje cevi sem že imel (od Bogdanovega raketoplana), tako da sem lahko narisal tudi iztek trupa, ki služi za pritrditev cevi.
Če načrt koga zanima, mu ga lahko pošljem po mailu.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.