Živjo!
Tudi sam imam podobne želje/načrte in upam da jih bom nekega dne tudi uspel realizirati. Sprva sem imel v planu predvsem CNC rezkar, s pomočjo katerega bi si lahko izrezkal sestavne dele modela, pred parimi dnevi pa je padla še ideja o izdelavi relaznika stiropora. Slednjega bi sam imel predvsem za izdelavo sestavnih delov trupa in podobnih reči, kjer je praviloma treba malo več eksperimentiranja, da ti zadeva rata tako kot si si zamislil. Pri krilih je po moje drugače (podaš profil krila v korenu in na konici, zvitje in željeno razpetino, pa je stvar definirana), zato strošek ni tako velik, če jh daš odrezati nekomu, ki se s tem komercialno ukvarja. Sicer sem pa sam pristaš klasične gradnje, ki mi je precej bolj v užitek in bi torej bolj rabil en dober rezkar.
No, pa da ne bom samo nakladal ... v želji, da bi si nekega dne izdelal lastno CNC mašino, sem si letos na faksu pri enem izmed predmetov za seminar izbral nalogo "krmiljneje koračnih motorjev".
Uporabil sem kar koračne motorje iz 5,2" disketnih enot, ki so za nabiranje prvih izkušenj kar primerni za izdelavo kakšne bolj resne mašine pa ne (po moje)! Sam imam doma še dva motorja iz HP laserskih printerjev ki sta precej močnejša (se zelo občuti pri vrtenju rotorja z roko), vendar pa nimam na voljo praktično nobenih podatkov. Vem le, da gre za bipolarna koračna motorja ter, da se napajalna napetost giblje okoli 30V. Zelo fini koračni motorji se dobijo v kakšnih starih matričnih tiskalnikih A3 formata in ploterjih, ki se vsaj na prvi pogled (sodeč po velikosti) zdijo precej močni. Ti iz matricnih tiskalnikov se napajajo samo s 6V (enega ima kolega), zato malce dvomim, da so zmogljivejši od mojih dveh iz laserksih printerjev, čeprav so skoraj še enkrat večji.
No, če se vrnem k svojemu seminarju ... za krmiljenje motorja sem uporabil program izdelan v C++ Builderju, ki ga je izdelal eden izmed mojih predhodnoikov, in ga ustrezno nadgradil, tako da omogoča krmiljenje treh osi. Od tega sta dve osi med sabo linearno interpolirani, tretja os pa je ločena in predvsem namenjena primiku oziroma odmiku orodja. program omogoča le premika v absolutnih in relativnih koordinatah katerih velkost vnesemo v "upravljalno konzolo". Za resno CNC mašino bi seveda potreboival takšnega, ki bi bil sposoben brati "plot file" G-kodo ali kak drug podoben format.
Sprva sem nameraval uporabiti za krmiljnje motorjev kar elektroniko iz disketarjev, a mi je uspelo skuriti vse tri zaradi zamenjave 5V in 12V napajanja. Zato sem bilj primoran izdelati lasten krmilnik, ki je nadvse preprost. Sprogramiral sem mikrokontroler, ki vlak pulzov preklaplja med posameznimi navitji motorja, ter dodal čip ULN 2003, ki ustrezno ojača izhod iz mikrokontrolerja. Krmiljenje pa poteka tako, da mi PC preko paralenega porta pošilja pulze katerih frekvenca določa hitrost motorja.
Sicer drži, da se dajo dobiti ustezni čipi za krmiljneje koračnih motorjev, vendar pa sam čip še ni dovolj ... kvečjemu če boste motor samo gledali, kako se vrti.

Za idelavo kakšne bolj resne naprave bo treba izdelati precej bolj zahtevno elektroniko, ki bo sposobna ustrezno velikih moči, ki jih določen sistem zahteva.
Sicer pa pobuda velja ...
V mojem primeru je trenutno največji problem pomanjkanje časa in pa dejstvo da sem perfekcionist ... če se ze nečesa lotim, to naredim dobro ali pa sloh ne. To pa pomeni, da mi bo zadeva vzela precej časa in verjetno tudi ne bo poceni ko/če se jo bom enkrat lotil.
Ok, konec spisa ...