Napisal/-a ultralajt » 17.05.2004, 15:38
Živjo!
Hvala vsem ko ste mi čestitali za uspeh v Krškem, še posebej pa tistim, ki niste dvomili v moj model, ter mi dajali moralno podporo!
Sobota v Krškem je bila enkratna, vratovina na žaru okusna in sočna, vsi zelo prijazni in veselo razpoloženi... To! To ! To je treba!!! Bilo je tako vredu, da mi niti pivo ni škodovalo, čeprav ga nisem pil že več kot pol leta odkar sem se zastrupil z eno piksno...
Vsem, ki niste prišli sicer ne more biti žal ker ne veste kaj ste zamudili, ampak v bodoče ne delajte takih napak!
O tekmi pa lahko rečem to, da sem se naučil precej stvari. Naprimer to, da so še fantje, ki so pripravljeni pomagati, da so še prijatelji na katere se lahko zaneseš, da imamo nekaj modelarjev ki so pripravljeni z navdušenjem debatirati o modelih in vsem kar paše zraven, na žalost pa sem videl, da je nekaj tudi takih, ki nimajo pojma o kolegialnosti in so pripravljeni popljuvati vse kar jim ne gre v glavo.
Tako sem izvedel za kar nekaj zelo negativnih komentarjev za moj model, ampak to me je podžgalo da bom v bodoče še bolj produktiven v izdelavi modelov, ki ne bodo kopije, marveč bodo imele temelje v mojih razmišljanjih in poznavanju zadev, tako da se dvomljivci in neuki kritiki kar pripravite na še kakšno presenečenje!!!
Veselilo me pa je, da sem na tekmi videl tudi mlade pobiče, ki so leteli s svojimi modeli. Gre jim vsa čast. To je podmladek ki ga je treba vzpodbujati in mu pomagati.
Ob pogledu na model z direktnim pogonom sem pomisli,l da bi bilo pametno uvesti dve kategoriji speed 400 ...direct in geared...?! Ampak sedaj je pravilnik narejen in je najbolj prav da se letos spelje tako kot je zastavljeno. Morda pa bi se delilo na : juniorji...seniorji. Tako bi tamladi fantiči in tisti ki še nimajo dovolj staža imeli več šans da v
svoji kategoriji posežejo po odličjih, kar bi jim dalo vzpodbude in zagona za naprej.
Na tekmi se je pokazalo, da ima letališče v Krškem na določenem mestu motnje ki vplivajo na model. Tako smo opazili da se je komu na tem mestu rahlo zavrtel motor, meni je sunkovito trznilo po smeri in razprlo propeler, Aleš je po koncu tekme na rekreacijskem poletu model v špirali pod plinom zasvedral na tla, najbolj pa mi je žal Samota, ki mu je na istem mestu model pikiral dol... kaj pravite Krčani? Splet nesrečnih okoliščin, ali pa ga tudi vam tam kdaj kaj ponagaja?
Ker nisem vajen leteti na ravnini, me je presenetilo kako močna in tudi obsežna so bila področja padajočih zračnih tokov. V drugem turnusu nas je nekaj tekmovalcev prav nahitro "požrlo". Meni se je to še posebej poznalo, ker svoj model ne moram našibati na večje hitrosti. Delal sem tudi taktične napake in dodatno po nepotrebnem izgubljal višino. Izgleda, da imam v glavi pošlihtano glede teorije, ampak to ni dovolj, če ne znaš ponucati v praksi. To je opazil Samo, in mi nesebično dajal nasvete. Sedaj mu povsem zaupam, ker je imel popolnoma prav. Samo res si CAR! Marsikdo bi na tvojem mestu brcnil v prazno piksno, rekel "ko vas j..." in se odpeljal domov. A ti nisi tak!
Pomoč je bila zelo efikasna. Zato polagam na srce vsem ki bi radi znali, naučite se Samotov tekst o termiki napamet, potem pa poizkušajte zadevo tudi povsem razumeti in jo uporabiti na terenu! Šele sedaj mi je bilo jasno da je vsaka njegova beseda zlata...a kot pravi stari pregovor:" nije seno za guske" (da ne povem tisto o biserih in čunkah)...zato boste le redki znali ceniti to.
Kot je na forumu napovedal Rok, res kaže da bodo pristanki precej vplivali na končni rezultat. Videl sem, da si je marsikdo poslabšal uvrstitev ne na račun letenja, marveč točnosti pristanka. Res bo treba še potrenirati in bolj spoznati lastnosti svojih modelov v različnih pogojih na pristajanju. Tudi uporaba ali neuporaba zavor ali flapsov zna precej presenetiti na pristanku, če še tega nimamo v "mezincu" (ali pa v podzavesti). Včasih nam lahko dolet v točko pokvari nenadno zmanjšanje hitrosti vetra, ki je tik ob tleh šibkejši zaradi trenja, zato modelu ko zaide v ta sloj nenadno zmanjka vzgona in počepne na tla.
Ob tem sem se spomnil kako sem pošizil na sotekmovalca, ko mi je presekal idealno linijo letenja v točko, ko je stekel prek piste po svoj model. S tem me je oškodoval kar za nekaj točk, zato sem prav naglas izrekel nekaj grdih besed za katere mi je sedaj ko se oziram nazaj zelo žal, ampak kar je bilo je bilo..se ne da več pomagati. Mi je pa to šola za naprej, da je bolj pomembno odnesti dober vtis kot človek in tekmovalec, ter mirno prenesti tudi take nerodnosti. Vse tekmovalce pa naj spomnim da je športno in kolegialno, da se držimo pravilnika in da se na "ognjeni črti" obnašamo tako, da se med seboj ne oviramo, in s tem zmanjšamo verjetnost da bi prišlo do nesoglasij in nepotrebnih scen. Kolegu pa se še enkrat opravičujem za moj naval jeze ki sem jo poslal nadenj!
Alešu, ki je na koncu preizkusil moj model se zahvaljujem za vse koristne predloge in pripombe, ki mi jih je dal glede modela. Bom poizkusil upoštevati če bom znal.
Toliko o tem lepem dnevu, škoda le da sem moral dokaj zgodaj domov in zapustiti prijetno razpoloženo druščino, ker me je čakala ena mala njivica za prefrezati in postaviti prekle za fižol, kajti tu na deželi sosedje kmalu začno brusiti jezike, če si v zaostanku s "kmečkimi opravili"...
Samo, Alex, Aleš, Ivan, Rok, Matej pa ste povabljeni k meni domov, da vam pokažem moje terene za letenje, in da nadaljujemo z letenjem, pivi in debato!!!
LP Mitja