letenje z RTF modelom

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

letenje z RTF modelom

OdgovorNapisal/-a Ryback » 16.05.2004, 16:14

Pre kratkim sem si kupil RTF model in ko sem ga šel preizkusit, ni letel kot bi moral. Jaz sem še začetnik (kar se tiče letenja) in sem se odloču da poiščem iskušenega modelarja, ki mi bo pomagal letalo spravit v zrak. Odšel sem na letališče, kje sem spoznal enga modelarja ki je preizkusil model in ga enostavno ni mogu upravljat - letalo je bilo zelo neubogljivo in nekontrolirano. Ko sem ga vrgu iz roke, je lepo vzletel, ko pa si premaknu ročico, pa je enostavno zgrmel na tla. Tudi iskušenemu modelarju se je zgodilo enako, tako da sigurno ni problem v neizkušenosti! Kaj mislite da bi lahko bilo narobe. Ali so ti modeli res tako zelo nekvalitetni, da enostavno ne letijo dobro, ali je problem kje drugje? Ta modelar je preizkušal vse mogoče a uspeha ni bilo.

Ali mi lahko prosim kdo pomaga?

lp
Ryback
Novinec

Kraj: Velenje

Re: letenje z RTF modelom

OdgovorNapisal/-a » 16.05.2004, 16:33

Ryback napisal/-a: Ali so ti modeli res tako zelo nekvalitetni, da enostavno ne letijo dobro, ali je problem kje drugje?
lp

Stvar je taka, da, ko eden RTF model leti slabo ne moreš reči, da vsi letijo slabo, ker so vsi slabo narejeni - možno je, da tvoj leti slabo, da je slaba serija,... Velik je možnosti, ni pa res, da vsi letijo slabo, pravzaprav eni prav lepo.

Kaj za en model pa je to??

LP, Tine
Uporabniški avatar
Naš človek :)

Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 16.05.2004, 17:35

začni vprašanje tako da nam najprej zaupaš skrivnost kaj za hudiča je to za en model potem če nimaš kakih resnejših podatkov o modelu objavi link na katerem bomo lahko ugotovili za kaj sploh gre in potem bomo mogoče kaj ugotovili čeprav bo vse skupaj isti efekt kot bi preko spleta obiskal zobozdravnika

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a junior » 16.05.2004, 17:39

Ti modeli so navadno narejeni sorazmerno dobro, problem se pojavi pri sestavljanju tistih 5% dela ki so še potrebni da je model gotov.
Nekoč se mi je zgodilo da me je neki začetnik prosil da mu ''trainerja'' spravim v zrak. Mislil sem da sem preveril vse kar se da, potem pa ko je model strmoglavil z kakih 200mm direkt v tla, sem ugotovil da poba ni prilepil šarnirjev. :?
Ne vem pa kaj vse je preveril tvoj ''izkušeni modelar''. :roll:

Primož
Uporabniški avatar
junior

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a brane » 16.05.2004, 17:43

Res je da nekateri RTF modeli letijo slabše, a mnogi prav dobro, prav vse pa leti, samo če ni kake napake. Ker dobro vem, da iz deprona odrežeš pravokotnik, nalepiš smerno krmilo, opremiš s servoti, elektromotorjem in sprejemnikom primerno obtežiš in zadeva leti, potem leti vse kar stoji skupaj, še posebej če je delano kot letalski model.
Na tvojem mestu, bi pregledal in razmislil kaj je slabo ali narobe narejeno, ne pa da ugibaš če model , ki morda ni najvišje kakovosti sploh leti.
Prekontroliraj težišče, delovanje krmilnih površin, stabilnost, zračnost in višine odklonov, delovanje in domet komande, baterije ,stike konektorje.....samo, saj menda to delaš skupaj z izkušenim modelarjem, kaj bi ti še nakladal.
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a luigidon » 16.05.2004, 22:44

Jaz sem kupil svoj prvi model letalo Flying Dragon RTF. Moram reči, da sem bil takrat zelo zadovoljen z njim, ceprav sedaj vidim, da je bil res igrača. Je pa bilo nekaj težav, ker je bilo smerno krmilo narobe nastavljeno(zicka ni bila nastelana itd..). Ko pa sem vse to uredil, pa je telel izredno lepo. ČE ni bilo vetra je šel prav lepo...In za tisti denar kar sem dal zanj, sem dobil izredno veliko. Tako, da nekatere modele se kar splača. Lahko bi rekel, da je bilo malo denarja pa kar veliko muzke. Seveda sem hotel kaj vec, zato sem menjal vse, ampak ce bi pa ostal na tistem je pa stvar super...

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Ryback » 17.05.2004, 09:19

Naj malo razložim. Model sem kupil v novi gorici, pri top modeltehniku in je začetniški model elektro RTF Corsair. Model je objavljen na spletni strani http://www.top-modeltehnik.si/indexslo.htm Pregledano je bilo vse, krmila, težišče... Naj povem, da letalo, ko sem ga vrgel v zrak, lepo poleti, vendar se ga enostavno ne da lepo upravljat. Krmilne finkcije sta samo višina, smer in vklop motorja in ko model leti in želiš zavit levo, se model nagne v levo in strmoglavi in včasih se še malo dvigne!! U glavnem takšne in podobne hibe se mi dogajajo pri spuščanju.

Kaj predlagate?

lp
Ryback
Novinec

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a luigidon » 17.05.2004, 09:58

Hm kaj predlagamo?

Jaz predlagam, da se naucis leteti:))) Poglej komande ce so ok, ce ni kaksen reverse vklopljen, poglej na tleh ce so odkloni krmila v pravo smer itd...Sam sem imel podobne tezave kot to. Letalo namrec ko zavije levo ali desno izgublja tudi višino. Kar pomeni, da moraš pri zavoju uporabiti tudi višinsko ročico s tem, da jo potegneš k sebi.....

Predlagam ti, da si najdeš res kakšnega izkušenega modelarja, da odideta nekam kjer ni popolnoma nobenih ovir, najbolje na kakšno polje, potem pa naj ti spravi letalo v zrak in se začni učiti...

lp
matjaz
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Robi » 17.05.2004, 10:46

" Kaj predlagate "

Predlagam, da se obrneš na prodajalca in ga vprašaš od gdaj so nizkokrilniki primerni za začetnike, pa četudi so iz stiropora :(

Lep pozdrav,
Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a luigidon » 17.05.2004, 11:02

Robi napisal/-a:" Kaj predlagate "

Predlagam, da se obrneš na prodajalca in ga vprašaš od gdaj so nizkokrilniki primerni za začetnike, pa četudi so iz stiropora :(

:D Tudi to ja, tudi to :D
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Geronsky » 17.05.2004, 12:33

Naj povem se moje mnenje o teh modelih.
Kolega je prav tako kupil "zacetniski" model pri top-modeltehniku. Njegovi poskusi, da mi model poletel so se ponavadi koncali po zelo kratkem casu. Model je bilo zelo tezko obvladovati. Po nekaj polomljenih propelerjih in popravilih modela se je odlocil kupit nov model (slowflyer pri Schweighoferju) v katerega sva vse vgradila komponente iz RTF modela, razen motorja. Model je poletel ob prvem metu, pri cemer so njegovo izkusnje in znanje bile povsem enake.
Zaradi tega bi upal trditi, da ti modeli niso nikakor ptrimerni za zacetnika.
L.P. Damir
Ja ka pa te ka nebi!
Uporabniški avatar
Geronsky
Član

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a brane » 17.05.2004, 13:39

Geronsky napisal/-a:Zaradi tega bi upal trditi, da ti modeli niso nikakor ptrimerni za zacetnika.
L.P. Damir

Ti modeli lahko pomeni marsikaj :?: vsi RTF modeli :?: top modeltehnikovi RTF modeli :?: ..........Ni prav da posplošujemo, če hoče kdo od tega odnesti kakšno koristno informacijo 8)
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a Robi » 17.05.2004, 13:58

Ok, da malo bolj zožimo ciljno skupino. Vsi modeli (rtf, ttf, ctf, gtf etf, ltf mtf, žnj in ostali), ki imajo krila na spodnji strani trupa niso primerna za začetnike :)

Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 17.05.2004, 14:02

zadeve o katerih teče debata sploh niso modeli ampak igrače ki vse po vrsti letijo ampak za to potrebujejio pilota z precej znanja
v rokah sem imel dva taka primerka in oba sta bila za začetek šlampasto narejena in v takem stanju neleteča za kogarkoli z nekaj preprostimi popravki sem oba spravil v zrak in z njima tudi letal povem vam to ni to jajca dvokanalna komanda z nekim vrtečim gumbom za dodajanje in odvzemanje obratov motorju odmaknjeno nedostopna regulacija obratov pa najpomembnejša komanda komanda višine komaj da kaj naredi smerno krmilo tako tako jadranje (letenje z ugasnjenim motorjem ) kakor kamen nič

trba se je zavedati da se za 20K sit pač ne da kupit modela ki je že narejen in od njega pričakovat sposobnost letenja za učit letet ali celo uživat v letenju
se pa v takem kompletu dobi nekaj oprene sicer sumljive kvalitete ampak
z nekaj sreče nekaj časa za silo celo deluje
moja ocena : preveč denarja za količino muzike

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Geronsky » 17.05.2004, 14:33

Se opravicujem bom bolj natancen. Slo je za model PIPER J3 RTR 0,8m, ki se ga kupi v top-modeltehniku.
L.P. Damir
Ja ka pa te ka nebi!
Uporabniški avatar
Geronsky
Član

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a luigidon » 17.05.2004, 15:02

Vidim, da se je tale debata o RTF modelih kar razvnela.

Kot je ze rekel McGayver je to res igrača. Sicer bi se lohk vnel prepir o tem kaj je igrača. Mar niso tudi vsi naši modeli igrača? In potem pridemo do vprašanja kje je tista meja med igračo in modelom.

Sam sem tudi pri top-modeltehniku kupil model Flying Dragon. Ko sem ga prvič odprl in imel v rokah se mi je zdel ful dobr:) Potem sem docakal lepo vreme in odsel na prvi polet, ki se je končal po 15 sekundah na vrhu drevesa. In to vse za to, ker je bilo smerno krmilo premaknjeno tako, da je letalo letelo v levo. Ker se v tistme šoku, ker ni letelo naravnost nisem mogel spomniti kaj naredit se je zelo hitro končalo na vrhu drevesa.

2. polet: grem sredi polja, kjer ni nobene ovire okrog. Nastavil sem smerno krmilo kolikor se je le dalo. Potem je letalo vzletelo in lahko sem naredil prvi krog. Ker se mi prvi trenutek ni zdelo, da lahko majhen premik rocice toliko spremeni smer, je letalo na ovinku zavilo ostro proti tlom. V paniki kaj narediti nisem naredil NIČ. In treščilo je na tla s polno hitrostjo s kakšnih 30-40 metrov.
REZULTAT: polomljen propeler in odlomljena plastična palčka, ki je držala gumico.

Potem sem hitro naročil nov propeler popravil polomljeno palčko in odšel na:

3. polet: Zdaj vem kaj je bilo narobe, kaj sem narobe delal in grem veselo v zrak. Super naredil sem prvi celoten krog. Kaj pa sedaj? Zdaj pa ze vem kako se tole vozi pa lahko naredim še en krog. Zbranost malo popusti in v enem tretjem ovinku letalo zavijo ostro levo proti tlom. Zgodba se ponovi iz drugega poleta.
REZULTAT: ponovno polomljen propeler

Ker se mi ni dalo čakati, da dobim novega, sem šel kar v trgovino v bližini da dobim nov propeler. Potem mi je na pomoč priskočil Mygayver in mi model kolikor toliko nastavil in poskusal peljati, čeprav so bile komande za vožnjo letalo zelo nerodne. Naredi dva kroga, pristane in s tem vidim, da se da leteti. Mcgayver je bil tudi videt zelo vesel. Pa ne zaradi briljantnosti modela, ampak zaradi tega, ker mu je uspelo s taksnim modelom pristati, da je ostal cel:) No, pri takšnem modelu večinoma pristanemo brez večjih poškodb:)

Vesel, ker je model striman in ker zna tudi leteti, se odpravim spet na polje. Letim nekaj časa lepo, poskusim pristati in mi je uspelo.
Torej, 4. polet je minil brez poškodb. Končno.

5. polet: ker se je model naučil letet in ker sem sam dobil že malo občutka sem odšel čimprej spet na polje. Letim, letim, letim in pri pristanku neka neumna napaka, spet odleti propeler. Potem sem imel dovolj tega in sem naročil dva propelerja:)))Od akrat naprej ta propeler še živi:)))

Seveda sem kmalu ko me je letenje zasvojilo kupil orenk komando, kupil pravo letalo itd....

In kaj imam sedaj od tega RTF modela?

Pravzaprav veliko. Komande sem prodal, saj so za vožnjo avtomobila ali pa čolna dovolj dobre. Servomotorja sem prestavil v drugo letalo, motor je pregorel, regulator sem sam skuril, ko sem enkrat nekaj meril, lupinca od letala pa ostaja doma na steni, kjer me spominja na moje začetke:))))

In ko sem prišel na prvi pravi model letala sem videl, da je bila tisto res igračka. ampak igračka s stilom:))))

Zdej pa zaključek:

+
neuničljiva lupinca
cenovno ugodni rezervni deli
dobri, ampak z nerodnimi merami servoti

-
slabo letenje
očitno slabo nastavljen model
gumb za gas(pri novejših je ta gumb že bolj na priročnem mestu)
slab motorček(zadnji del motorja je plastičen)

To naj bi bilo to....Če bi na koncu seštel plus in minuse bi se jaz težko odločil. Meni je bil to, da se modela praktične ne da razbit zelo velik plus in je bil eden izmed razlogov, da sem ga kupil.
Vsekakor je za samouke dovolj dober, če pa imaš intruktorja, potem pa je pametno dobit kakšen boljši model.

lp
matjaz
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov