Napisal/-a luigidon » 17.05.2004, 15:02
Vidim, da se je tale debata o RTF modelih kar razvnela.
Kot je ze rekel McGayver je to res igrača. Sicer bi se lohk vnel prepir o tem kaj je igrača. Mar niso tudi vsi naši modeli igrača? In potem pridemo do vprašanja kje je tista meja med igračo in modelom.
Sam sem tudi pri top-modeltehniku kupil model Flying Dragon. Ko sem ga prvič odprl in imel v rokah se mi je zdel ful dobr:) Potem sem docakal lepo vreme in odsel na prvi polet, ki se je končal po 15 sekundah na vrhu drevesa. In to vse za to, ker je bilo smerno krmilo premaknjeno tako, da je letalo letelo v levo. Ker se v tistme šoku, ker ni letelo naravnost nisem mogel spomniti kaj naredit se je zelo hitro končalo na vrhu drevesa.
2. polet: grem sredi polja, kjer ni nobene ovire okrog. Nastavil sem smerno krmilo kolikor se je le dalo. Potem je letalo vzletelo in lahko sem naredil prvi krog. Ker se mi prvi trenutek ni zdelo, da lahko majhen premik rocice toliko spremeni smer, je letalo na ovinku zavilo ostro proti tlom. V paniki kaj narediti nisem naredil NIČ. In treščilo je na tla s polno hitrostjo s kakšnih 30-40 metrov.
REZULTAT: polomljen propeler in odlomljena plastična palčka, ki je držala gumico.
Potem sem hitro naročil nov propeler popravil polomljeno palčko in odšel na:
3. polet: Zdaj vem kaj je bilo narobe, kaj sem narobe delal in grem veselo v zrak. Super naredil sem prvi celoten krog. Kaj pa sedaj? Zdaj pa ze vem kako se tole vozi pa lahko naredim še en krog. Zbranost malo popusti in v enem tretjem ovinku letalo zavijo ostro levo proti tlom. Zgodba se ponovi iz drugega poleta.
REZULTAT: ponovno polomljen propeler
Ker se mi ni dalo čakati, da dobim novega, sem šel kar v trgovino v bližini da dobim nov propeler. Potem mi je na pomoč priskočil Mygayver in mi model kolikor toliko nastavil in poskusal peljati, čeprav so bile komande za vožnjo letalo zelo nerodne. Naredi dva kroga, pristane in s tem vidim, da se da leteti. Mcgayver je bil tudi videt zelo vesel. Pa ne zaradi briljantnosti modela, ampak zaradi tega, ker mu je uspelo s taksnim modelom pristati, da je ostal cel:) No, pri takšnem modelu večinoma pristanemo brez večjih poškodb:)
Vesel, ker je model striman in ker zna tudi leteti, se odpravim spet na polje. Letim nekaj časa lepo, poskusim pristati in mi je uspelo.
Torej, 4. polet je minil brez poškodb. Končno.
5. polet: ker se je model naučil letet in ker sem sam dobil že malo občutka sem odšel čimprej spet na polje. Letim, letim, letim in pri pristanku neka neumna napaka, spet odleti propeler. Potem sem imel dovolj tega in sem naročil dva propelerja:)))Od akrat naprej ta propeler še živi:)))
Seveda sem kmalu ko me je letenje zasvojilo kupil orenk komando, kupil pravo letalo itd....
In kaj imam sedaj od tega RTF modela?
Pravzaprav veliko. Komande sem prodal, saj so za vožnjo avtomobila ali pa čolna dovolj dobre. Servomotorja sem prestavil v drugo letalo, motor je pregorel, regulator sem sam skuril, ko sem enkrat nekaj meril, lupinca od letala pa ostaja doma na steni, kjer me spominja na moje začetke:))))
In ko sem prišel na prvi pravi model letala sem videl, da je bila tisto res igračka. ampak igračka s stilom:))))
Zdej pa zaključek:
+
neuničljiva lupinca
cenovno ugodni rezervni deli
dobri, ampak z nerodnimi merami servoti
-
slabo letenje
očitno slabo nastavljen model
gumb za gas(pri novejših je ta gumb že bolj na priročnem mestu)
slab motorček(zadnji del motorja je plastičen)
To naj bi bilo to....Če bi na koncu seštel plus in minuse bi se jaz težko odločil. Meni je bil to, da se modela praktične ne da razbit zelo velik plus in je bil eden izmed razlogov, da sem ga kupil.
Vsekakor je za samouke dovolj dober, če pa imaš intruktorja, potem pa je pametno dobit kakšen boljši model.
lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....