F3J in F3B, Info za vse, ki isčejo meje možnega

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

F3J in F3B, Info za vse, ki isčejo meje možnega

OdgovorNapisal/-a rock » 21.05.2004, 15:35

Ze nekaj casa razmisljam o tej temi na forumu.

Kot na travnikih ali v zraku voham termiko, tukaj voham zeljo in hkrati strah modelarjev po odkrivanju novega. Ne vem zakaj, tema s to tematiko se ni bila na tem forumu. Razmisljam in sprasujem okoli modelarje kaj zavraga je s temi kategorijami narobe, da je tako majhen interes.
Seveda je vedno odgovor, ce je pa tako drago.
A veste, da sem ze veckrat razmisljal a je res temu tako. No naj vam povem, zelo odkrit odgovor. Se zdalec ni drago. Malo poglejte po svoji delavnici in grem stavit, da modeli in podobne reci dobesedno lezijo na okoli. Ce bi sesteli vse stroske teh lezecih stvari bi videli, da vam niti ne manka veliko za vrhunski model. A ste se pri vseh teh stroskih odkrito vprasali, ali res znam leteti?
Tale , ali res znam leteti, bi moral biti zapisano v glavah vseh modelarjev. Verjamem, da vas je ogrono, ki zelo dobro letite, vendar, veliko vas nikoli ni bilo na kaksnem tekmovanju. Ali se res nebi preizkusili?

No, pa naj misli ostanejo na tej tocki.

Pozivam vse obiskovalce foruma, da podajo svoje zelje, mnenja, vprasanja, skratka kar koli na temo F3J in F3B. Nekaj nas je tukaj, ki vam o teh kategorijah lahko pomagamo.

In razmislite, ce bi si prisli ogledati kaksno tekmo, da boste lazje videli prave lepote jadralnega modelarstva.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock
Naš človek :)

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 21.05.2004, 15:56

Rock
bodi odkrit in v številki napiši ceno tekmovalnega modela z pripadajočo opremo

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a rock » 21.05.2004, 16:29

Zelo odkrito

Razpon cene je ogromen. Ce hoces imeti zadnji hit je 2000 eurov skoraj premalo. Zaceti se pa da, za okoli 500 eurov. To so cene za model z vsemi komponentami brez oddajnika. In model je seveda nov.

Mogoce je komu ogromno. Me pa podziga nekaj takega kot je izjavil Miha " in ce po pravici povem, taka "forumula 1" se niti ni tako draga, ce pogledam drugace".

Jaz gledam na te stvari s taksnega, drugega kota. To so modeli, za katere se ve, da boljse na svetu ne obstaja. In ko taksno stvar letis, ko jo meze obvladas, to je to........ :lol: izpolnitev sanj

Naj dodam se to. Od modelov imam

2x F3J Pike Superior, proizvajalec Samba Model
1x F3K, samogradnja
1x F5J, samogradnja

Ni veliko, je pa vrhunsko. In to ne za veliko denarja.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a belovic » 21.05.2004, 18:01

sicer ne spada v to tematiko a vendar...
Rok in zakaj pol ne prides jutri v Osijek??
Jaz sem ze tam na ogledu terena (sicer bom helfer zaradi okvare na modelu), res skoda lahko bi malce demonstriral F5J :-)
a ni blo lani fajn, sicer se osebno nisva poznala a verjamem da bi tokrat imela o cem debatirat :-)...

ja pa se cena ''Pike Superior'' 850 evrov

lp iz Osijeka,Ivica
Uporabniški avatar
belovic

Kraj: CRO

OdgovorNapisal/-a rock » 21.05.2004, 21:52

Ivica,
Osebno se nisva poznala. Nekaj nas je pa vseeno skupaj drzalo. Besedo ali dve smo pa le rekli in ce ze ne o letenju pa o tvojih tablicah na avtomobilu.
.
Letos me je pa cas povozil. In odkrito ti povem, zelo mi je zal. To, kar znajo v Osijeku pripravit je resnicno za dozivet. In se Evropsko bo naslednje leto tam. :( :(
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 22.05.2004, 09:20

Tako se mi je zahotelo it jadrat s Soarmastron po vsem tem branju, pa sem ostal brez desne uške včeraj (LS8 + Soarmaster -skupaj tresk). Kupi kdo poškodovanega Soarmastra (pa LS8 s počeno kabino) ? 8)

Rock.... razmišljaš dobro, ampak opažam, da ljudje bi radi imeli, leteli, tekmovat jim je nerodno, ker se bojijo poraza, pa preveč želj je. Tebe osebno poznam in vem, da si mahnjen na jadralce in točno takšne kot ti zgoraj naštel. Jaz osebno bi imel in letel vse: od motorcev, elektro, jadralce, še helikopter.... to vse pa ne gre skupaj. Počasi se prepričujem, da se lotim samo ene smeri in tisto kvalitetno.... pol pa vidim en video na net-u, pa sem spet zastrupljen s kakšno F3A mašino...
Kaj pa vem... 2-3 miljončke, pa bom vse imel :lol:
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a mihah » 22.05.2004, 10:20

rock napisal/-a:Mogoce je komu ogromno. Me pa podziga nekaj takega kot je izjavil Miha " in ce po pravici povem, taka "forumula 1" se niti ni tako draga, ce pogledam drugace".

Ko enkrat vidiš kaj je na tem svetu top modelarstvo, spoznaš modelarje tekmovalce po celem svetu - svetovno smetano, cene in ponudbo na tržišču in ko lahko rečeš "jaz sem pa tud not padu", no potem veš:

1. koliko truda je potrebno, da prideš do smetane
2. koliko je ta trud dejansko vreden in to summa summarum!

Nekateri dajo ta denar v predelavo svojega bolj ali manj povprečnega avta, kakšen skuterček, ki so namenjeni poziranju, sicer pa za stroje namenjene popotovanju iz točke A v B. Ali pa z računalnikom, ki ima notri neonke ipd. Potem so tu ljudje, ki jih obsedejo karte. Recimo Magic. In preračunano za celo serijo se da cca. 2.549.844 SIT

In potemtakem se mi zdi četrt miljona tolarčkov za "letečo tekmovalno Formulo 1" dejansko malo.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a NightBird » 22.05.2004, 20:14

No pa smo zapadli v ene in iste klišeje. Res ne vidim razloga, zakaj nekateri tako radi "šimfajo" druge, zakaj nekaj počnejo tako in zakaj ne drugače.

Kot sem enkrat že napisal, vsak je gospodar lastne denarnice in kam bo dal denar je izključno in samo njegova stvar. Eni ga zapijejo in zažrejo, drugi ga občasno spreminjamo v trske.

Vsako tele ima pač svoje veselje.

Zakaj se nekdo odloči letet z radijsko vodenimi modeli je 1 + 1000 razlogov.

Za mene je to predvsem HOBBY in nič več. To je čas, ki je namenjen MENI in moji duši.

Nobeno tekmovanje ali želja za Formulo 1, le preprost model, lep dan, sončna jasa, kakšna ujeda nad menoj in dan je POPOLN. Nobenega smisla ne vidim v tekmovanju ali v tem, da imam naj oh in sploh model.

Toda to je pač moja filozofija, ki jo nikomur ne vsiljujem - "živi in uživaj obenem pa pusti tudi drugim živeti in uživati".
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a » 22.05.2004, 21:09

NightBird napisal/-a:Kot sem enkrat že napisal, vsak je gospodar lastne denarnice in kam bo dal denar je izključno in samo njegova stvar. Eni ga zapijejo in zažrejo, drugi ga občasno spreminjamo v trske.

Word! :D

Prav imaš. Kam bi pa človek prišel, če bi se samo oziral na druge in ne počel kar si želi.
Uporabniški avatar

Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 22.05.2004, 21:56

Nightbird

Z vsem kar si napisal v zgornjem postu , se strinjam do zadnje pike.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a belovic » 23.05.2004, 01:23

Andrej za tolazbo...
Danes v OS. po 5-tih odletenih turnusih 7 ali celo 8 kresev (po vecini totalk!!!) od tega 2 modela se niso nasli :-(
no, to je pa tista druga manj vesela plat tekmovanja (tudi Formule 1)...

lp,Ivica
Uporabniški avatar
belovic

OdgovorNapisal/-a steem » 23.05.2004, 10:07

Ivica

Bo kaj slik objavljenih? Ali če so že :) Me malo zanima kako ste se imeli.
Pa razultati bi tudi prav prišli :) hvala

LP Jernej
steem

OdgovorNapisal/-a rock » 23.05.2004, 10:42

Slowfly, TŠ, NightBird

Vse lepo in prav. Zelo spostujem vasa mnenja in zato zelim, da spostujete tudi mojega in moje napore.
Se opravicujem ce sem debato zacel narobe, samo, na zacetku je potrebno predstaviti nekaj dejstev. Kategorije so tekmovalne, tako so tudi modeli. Tistega, ki ga to ne zanima te teme ne bo niti gledal. Verjame pa, da jih je ogromno, ki bi zeleli nekaj o tem izvedeti in ne vedo kako in kaj. Naj vam dodam se to. Veliko jih je v modelarstvu, ki ne napredujejo zaradi vam podobnih mentorjev v njih se pa skrivajo zelje po necem vec.

Moj namen ni bil nikoli vsiljevati nekomu nekaj. Me ne poznate, niti malo. Vse kar sem v zivljenju dobro pocel je bila pomoc nekomu. Ponavadi je bilo tako, da je sam skoraj nikoli nisem dobil od drugih. In naj vam povem, zaradi vam podobnih. Sam imam neizmerljivo zeljo po odkrivanju svojih mej. Pri tem odkrivanju sem naletel na veliko ovir. Skoraj vse sem preskocil, veliko sem se naucil. To znanje sem pripravljen deliti. In tukaj bom in bomo v pomoc vsem, ki jih v modelarstvi zanima se kaj vec. In, da ne bo pomote na ovire se vedno naletim :(

Se enkrat

Tema je INFO stran o kategoriji F3J in F3B. Na njej bodo objavljeni linki na to temo, rezultati, slike s tekmovanj, razne informacije.

In se to. Kot je povedal Ivica, tudi "totalka" razbiti modeli so sestavni del te zvrsti modelarstva.
Zadnjič spremenil rock, dne 23.05.2004, 11:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a rock » 23.05.2004, 10:55

In, da zacnemo znova.

Tukaj je link do videa o cem je sploh tema. Video je posnel Jo Grini. Je pa velik okoli 13Mb, v opozorilo.

http://www.f3b.no/bilder/video/pikelaunch.avi

Tole je pa link, do strani Jo Grini-ja. Kot boste videli vodi modelarski dnevnik. Informacij je malo morje. Bodo dobodosle za vsakogar.

http://www.grini.no/

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a » 23.05.2004, 12:24

Ti ljudje so pa resnično zagrizeni modelarji - mitingi so januarja, ko je pri nas praktično mrtva sezona!

Zagrizenost za neverjet.

Ena slikca za primer.

Slika
Uporabniški avatar

Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a belovic » 23.05.2004, 18:10

Za boljso predstavo visokega starta ''vrhunskega modela'' s pomocjo vitla je Sasa Pecinar (kasnejsi zmagovalec) je prejsno soboto na tekmi naredil merjenje ''pracke'' s pomocjo ALTI-LOLO BF...

Parametri:
-model PIKE Superior V-tail (masa cca. 1950gr.)
-merjeno okoli 18 ure
-vreme oblacno z rahlim bocnim vetrom 3m/s
-start brez pomocnika
-start pozicija: flaps 5mm , eleroni 3mm
-kuka 5mm pred teziscem (pomaknjena na 3 mm)
-vitlo 140 m
-trajanje starta 5,1 s
-na visini 116,8 m zacne pracka, na 95,5 metrov odpenjanje i penjanje
do max visine 197,9 m
-rate of climbing ROC 22,96 m/s

a kot sam pravi je bil to eden slabsih startov...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
belovic

OdgovorNapisal/-a rock » 23.05.2004, 18:21

Ivica, tole si poglej.

Jo Grini in njegov Pike Brio.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 23.05.2004, 21:15

Moja laična razlaga Jojo-vega starta:

šlep traja kr dolgo ~12sek., zgleda da ima 400m laksa ker je pračka na ~200m, ta pa ga zažene še 120m višje (pošteno!)....

superca.... 12sek-320m = 26,6m/s , to pa ni švoh.
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 23.05.2004, 21:16

Rok

Zapisal si , da je za tak model potrebno od 500-2000 €. Potem pa je za zaresen trening menda potrebno imeti tudi vitel , ki tudi ni ravno poceni. Če imaš Formula 1 model , naj bi tudi ostala oprema bila v tej kategoriji.
Pa še dosti časa za treninge je treba imeti , če ne vse skupaj skoraj nima smisla.
Koliko ljudi pa si v Sloveniji to lahko privošči ?
Poleg tega ti nihče ni ničesar očital .
Osebno mi je Ultralajtov pristop dosti bolj všeč . Kako se ukvarjati s tem lepim in zanimivim hobby-jem za relativno malo denarja. Vsi pač ne moremo ali pa ne želimo biti tekmovalci. Kot zanimivost pa preberem tudi high tech in high $$$$ prispevke.
Pa nikar mi ne govori , da je zaradi mene in takih ki razmišljajo meni podobno , šlo modelarstvo v Sloveniji navzdol.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a rock » 23.05.2004, 22:13

Andrej,

Jo-jov start je bolj F3B, ce gledam prvi del slepa, pred pracko. Zelo malo gasa, skoraj ves laks zunaj, pocasi cik cak gor in nato full gas v visave. Sem profije enkrat gledal, kako to delajo. Kar v zelodcu te zaboli, ko vodis "full carbon" model med pracko "mahat" s krili.

Slowfly,

Tudi mene denarci mucijo. Denar za modele sem spravil skupaj, ko sem bil student. Z samim fusanjem. Sem se pac odrekel marsicemu, tudi prodal sem vse kar sem imel.. Tako, da tudi nimam vitle, se vozim v Konjice Riznerju letet. Vsi smo odvisni od nekaksne skupne pomoci. Vse skupaj je polno kompromisov in moras res veliko zeljo imet.
Drugace je pa F3J na rocni slep, samo je ogromna tezava s pomocniki. Tudi to je en od razlogov za javno "promocijo" kategorije. Vsak obiskovalec kaksne tekme bi lahko aktivno sodeloval, samo ce bi zelel.
V Sloveniji nas je, tako na oko okoli dvajset z F3J modelom verjetno pa se vec. Na tekmah se nas nabere okoli 15. Nekaj jih je v sami svetovni spici. Mladinci se ponosno ponasajo s tretjim mestom na svetovnem prventvu in drugim mestom na evropskem prvenstvu. En mladinec Markovcic ima pa tretje mesto na evropskem kot posameznik. Ob tem dosezku je bil star 16 let. Stari macki ga pa tudi ne dohajajo. Od clanov sta izredno visoko Gergic in Rizner. Na vseh tekmah, mednarodnih in nasih, sta med deset. Ponavadi pa med prve tri. Sem malo krivicen, ker ne omenjam ostalih. Tudi oni so zelo dobri, ravno tako ponavadi med 10. No, z vsem skupaj zelim povedati, da so slovenci v F3J kategoriji zelo uspesni in prav zalostno je, da ostali modelarji o tem niso obvesceni. Vsak obisk kaksne tekme je lahko velika izkusnja za marsikoga. Sploh ni nujno, da bo potem tudi letel, z samim ogledom se lahko veliko nauci se posebej ce bo opazoval prave ase pri delu.
Ne zelim nikogar obsojat za karkoli, samo za kaj takega potrebujes veliko optimizma in zelje. Tako, da vsake pesimisticne izjave bolijo, pa ce so se tako resnicne.
Pri 2 milijonskem ljudstvu ne mores pricakovati, da bi si jih veliko ukvarjalo s tem "sportom", bo pa ves trud poplacan ce se bo nasel vsaj en, ki bi pokazal interes. In to je skoraj vse, kar si zelim in zelimo.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

Naslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov