Napisal/-a rock » 23.05.2004, 22:13
Andrej,
Jo-jov start je bolj F3B, ce gledam prvi del slepa, pred pracko. Zelo malo gasa, skoraj ves laks zunaj, pocasi cik cak gor in nato full gas v visave. Sem profije enkrat gledal, kako to delajo. Kar v zelodcu te zaboli, ko vodis "full carbon" model med pracko "mahat" s krili.
Slowfly,
Tudi mene denarci mucijo. Denar za modele sem spravil skupaj, ko sem bil student. Z samim fusanjem. Sem se pac odrekel marsicemu, tudi prodal sem vse kar sem imel.. Tako, da tudi nimam vitle, se vozim v Konjice Riznerju letet. Vsi smo odvisni od nekaksne skupne pomoci. Vse skupaj je polno kompromisov in moras res veliko zeljo imet.
Drugace je pa F3J na rocni slep, samo je ogromna tezava s pomocniki. Tudi to je en od razlogov za javno "promocijo" kategorije. Vsak obiskovalec kaksne tekme bi lahko aktivno sodeloval, samo ce bi zelel.
V Sloveniji nas je, tako na oko okoli dvajset z F3J modelom verjetno pa se vec. Na tekmah se nas nabere okoli 15. Nekaj jih je v sami svetovni spici. Mladinci se ponosno ponasajo s tretjim mestom na svetovnem prventvu in drugim mestom na evropskem prvenstvu. En mladinec Markovcic ima pa tretje mesto na evropskem kot posameznik. Ob tem dosezku je bil star 16 let. Stari macki ga pa tudi ne dohajajo. Od clanov sta izredno visoko Gergic in Rizner. Na vseh tekmah, mednarodnih in nasih, sta med deset. Ponavadi pa med prve tri. Sem malo krivicen, ker ne omenjam ostalih. Tudi oni so zelo dobri, ravno tako ponavadi med 10. No, z vsem skupaj zelim povedati, da so slovenci v F3J kategoriji zelo uspesni in prav zalostno je, da ostali modelarji o tem niso obvesceni. Vsak obisk kaksne tekme je lahko velika izkusnja za marsikoga. Sploh ni nujno, da bo potem tudi letel, z samim ogledom se lahko veliko nauci se posebej ce bo opazoval prave ase pri delu.
Ne zelim nikogar obsojat za karkoli, samo za kaj takega potrebujes veliko optimizma in zelje. Tako, da vsake pesimisticne izjave bolijo, pa ce so se tako resnicne.
Pri 2 milijonskem ljudstvu ne mores pricakovati, da bi si jih veliko ukvarjalo s tem "sportom", bo pa ves trud poplacan ce se bo nasel vsaj en, ki bi pokazal interes. In to je skoraj vse, kar si zelim in zelimo.
lp, rok