F5J- Elektro jadralci

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 26.05.2004, 09:18

kolegu odpihnilo krilo iz trupa

Kakšen je bil končni rezultat tega dogodka? Kako se je trup poljubil z materjo zemljo? Je še kaj ostalo celega? Elisa, motor, akkuji? kaka slika?
Da vidmo, kaje je prešvohno in kaj premočno...
LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 26.05.2004, 09:20

ultralajt....naj te popravim.... Zabavnik Gregor je napačno ime. Ime mu je Jernej, razen če še kdo obstaja, ki se piše Zabavnik in tekmije F5J ;)

Jan
Xray XB8E, Xray XB9E Rally, Xray T4 '13,Xray X1, Xray M18T PRO, Sanwa MT4S, GensACE, REDS Motors, Tekin Motors, MuchMore, LRP, HobbyWing, Futaba
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-
----------------------------
----------------------------

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 26.05.2004, 09:22

Razpis za svetovno prvenstvo v New Mexico:
http://www.soarabq.org/f5j_wc_2004/f5j_main.htm

kdo gre? 8)
Zadnjič spremenil Andrej Petrovčič, dne 26.05.2004, 09:31, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 26.05.2004, 09:30

@ MekGajver

sem našel, eto:
400 Sailplane - Only 400 sized ferrite motors will be permitted, the battery pack is limited to 8 cells. The motor run is limited to 60 seconds
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a mihah » 26.05.2004, 09:49

mihah napisal/-a:unlimited re-launches allowed in the working time [changed 26 Feb 2004]

http://www.maaa.asn.au/electric/rules/f5j.htm

To je nekaj novega, kajne? Al sem kaj zamudil?

Napisal že 30.4.

Odgovor:

Mr.Bostjan napisal/-a:Pravilnik je napisal Roman Ložar po vzoru F5J tekem v tujini in za enkrat velja takšen kot je ... sredi sezone se pravila ne bodo spreminjala. Seveda veljajo za vse organizatorje enotna pravila ker bi sicer težko govorili o pokalu Slovenije.

Drugače pa sam nebi preveč kompliciral glede pravilnika, ker je trenutno predvsem pomembno, da se kategorija lepo razvije ... se mi pa zdi, da bo morala zadevo slej ko prej požegnati tudi FAI, takrat bodo pa pravila povsem jasna in povsod enaka! :wink:
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 26.05.2004, 09:59

Ja....seveda je večkrat taisto napisano, ampak čemu bi zdej delili eno mičkeno kategorijo na x delov. En bi mel konione, drug bi mel getribe ali brez, tretji bi imel samo 7 celic...
Komaj smo se skupaj nabrali v res lepem številu, tekmovanja izgledajo res lepa in vsi smo navdušeni... zdej bi pa razbijali to na manjše kose, pa fantje, šele prva "resna" sezona je no ! Dajmo se držat po pravilniku vsaj nekaj let.
Za dobro primerjavo bom dal HLG/F3K kategorijo:
Dokler ni bila sprejeta v FAI so zanesenjaki spreminjali in krojili pravilnik po svojih željah tako dolgo, da je kategorija izgubila sigurno 70% privržencev. Zakaj silite F5J v enako usodo?

Se morda motim?
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a mihah » 26.05.2004, 10:10

Ne motiš se Andrej!

Glasno razmišljanje je eno, drugo je realnost. To sam zelo dobro veš in glasnega (tipkarskega) razmišljanja sem se pri tebi zelo dobro naučil! :D

Jaz sem hotel nekoliko drugače napeljati idejo, ko sem začel ... citiram:

Noben mogoče ne pomisli tudi na naslednje. Sedaj je SLO v evropi. Torej lahko tuji modelarji res brez problemov pridejo na naše tekme. Nenazadnje pa je tekmovalcev v F5J 400 že kar precej in jih bo verjetno še več! Torej veste kam pes taco moli? Ja! Točno tako, piše se proizvajalcu, no preprodajalcu Kontroniku in zaprosi za pomoč.

Torej kot 1.

Vabilo tujim tekmovalcem! Kje ste modelarji, ki imeta poznanstva po Evropi?

Dejmo vabila na tuje forume in to že za naslednjo tekmo!

Kot 2.

Poskušati dobiti "sponzorje". V taki ali drugačni obliki pri olajšanem nakupu akumulatorjev, motorjev, modelov, servomotorjev, itd.

S tem bi privabili tudi ostale modelarje, ki bi si rekli: "Pridem na tekmo, pri plačilu štartnine pa dobim še akumulatorje in en 400 motorček. Nimam kaj za izgubiti, grem poskusit."

Po tekmi pa: "Spoznal sem nove kolege, imel sem se super in bom še prišel!"
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a » 26.05.2004, 11:24

mihah napisal/-a:Ne motiš se Andrej!

Kot 2.

Poskušati dobiti "sponzorje". V taki ali drugačni obliki pri olajšanem nakupu akumulatorjev, motorjev, modelov, servomotorjev, itd.

S tem bi privabili tudi ostale modelarje, ki bi si rekli: "Pridem na tekmo, pri plačilu štartnine pa dobim še akumulatorje in en 400 motorček. Nimam kaj za izgubiti, grem poskusit."

To bi bila res lepa stvar, vendar .... sem pesimist glede tega, da bo prešlo v realnost

- - - - - - - -

Razbit kategorijo na več delov je mogoče resnično nesmiselno in potreba po pravilih, ki so enaka mednarodnim, velika.

Po drugi strani, pa bi z več omejitvami (do 7 celic, brez reduktorja, najnižja masa,...) dosegli, da bi bila kategorija bolj izenačena in bi bile tekme zanimivejše.

Ampak, to je samo moje mnenje.

LP, Tine
Uporabniški avatar
Naš človek :)

Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a rock » 26.05.2004, 11:36

Kolegi z vsemi se strijam. Vsak ima po svoje prav.

Glede pravilnikov. Za letošnje leto velja tako kot je. Gospodu, ki ga je spisal se lahko samo zahvalimo in kaksno pivce castimo. On je bil prvi v vrsti, da se je vse tole sploh zacelo.

Popolnoma se strinjam, da je vedno cas za debato okoli pravilnikov. Vendar, dvamilijonski narod je enostavno premajhen da bi o cem odlocal. Se najmaj pa o pravilnikih. Pravilniki so stvar mednarodnih organizacij. Zakaj so stvari sprejete tako kot so, vedo samo oni. Vsak dan razmisljajo samo o tem. So placani za to. Menim, da smo lahko neverjetno pametni, vendar vseh njihovih razlogov ne bomo nikoli upostevali. Zato vas prosim berite izkljucno priznane pravilnike. Se teh 99% udelezencev ni prebralo. Da o organizatorjih nite ne govorim.

Ze nekaj let opazam, da samo Slovenci izumljajo svoje pravilnike. Ne samo v letalskem modelarstvu. Tukaj sem se najmanj opazil. Mi lahko nekdo razlozi zakaj je tako?

Verjemite mi, da so pravilniki se najmanj krivi za majno udelezbo na tekmah, ki pa v nasem F5J primero niti ni majhna. :oops:

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a mihah » 26.05.2004, 11:39

rock napisal/-a:
Ze nekaj let opazam, da samo Slovenci izumljajo svoje pravilnike. Ne samo v letalskem modelarstvu. Tukaj sem se najmanj opazil. Mi lahko nekdo razlozi zakaj je tako?

Ker vsak samo svoj krompir hvali! :D
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a piki » 26.05.2004, 12:17

mene tudi motijo nenehne spremembe pravilnikov. Zakaj jih spreminjajo? Da gre kšeft dalje.
Zraven teh sprememb pa me se motijo spremembe terminov tekmovanj.
To sta tud dva glavna razloga da sem nehal tekmovati.
piki
Član

OdgovorNapisal/-a Mr.Bostjan » 26.05.2004, 15:20

Andrej Petrovčič napisal/-a:mimogrede: mr.Boštjan, kdaj te bom videl v obliki konkurence na tekmi?!

Za enkrat je v planu le primeren model predvsem za lastno veselje ... glede na to, da letim zelo poredko, bom na tekmi (če se je udeležim) bolj številka kot pa konkurenca ... :)

ultralajt ... v seznam si pozabil vključiti klubskega kolega Zupan Jožeta
Lep podzrav,
Boštjan Perdan
DMA Modra ptica
Uporabniški avatar
Mr.Bostjan
Član

Kraj: Šenčur

OdgovorNapisal/-a junior » 28.05.2004, 13:37

Mene zanima kakšna je najbolj pogosta (najboljša) pogonska kombinacija pri F5J 400 ?
A ma kdo kaj viška?

Primož
Uporabniški avatar
junior

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 28.05.2004, 13:42

To bomo pa drugo leto še ugotavljali.

Jaz zdaj preizkušam sledečo kombinacijo:
Speed 400 6V
Maxon 4.4:1
15x10 cam carbon
7 celic Kan-1050.

Vleka nisem meril, porabo pa sem izmeril na 12A, po 30sek pade na 10-11A.

Uporabi to kar imaš ....
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 31.05.2004, 09:47

Razpis za F5J 12.6. v Mariboru (bližina)

http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.php?p=22134#22134
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

f5j

OdgovorNapisal/-a pako » 31.05.2004, 11:27

Ali je ta trup primern za F5J ?? :?:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
pako

Kraj: Sodražica

OdgovorNapisal/-a Kroko » 31.05.2004, 12:23

Je primeren. To je trup g. Kolmana iz Litije. http://www.spad.si
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Mr.Bostjan » 31.05.2004, 13:12

Živjo!

Če koga zanima podrobnejša analiza rezultatov iz Krtine ...
http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.php?t=3219
Lep podzrav,
Boštjan Perdan
DMA Modra ptica
Uporabniški avatar
Mr.Bostjan
Član

Kraj: Šenčur

OdgovorNapisal/-a luigidon » 01.06.2004, 11:48

JA tole je prov fajn, da se vidi rezultate, predvsem pa se lahko tudi vidi komu je slo res dobro, kdo je imel pa sreco:))

Ceprav se mi taksen nacin tockovanja zdi nepravicen, so taksna pravila in mislim, da z mesanjem tekmovalcev in pa vecjim stevilom turnusov lahko dosezemo res prave rezultate. Problem se pojavi le ce je eden od tekmovalcev za par stopnic boljsi od drugih. Potem vsem zbija rezultate in bogi tisti, ki letijo z njim:)))

No ja, naj bo to potem motivacija, da si bo vsak zelel postati najboljsi:)))

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 01.06.2004, 14:31

luigidon zaradi izenačenosti se pa iz turnusa v turnus menja postava v skupini :D
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov