mihah napisal/-a:belovic napisal/-a: Se vedno mi ni niti najmanj jasno kaksen setup uprablja za vraga uporablja turbo ''Gunther''???
Zadevsna je SILNO preprosta.
Zelo lahek Telstar je predpogoj. Res lahek. Na koncu pride vse skupaj RTF samo 450 g, tudi kaksen gram manj.
Speed 400 6 V + 8N KAN 650 in Günther plastični propeler (125 x 110 mm če se ne motim).
Sem se z Jožetom pogovarjal in mu svetoval 8N KAN350. Na masi bo prihranil še 60 g in se tako spustil kar pod 400 g. Vzpenjanje bo mogoče manj fascinantno a bo zato v jadranju ratal pravi jadralec! Energije bo zadosti za tistih 60 sekund in do 15 minut jadranja. Torej res ZELO dober izkoristek. Jasno bo to OK samo v določenih pogojih.
No tako lahek pa moj Telstar žal ni. Sem ga stehtal in zadeva je naslednja:
Krilo 122g
Trup z opremo in brez baterij 225 g
Baterije Sanyo AR 500 155 g
Telstar skupaj 502 g. (Tekma v Krškem)
Za Maribor sem nabavil KAN 650, ki so 25g lažje, tako da sem v soboto letel z 477g Telstarom.
Miha mi je predlagal KAN 350, kar bi zadevo še olajšalo za cca 60g. Bomo videli v Kamniku!
Je pa tudi mene presenetil dviganje Telstara z Gunther propelerjem. Zato sem se odločil, da stvari malo stestiram v praksi. Doma sem našel še eno zložljivo eliso, žal pa getrib nisem imel. Na Telstara sem pripel mojo uro (Suunto) z višinomirom in zapisom stanja vsakih 20 sekund (Logbook). Izbral sem večerni čas okoli 19 ure, baterije AR 500 in meril. Upoštevati moramo nekoliko različno vreme (veter) in pa dodatno težo modela zaradi ure za 60 g. Iz priloženih grafov sledi, da je "normalen" dvig v 60 sekundah na 125m. Vse kar je več, je potem vpliv večerne termike ali vetra. Po mojem občutku smo v Mariboru dosegali višino vsaj 200 m z delujočim motorjem.
Ko si nabavim nove KAN 350, bom stestiral dvige še z različnimi baterijami. Me prav zanima kaj bo prinesel še lažji model.
L.p.
Jože
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.