Izdelava trupa HLG

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a grega » 13.08.2004, 11:20

:)
Zadnjič spremenil grega, dne 08.01.2005, 11:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega
Naš človek :)

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a bwild » 13.08.2004, 14:14

:arrow:
Zadnjič spremenil bwild, dne 19.11.2004, 10:13, skupaj popravljeno 1 krat.
bwild
Član

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 13.08.2004, 17:42

elektro HLG je že besedno skropucalo ne pa, da bi se za takim imenom skrival kak model

zato pa sem vprašal kaj si pod tem imenom predstavljaš grega
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Kroko » 13.08.2004, 22:57

HLG - Hand Launch Glider - ali po domače - z roko vržen jadralec.

HLG na motorni pogon :?: Nihče ne ve, kaj naj bi to bilo :twisted:

Glede na to, da da te ne zanimajo "motornjaki" sklepam, da te zanima jadranje.

Tudi Rok ne mara motornih pogonov na jadralnih avijonih, zato ti je predlagal DLG. Mogoče se motim, ampak mislim, da še nikoli nisi letel na pobočju. Z veseljem te kdaj vzamem s sabo na Strmco in ti celo dam kakšen krog z Zagijem, Kanjo, LS8 ali Elipso (če znaš vsaj malo leteti seveda).

Mislim, da se boš potem lažje odločil, katero pot izbrati za naprej in da boš popolnoma pozabil motorne pogone in razne hotlinerje.

Tudi kakšna F5J specialka ni za napačna odločitev. V bistvu je F5J neke vrste "HLG na motorni pogon". Tu se lahko marsikaj (skoraj vse) naučiš glede jadranja.

MkAjavarja, pa vzemi z rezervo. Misli ne nič slabega, le včasih se ne zna na najlepši način izražati. Boljšega učitelja kot je on, si težko predstavljam. Izučil pa je res že kar nekaj dobrih pilotov. Upam, da tudi sam kdaj postanem "dober" pilot.

lp Andrej Lippai
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a grega » 14.08.2004, 00:11

:):)
Zadnjič spremenil grega, dne 08.01.2005, 11:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a alien » 15.08.2004, 14:29

Grega: Mislim da ti je nekdo dolžan opravičilo, preden navaja da je "elektro HLG"....

Der Schweighofer katalog 2004, stran 112-113:

"HLG 400 Elektro"

Torej to le ni nekaj kar bi si Grega izmislil.

Btw. čestitam za tako lepo narejen model! Mi je Kiwi rekel da si pravi majstor!
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a grega » 15.08.2004, 18:31

Alien, najprej hvala za pozitivno kritiko.

Z McGayverjem sva se zmenila, nisma skregana, dogovorila sva se tudi da bova šla kdaj skupaj letet.

Tako, avion je končan, in leti božansko. Oprosti Rok, ker te nisem poklical za prvi štart, ampak firbec me je precej matral. Znam celo izkoriščat malo termike.

Ko avion vržem, naredim par zavojev (cca 30m leta) in priletim nazaj v doseg roke, tako da ne izgubim veliko višine.

Še ena slika... hvala Kiwiju za likalnik, kot vidite, je kar uspelo.:)

Imam pa velike probleme pri smernih krilcih. Tiste žice, se mi cel čas prepletajo (samo na koncu, ko pridejo iz karbonske palice), nikakor jih ne morem zviti tako, da se ne bi med seboj motile.

Kako kaj delate to drugi? PROSIM ZA POMOČ!

Na koncu pa iskrena hvala Roku, ki je bil pobudnik. Tale avion pa tudi jaz priporočam vsakemu začetniku, ki želi jadrati.

Še ena slikca:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a klemen » 15.08.2004, 23:26

Model je zelo lep! :twisted: Me kar malo mika da bi si ga naredil :D
A mi lahko na Pm ali mail pošleš kje bi dobil načrt(ker mi net dela full počasi :cry: pa se mi ne da iskat ker prej popi***m).

lp
klemen
:lol::lol:----Virtualni pilot-----:lol::lol:
klemen

Kraj: Maribor - Šentilj

OdgovorNapisal/-a kiwi » 16.08.2004, 01:23

Pozdraljvljen Grega!

Čestitke tudi iz moje strani. Sem ti rekel, da se nimas kaj bat. :D

Sedaj pa res moram se jaz narediti nekega HLG-ja. Upam, da mi bo kolega iz Ptuja pocasi naredil trup potem pa jaz naredim samo se krilo pa da vidimo kako gre.
Razmisljal sem da bi naredil podobno krilo kot ga ima terminator. Profil bi pustil enak (S4083) s tem, da bi ga namesto enkrat lomil dvakrat (dvojne uske) ce me razumete kaj mislim. Tisti ki malo to obvladate -> Kaj pridobim, ce naredim to. Verjetno bo v zavojih izgubljal manj visine in bo se bolj stabilen. Prosim popravite me ce se motim.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a kiwi » 16.08.2004, 07:37

Hi!

Grega nam lahko samo se zaupas sedaj tezo koncanega modela z vgrajeno vso opremo?

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a grega » 16.08.2004, 18:28

2. dan letenja. Avion je počasen, stabilen in zelo ubogljiv. Danes mi ga je ob močnem vetru prvič uspelo predčasno spraviti na tla. Niti praske ... Zato sem z letenjem tudi prekinil.

Še ena slikca po 2.letu:

Če koga karkoli zanima v zvezi z izdelavo naj piše na PM.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a grega » 20.08.2004, 23:31

Imam en problem ...

Zakaj moram težišče prilagajati vremenskim razmeram. Vem da se sliši zelo grozno, smešno ... Namreč včeraj, je pihal močnejši veter in sem ga pomaknil zelo nazaj - kake 3 cm. Nato je letel zelo dobto. Danes pa ko sem šel letet v brezveterje, pa je bilo težišče popolnoma napačno, preveč zadaj.

Tisto težišče, ki je vrisano na načrtu po moje ne bo držalo, saj ko vržem avion se mi le ta takoj povesi zelo navzdol.

Kako se najlaže določi pravo težišče??
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 20.08.2004, 23:33

Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a grega » 20.08.2004, 23:44

Kaj to pomeni? Če mi recimo model iz štarta zabije proti zemlji, moram težišče pomakniti naprej?
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a Bošti » 20.08.2004, 23:54

Težišče le naj bo za začetek tam, kjer je na načrtu. Če model pikira, mu povečaj vpadni kot krila(podloži krilo spredaj za kak mm ali dva)
Lp, Boštjan
Uporabniški avatar
Bošti
Član

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 20.08.2004, 23:56

@ Grega

Nasprotno! Bol nazaj, ali je pa je narobe nastavljen po višini! Če govorilo o štartu z gumico, pol imaš klukico preveč pred težiščem, če gre takoj v looping je preveč odzadaj! Če pa govorimo o metu iz roke, pol pa je vsekakor nekaj narobe z težiščem! Probaj takole:

Nariši ši črto na krilo, ki zaznamuje prvo tretino krila od sprednega roba! Težišče prilagodi temu, da ko boš dal model v roko na tistem delu, bo stal ravno in se ne bo prevesil. Ponavadi velja to, da je težišče na prvi tretini, ampak nekateri modeli - profili imajo raje, če je te to malo pomakjeno naprej oz. nazaj.

Bol naprej pomakjeno težišče bi pomenilo, da bi ga lahko vozil v večjem vetru, saj z vetrom ne bo tako hitro omahnil, težiče bol nazaj bi pa priporočal, ko je brez veterje in ko so termični palončki! Tako bo model prej zaznal termiko in jo bolje izkoristil (videl boš kako suva rep proti višavam).

Upam, da sem ti z tem kaj pomagal! Jaz se držim tega in do zdaj še vsak model leti ravno če so krmilne površine v "nuli"! :P

Jan
Xray XB8E, Xray XB9E Rally, Xray T4 '13,Xray X1, Xray M18T PRO, Sanwa MT4S, GensACE, REDS Motors, Tekin Motors, MuchMore, LRP, HobbyWing, Futaba
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-
----------------------------
----------------------------

OdgovorNapisal/-a grega » 21.08.2004, 00:26

Hvala, za odgovore. Treba bo to zadevo dobro pretuhtat, ker se mi je zataknilo samo pri tem. Samo to mi še ne gre. Ko letim, letim vredu, lepo pristajam. Samo to težišče... :evil:

Včeraj ko je bil močen veter sem ga pomaknil zelo zelo nazaj in je letel zelo lepo, danes pa ko sem vrgel dobesedno "enak" model pa je takoj odletel en del repa.

Seveda sem že vse popravil in je model pripravljen za vzlet, ampak sedaj me je pa že kar krepko strah...

Ne vem, zakaj gre to meni tako "rodo". Zakaj toliko razbijanj. Odločil sem se, da tega več ne bom počel, dokler mi zadeve ne poštima (vsaj za prvič) nekdo drug. Drugače bo ta ves moj trud odletel v kanto. :cry:

V nedeljo sva z enim modelarjem zmenjena, da grema skupaj letet. Sicer še ga ne poznam, ampak mislim da je kar precej dober. Tegale "enostavneža" bo verjetno poštimal v hipu.

Če je mogoče komu jasno, zakaj je tako težišče v vetru odgovarjalo, v brezveterju pa ne, dobrodošel ...

ZeroCOOL, hvala za izčrpen odgovor. Jaz si te stvari tudi tako predstavljam, ampak ta moj zadnji poskus pa je bil verjetno do kraja skregan z zakoni gravitacije.

Groza ...
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a kiwi » 21.08.2004, 02:46

Hi!

Včeraj ko je bil močen veter sem ga pomaknil zelo zelo nazaj in je letel zelo lepo, danes pa ko sem vrgel dobesedno "enak" model pa je takoj odletel en del repa.

Em... Tu nekaj ne stima. Ko je bil mocnejsi veter si ti tezisce pomaknil nazaj in potem je letelo v redu :?: :!:
Kolikor vem bi moralo tezisce v vetru biti pomaknjeno bolj naprej, da je model bolj prodoren.

Kaj se je pa zgodilo danes (oziroma sedaj ze vceraj) da ti je odletel rep. Kako se je obnasal model?

Najbolje bi bilo po moje tako, kot ti je ze bosti povedal. Tezisce nastavi tako kot je v nacrtu in preveri, ce je vpadni kot krila pravilen. Ce ne podlozi krilo sredaj.

PS: Ne me sprasevati kaj delam na racunalniku ob dveh zjutraj. Pozabil sem na uro ker sem delal 1 novi model :D in popravljal enega starega.

Lp Bostjan
Zadnjič spremenil kiwi, dne 21.08.2004, 11:01, skupaj popravljeno 1 krat.
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a Ebola » 21.08.2004, 08:35

Kiwi nebom te vprašal kaj delaš na mašini tako pozno ko sem jaz že dal otroka spančkatp a ga že enkrat vmes nahranil!
:P
he he...vidim da imaš cajt....upam da si ga boš kaj vzel tudi za moje celice! pa za en ali dva pira! :lol:
Ebola te reši ....
Uporabniški avatar
Ebola

Kraj: Maribor - Miklavž

OdgovorNapisal/-a grega » 21.08.2004, 11:42

HVALA. Povečal sem kot - cca 2 mm balse.

Sedaj pa res leti. Danes sem ga spuščal kar več kot eno uro, pa nobenega nerodnega pristanka. :lol: :lol: :lol:

Hvala vsem za pomoč
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost