Modeli pylon 400

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 31.07.2004, 12:36

mihec87 napisal/-a:Mc gayver ka mas pa ti za enga paylona.wtf???

:D hitro leteče leteče krilo človek ki mi ga je prinesel ga je videl letet in pravi da gre ko satan

podatki:

raspon 75cm
teža 142 (prazen
fool gfk

ko ga držim v roki zelo obeta vitek žleht že na pogled treba mu je dat čreva pa da ga vidimo kolk ga je v ............
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a junior » 31.07.2004, 13:21

Serviča malo boljša 9 g (Graupner C2081)

V zadnjem letu so mi zatajili trije takšni servoti, C2081 nikoli več :x

Primož
Uporabniški avatar
junior
Naš človek :)

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a mucek » 31.07.2004, 14:03

Meni 2.
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a » 31.07.2004, 16:27

Imam 2x C261 in 2x C2081 vse štima že tri leta.

Kaj sta pa vidva počela pa nevem.
Uporabniški avatar

Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a brane » 31.07.2004, 16:49

Tole leteče krilo je pa res zanimivo :shock: :D daj naredi kakšno fotografijo še s kakšne druge strani.
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a alien » 31.07.2004, 20:41

WoW!

Cool zadevica! Zagy Pylon mix hehe. No komaj cakamo na porocilo o prevm letu :)
Uporabniški avatar
alien

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 31.07.2004, 21:03

več strani iste zadeve
sl 1 prostor za servote
sl 2 plac za sprejemnik in akuje
sl 3 profil :D
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a kiwi » 16.08.2004, 08:15

Hi!

Danes bom verjetno izvedel krstni let mojega pylona 400 (tomaž cesar)
pa me zanima kaksne hode zakrilc in visine si naj nastavim in koliko exponenciala za zacetek? Najprej bom poskusil z güntherjevo eliso, da ne bom ze takoj zvil osi na motorju in novega spinerja ter polomil elise.

Prosil bi da komentirate predvsem tisti, ki ste ga ze leteli.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Ebola » 16.08.2004, 10:05

Ja če boš danes letel ne pozabi na slike..... :P ...Pa umap da nebo tako kot pri meni....he he

Rajši 5x vse preveri preden vzletiš ... :twisted:

good luck
Ebola te reši ....
Uporabniški avatar
Ebola

Kraj: Maribor - Miklavž

OdgovorNapisal/-a AndrejC » 16.08.2004, 12:28

Zivijo Bostjan!

Amplitudo hodov krmil nastavi tako kot pise v nacrtu. Sam sem napravil skoraj usodno napako, ker sem nastavil malce prevelike hode in je model v prvem letu poplesaval po zraku kot kaksna sitna muha :?

Za nastavitev eksponenciala ti pa zal ne morem povedati nic uporabnega, ker imam oddajnik, ki tega ne omogoca (MPX 2020).

Pa obilo uzitkov ob spuscanju :wink:

LP, Andrej
AndrejC

Kraj: Ajdovščina

OdgovorNapisal/-a kiwi » 16.08.2004, 12:52

@AndrejC:
V redu potem bom pa kar tako nastavil kot pise.
Exponencial bom vseeno rajsi dal vsaj ene 30% toliko, da ne bo prevec zivcen.

Bom porocal kako je slo?

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a kiwi » 17.08.2004, 00:02

Hi!

Ok obljubil sem porocanje in tako na hitro. To je trenutno najhitrejsi model, ki sem ga naredil. Modela sicer nisem sam letel, ampak ga je letel kolega Zamuda iz Ptuja (Hlg-jasi boste ze vedeli koga mislim). Ko ga je lepo natrimal v zraku je letel kot strela :twisted: (vsaj meni kot gledalcu se je tako zdelo). Eliso sem najprej mislil dati Güntherco pa sma potem zamenjala in za prvi start vseeno montirala kar lepo novo cam speed 4,7 x 4,7 z alu spinerjem. Res model je letel odlicno. Ko je bil lepo striman je model letel kot po tirnicah tudi z ugasnjenim motorjem. Tezisce sem imel pomaknjeno se za malenkost pred predvidenim v nacrtu. Je pa naju oba presenetilo planiranje modela. Kar ni in ni hotel vsesti v travo in je kar vlekel, tako, da je bilo prvic solski krog potrebno ponoviti.

Pristanek je bil lep v malo visjo travo in je odnesel brez praske. Sla pa je elisa. Ampak se sploh ne sekiram, ker jih imam se eno par v rezervi in sem tako ali tako racunal, da bojo elise pokale. Naslednjic bom probal z Gunther eliso pa da vidim kako se ta obnasa v zraku.

Jutri dodam se kaksno sliko. Posnet je pa tudi film vendar v malo slabsi kvaliteti. Aparat ni zmogel fokusirat modela, ker je bilo ze proti mraku model pa je bil zelo hiter.

Tako sedaj pa spat.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a kiwi » 17.08.2004, 14:41

Hi

Malo sem prelistal poste nazaj in preverjal teze vasih modelov.

@ivica
Pravis, da je tvoj tezek 405 gramov. Setup mislim, da imava podoben pa vaga moj komplet redy to fly 530 gramov. Kje sem dobil taksno tezo ne vem. Sicer vaga s katero je bil vagan ni tako fejst natancna pa vendar.
125 gramov je vec ne vem kje bi lahko dobil. Trup je cel lepljen z sekundnim lepilom. Folija je oracover. Edino na krilih je mozno se da bi toliko dobil. Samo na tako malih krilih, da bi napocal za 125 gramov lepila, mi glih ne gre v racun. Res pa je da sem oplate lepil z epoksijem in da nisem oplat prej prelakiral z nitrolakom. Ok pa tudi regler ni med talazjimi ampak vseeno.

Setup je naslednji:
Motor: Speed 400 6V
Regler: Jeti 350 eco (res je malo tezji vendar nisem imel trnutno nobenega drugega)
Akuji: 8xKAN650
Servoji: 2 9-gramska
Sprejemnik: Jeti REX 5Plus
Elisa:4,7 x 4x7

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 17.08.2004, 15:07

kiwi če dobro prebereš svoj post ti bo hitro jasno kje si dobil 125g

vsak detajlček ki ti prinese samo en gram je pri lahkih modelih "katastrofa" in če upoštevaš to pravilo prideš na 400-420g

oracover zamenjaj z oralightom (več kot pol lažji)
da se 1g sekundarja strdi potrebuje nase vezat 1,4g vode iz zraka in tako ostane pri uporabi npr belega lepila za les je ravno obratno
o hardverju pa ni kaj izgubljati besed tam vaga vse pove
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a kiwi » 17.08.2004, 19:16

Hi!

Tvoje trditve so povsem pravilne vendar konkretno pri mojem modelu mi vseeno ni cisto jasno kje bi lahko 125gramov pridobil.
Tudi tomaz Cesarj je model prekril z Oracoverjem (se mi zdi) in mislim, da ga noben od modelarjev tukaj na forumu ni prekrival z oralightom. Ali se motim.
Ce ga kdo je potem bi prosil naj mi pove kje je dobil netransparentno folijo oralight, ker bi potem naslednjic uporabil to folijo.

Hardver pa tako je taksen kot je tako kot si rekel. Edino regler vem, da bi lahko imel lazji. Ta je tezek okrog 30 gramov in tukaj vem, da bi lahko imel lazjega ampak vec kot 20gramov skoraj ne bi mogel prisparati.

Ce upostevam uporabo sekundarja sem ga porabil na celem modelu ne vem mogoce 5-10 gramov. Govorim na pamet verjetno ga nisem toliko.
se pravi 10 gramov + 10x1,4 gramov =14 gramov. Skupaj 28 gramov.

Hm ne vem. Fajn bi bilo ce bi se ivica, kaj povedal na to temo. Ali pa mogoce petrovcic, ki ga je tudi izdelal in letel.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a mihah » 17.08.2004, 19:39

Težka balza?
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a Kroko » 17.08.2004, 19:42

Ali si v trgovini kdaj tehtal balso, preden si jo kupil?
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a kiwi » 18.08.2004, 01:16

Hi!

Malo sem razmisljal in prisel do sklepa da bom avion najprej se enkrat probal zvagati na kaksni drugi malo bolj natancni tehnici, potem bom pa spraseval naprej da vam ne bom brezveze utrujal. Model v glavnem kljub temu leti zelo lepo in hitro.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a belovic » 18.08.2004, 03:20

no, v tolazbo naj ti povem da sem jaz malo ''bolan'' na tezo... (4 leta delam in tekmujem s HLG-ji kjer gre razvoj v skrajnost, pri gradnji se borim za vsak gram, vsak izdelan kos vagam, kontroliram in to ti pol pride v navado...)

ampak predpogoj je uporaba skrbno izbrane balze (ki je NE dobis v modelarskih trgovinah ampak pri g. Praprotniku!!!)

vse lesene dele na modelu sem lepil z redkim Sekundenkleberjem, krilo (sredico in balzo) sem presal s pomocjo TESA-Spruhklberja in model prekril s cisto navadnim ORACOVERJEM...

ce se ne motim je bila teza modela brez elektronike cca. 150 gramov...

uporabljene komponente - govorim napamet :
-speed 400 ... 73gr
-rondo 400 ... 10-15gr.
-8 celicc KAN 650 ... 124gr.
-sprejemnik Schulze ... 13gr.
-2* C261 ... 18gr.
-elisa Gunther cca. 5gr.
------------------------------------
skupaj max. ... 250 gr. + model 150 gr. = cca. 400gr.

upam da ti bo kaj v pomoc, ivica
Uporabniški avatar
belovic

Kraj: CRO

MASA MODELA

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 18.08.2004, 09:56

Pri modelu Pylon je masa pomembna zato, ker je potrebno (zaželjeno za zmago) dosegati velike hitrosti.

Kako vpliva masa na končno vodoravno hitrost?

Ko se vlečna sila propelerja izenači z uporom modela, se hitrost letenja v vodoravnem letu ne more več povečevati. Torej manj kot ima model upora pri enaki vlečni sili, hitreje bo letel.

Ampak boste rekli kaj sedaj bluziš o uporu modela, če pa se pogovarjamo o njegovi MASI!!!

Takoj preidem na maso!!

Predpostavimo da se pogovarjamo o dveh popolnoma identičnih pylon modelih (enak pogon, enake RC komponente, popolnoma enaka zunanja oblika) le da je eden TEŽAK, eden pa LAHEK.

Da bo težak model letel vodoravno, mora krilo ustvariti toliko vzgona kolikršna je masa modela. Ker je masa modela relativno velika (pogovarjamo se o ta težkem modelu) mora leteti krilo pod večjim vpadnim kotom da nastane na njem pri tej hitrosti dovolj vzgona. Seveda tudi trup modela v tem položaju ni postavljen v osi letenja (več upora!), pa tudi vlečna sila propelerja je obrnjena bolj navzgor (manjši vlek v smeri letenja) kakor pri manjših vpadnih kotih.
Če krilu povečujemo vpadni kot se mu povečuje aerodinamična sila vzgona, ampak ob tem se mu blazno povečuje tudi inducirani upor.

Formula za izračun induciranega upora je:

Koeficient vzgona krila na kvadrat, deljeno s Pi in vitkostjo krila, vse skupaj pomnoženo z 1+koeficient za obliko krila (pri elipsi je skupaj 1)

To pomeni da se inducirani upor na modelu povečuje s KVADRATOM koeficienta vzgona! kar nam da vedeti, da naj bi letalo letelo s čim manjšim koeficientom vzgona da je inducirani upor čim manjši.

Zato lahko leti lažji a enak pylon model hitreje, ker lahko v vodoravnem položaju daje krilo dovolj vzgona že pri veliko manjšem vpadnem kotu (in seveda koeficientu vzgona), zato ima malo induciranega upora, trup je bolj ugodno postavljen v zračni tok....zato se upor takega modela izenači z vlečno silo pri precej večji hitrosti letenja.

Prav tako je zelo pomembno da model s čim manj upora izpelje zavoje. Lažji model ima v zavoju manjšo centrifugalno silo (ki jo spet mora premagati krilo s povečevanjem vpadnega kota) zato lažji model lahko z "manj napora krila" in seveda posledično manj upora prevozi še tako oster zavoj.

Je pa res treba priznati da pa včasih masa deluje kakor nekakšna akumulacija kinetične energije, kot naprimer vztrajnik ali nekaj podobnega...in nam včasih pomaga da se "prebijemo" skozi trenutno zagato med letenjem...a za to nebi dal roke v ogenj...

Tako da je pri pilonih čisto nasprotno kakor pa pri jadralnih modelih...za katere je znano da težja kot so, hitreje letijo...(hmm in se globlje zapičijo v tla..)

Toliko o mojem trenutnem razmišljanju ki mi je ravnokar padlo iz rokava.. :wink: Upam da sem komu pomagal razsvetliti zadevo...ali pa koga vzpodbuditi da najde še kako boljšo razlago o vplivu mase na sposobnosti ali morda lastnosti modela.

LP Mitja

P.S.: opravičujem se ker nekatere "strokovne" izraze mečem kar tako vsevprek in nepravilno (količnik, koeficient itd...) ker je za to krivo obdobje ko sem hodil v šolo v socializmu, vmes smo prešli na mednarodni merski sistem SI, faliral sem faks, terminologija ki jo uporabljam je mešanica srbskih, angleških in slovenskih knjig..tako da uporabljam včasih (za izšolane strokovnjake) dokaj čudne izraze in imena..zato prosim da mi oprostiote za to površnost. Glavno je da se razumemo o čem govorimo, a ne!
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost