Samogradnja zračnih vijakov (gostilniška debata)

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Samogradnja zračnih vijakov (gostilniška debata)

OdgovorNapisal/-a mihah » 21.09.2004, 14:19

Zadnjič spremenil mihah, dne 22.09.2004, 22:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 21.09.2004, 15:26

A zdej bomo začeli pa prope delat al kaj :D
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a junior » 21.09.2004, 16:09

To bi blo pa za na Suhorobarski forum
Primož Peternel: Moje poste jemlji ''z rezervo''!
Uporabniški avatar
junior
Naš človek :)

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 21.09.2004, 20:28

Kar delajte se norce, ampak tudi jaz sem pred časom resno razmišljal o balzinem propelerju ojačanem s stekleno tkanino, in sem en tak krak tudi naredil. Mislim da Miha ni nič "sfalil" ko je podal zanimiv link. Sicer nič kaj novega...kot za F1B wakefield gumenjake... Tam se tudi delajo propelerji iz balze, v zadnjem času pa iz karbona v SAMOGRADNJI.

Pomislite! Kupujemo propelerje za naše modele, kateri so trdnostno projektirani da zdržijo 7000 obratov na minuto, ter za veliko veliko večjo moč kot jo da naš "bogi" speed 400 s slabimi 75 wati....Torej je tak propeler premočan in pretežak!!!

Mislim da bi karbonski propeler (seveda narejen doma) z zelo tankim profilom in širokimi lopaticami delal bolje na naših modelih, pa zračni tok bi ga bolj z lahkoto pri mirovanju zaprl ob trup.

Že pred nekaj meseci sem dregnil ob idejo samogradnje propelerja, pa ni bilo odziva. A bo moral Miha nekaj takega obesiti na svoj (novi) model da dokaže pravilnost ideje? (in zatem vsi začeli hoblati svoje propelerje...)

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a denar » 21.09.2004, 20:28

ma mislim da se jih sploh vec ne splaca delat te predrago pride ze sam materjal da ne govorim niti o delu koliko ur je treba vlozit za dobro narejen prop.
SO MI REKLI VSI DA JE FG ZAKON PA ŠE RES JE

MOJ NIK JE DENAR ZATO KER JE SVETA VLADAR

1:6 FG MARDER & 1:5 FG COMPETITION EVO 2
Uporabniški avatar
denar
----------------------------
----------------------------

Kraj: Selnica ob Dravi

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 21.09.2004, 20:43

Zapravljen čas in dosežena kvaliteta sta pač odvisna od znanja, spretnosti in pristopa k izdelavi....enim gre, enim ne gre....
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a mihah » 21.09.2004, 23:27

Za naslednje leto pričakuje z moje strani homemade prop. 8)

(Še bo sekalo, PRESS.)
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a Robi » 22.09.2004, 08:38

Jaz bom pa odklapljal motor po 10-ih sekundah :lol: :lol: :lol:

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a mihah » 22.09.2004, 09:22

Kaj misliš Robi, da se bo meni dalo čakat 10 sekund? :lol:
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a Robi » 22.09.2004, 09:32

:cry: Tokrat si me pa stisnil v kot :D

Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a frcac » 22.09.2004, 13:36

Pa smo tam... pri F5J specialkah. Ki bodo naslednjo sezono kakor spremljam po forumih precej high-tech oziroma sosedovemu mulcu ki napade 2mm balzo s skalpelom nedosegljive - popolnoma brez konkurence. To je prav, saj se bo tako dalo tudi ven in še vedno biti konkurenčen, ampak kaj pol - pride F5j tekma podvojega? Telstar pokal oziroma F5J "classic" če tako rečem ena kategorija in F5j druga?

Po eni strani odlično, po drugi strani zaskrbljujoče saj se tako poradira večino podmladka. Letos se je dalo po solidnih uvrstitvah poseči z Telstarjem na 400tko direkt in Günterco - torej z majhnim finančnim vložkom in dosti veselja, drugo leto pa... :?:

Pa še druga misel - če bodo pogoni tako napredovali kot je videti, v čem je sploh še smisel, saj sposobnosti vodenja modela in čut za letenje ne pridejo do izraza. Gas gor, pa pojadrat nad drugimi kjer drži in pristanek na cajt v piko. Tudi tak stil letenja je bilo baje videti letos na tekmah. Variant je definitivno več, z omejitvijo delovanja motorja naprej - mi pa to ni prav nič všeč. Po drugi strani pa s kakšnim "nacionalnim" setom stvar ponavadi rahlo zavoziš.

Pa naj se zdaj ne usuje milijon odgovorov, samo v premislek. Gre samo za to, da se ukvarjam z idejo da bi se vam naslednje leto pridružil. Disciplina je brez dvoma zelo privlačna.

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a bwild » 22.09.2004, 14:06

:arrow:
Zadnjič spremenil bwild, dne 17.11.2004, 14:19, skupaj popravljeno 1 krat.
bwild
Član

OdgovorNapisal/-a rock » 22.09.2004, 14:13

Sašo,

Skrbi so odveč. Podmladka je ogromno.

Po izkušnjah iz celega leta so se mladi končno naučili, da pridejo na tekmo s tem kar imajo doma. Nato so na dveh, treh tekmah naučijo letet. Vsakič pa sprašujejo, kako se to in to naredi, pa kje so načrti in podobno.

Na četrti tekmi pa ga že vidiš kako "fura" model kot da že 10 let leti. Da o izgledu in izdelavi modela ne govorim. Nasvetov ne upoštevajo in raje naredijo bolje, kot si jim govoril. Sem opazil, da jih veliko posluša med vrsticami.

Prosil bi vse, ki uporabljate izraz "F5J specialke", za obrazložitev zakaj uporabjate ti besedni zvezi.

Jaz se že celo leto trudim najti nekaj posebnega v mojem modelu pa še zdaj nisem našel.
Nareje je bil v nočeh iz nedelje do petka. Če seštejem vse ure jih je približno 15, ne štejem koliko se suši epoksi. Krilo je iz nekaj balze in folije. Trup ima cevko iz ribišče palice. Predel, kjer je motor in batarije pa je narejen na osnovi, ki jo je tvorila instalacijaska cev fi 32mm.
Model ima nekaj uvrstitev med prve tri in na njem ni niti ene specialnosti.

Prav vsakemu začetniku bi ga rad predlagal. Vendar mora prav vsak začetnik poslušat še koga drugega in dela najprej drug model.
In, ker na to nimam vpliva, ga naj izdela vsaj kot svoj drugi model.

Vedno bom pripravljen pomagat.

Moram pa nekaj dodat.

Že vse leto ponavljam, da sem pripravljen pomagat. Vsakemu začetniku sprintam reberca in načrt če je potrebno. Samo naj se ga spravi delat za hudiča. Na zadnji tekmi sem celo uspel navezati stik z nekom in je pripravljen rezati rebrca na laserju. Izdelava modela se bo še poenostavila.

Do zdaj sem opazil, da je samo en izdelal enak model, mislim na začetnika. Vse ostale prosim, če ste res brez vseh izkušenj, da se sami lotite izumljanja modela naredite vsaj Allegra.

Nikakor ne vidim razloga za skrb kaj bo z mladimi. Če ni "po vaše specijalk" se tudi noben začetnik ne bo nikoli razvil v kaj več kot začetnika.

Sašo, tekst ni namenjen tebi. Služil bi naj vsem, ki se že zdaj pripravljajo na naslednjo sezono, da ne bojo v strahu, kaj in kako si naj kaj naredijo.

Modeli, s katerimi smo leteli letos bomo tudi naslednje leto. Vsi tekmovalci so dosegli zelo visok nivo letenja. Vsi tekmovalci ne glede na model. Vsi tekmovalci so si uredili tudi spodoben "setup". Vse to dokazujejo rezultati zadnjih tekem, kjer se že vse skupaj odloča v zadnjih sekundah.

Izkoristil bi priložnost in čestital vsem.

lp, rok
Zadnjič spremenil rock, dne 22.09.2004, 14:27, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
rock

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a rock » 22.09.2004, 14:25

bwild napisal/-a:ne mislim pa vsake tri tekme graditi nov model.

No mojster, obrazloži kako si prišel do tega zaključka.

Če bi prišel vsaj na eno tekmo in aktivno sodeloval, bi videl, da se motiš ko sto hudičev.

Jaz res nimam časa pisati in pisati in vas v nedogled opominjati na nesmisle ki jih trosite. Če vam besede res uhajajo hitreje kot misli se naučite misliti.

Za vsako misel potrebuješ. Kako si prišel do nje. Kako si jo razvil, utemeljil in nenazadnje zaključil.

Iz dvojih besed vre eno veliko neznanje in vsekakor velika neizkušenost vsaj kar se tiče tekmovalnega letenja.

Pravi tekmovalec boš takrat, ko si boš čez zimo naredil model. Spomladi se ga boš uletel in odpravil težave, ki si mu jih vgradil. Nato boš pa vse leto letel z njim in ga zboljševal.

Prišli smo do faze, kjer zmagovalca odloča zadnja sekunda. Da se v zadnjih sekundah ne naslanjamo na srečo moramo biti zelo hudo uleteni modela. Zelo in nenazadnje najpomembnejši je tako imenovani "tajming".

Za pristajanje v zadnjo sekundo je potrebno veliko treninga in izkušenj. Ves trening je ničen če sredi sezone zamenjaš model.

Upam, da si dobil obrazložitev tvoje popolnoma nesmiselne povedi.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a kiwi » 22.09.2004, 14:55

Rok pod tvoj post se podpisem.

Naslednjo leto mislim, tudi sam zaceti tekmovati v tej kategoriji. Za krila imam ze vse dele izrezane tako, da bom imel krilo zelo hitro koncano. Izrezal mi jih je g Cesar Tomaz. Trup bom naredil kar sam po vzoru mateja mejaca, ki je mislim, da nacrt objavil tukaj na forumu. Reduktor bom uporabil verjetno kaksen makson ali pa tudi ne. O motorju in celicah pa take ne gre izgubljati besed. Doma imam tako ali tako ze kane 650 in 1050.

Moje razmisljanje je taksno. Od zacetka te kategorije letos poslusam o tej temi in berem forum ter primerjam stvari, ki so jih preizkusili nekateri najbolj zagreti v tej kategoriji. Iz tega sem prisel, do sklepa da se ne splaca razvijat nekega high tech modela, kot ga imenujete ampak je z malo vlozka mogoce narediti izredno dober model. Ves hakeljc pa potem vidim samo v privajanju na model in ucenju letenja ter iskanja termike.

Z temi setupi, ki ste jih do sedaj stestirali vidim, da je mozno nabrati vec kot dovolj visine za lepo jadranje. Vecjo visino z kaksnimi boljsimi setupi je skoraj brez veze it dosegat, ker pomoje je model potem tako ali tako ze slabo viden. Visine pa je pomoje v vsakem primeru dovolj za pohaklanje termike.

Jaz vem da naslednje leto verjetno nimam kaj pricakovati da bi dosegal kaksne visoke rezultate. Ampak zelo rad pa bi bil zraven in se se kaj novega naucil od vas starih mackov ter izpopolnil svoje znanje in letenje. Verjamem, da bom scasoma potem tudi prisel na nek boljsi nivo letenja in znanja in bom mogoce z pridnim treningom posegel tudi na kaksna visja mesta.

To je moje razmisljanje in mislim, da bi nek zacetnik moral razmisljati podobno kot jaz. Od zacetka ne mores pricakovati visokih uvrstitev s casoma pa mislim, da se z treningom da marsikaj doseci sploh ob pomoci starih mackov, za katere pa vidim, tukaj na forumu da jih (vas) je kar nekaj ki so pripravljeni pomagati na zacetku. Model na zacetku res ni treba da je ne vem kaj, saj se bos na njem ogromno naucil in bos to lahko uposteval pri gradnji kasnjejsega novega modela. Se pravi vsem zacetnikom. Naredite model in se spravite na tekmo. Ne bi vas smelo biti sram. Vem, da je kar nekaj modelarjev (tudi sam jih poznam nekaj), ki imajo modele, ki bi lahko tekmovali v tej kategoriji pa je vsem nerodno priti na tekmo ker imajo premalo samozavesti in mislijo, da si jim bojo pa potem vsi smejali itd.

Jaz sicer letos se nisem bil na nobeni F5J tekmi. Ampak naslednje leto pa bom sigurno od zacetka zraven z mojim modelom.

PS: Sem imel ravno malo vec casa v sluzbi pa sem se spravil naglas razmisljat.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Vombat » 22.09.2004, 15:29

Strinjam se z kiwijem. Jaz sem letos šel na dve moji prvi tekmi in res nisem prišel na dobra mesta, a sem se veliko naučil. Prej sem sam za hišnim travnikom enkrat na teden vrgel telstarja v zrak, ga malo vozil in to je bilo to. Sploh nisem vedel kako kaj drugi vozijo, jadrajo... Iz dveh tekem sem se res veliko naučil o drugih modelih in letenju. Pa na prvi tekmi sem bil zadnji, na drugi pa sem bil 18/22 za kar sem bil zelo vesel. Drugače me sploh briga rezultat, in sem lahko drugo leto vedno zadnji, le da se mam fajn in počnem kar mi je všeč - t.j LETIM
Uporabniški avatar
Vombat

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a frcac » 22.09.2004, 15:41

Informacij o F5J je posebej na tem forumu več kot dovolj. Če preletiš vse skupaj imaš celo foto-stripe o gradnji modelov, setupe ki se obnesejo, izveš kako kaj deluje. Pohvalno. Če rabim kakšno informacijo vem na koga se obrniti.

Kako se tekmovalno leti mi je jasno, jasno mi je tudi da so nekatere eksotične ideje s teoretičnega stališča upravičene, traja pa precej časa da se jih spravi v prakso in optimira. Ravno tako se je tu izkazal rek da se tekmovalnega konja ki zmaguje (oziroma v tem primeru ki je konkurenčen) ne menja.

Čakam na to da se vreme skisa - da me ne bo več vleklo pod oblake, da se mi časovna stiska malo prevetri in da podelam nekaj stvari ki mi že dalj časa visijo nad glavo... pol bo pa tudi čas za kaj konkretnejšega. Steklenka me sicer zelo vleče, kompresor hladilnika čaka že nekaj let za predelavo v vakuumirko; pa mi je klasika skoraj ljubša. Razmisleki o F5J so pa zelo dobrodošla stvar ob kavi - sproščujočih pet minut pred novim napadom dela.

... in smo v parih postih že krepko off-topic...

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a rock » 22.09.2004, 16:09

In, da vrnem temo v stare tirnice

mihah napisal/-a:Za naslednje leto pričakuje z moje strani homemade prop. 8)

Me zanima kako, ga boš zasnoval.

Sem si ogledal izdelavo in je več kot "simple". Sem pa zelo šibek kar se znanja tiče, glede zasnove. A bi kdo vedel kaj več povedat o samih zračnih vijakih. Velikost, globina, korak in vse ostalo. Če kdo to znanje ima je več kot dobrodošel, da ga malo deli. Tudi kakšen dober link bi bil dobrodošel.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a mihah » 22.09.2004, 16:25

Hehe, Sašo & kompanija, pridite na tekmo, potem pa govorite! OK?

Kako se bom lotil?

Naslednjo sezono sem si zastavil cilj - lahek model, direktnen pogon. Navdih mi je dal Jože Zupan "Zupjo", njegov Telstar me vsakič preseneča. Z nekoliko več optimiziranja bi bil model na tej zasnovi zelo konkurenčen. O jadranju se moram še precej naučiti, vendar počasi dobivam občutek.

Skratka, vzel bom Graupnerjev CAM prop in pa Aeronautov, oba 6x3. Preučil in premeril bom še malo bolj Güntherco in pa tudi zelo zanimiv prop - Graupnerjev Scale, ki ga je Jože uporabil na Gee Beeju (videno v Zagorju). Nezložljive propelerje bom modificiral, da bodo kraki zložljivi.

Najprej bom po Drelinem nasvetu modificiral Graupnerjevega CAM, pogledal in premeril bom tudi Aeronauta.

Na realnih testih bom videl kako se zadeve obnašajo.

Od boljšega bom naredil kalup in po potrebi še stanjšal. Odlitek bo iz karbona.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a rock » 22.09.2004, 16:35

Da bo vsem lažje že na prvi pogled o čem govori Miha link do Drelinega članka o modificiranju zračnega vijaka

http://www.charlesriverrc.org/articles/ ... op_mod.pdf
Uporabniški avatar
rock

Naslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost