Preris iz načrta na les

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

Preris iz načrta na les

OdgovorNapisal/-a balonko » 24.09.2004, 10:04

Eno vprašanje bi postavil. Katerih metod se poslužujete za prerisavanje rebr iz načrta na les.

lp t
balonko
Novinec

OdgovorNapisal/-a Robi » 24.09.2004, 10:12

Zadeva funkcionira z likalnikom, če imaš rebra natisnjena s katerimkoli tiskalnikom ali fotokopirana.

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a kiwi » 24.09.2004, 10:33

Hi!

Jaz sem vcasih to naredil tako da sem nacrt dela polozil na les iz katerega bi potem del izrezal, nato p sem kos vate ali "cote" namocil v tehnicnem acetonu (lahko bi tudi alkohol) in od zadnje strani drgnil po nacrtu tako, da se je nacrt rahlo prepojil z acetonom. Potem sem se parkrat potegnil preko in odstranil nacrt. Paziti moras, da prevec ne razmocis nacrta ker potem dobis zmazek in nimas jasnih linij na lesu. To moras nekajkrat probat da dobis obcutek potem pa gre.

Najbolj enostavno paje da si dele skopiras iz nacrta in le te zalepis na les potem pa obrezes.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi
Naš človek :)

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 24.09.2004, 10:36

Zanimivo Robi! To pa moram poizkusiti!

Sicer pa jaz če delam serijo reberc, sprintam dve rebri in ju nalepim na 1mm aviošper. Nato izrežem ti dbve rebri ter ju obrusim na natančno obliko...kot je narisana na nalepljenem papirju.

Nato izrežem toliko balzovih ploščic kolikor reber potrebujem. Vse ploščica stisnem skupaj, na vsako stran dam po eno "šablono" iz aviošpera, ter na dveh mestih prevrtam skozi, ter z dvema tankima in dovolj doolgima vijakoma (M3) stisnem skupaj.

Nato ta "kloc" vpnem v primež (ne preveč močno!) in najprej na grobo porežem balzo z zelo ostrim nožem kake 1-2 mm do šablon. Pri rezanju je treba paziti na smer vlaken v balzi da se nem ne razkolje.

Nato bolj natančno obdelam balzo do obeh šablon z brusnim papirjem nalepljenim na leseni ploščici. Začnem s bolj grobim, končam pa z vodobrusnim (seveda brez vode!!)

Utore v rebrih naredim tako da jih zažagam z rezbarsko žagico, nato pa dokončno popilim s pilo ustrezne velikosti, dokler letvica ki bo šla v ta utor lepo sede vanj.

Ko smo zadovoljni z obdelanim kosom, odvijemo vijake, ter razdremo vse narazen. Običajno reberca oštevilčim, in jih v enakem vrstnem redu tudi vgradim v krilo.

To je bolj tako zamudno delo, zato je najbrž veliko hitreje in enostavnejše, pa tudi natančno, če se naredi kar s CNC mašino.

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a rock » 24.09.2004, 10:50

Balonko,

jaz jih printam ali kopiram na samolepilni papir. Tega lepim na balzo, šper ali karkoli in nato režem.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a joža » 24.09.2004, 19:57

Ravno danes sem odkril toplo vodo:

Z laserskim tiskalnikom sem natisnil zrcalno podobo enega rebra (za probo), nastavil likalnik na puni hamer in stisnil.

juhuhu :D !

zelo ostra in kontrastna slika.

Bi pa verjetno bilo še boljše, če bi med papir in likalnik vstavil dve plasti papirnate brisače--boljša prilagoditev papirja na majhne neravnine balse.

V glavnem zakon --ziher uporabim pri naslednjem krilu.

LP

Slika
Uporabniški avatar
joža

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 24.09.2004, 22:06

.... neeemško !

morm probat !
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a noefect » 24.09.2004, 23:14

a s fotokopijo tud dela tkole?

lp grega :D
noefect
Novinec

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 24.09.2004, 23:24

K u nemčiji :shock:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 24.09.2004, 23:48

Pred nekako petnajstimi leti (pa si nikakor ne domišljam , da sem postopek "iznašel" jaz), sem poskusil sistem fotokopija -peglezn , vendar ker nisem imel zrcalne slike , je zrcalno na balsi ,kar pa pravzaprav nič ne moti. Je pa včasih slika na balsi rahlo skrčena , ali pa se zamakne med likanjem , če ni predloga dobro fiksirana na balso. Za ta postopek potrebujem sveže kopije ali laserske printe. Z ink-jet printi zadeva ne deluje.
Tako sem naredil Pittsa S2 special (po Robbe- jevem načrtu). Kasneje sem poskusil tudi varianto fotokopija- topilo , vendar mi zaradi stranskih učinkov (smrdi , včasih tudi boli glava - tako ali drugače - delam namreč zvečer v kuhinji :? ) ni bilo všeč , in sem ta način opustil.
Poskusil pa sem tudi varianto kopija ali print - stick lepilo in skalpel. Ta je pravzaprav še najboljša. Ne rabiš peglezna (tudi prsti niso opečeni) , se ne premakne , ne skrči , ne smrdi..... Tako pa sem naredil Micro Pittsa , lansko poletje na dopustu na morju.

Zadnje čase pa delam na tem , da balse ne bom več rezal s skalpelom , ampak jo bom rezkal s CNC rezkarjem. 8)
Uporabniški avatar
Slowfly

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a joža » 25.09.2004, 01:56

@noefect:

Laserski tiskalniki in fotokopirni stroji fiksirajo toner s pomočjo toplote, tako da ziher gre z fotokopircem.

Mislil sem si da je ta proces obrnljiv in voila;
100 let stara fora reinvented :D

No ker pa ravno nevemvečkaterič flikam Telstara in po novem prisegam na peglanje printov na nezatonamenjene materiale gre tole v torzijski nos krila:

Slika

LP
Uporabniški avatar
joža

OdgovorNapisal/-a no_name » 27.10.2004, 07:36

Robi napisal/-a:Zadeva funkcionira z likalnikom, če imaš rebra natisnjena s katerimkoli tiskalnikom ali fotokopirana.

LP, Robi

To pomeni tudi z INKJET tiskalnikom. Ali je potrebno predhodno površino kaj omočiti?
no_name

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a Intruder » 27.10.2004, 07:51

Je je..Joža.....Super logo! :D Bomo tako začeli delati patente! :D

Kaj pa če z roko potegneš...se kaj razpaca?

Jan
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov