Riva Sensor, komercialni tekmovalni model za F5J 400

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Riva Sensor, komercialni tekmovalni model za F5J 400

OdgovorNapisal/-a mihah » 27.09.2004, 12:13

V tej debati bom predstavil model Riva Sensor slovaškega proizvajalca http://www.rivamodels.sk

http://www.rivamodels.sk/sensor_en.html

Razpetina 1750 mm
Dolžina 1120 mm
Površina 31 dm2
Masa 250 g po proizvajalcu

Model je namenjen tekmovanjem v kategoriji F5J 400. Na tekmovanjih po svetu je že zasedal vidna mesta.

V Sloveniji sta po mojih informacijah trenutno dva Riva Sensorja, eden je tale, ki ga predstavljam, enega pa ima Roman iz Kamnika.

Cena je za tak model ugodna.

Model je v kitu ARF, za izgotovitev je potrebno le nekaj uric dela ali pa še to ne. Priložena so kratka slikovna in tekstovna navodila, ki so napisana zelo jedrnato in povejo vse kar se potrebuje pri gradnji.

Model ima zanimiv flap, ki se lahko odklanja celo nekaj stopinj na gor, kar pomeni, da je model lahko bolj prodoren :)

Krilo deluje zelo lepo prekrito in izredno togo za svojo maso, saj ima po celi razpetini karbonsko cevko 8 mm! Všeč so mi tudi razstavljiva krila in pa rep - lahek transport.

Konzola je zelo zanimivo narejena, funkcionalna ter ZELO robustna. Narejena je za pristanke F5J v piko :)

Mase:

Leva polovica glavnega krila: 82 g
Desna polovica glavnega krila: 82 g
Konzola: 55 g
Karbo cev s smernim krmilom: 39 g
Višinc: 15 g

Total: 273 g

Torej 23 g več kot trdi proizvajalec. Kar ni slabo za tako trden model!

Po videnem se model pelje zelo lepo - gor in tudi jadra, pristaja lahko zelo trdno :)

Kaj več pa kasneje.

Moja motorizacija bo spet neko odkrivanje nove tople vode, zato preden karkoli bleknem raje zadržim zase. Na kratko povedano pa nič posebnega. Nekaj med direktnim pogonom in "velikimi latami".
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a mihah » 27.09.2004, 12:15

Slike
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 27.09.2004, 12:17

Slike 3
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a belovic » 27.09.2004, 19:59

jaz bi tudi.... :cry: :cry: :cry:
edino ne vem kako najhitreje do njega :?:
mogoce ves kje se ga se prodaja, razen preko web-a???
Uporabniški avatar
belovic
Naš človek :)

Kraj: CRO

OdgovorNapisal/-a Robi » 27.09.2004, 20:39

Ivica, ne tako hitro puške v koruzo. Trup imaš, tistih par rebrc za skoraj 0 tolarjev pa tudi spraviš v par dneh v obilko krila in prekriješ s folijo. Po mojem bi bil za takega modelarskega mojstra kot si ti velik korak nazaj, če bi šel v nakup tega modela.

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 27.09.2004, 21:07

Ivica, ne tako hitro puške v koruzo

Strinjam se z Robijem!
LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a alien » 27.09.2004, 21:39

Very nice Miha! Nekaj rabim za začeti v F5J pa mogoče bi pa to bilo nekaj :)

Kaj pa Just model? Še lažji in še malo manjši (beri prenoslivejši hehe). Saj tudi to je se F5J ali ne?

Kaksne posebne cene ali tiste iz web-a?
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a mihah » 27.09.2004, 21:47

Justa sem tudi jaz ciljal in iz Palom sem se zmenil, da mi ga prinese.

No, kaj se je potem izkazalo: Justa sploh ne delajo ARF, ampak mi je prinesel trup in cev, zraven pa disketo, kjer so bila navodila in načrti za izdelavo krila in repa. To žal ni zame.

Sensorja je imel pa s seboj ARF in nisem potem več imel izbire.

Je pa imel na tekmi nižje cene kot pa na netu. To je večinoma na vseh tekmah tako. Dobil sem ga potem kar ugodno. :)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a alien » 27.09.2004, 21:52

Ja jaz bi tudi ARF, ker imam se dovolj dela z Spitfire-jem. A bo Miha organiziral kaksen vecji order pa dobimo kaksen rabatek? :wink:

Mi je model zelo vsec, ker je razstavljiv pa zelo lepo narejen kolikor vidim.

No pa nam izdaj motorizacijo Miha, da dobimo neke predloge! :P
Uporabniški avatar
alien

OdgovorNapisal/-a mihah » 27.09.2004, 22:27

Jaz osebno ne bom več organiziral group orderja. Sami ste dovolj stari :P

Kar priporoča proizvajalec gre zelo solidno. Namesto 8xN500AR akujev se vzame 8N KAN 650.

Kot sem napisal, moj pogon ni nič bav bav, če te zanima osebno mi piši PM.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a alien » 27.09.2004, 22:41

OK Miha, sem jih kontaktiral pa da vidim kaksen offer bodo dali (predvsem postnina...).
Uporabniški avatar
alien

OdgovorNapisal/-a mihah » 27.09.2004, 22:42

Poštnina bo verjeto 23 Euro.

http://www.rivamodels.sk/price_en.html
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a spaca157 » 27.09.2004, 23:39

Dober modelček ni kaj.
zanima me cena mogoče sem jo kje spregledal.
Hvala.
Kdor nizko leta k¨mal razbije
Uporabniški avatar
spaca157

Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a Vombat » 28.09.2004, 20:04

Meni osebno je pa to bedno da bi kupoval taka letala. Kje je tu modelarstvo ko kupiš vse dele sestavljene in ga potem z malo truda v enem dnevu sestaviš. Pa še cene so ponavadi visoke. Ko sem gledal po netu profi F5j letala so koštala tudi do 800 dolarjev. Ne dam za model nikoli toliko pa če bom s tem svetovni prvak.

Pa oprostite mi ker sem šel malo offtopic.

Je pa res da se taki modeli v tujini pogosto pojavljajo. Gledal sem po netu dosti tujih tekem in večina tekmovalcev je imel kupljene modele. Bedno
Uporabniški avatar
Vombat

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a mihah » 28.09.2004, 20:17

Vsak ima pač svoj način... in vsak svoj prav. Temu ni za oporekati. Vendar je pomembno, da naj vsak razume, zakaj je tako. Načeloma se da prav vse naresti doma, zakaj bi sploh še kaj kupovali.
Karikirano: Zakaj pa modelarji kupujemo balzo, saj bi si jo lahko vzgojili sami!

Ker je to že preveč offtopic, bo verjetno bolje, da ti to razložim ob drugi priložnosti.

Lepo te pozdravlja Miha, ki si sam naredi čolne, letala pa vedno kupuje samo ARF.

P.S.
Gradnja Sensorja se bo nadaljevala, ko dobim opremo za pogon - prenos in propeler.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 28.09.2004, 22:14

opa Miha skrivalnice ilegala
Kot sem napisal, moj pogon ni nič bav bav, če te zanima osebno mi piši PM.

ni lepo skrivat :D :lol:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 28.09.2004, 22:19

:D
Zadnjič spremenil MC GAYVER, dne 01.10.2004, 16:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a mihah » 28.09.2004, 22:36

E, pa si me! :oops:

Ko me je Palo malo z.... , ker mi je ponudil Justov trup pa disketico res ni bilo skoraj kaj drugega kot vzet Senzorja. Če sedajle pomislim, po tem ko sem videl kako Senzor lepo jadra in se prebijo tudi v močnem vetru, ne obžalujem.

Potem ko sem si ogledoval in na hitro tuhtal, direktni pogon pa če bo še tako custom propeler, bom dobesedno "mrzel". Če bo še malo zapihalo pa res no way. :?

Torej, kakorkoli obračam, nazaj na prenos bo treba it. Zarečenega kruha se največ poje. :? :? Ampak! Kabinca je le tako zasnovana, da je malo višja in se rešuje prenos (pomislite na Moniko -> pokanje pri pristankih...)

Zato sem potem tudi opustil komplikado, da bi se naredilo novo kabinco iz kevlarja. Ta bo kar tako kot je....

Skratka prenos. Tista plastika, ki jo Palo priporoča, ne hvala. Že zaradi principa ne. :P No, torej planeta. Spet sem se začel ozirati po ponudbi "bindingerja". Pa sem zagledal 2.5:1 prenos, zobčenik pa se pritrdi na os motorja z vijakom in ne prilepi kot pri večini planetnih prenosov. To je to.
Manjši prenos tudi zaradi tega, ker kratek nos ne dovoljuje velikih "lopat".

Torej 2.5:1, uporabil boj 400 Race, šafla pa bo 9 x 5 APC. APC in ne Aeronaut (no, teh trenutno nimajo v taki velikosti). 7 x GP 1100, potem pa bomo videli za naslednje leto, če bo za pravila šlo skozi Li-xxx. Če ne potem pa nič. Bom experimentiral mogoče tudi samo na 6 GPjčkov in malo večje lopate. No, pa kasneje sledi tudi samogradnja propov, kjer tudi nekaj pričakujem.

Skratka nekaj vmesnega med direktnim pogonom in velikimi šaflami....

Kako dobro se bo to obneslo pa ... priznam NIMAM pojma! Motocalc sicer pokaže skoraj 4 m/s vzpenjanja, vendar mu tu res ne verjamem!
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a alien » 28.09.2004, 23:57

Evo sem dobil odgovor iz Riva Models. Jaz ga bom verjetno narocil, ce je se kaksen kandidat naj mi na PM poslje msg pa lahko skupaj narocimo (se porazdeli strosek transporta in nakazila).

Okvirna cena "solo" uvoza je 135EUR (model, skatla, postnina, stroski nakazila...).

Mozne barve rdeca, rumena ali violicna.
Uporabniški avatar
alien

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 29.09.2004, 08:19

Miha, malo bolj za hec, na tem tvojem modelu je edina varianta za večji prop, ker si omejen z dolžino od spinerja do prednjega roba krila, da se naredi nek "teleskopski krak elise" ki bi se raztegnil med vrtenjem pod vplivom centrifugalne sile! A? To bi pa bila pogruntavščina!

(se hecam)

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

Naslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost