Micro MAV Pylon Racer iz Koreje

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a frcac » 29.09.2004, 19:45

Ne podpiram kopiranja oziroma kraje modela, ampak dam pa čisto prav Milanu - ne vem zakaj bi za tak denar podpiral lenobo. CNC rezkarjev in laserjev je pri nas malo morje, samo eden ki ve kaj dela (ali seveda tim ljudi) se mora zmenit in se usest za računalnik da pripravi CAD filetek za rezkanje/rezanje.

Nism rekel da bom naredil serijo petdesetih modelov, ampak če je jasno kaj se potrebuje je na forumu več kot dovolj ljudi ki stvar dovolj obvladajo - sploh pa klasiko. Dam še jest roko zraven. Sam po drugi strani si pa večkrat tako mislim in si nakopljem na glavo še novo delo...

S carino na razne kite pa dobim po3.14zditis ker država ne podpira tehnične kulture sploh in pezdeti poberejo vse kjer se pobrati da, nekje pa še mal več...

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac
Naš človek :)

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a alien » 29.09.2004, 20:42

Joj neee...Spet pyloni, pa saj ta pa je ze skoraj zepni model :lol:

Verjetno res primeren samo za totalno brezvetrje ali? Niti nocem vedeti kako se sele tukaj vse noter klaci, ze pri Sprintu mi je slabo ratalo :?:
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a mihah » 29.09.2004, 21:10

Alen, pa ne boš verjel, da je tu "bolj prostorno"! Poglej trup, je "navrtan" kot švicarski sir. Sprint je kar dobra preizkušnja za živčke in spretnost, ampak tale je na izi! :)

Glede brezvetrja, jaz mislim, da se bo dalo tudi v rahlem vetru s temle letet. Potem se ga pri pristanku "pobere iz zraka"! :lol:
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a mihah » 01.10.2004, 00:22

No evo, sedaj mam vso robo, da zadevo sestavim.

Naj naštejem lepo po vrsti:

- Graupner 20 mm spiner za 2 m os (novost 2004)
- Graupner CAM 4 x 3.2 propeler (novost 2004) - že zmodificiran by MHOLC ;)
- Schulze Alpha 440 brez ohišja odeta v skrčko :)
- 2 x Protech B1044 servomehanizmi po 4 g (novost 2004) - Servoti so prva liga, NIČ lufta!!!
- Yellow BL Brilliant 10/15 BK reglerček (Verzija 3, dodatno "obilni" pasivni hladilniki in pa dvojni 0.5 mm2 Muldental kabli by MHOLC) http://yellow-bl.de/
- Himark B2015-5400 BK motorček - Kitajček
- VKEP 900 mAh LiPo 2S1P
- Kokam 350 mAh LiPo 2S2P (MHOLC priključki za posamezno polnjenje)

Ne vem kje naj začnem, ampak tole na mizi
DELA ŠTALO!!!

Vleče kot ubrisano. Če dato to v Motocalc vam bo jasno ;) Korejci vozijo na 3600 varianto motorja, tale moj je 5400! Res ježešna marija sem si rekel ko sem tole probal.

Prva omemba je regler. Res nemško tehnološko malo čudo v osnovi samo 3 g. 5 tajmingov, res zanimivo rešena bremza (dalo se bo vozit tudi avto, JUPI!), poganja vse od 2 do 12 polnih outrunnerjev. Zagon prva liga, rahlo eksponencialna krivulja gasa, na koncu je res "orkan".

Ko sem ga vzel iz vrečke sem bil malo razočaran. Prvo kabli, ma ježešna no, samo 0.5 mm2 na akumulatorski strani. Sem najprej gledal, da bi zamenjal z 1.5 mm2, samo to je res overkil za samo 10 A. Pa še zaj**** bi se s kondičem, ki je lepo prilotan zraven. Pa sem enostavno dal še en 0.5 mm2 kabel zraven! Voila!

Potem hladilnik. Alu ploščica je čez samo 3 FETe na eni strani, drugi trije se skrivajo pod nalepko na drugi strani. HUH! Torej, skrčko dol, iz predala izkopat bivši hladilnik iz Kontronikovega CYBECa, ga ustrezno odrezat, malo termo paste, par kapljic sekundarja, skrčko čez - VOILA! Temu se reče sedaj z veliko REGLER!

Sem testiral gor dol minuto in pol.

In UAU! Prvo, če še nisem omenil, na fulu vleče mašina kot nora. Čez 300 g potiska garant. Potem pa sem kar dosti pod delnim plinom se špilal in na koncu ugotovil da je:

Regler MRZEL
Motorček samo MLAČEN!

Juhej!

Tajming sem pa dal na 2 stopnjo (7.5 stopinje). Prva stopnja je O stopinj :? :? :?:

Motocalc je napoval preveč amperov, ali pa je bila moja modifikacija propelerja uspešna. Moram probat tudi z navadnim.

Skratka, za sedaj IBER zadovoljen.
:lol:

Motorček paše lepo tesno v model. Spinerček in propeler - tipično pylon, tokrat v micro formatu :)

Celoten model bo:

122 gramov za vsoelektroniko
37 g model
2 g še lepila in povezave
________

~161 g

10 gramov več ampak - who cares če bo 2 x toliko potiska!

Profil je pa povprečno ca 3.5 %, če koga zanima. :)

Skratka za sedaj kaže zelo dobro!

Jutri bom poskušal zadevo skup djati, ker res ni veliko dela. Prsti me srbijo kot pr norcih! ;)

Do takrat pa SLIKE! :wink:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil mihah, dne 01.10.2004, 00:26, skupaj popravljeno 1 krat.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 01.10.2004, 00:26

Še slike
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 01.10.2004, 00:28

Slik še ni konec :wink:
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 01.10.2004, 00:29

Še slike.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 01.10.2004, 00:31

Za enkrat bo dovolj :)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 02.10.2004, 03:14

Evo. Tole je so bile urice danes ponoči ... v kleti ... filigranska posla ...

Moram reči, da mi je na koncu še kar uspelo. Tile majhni modeli zahtevajo nekaj posebnih "prijemov", ampak ko se navadiš, kar gre. Naslednji mikro model bo sigurno še manjši, čeprav ne bo rejser, ali pač? ;)

Skratka, zadevšno sem izgotovil.

Po testih z motorjem, mi ni dalo, in trup sem na nekaterih mestih ojačal s karbonom in stekleno tkaninco 50 g. Prirastek ca dober 1 g.

Krila prpopat, rep, servomehanizma , vse z gostim sekundrjem. Krmilne ročice, motor, krmilnik, sprejemnik, to pa brez vsakršnega koli lepljenja. No motor je edino malo s sekundarjem pritrjen za ziher. Čeprav se sliši noro, ampak tako je, drugače ne gre. Korejca sem večkrat vprašal, pa je reku nič ne skrbi, ti kar lepo zalepi pa bo. :)

Pa še antenca, pa težišče ujet (30 mm), pa so 4 urice naokoli :)

Evo, tule so slike.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 02.10.2004, 03:17

Slike.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 02.10.2004, 03:18

Pa še slike.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 02.10.2004, 03:20

To je to.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a Rocky » 02.10.2004, 12:39

Uuuuu... Tole bo pa stroj! Kdaj pa gre v zrak?
Btw, kako si modificiral propeler? Zgleda kot da bi ga pobrusil? Se motim?
Lp,
Rok
Uporabniški avatar
Rocky
Član

Kraj: Poljanska dolina

OdgovorNapisal/-a luigidon » 02.10.2004, 13:52

Ha, tole morte videt....Dobro si poglejte primerjavo z Mihovo dlanjo:)))

Stvarca je zares, zares majhna....Pravi mikro pyloncek:)))Sam, da ne bodo izumli e kakšnega pico ali še kaj manjšega:))No, ja, po eni strani bi bilo pa tudi to dobro in bi lahko dirko uprizorili kar doma v dnevni sobi:)))Razmišljajte v to smer:)))

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a mihah » 02.10.2004, 14:24

Rocky napisal/-a:Uuuuu... Tole bo pa stroj! Kdaj pa gre v zrak?
Btw, kako si modificiral propeler? Zgleda kot da bi ga pobrusil? Se motim?

Bom dal sliko primerjave, samo moram tistega navadnega iz kozarca za vlaganje vzet ;)

Ja, samo pobrusil zadnjo stran, da je površina manjša in potem ustrezno na uč zbrusil v profil + jasno uravnotežil.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 04.10.2004, 11:19

Primerjava.

Slika pove vse.

Je pa propeler iz škatle zelo neuravnotežen. Če se pozorno pogleda, se lahko vidi košček selotejpa, ki sega od črke "d" od "Speed" pa do konca. Bom preveril še ostale, če so vsi enako neuravnovešeni.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 04.10.2004, 19:55

Krstni let je mimo!

A pripnem aktualno sliko v kakšnem stanju je model? 8)

Kot prvo javna zahvala res odličnemu pilotu Juretu, ki je opravil kar tri lete in v tretjem smo že praktično poštimali model.

Obstaja tudi video, ampak se ne vidi dosti, oziroma prav nič, pa tudi sliši se bolj malo.

Na kratko povedano preden podam podroben opis: Model je fantastičen, hitrost JEMLJE SAPO in intenzivno sprošča švic, pristajanje je neverjetno počasno! Res DA BEST!
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 04.10.2004, 21:30

Podrobno poročilo iz kar treh letov.

Ko je prišel Jure, se kot prvo ni mogel načuditi, kako je model majhen. In priznal je, tole bo "j.....". Najprej težišče, hjah bilo je bolj nazaj od predvidenih 30 mm in to za kar nekaj mm.

Težišče obvezno naprej! Škoda modela kar v prvem štartu razbit...

Torej hopa en, pol pa dva kamenčka iz makadama. Malo selotejpa. Že bolje.

Antenca je težka in dobesednjo njena lega že vpliva na težišče. Zato bom antenco močno olajšal. Ali res tanka žica ali pa kar jeklenica 0.4 mm ali še manj kar se bo našlo.

Preveriva odklone in še nekoliko popraviva "po občutku".

In gremo. Lahkoten met in model gre pod polnim plinom v hudo vertikalo, ne mine par sekund že je ohoho visoko. Motor off oziroma na mali plin in trimanje. Že takoj po nekaj deset sekundah Jure prvič resno odpre plin za več sekund in iz višine naredi prelet.

SAPO jemlje!!! Modelček dobi res brzino, vendar ker se ga praktično NE SLIŠI, razen piša od opletajoče antence (verjetno), vidiš hitrost ko prileti mimo in stran od tebe. UAU! Da best!

Jure je potem začel "matranje". Mene je stiskalo pri srcu, ker ni vedel, kako "nežno" so narejene povezave in ročice. Ježešna, kaj je to delal. Samo čakal sem da bo model padel dol...

Ampak vse se je izšlo! Model je neverjeten. Leti počasi kot malo hitrejši HLGjček, potem pa se pribije gas in pospešek je instant. Ovinek pod polnim plinom, role, skoraj ne izgubi hitrosti. Kot velik nor komar :twisted:

Zanimivo je to, da se ga da kljub majhnosti peljati kar daleč in načeloma to ne dela problemov. Razen ko se ga vozi direktno proti ali od sebe, takrat je lahko problematično, ker "izgine". Najbolj varno je seveda okoli sebe.

Vertikale so jasno neomejene. Ampak samo za nekaj sekund ali pa še to ne, potem se lahko že izgubi! Jure je bil zelo previden in se mu pri tem še enkrat lepo zahvaljujem :)

Pristanek je sledil v visoko travo. Zelo lepo in neproblematično. Modelček v enem kosu!

Nato sva odstranila najprej 1 kamen. In letelo je še bolje. Na tretjem poletu sva odstranila še zadnjega in letelo je špica.

Vseskozi eni in isti akuji - VKEP 900 mAh 2S1P. Super so sekali ;)

Na koncu pa res FANTASTIČEN pristanek na nizko pokošeno travico. Ma res kot slowflyer. Še Parky pristane hitreje!

Jure je bil navdušen, jaz še bolj.

In naslednjič bom že jaz za ročicami modela po šnelkursu!

Imam tudi posneto, ampak žal snemalec ni nikakor mogel ujeti modela v objektiv kamere. Vidi se le vzlet, ko model potegne takoj v vertikalo, pa še to za delček sekunde.

Prisostvujoči na letališču v Krtini so bili navdušeni, hitrost pa naredi model, da se ga vidi v "slajdih".

Skratka, če hoče kdo to videti, naj pride kdaj v Krtino, kjer bomo začeli tudi s pripravami na pylon srečanje :)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a Vombat » 04.10.2004, 21:40

Ja saj pri taki majhnosti in močni tehniki je bilo to za pričakovati. Ko "jet" model potem :)
Uporabniški avatar
Vombat

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a mihah » 04.10.2004, 21:47

Ja, seveda. Ampak model se ne obnaša tako kot "cegu", ko se odvzame motor. In to mi je pri tem zelo všeč. Omogoča počasno in hitro letenje. Ponavadi so čistokrvni pyloni pač motorizirani aerodinamični cegli ampak tale modelček je zdaleč od tega! In pri tem je preprost kot "pasulj", materialni stroški za sam model so res majhni. Drobovje pa itak ima ceno, ampak sem mnenja, da je težko iti hitreje in leteti tako dolgo tako hitro za tak denar.

Pa še glede radiusa letenja - tega se ne da leteti okoli glave. Ali pač? Model je hiter in 100, 200 m "poje" kot za šalo. Jure je letel ca. v radiusu 200 m, vendar ni bilo problema z vidljivostjo. Z višino je šel tudi do ca 150 m po filingu.

In pa če primerjamo video:
http://engineeringzone.co.kr/bbs/Speed.wmv

Ma ni primerjava. Ta na videu je trainer proti mojemu ;)

3600 motor proti 5400 je le razlika.

Motorček je bil na koncu le mlačen, akuji srednje topli, krmilnik mlačen - od akujev.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov