Napisal/-a ultralajt » 03.10.2004, 09:54
Živjo!
Rad bi izvedel kake poglede imate na uspešen model F5J za naslednjo sezono?
Kot sem letos opazil, je nekaj modelarjev ostalo celo leto pri enaki zasnovi modela (ali celo kar na istem modelu), drugi so izdelali kar nekaj variant kril, da bi prišli do takega ki bi čim bolj ustrezal, tretji pa so dobesedno zamenjali nekaj ko0nceptov modela in se pojavljali z vedno drugačnimi modeli. Sedaj na koncu pa je prišlo tudi nekaj novih ki so verjetno z opazovanjem naših modelov prišli do lastnega zaključka kaj naj naredijo in jim je uspelo narediti modele, da smo kar zazijali....
Zanimajo me vaša mnenja o vaših modelih in sicer v tem pogledu da poveste kaj vam je všeč na vašem modelu, kaj bi bilo še bolje, kaj je zgrešeno, za kake vremenske pogoje je optimalen, in kaj mu bi bilo treba spremeniti za hude pogoje, kot so bili naprimer na Madžarskem...
Da pa začnem pri mojem modelu:
Model sem zasnoval zelo kmalu po prijateljski tekmi, ki je bila zgodaj spomladi v Celju. Do takrat NISEM IMEL POJMA kako taka tekma izgleda in kako letijo, ter česa so modeli sposobni. Modeli so bili zelo različnih oblik in načina gradnje. Petrovčičev model je v vzpenjanju krepko prekašal ostale, vendar je pa Aleš s prirejenim Terminatorjem v Fly Offu zmagal...ker je dobro "pilotiral" sicer nekonkurenčen model.
Po tekmi so bile moje misli zmedene. Kaj naerditi? Na svoje pilotske sposobnosti se ne morem, zanesti, zato bi bilo treba narediti model, ki bi mi pomagal doseči dobro uvrstitev. V mislih sem si zadal nalogo, da bi naredil model ki bi bil dovolj lahek, da bi se zelo visoko dvignil pod motorjem, ter čim bolj aerodinamično dodelan, da bi imel čim manjše vertikalno padanje. V svoji težnji za tem, sem najbrž zelo pretiraval, saj sem naredil model z izredno visoko vitkostjo krila (25), kar vsaj za vrednost 10 presega srednjo mejo v modelarstvu, hkrati pa sem (kot vedno!!) presegel ciljno maso modela (650gr) ki je v realnosti postala 800 gr!!!
Kar se tiče pogona, sem vzel motor SPEED 400 6V in propeler 13 x 8, ter plastični ceneni reduktor MPJET 4,1:1
Model je tak letel celo sezono, brez večjih modifikacij. Edino česar sem se lotil, je bilo da sem trup in bajonete krila uspel tako oskubiti, da je sedaj vzletna masa okoli 720 gr. Sem pa opazil občutno "pešanje" pogonskega sklopa, saj mislim da moj model ne pride v 60 sec više kot kake 130 m.
Zaradi tega sem se odločil za naslednjo sezono narediti dva modela. Eden bo izpeljanka sedanjega paličnjaka, druga pa bo varianta prilagojena za vetrovne pogoje.
Kaj mi je pri paličnjaku všeč:
- izredno mirno obnašanje v zraku
- zaradi 3 meterskega razpona krila je izredno dobro viden tudi na večje razdalje
- zaradi mirnega leta, je njegova trajektorija na pristanku zelo predvidljiva in je zato z njim lahko pristajati v piko.
- turbulenco model lepo "parira" z uvijanjem krila
- "mehko" vpetje pendel repov, ki je obvarovalo rep pred poškodbami pri raznih "ringlšpilih" po tleh, ter nerodni manupulaciji z modelom v avtu in v hiši
Kaj mi pri paličnjaku ni všeč:
- manjka mu prodornosti (ker je uporabljen profil krila z veliko relativno ukrivljenostjo skeletne linije), zato v čelnem vetru težko kam pridem
- manjka mu dober pogonski setup. Miha mi je predlagal boljšo verzijo, treba bo nabaviti robo.
- trup je iz balze in predimenzioniran (max čelni presek) in ima nepotrebno maso in zračni upor.
Kakšen bo "paličnjak 2005" :
- podoben generalni dizajn (stil, izgled, način gradnje)
- manjša vitkost krila
- enaka površina krila
- boljši aeroprofil krila (manjša usločenost)
- flaperoni na krilu
- manjši "V" lom krila
- zračna zavora
- pendel rep ostane
- karbonski trup ("schrumpfschlauh" na stirodur pozitivu)
- nov pogon (motor + reduktor)
- tanek doma narejen propeler
- možnost dodajanja krilnih podaljškov z wingletsi (za prilagajanje razmeram)
Toliko sem naložil, da bo spet kaj za brati v tej temi F5J elektro jadralci.
LP Mitja
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.