Kan 1050- polnjenje

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Kan 1050- polnjenje

OdgovorNapisal/-a Mars » 11.08.2004, 12:05

Na Delta Peak -automatic mi je polnilo te celico s tokom do 3,2A. Je to vredu?, ker na strani mibo trgovine piše da je ponilni tok max 2A. Celice so se pa zelo segrele.

lp
Mars
Član

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a grega » 11.08.2004, 12:32

Celice je najbolje polniti z 1C. Seveda jih lahko tudi z 2C, kar pa je zgornja meja. To kar navajaš ti, je preveč. Kateri polnilec uporabljaš?

Če so celice čisto nove (par ciklov) ali že pretežno stare, jih je pametno polniti v načinu manual (tako pišejo proizvajalci).
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega
Naš človek :)

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Mars » 11.08.2004, 14:52

Problem je v tem da pri Orbit polnilcu za delta peak polnjenje ne morem nastaviti toka(ali pa se motim??) Ostane mi še refleksno polnjenje ki naj bi bilo za dopolnjevanje celic in navadno. V katerem načinu je priporočljivo polniti?

lp
Mars
Član

OdgovorNapisal/-a grega » 11.08.2004, 15:00

Ja, kot sem ti rekel. Proizvajalci navajajo, da bi moral nove in stare (že mogoče malo poškodovane) akuje obvezno polnit v manual mode. Vpišeš kapaciteto, polnilni tok ... To je zato ker avtomatika zaradi lažne informacije o celicah (poškodovane celice), ne deluje dobro.

Če pri tebi ta opcija ne obstaja, je to lahko problem. Takšni akuji vsaj po moje ne bodo delovali ravno dolgo, še posebno če se ti med samim polnjenjem zelo segrevajo.

Rešitev je v boljšem polnilcu.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a Mars » 11.08.2004, 15:10

Pol bom pa polnil na navadno z 1 do 2C

Rešitev je v boljšem polnilcu. :oops:
Če ima kdo orbita bi ga prosil naj pove kaj na to temo.

lp
Mars
Član

OdgovorNapisal/-a mucek » 11.08.2004, 19:36

Orbit ni nič slabši od Schulzeja ali Spectre, Grega!
Mislim, da ima Orbita Andrej Petrovčič, bo on kaj napisal.

Glede refleksnega načina polnenja je pa tako, da ga lahko uporabljaš tudi namesto navadnega načina polnenja - in za celice je to zelo dobro!!! Za rekreativno letenje je refleksni način vsekakor boljši!
BTW, tudi refleksni način je delat peak, le da ima pri polnenju še negativne impulze. Poglej link od Spectre, ki tudi omogoča refleksno polnenje; spodaj imaš en snapshot osciloskopa, ki meri tok med refleksnim polnenjem.
http://www.elektromodellflug.de/Projekt ... ginzel.htm

Jest sem, ko sem še uporabljal NiCd celice VEDNO polnil v refleksnem načinu, spraznil sem jih pa še vedno, čeprav nekateri viri navajajo, da se refleksno lahko polne tudi samo napol polne celice.

LP, Grega
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a grega » 11.08.2004, 20:20

Ne poznam teh vrst polnilcev. Glede na to, kaj je napisal:

Problem je v tem da pri Orbit polnilcu za delta peak polnjenje ne morem nastaviti toka(ali pa se motim??)

sem predvideval da gre za kak slabši polnilec.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a mucek » 11.08.2004, 21:38

Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a falcon » 19.09.2004, 00:53

Po mojih izkušnjah lahko celice kan1050 z refleksnim polnilcem brez problema polnite tudi s tokom 3A, pri čemer njihova temperatura v končni točki naraste na približno 45 stopinj. Vendar jih je sigurno glede življenjske dobe bolje polniti z 1C do 2C. Sam jih polnim s tokom 2.1A, torej 2C.
Polnilci, ki nimajo refleksnega načina polnjenja in polnijo s konstantnim tokom (brez praznilnih impulzov in merilnih pavz) recimo polnilci na osnovi MAX713, ki so precej razširjeni, pa celice precej bolj segrejejo že pri manjšem toku, zato je 3A toka odločno preveč.
Sicer pa ni nekakšnega recepta za večno mladost NiMH celic, v nasprotju z NiCd celicami, ki so s klasičnimi hitrimi polnilci prejšnje generacije zdržale tudi več kot 20 let (garantiram iz lastnih izkušenj).

LP, Nejc Fedran
Uporabniški avatar
falcon
Novinec

Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a steem » 19.09.2004, 09:53

Mars napisal/-a:Problem je v tem da pri Orbit polnilcu za delta peak polnjenje ne morem nastaviti toka(ali pa se motim??) Ostane mi še refleksno polnjenje ki naj bi bilo za dopolnjevanje celic in navadno. V katerem načinu je priporočljivo polniti?

lp

Orbit ima še en program EASY(pomojem). Ta program tudi uporablja delta peak metodo zaznavanja polnih akomulatorjev (kot vsi njegovi programi, razn lixx) edino načini polnjenja so drugačni ... v orbitovem primeru:

delta peak ... je avtomatsko polnjenje akujev

easy(če se nisem zmotil na besedi) ... je za manualno nastavitev toka (zaznavanje deltapeaka nastaviš v programu deltapeak) in bi se uporabil v tvojem primeru!

reflex .... izključno polnit sprejemniške, oddajniške, napol uničene in neizenačene akomulatorje! (pogonske akomulatorje poleni!)
format tak veš kaj je ...
lipo... in drugi li programi imajo svojo metodo polnjenja in zaznavo polnih akujev.

torej ... samo navodila si je treba prebrat in to je to! Nažalost nisem lastnik tega polnilca. Moje znanje pa temelji na tem, da sem ga parkrat uporabljal na terenu, ko svojega(intelli) nisem imel s seboj.

Upam da sem vsaj malo pomagal

LP Jernej

p.s. vem pa da Andrej Petrovčič uporablja delta peak(auto) metodo polnjenja za kan 1050 ... delta peak pa nastavi na najbolj občutljivo torej NiMH (brez plusa).
steem

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Intruder » 20.09.2004, 21:54

Po predlogu Andreja, sem tudi jaz kupil Orbita, in sicer verzijo 6.3.

Orbit, kot je že mucek rekel sploh ni slab polnilec! Več ali manj je povedal Speem že vse. Kar pa bi dodal je pa to, da sem jaz svoje KAN 1050 več ali manj polnil kar na avtomatiko, kjer je tok včasih proti koncu zrasel tudo do 3A. Ni se potrebno toliko bati, če le napetost na eno celico ne zraste čez 1,5V. Se pa strinjam z besedami grega, da je najbolj priporočljivo polniti celice z 1C - max 2C. Če imaš čas, jih polni z 1C, ko se ti pa mudi, pa tudi Avto ne bo naredil nič kaj hudega!

Slabe izkušnje imam z Sanyo N500AR, ki sem jih preveč "božal", pa sem jih na koncu lahko le še na snago odpeljal za posebne odpadke, maed tem, ko so nekateri delali z njimi kot "svija s kurbusom" (5A in podobno) pa ni nikoli bilo nič narobe (Če ne delaš več kot 3 cikle na dan).

Vse napisano so zgolj moje izkušnje in opažanja!

Lep pozdrav!

Jan
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Pero73 » 24.09.2004, 23:10

Pri NiCd in NiMH baterijah, je poleg porasta temeperature (v povezavi z naraščanjem pritiska v celici), uporabna sprememba napetosti na celici, ko je le ta napolnjena (napetost pade). Polnilec Orbit imam že nekaj časa in lahko razložim menuje:

Za vse metode, ki uporabljajo delta peak, se vrednost napetosti nastavlja v menuju za avtomatsko polnjenje:

NiMH: 3,5mV/celico
NiMH+: 5mV/celico
NiCd: 8mV/celico
NiCd+: 16mV/celico

Praznenje: prazni z nastavljenim tokom, lahko tudi razpolavlja tok, ko pride napetost pod 1V na celico (1 Lipo = 3 Ni xx). Lhko nastaviš, da po končanem praznenju baterijo napolni z ustreznim programom.

avtomatski program: polnjenje s programom VDE (Orbit). Polnilec sam oceni v določenem času (preko spremljanja spremembe napetosti glede na tok) kakšen tok bo "tiščal" v baterije. Vsakih nekaj minut se ta meritev ponovi in tok se znova nastavi. Zaznavanje konca polnjenja funkcionira po delta peak metodi.

Reflex program: za daljšim polnilnim impulzom (tok v baterijo), pride kratek praznilni impulz (tok iz baterije-praznenje). Ta bi po teoriji reflex metode naj preprečil kristalizacijo elektrolita v celici, kar škodi kapaciteti celice. Tudi tu se polnenje konča z delta peak.

normal program: polnenje z nastavljenim tokom, do delta peak konca.

LP, Peter
Uporabniški avatar
Pero73

Kraj: Oplotnica

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 25.09.2004, 07:50

Jaz večinoma polnim na Orbitu NiMH celice s konstantnim tokom, na programu (nem.) NORMAL zo. (ang.) EASY z fiskno nastavitvijo toka in delta-peakom na NiMH (to nastaviš pri programu za delta-peak) . To je vsa umetnost.
Ne spomnim se če sem kdaj kakšne celice uničil v življenju z načini polnjenja, pa priznam, da nobenih ne šparam.

Pogonske celice ki jih ta trenutek uporabljam,
Kan650- 1.2A-2.0A (hot)
Kan1050- 2.0A-3.0A
GP3300 - 4A-6A
Konion - 1.5A
Sanyo N-500AR - tudi do 5A :shock:

itd itd itd...

Oddajniške NiMH in sprejemniške NiMH/NiCd pa polnim z Reflex metodo in sicer :
8x Sanyo Twicell 1650mAh (odd.) - 1.0-1.5A
4x N-500AR - 1.5A
4x KR-1400AR - 1.5A
4x Kan350 - 0.7A
itd itd...
Zakaj ne več? - zaradi kablov in konektorjev

Ne bom trdil, da delam prav, ampak po 5 letih z Orbitom nisem uničil niti enega paketa celic ali posamezne.

Edini paket 12 celic Panasonic 3000mAh sem uničil tako, da sem jih zaradi nevednosti pustil čakati 3 mesece brez sokca... bedno, ne ?
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a sharkpade » 11.10.2004, 16:16

Andrej ali oddajniške baterije polniš skozi oddajnik ali jih vzameš ven in priklopiš na polnilec?

lp

miha
Sharkpade
Uporabniški avatar
sharkpade

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 11.10.2004, 16:22

Ven jih vzamem !
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a denar » 19.10.2004, 18:57

Sanyo N-500AR - tudi do 5A

o ti mater pje potem pa morem jas moje malo bol grobo prijet :twisted:
SO MI REKLI VSI DA JE FG ZAKON PA ŠE RES JE

MOJ NIK JE DENAR ZATO KER JE SVETA VLADAR

1:6 FG MARDER & 1:5 FG COMPETITION EVO 2
Uporabniški avatar
denar
----------------------------
----------------------------

Kraj: Selnica ob Dravi

OdgovorNapisal/-a pagemaker » 19.10.2004, 22:06

Lep pozdrav!

Kar se tiče modelarstva sem popoln začetnik, sem pa v elektroniki že kar nekaj let(9). Jaz filam akomulatorje s konstantnim tokom, preračunam pa si maximalno napetost na posamezno celico, to zmnožim s številom celic in to napetost nastavim na napajalniku, ki ga hkrati uporabljam tudi kot polnilec. Na začetku omejim še tok, da ni prehudi in to je to...čist simpl, pa še vsaka baterija se je dobro napolnila...
Noben še ni gor ostal!
pagemaker
Član

Kraj: Bistrca

OdgovorNapisal/-a steem » 20.10.2004, 09:34

Pozdravljen Pagemaker :D

Kako pa veš kdaj so celice polne? Da jih ne prenapolniš in posledično uničiš ... ?

LP Jernej
steem

OdgovorNapisal/-a grega » 20.10.2004, 18:59

Mogoče meri temperaturo celic ...
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a falcon » 20.10.2004, 19:34

Za hitro polnjenje verjetno:
kapaciteta baterij/konstantni tok=čas in dodaš še 0-30% časa glede na tok polnjenja
Uporabniški avatar
falcon
Novinec

Kraj: Zagorje

Naslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov