RC makete jadralnih letal

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a Robi » 13.10.2004, 12:16

Ker imamo F5J-aši že dobre izkušnje z najemanjem avtobusa, predlagam, da to storimo še enkrat. Odfleksamo zgornji del avtobusa, tako da bi imeli prost pogled v nebo in gas ... :lol:

Čisto resno pa mislim, da bi bilo dobro da najprej naredimo en "peš" prelet na razdaljo od 5 - 10 km, kar z našimi F5J modeli. Polne celice za reševanje iz krize, lep sončen dan, manjka samo še ustrezna lokacija. Predlogi ???

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a rock » 13.10.2004, 12:38

Robi,

si me pa dobro izzval in bom javno predstavil o čem že nekaj časa razmišljam.

Za prvi prelet sem naštudiral traso Levec-Žalec.

Razdalje je okoli 10km. Je v ravni liniji in najpomebnejše, ob glavni cesti je speljana stranska pot za kmetijska vozila. Če se bi prelet lepo izhajal bi poskusil še nazaj. Na sami poti je kar nekaj (precej) terenov, ki omogočajo pristanek, če se bi kaj zalomilo.
Prevoz po tleh se da urediti na precej načinov. Če bom letel sam se bom obrnil na kolega, ki ima traktor brez kabine. V primeru večjega števila modelarjev gremo pa na prikolico.
Mene "rajca" da bi poskusil z mojo "jotico". Start na laks in gremo. Veliko adrenalina, živcev in znoja.
Ogromne količine piva si moram nekako zaslužit.

Toliko o takem načinu preleta.

Tisti organizirani in tekmovalni načini preletov, ki se izvajajo z RC maketami jadralnih letal potekajo precej drugače.

Sem se pa malo zamislil zakaj hudiča sem prišel s tem razmišljanje na dan šele konec leta. Zdaj bom pa čakal ko zmešan naslednjo sezono.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock
Naš človek :)

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Kroko » 13.10.2004, 12:55

Sam že nekaj časa razmišljam o podobnem podvigu. F5J bi za začetek bila dobra varjanta, saj lahko v sili pristaneš tudi v roko. Vedno ko sem razmišljal o čem podobnem me je od tega odvrnila misel na zasilno pristajanje v naseljenem področju.
Je pa tudi res, da sem razmišljal o relaciji Maribor-Ljubljana oziroma Koper-Ljubljana in to na metanol.
Imel sem pa tudi idejo da bi se s Strmce pripeljal kar na domače letališče.

Da bi pa moral biti avijon "scale" pa mi je povsem vseeno.
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Robi » 13.10.2004, 13:03

Rok, jaz sem zraven :D Če se letos pojavi še kakšna lepa sončna sobota ali nedelja se vabim k tebi, da vsaj poizkusiva, kako bi to zgledalo. Si Za?

LP, Robi

P.S.
Ideja o F5J preletu ni čisto popolnoma zrasla na mojem travniku, ampak jo je pomagal soustvariti "tisti, ki se skozi stebre naravnost vozi" :twisted:
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a luigidon » 13.10.2004, 13:11

JA tole bo pa res fajn:))))Konec koncev ni problem dobit ene prikolice in si gor uredit kraljestvo za čas preleta:))))

KAr se pa busa tiče. Mladi šofer bi bil verjetno navdušen nad kabrio izvedbo busa, njegov fotr pa malo manj:)))

A bomo potem probali kaj takega naredit še pred zimo? Krajšo razdaljo:))Jest sem zraven, lahko sem šofer:)))

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 13.10.2004, 13:15

kot je že robi rekel sva malo debatirala in res bi se dalo celo v grupi odpelat iz točke A na točko B kar F5J model, urco ali dve vremena rabimo pa je
Če začnemo zjutraj je med 10 in 12 dovolj dviganj, da jih še iskat ni treba
Spremljevalni avto je pa dovolj, če ima strešno okno (šibedah) se da stat in peljat dovolj široka cesta štirje žmigavci pa je.

Mengeš- Kamnik, Kamnik-Vodice tej mi takoj padejo na glavo pa jih je ziher še kaj tukaj okoli
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a luigidon » 13.10.2004, 13:22

Ja to bi bilo zelo fajn:))))Kaksen Mengeš Kamnik, ampak to se mi zdi kar malo prekratka razdalja:))))

Morda Krtina-Kamnik:) Oz. se bolj, Kamnik Krtina:)))

Ampak en avto ne bo dovolj za to, ker bi bilo zaradi naše varnosti dobro, da je vsaj še en spremljevalni avto:)

Drugac bi blo pa treba preštudirat kjer bi sploh šli, ker kje v kakšnem mestu nad bajtami letat ne bi blo fajn, pa kje v kakšnem grabnu tudi ne...No, ja..Kdo bi vedel.Morda pa tudi:))))

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a rock » 13.10.2004, 13:25

Debato o preletih z RC jadralnimi letali sem selil na novo temo

tukaj je link

http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.php?t=4834

Ta tema naj kar lepo ostane namenjena "RC maketam jadralnih letal"

Zakaj makete, preleti in podobno bom predstavil v nadaljevanje.

lp, rok
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a rock » 13.10.2004, 14:11

Ko sem tole videl je en del mene pravil, da gre za pravo 808.....

http://www.scalesoaring.net/EMM/LET808/index.htm
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a frcac » 13.10.2004, 14:42

Uf lepa, sam pri pravi bi moral videti še pedala smeri pred in tik za inštumentno gobico na desni strani kokpita še rdečo ročico za odpiranje kabine...

Na tak nivo detajlov že dalj časa pri meni čaka velik Graupnerjev Discus 2B, ki je zaenkrat čisto v fazi zbiranja servomotorjev (aj$$$), pol pa akcija. Če je prav bo dobil tudi enega izmed govorečih variometrov :D

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 13.10.2004, 14:47

Meni se zdi da ste "U IBER" zabluzli!!

Zakaj bi se podajal na prelet z maketo jadralnega letala, do zadnjega detajla doteranega (do podrobnosti opremljen kokpit) ki bi me koštal RAVNO TOLIKO KOT TAPRAVI RIGID WING (naprimer STALKER)

Sem Zmajar, jadralni padalec, letel sem samostojno tudi z jadralnimi letali Blanik L13 in Pilatus B4, z ultralahkim letalom Storch, motornim zmajem....PA ČE BI MORAL INVESTIRATI V LETEČO NAPRAVO bi se odločil za trdokrilca STALKER, ker bi mi za manj denarja nudil največ tapravega užitka.

Tako da ne razumem v čem Je "keč" pri preletih S strašansko dragim (dragocenim) modelom prek dežele....

Potem bi raje skonstruiral prav v ta namen primerno RC jadralno letalo, ki bi imelo čiste aerodinamične linije in nobenih "fancy" dodatkov od "fake varios" do Ray ban očal na lutki pilota...nič od tega, zgolj trup, krila in rep..edino kar mora biti za dobro letenje modela...

Tako! Pa mi je popustil pritisk, ki se je že kar nekaj časa nabiral....

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a frcac » 13.10.2004, 14:58

Makete jadralnih letal me od zmeraj privlačijo, in ko sem domov privlekel skoraj pet metrskega Discusa 2B sem si obljubil da ga spičim v nulo! Konc debate - v modelarsto je pa itak vse odvisno od posameznika kako in kaj in mi je strašno žal, nobenemu ne moreš rečt da je uiber zabluzil :!:

Dejstvo je, da stane povprečen model z vso opremo več kot sezona jadranja - letos sem najadral dobrih 70 ur (Pilatus B4, DG-101), pa me je to prišlo manj kot da bi kupil Mibo Swifta, uvlačljivo kolo, šlepkuplungo in pripadajoče servote s folijo da model še oblečem.

Največkrat je tako da se modelarstva in nekaterih modelov enostavno ne da finančno opravičiti. Je pa tudi tako da si kdaj katerega izmed modelov še posebej želimo in takrat hitro nehaš računati na prste koliko te to pride - si pač privoščiš kar si lahko in kakor zmoreš.

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a Robi » 13.10.2004, 15:24

Mitja, :oops:

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a rock » 13.10.2004, 15:25

Mitja,

sem namesko prestavil in ustvaril novo temo preleti in RC jadralni modeli.

Si me pa zelo razočaral, da iz tvojih ust slišim razmišljanje o "smislu ali nesmislu" :shock:

Ljudje, ki ustvarjajo makete so posebni ljudje in mislim da to vsi vedo.

Nikoli ne razmišljajo o porabljenem denarju, ker se ga enostavno ne da opravičiti.

Ko govorijo o preletih s temi "lepoticami" je samo logična posledica "bistva", ki jih žene, da izdelujejo makete.

Kakor sem opazil je na svetu le nekaj klubov, ki vzgajajo miselnost, katera vodi v popolne posnetke pravih letal. Delajo vse od odličnih posnetkov "šlep mašin" (motrnih) letal in jadralnih letal. Dobivajo se na srečanjih, kjer se vse skupaj do zadnjega detajla ocenjuje. Pri vsem skupaj se ne ocenjuje samo izgled ampak ocenjuje tudi samo letenje modela, letenje v aerozapredi in podobno. Pri nekaterih pa tudi to ni dovolj. Začeli so posnemati še prelete.

Od tod mi to o "preletih" in maketah. En čalanek moram "poskenirat", da vam bo vsem jasno zakaj se gre. Do takrat pa umirite strasti..

lp, rok

Mitja, a lahko en miselni utrinek.
V čem je sploh smisel, da se ukvarjaš z letalskim modelarstvom, če pa tako ali tako lahko letiš s pravil letalom.
Oba sva v tem položaju.
Jaz se samega sebe sprašujem to vsak dan, pa mi je modelarstvo še vedno pri srcu, čeprav pravega bistva sploh ne vidim. Še to, kar mi je v modelastvu edino smiselno, tekme pa zanima tako malo ljudi, da se še bolj sprašujem, če ima vse skupaj prav kakšen smisel.
Zadnjič spremenil rock, dne 13.10.2004, 15:27, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a mihah » 13.10.2004, 15:27

Vsekakor je videti, da ima ta tematika nekaj resnih "wannabe"jev, ki ustrezajo zadnjemu napisanemu odstavku Sašota.

Če želi kdo pomoč v obliki svetovanja e-pogona pa se itak ve, kam se lahko obrne ;)
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a Big A » 13.10.2004, 15:43

No ja.
Letos poleti sem si ogledal drzavno prvenstvo v F4C (makete) v Avstriji.
Res je, da tam ni bilo nobenega jadralnega modela, je pa bilo pet (5)
maket motornih letal: Ju52, sportni zlin, trije dvokrilci iz prve vojne. Ampak gradnja scale jadralnih modelov se ne razlikuje dosti od zgoraj omenjenih.
Ti Avstrijci so dobri, saj so lani na svetovnem prvenstvu v Kanadi osvojili ekipno drugo mesto.
Zmagal je Hansjoerg Hofbauer z modelom dvokrilca Berlin. Model je res lepo dodelan, Hansjoerg pa ga je gradil pet let.
Na tem forumu sem ze spraseval, ce koga zanima kategorija F4C, pa ni bilo prav nobenega odziva. Mislim, da tovrstno modelarstvo zahteva skoraj neclovesko potrpljenje. Kdo bi pet let cakal na prvi polet? Malokateri, pa se to so v glavnem starejsi, ki se jim v povprecju manj mudi in imajo vec casa zase.

Tako je vprasanje kaj je bolje za duso: pet let sedeti v delavnici in graditi super scale model, ali si zastaviti skromnejsi cilj in vec letati? Na to vprasanje si mora odgovoriti pac vsak zase.

A
Uporabniški avatar
Big A

OdgovorNapisal/-a Bošti » 13.10.2004, 22:29

Moje lušte!
Uporabniški avatar
Bošti
Član

OdgovorNapisal/-a Goldi » 14.10.2004, 07:46

Sam osebno menim o scale maketah naslednje. To je posebna zvrst modelarjev, kateri imajo manj modelov, ampak to kar imajo je narejeno v nulco. Osebno takšne ljudi občudujem. To namreč ni za vsakega od nas. :idea:
Goldi

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 14.10.2004, 20:07

Link za letece makete oldtimerjev...slike, risbe, filmi...
http://perso.wanadoo.fr/vincent.besancon/
Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a rock » 17.10.2004, 12:09

Vsekakor so time maketarji "friki", čisto svoje sorte.

Še v vodni balast v krilih so se spustili.
Uporabniški avatar
rock

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov