Samogradnja zračnih vijakov (gostilniška debata)

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 23.09.2004, 15:26

Prosim da se pogovarjamo o propelerjih v samogradnji...možnosti, variante, cilji, tehnologija, izračuni, materiali, meritve, linki do zanimivih sorodnih web strani, izkušnje, napotki, nasveti....

LP Mitja
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 23.09.2004, 15:55

no name
Če pa se že gre za težo, bi bil pa pomoje najboljši iz kalupa, na mestu kjer je zglob pa kak lesen kos, pa za polnilo kak purpen?

Purpen je premehak..nebi nudil dobre opore propelerjevi skorji iz česarkoli bi ta že bila.

Moj cilj je narediti zelo lahek propeler, morda z malce povečano globino, s stanjšanim aeroprofilom s povečano ukrivljenostjo skeletne linije, sicer pa na pogled precej podoben AeroNautovim ki jih imamo sedaj.

Razlika od teh kupljenih bi bila predvsem v veliko manjši masi in prilagojenosti našim modelom. Vsekakor bo to velik propeler za pogon z reduktorjem. Malce drugače od Mihove ideje, vendar najbrž izdelano po podobnih postopkih...

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a no_name » 24.09.2004, 06:18

Če bo prop gnan prek reduktorje pomoje ni potrebno da bi bil stanjšan, sej ima bistveno nižjo obodno hitrost, s tem pa upor.

"skorja" pa če je iz 80g stekla pa purpen pa mislim da bi bilo dost podpore. Al pa da bi mogoče po največji debelini vstavil letvico balze; ki bi jo lahko uporabil tudi za pritrditev :? ?
no_name
Naš človek :)

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 24.09.2004, 08:02

Če bo prop gnan prek reduktorje pomoje ni potrebno da bi bil stanjšan, sej ima bistveno nižjo obodno hitrost, s tem pa upor.

"skorja" pa če je iz 80g stekla pa purpen pa mislim da bi bilo dost podpore. Al pa da bi mogoče po največji debelini vstavil letvico balze; ki bi jo lahko uporabil tudi za pritrditev ?

Tudi trenutno uporabljeni propelerji imajo "nižjo obodno hitrost", vendar so projektirani na max 7000 min-1, kar je občutno preveč za naše potrebe, prav tako imajo presek kraka (aeroprofil) prilagojen za večje hitrosti kakor pa se vrtijo na naših F5J modelih.

Kar se pa tiče tvoje ideje o steklu in purpenu ter balzinem nosilcu, pa se mi zdi da bo izgledalo kot eno malo krilo...lahko, vendar bi verjetno bila potrebna izredna natančnost pri izdelavi, da bi ne šlo kaj narobe. Seveda pa je propelerjev krak dejansko eno malo krilo ki se vrti skozi zrak in ustvarja vzgon..vlečno silo. Boljše kot ima krak razmerje med svojim uporom in vzgonsko silo,manj moči porabi za določeno vlečno silo.
Osebno mi ideja steklo/purpen/balza ni preveč všeč, vendar predlagam, da če hočeš pokazati svoj prav, da napraviš kak poizkusen primerek, pa me prepričaš! Purpen bi jaz nadomestil z rohacelom ali čim podobnim, vendar je pa balsa še najbolj dostopna in enostavna za obdelavo.

Meni še najbolj "diši" kopija aeronautovega kraka ki bi mu povečal globino krakov, ter "profiliral" samo po njegovi gornji konturi. Korenski del (pant) bi bil narejen iz bukve, najdebelejši del kraka pa bi bil odebeljen s pomočjo balze, ki bi se proti vrhu kraka stajnšala na minimum.

Tole je bilo moje trenutno jutranje (zaspano) razmišljanje.

Prilagam screenshot ene moje variante propelerja, ki sem ga tudi naredil, vendar samo en krak...

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a steem » 24.09.2004, 09:56

Mitja suprca podvig :)

Vem da je malo off topic ampak pomojem vseeno spada sem.
V časih ko sem še letel 3D sem primerjal APC(e) 10x7 vs. aeronaut 10x7
(pač časi ko lomiš propelerje :roll: ). Velik plus je imel za mene APC propeler ... nevem zakaj, ampak z njim sem dosegel večji vlek in dalši čas letenja.
Samo v razmislek. Kaj je že kdo probal narediti klap sistem z APC propelerjem? In če je kako se je obnesel.

LP Jernej
steem

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Robi » 24.09.2004, 10:10

Dobro razmišljanje Jernej. V metanol in bencin modelarstvu so APC-ji res F1. Mogoče pa ne bi bilo slabo vzeti kakšnega za mušter in izdelati kalup ali pa že končni izdelek na njegovi osnovi.

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 24.09.2004, 10:45

Samo v razmislek. Kaj je že kdo probal narediti klap sistem z APC propelerjem? In če je kako se je obnesel

Ivan in Aleš K. sta pred časom nekaj preizkušala APC propeler na F5J modelu, ter tudi tuhtala kako ga predelati da bo zložljiv. Kolikor se spomnim, je Aleš dejal da je bil vlek boljši. Samo z izdelavo "panta" se je menda zavlekla zadeva in nekoliko "ohladila". Morda zato ker je bilo sedajle kar nekaj tekem drug za drugim, pa še tale Mađarska...in ni bilo časa za eksperimentiranje..je bilo več drugih skrbi.
LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a rock » 24.09.2004, 11:09

Če ima kdo te APC-je, predvsem takega za katerega misli, da bi bil dober za F5J se priporočam. Lahko je tudi polomljen.

Razmišljam, da bi ga posnel in naredil orodje. Če ne bo APC-ja bom poskusil s tem kar imam doma. Predvsem me zanima, koliko bi res zmanšal težo zračnega vijaka. Številke so zelo male, kakor koli jih obračam. Mislim težo in boljši izkoristek.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a steem » 24.09.2004, 11:21

Imam zelo veliko polomljenih 10x7 in enega celega 11x7 ... kar pa je za F5J vseeno premalo razen če ima kdo kakšnega 400race, 7 celic in kakšen hudi prenos.

LP Jernej
steem

OdgovorNapisal/-a Robi » 24.09.2004, 11:39

Rok, če se misliš lotiti izdelave orodja, potem bi bilo najbolje, če že na začetku vzameš dobro osnovo, torej APC-ja. Ne bo ti treba delati še enega orodja.

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 24.09.2004, 12:34

če že na začetku vzameš dobro osnovo, torej APC-ja

Kako bi se jaz lotil predelave propelerja:
- vzel bi dva cela kraka in jima obdelal korenski del tako da bi bila kolikor toliko okrogla in bi morala "pasati" v primerno debelo medeninasto cevko.
- Vzel bi medeninasto cevko in ji zažagal na eni strani utor.
- V ta utor bi zalotal košček pločevine, ki bi bil kasneje vpet v pesto propelerja. Na vsako stran te pločevince bi še dodal po en kos plastike, avoiošpera ali balze, da bi dobil debelino, ki je potrebna za vpetje v pesto.
- preden bi dokončno vlepil krake v medeninaste cevke, bi seveda preizkusil delovanje pod različnimi koraki propelerja, saj je krak v medeninasti cevki vrtljiv..no treba bi bilo narediti zelo tesen prileg, ter za začetek provizorično fiksirati.
- meritve potiska in električnih parametrov na motorju, bi dale odgovor kateri korak je najbolj primeren, nato pa bi se zadeva preizkusila še v zraku.

Spodaj prilagam skico, ki prikazuje mojo zamisel. Je pa namen tega le ZA PREIZKUS PROPELERJA, končni izdelek bi seveda moral biti narejen bolj elegantno in profesionalno. Narisal sem le ceneno in preprosto idejo kako stestirati zadevo s čim manj vloženega truda, časa in materiala.

Lp Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a alien » 26.09.2004, 22:41

Decki kapo dol kaj vse se ne spomnite :) Dajte rajsi res ostati pri debati o propih in ne ostalem tumaraju kako in kaj, kdo, zakaj...

Ena bedasta misel: A izrezat taksen prop iz balze na kaksnem CNC-ju ali kaj podobnega pa nebi bilo mogoce? Z rezkanjem...

Mislim da bi bilo nekako bolj enostavno tako testirati mozne variante. Ker vsakega posameznega na roke delat...WoW...Ce nimas sluzbe/druzine/... si lahko vzames cas, drugace....
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 26.09.2004, 22:55

@ mitja
Gledano na tvojo skico košček medeninaste cevke bi zamenjal z dvodelnim AL kosom med katerima bi bila navojna paličica ter kontra matica pa je prop stalno in preprosto nastavljiv
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 27.09.2004, 08:44

Fantje, odhajam v "ilegalo" vrnem se pa z doma narejenim propom!

Se mi zdi škoda zgubljati čas na forumu, ker seme očitno ne pade na plodna tla....

Lp Mitja, ADIJO!

P.S.: McGajver, zanimiva varianta...enostavno štelanje koraka med izvajanjem testov. Mislim da sem nek tak izum videl pri enem elektro modelu...simpl in efektno!
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a luigidon » 27.09.2004, 09:10

MItja, ko boš že ravno pri izdelavi propa. Si mogoče pomislil na trokrakega?

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Icoman » 27.09.2004, 10:51

Zdravo.
Naj še jaz pridam malo svojega teksta/zadnje čase sem bolj
na strani gobezdačev kot kaj modelarja ali ipaq...

Pred časom sem naredil trokraki fold prop. V kišti so se mi začeli nabirati kraki, ker se je vedno zlomil samo prop-blade holder/nosilec za krake,
posebaj pa se ne da kupit samo nosilca pa sem ga naredil sam.
Ni bila to neka tišlerija ampak sem ga zrezal v službi na laserju.
Uporabil sem MPJet-ov adapter za 2.3mm osovino.
In kaj sem ugotovil:
Na 8 celic; Speed 400 6V-večji vlek/ na uč cca 10%, poraba večja vsaj 30%.Greje se kot hudič.

Speed 400 7,2V, večji vlek vsaj 15%, povečanje porabe zanemarljivo.
Greje se v mejah normale.

Edino kar je je to, da ni nevem kako estetsko in aerodinamično za jadralčka. Za kak majhen scale model ala Grumman F6F, F4U Corsair... skratka za letala ki niso imela spinnerja, naravnost idealno, seveda če je model brez podvozja.

LP,Ico
Uporabniški avatar
Icoman
Član

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 14.10.2004, 19:42

Takole izgleda doma narejen karbonski propeler :shock:
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 14.10.2004, 19:43

Ne, ne! Ne se bat! To ni moj setup!

(moj bo hujsi :twisted: )
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a mihah » 14.10.2004, 19:57

Mitja, pozorno oko takoj vidi 10 let star BK sistem Aveox. Ahh... to so bili časi. Verjamem pa da je modelar ne da bi zamenjal pogon sedaj s tem propom toliko zadovoljen, kot da bi kupil nov motor in krmilnik, ali pač?

Se da kje več izvedeti?
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a Lupek » 15.10.2004, 01:05

Meni pa se bolj zanimiva zdi varianta z spremenljivim korakom propelerja. Mislim da je bil ne dolgo nazaj na forumu objavljen en tak link, a ga na žalost ne dobim več.
Vglavnem zamisel je da bi se kot krakov spreminjal glede na moment med motorjem in propelerjem. Tako bi bi se pri letu naravnost motor enako obremenjeval kot med dviganjem, le da bi se pri vodoravnem letu hitrost povečevala, pri poševnem pa zmanjševala.
Kaj mislite na to aerodinamiki, bi bilo to uporabno ali pa je to le sience fiction :)

Lp: Luka
Kdor vpraša je butelj za pet minut, kdor pa ne vpraša ostane butelj za vedno.
Uporabniški avatar
Lupek

Kraj: Žiri

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov