FUTABA ali mogoče GRAUPNER?????

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a spaca157 » 13.11.2004, 00:11

Ja vsak ima svoje mnenje, moje je takšno glede graupnerjevega dizajna ko vidiš enega vidiš vse, glede futabe Fx-18 mi pa nekam igračkasto deluje. :)
Še vedno mi je pa dizajnersko najlepša Royal-ka. Je razred zase in temu primerna tudi cena. Tako pač je.
Kdor nizko leta k¨mal razbije
Uporabniški avatar
spaca157
Naš človek :)

Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 13.11.2004, 01:07

spaca157 napisal/-a:Ja bo treba še kakšnega MULTIPLEXa v roke vzet pa mal pošlatat npr. MC profi 3030, 4000 ali royal EVO 7 ali 9.

Torej je treba kot ekvivalent pri Futabi vzeti FF9zz :lol:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Mr.Bostjan » 13.11.2004, 11:10

spaca157 napisal/-a:Ja vsak ima svoje mnenje, moje je takšno glede graupnerjevega dizajna ko vidiš enega vidiš vse, glede futabe Fx-18 mi pa nekam igračkasto deluje. :)

Takšni so tudi moji prvi občutki ... sicer pa verjemem, da dela tako kot je treba in brez problema zadovolji potrebe večine (nedeljskih) modelarjev. Pa še cena je ugodna.

Pri MPX-u pa me moti njihova nestandardna širina pulza 1,6 ms ... tako bo moja naslednja komanda (ko se bom enkrat odločal za nakup) Futaba ali Graupner.
Lep podzrav,
Boštjan Perdan
DMA Modra ptica
Uporabniški avatar
Mr.Bostjan
Član

Kraj: Šenčur

OdgovorNapisal/-a blisk » 15.11.2004, 13:55

Žal ne morem slikat moje predelave ... ker še sedaj nimam digitalca :oops: .
Bom si ga pa probal sposodit in vam pokazat mojo rešitev. Saj v bistvu sem že podrobno opisal. Poanta je ta, da gre antena skozi zgornji pokrov in se privije v spodnjega, kjer je sedaj vijak. Tako ima antena večjo oporo in ni več problemov.
Kar se pa MC19 tiče, pa sem jo kupil samo zaradi tega ker ker potrebujem še eno napravo, kot sem napisal. Glavna prednost je seveda dosti enostavnejše in preglednejše. Všeč pa mi je tudi grafični prikaz "izhodnih" vrednosti servotov. Tako lahko enostavno vidiš kako so kakšni miksi in drugo povezani med seboj. Novo je tudi butterfly mikser, faze letenja, pa digitalni trimi.

L.P.
Zdenko.
Its nice to be important,, but its more important to be nice...
Uporabniški avatar
blisk
----------------------------
----------------------------

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a rock » 15.11.2004, 15:08

Mr.Bostjan napisal/-a:Pri MPX-u pa me moti njihova nestandardna širina pulza 1,6 ms ... .

Boštjan a lahko malo več razložiš kaj te pri tem moti. Sam nima pojma kaj to pomeni, vendar ko sem na netu prebral skraj vse kar o MPX oddajnikih obstaja je vedno to označeno kot dobro.

Me tudi zanima zakaj o MPX oddajnikih ni govora?

"""""""ERASE""""""""
na tem mestu sem izbrisal, da se zanima za en MPX oddajnik.
Nekje je napisano pravilo, da se o nekaterih stvareh ne sme spraševat, ker je vredno posmeha.... :lol:

lp, rok
Zadnjič spremenil rock, dne 15.11.2004, 23:31, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
rock

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Mr.Bostjan » 15.11.2004, 18:08

Živjo!

Pravzaprav me moti predvsem to, da MPX komande odstopajo od standarda, ki so ga sicer prevzeli vsi ostali proizvajalci.

V praksi to verjetno ne predstavlja večjega problema ... pač imajo servomehanizmi nevtralno lego v drugem položaju kot v primeru ostalih proizvajalcev ... problem pa bi lahko nastopil v primeru, da bi imel servo vgrajen mehansko omejitev maksimalnega hoda.

Glede kombiniranja MPX komponent z ostalimi imam tako sam malce slabega občitka, čeprav praktičnih izkušenj nimam!
Lep podzrav,
Boštjan Perdan
DMA Modra ptica
Uporabniški avatar
Mr.Bostjan
Član

OdgovorNapisal/-a Mr.Bostjan » 15.11.2004, 18:22

Še obrazložitev dolžine pulza ...

Odklon servomehanizma je odvsien od dolžine pulza, ki mu ga pošlje sprejemnik. Standardna dolžina pulza je 1,5 ms +/- 0,5 ms (milisekund), pri čemer ustreza dolžina pulza 1,5 ms nevtralni legi servomehanizma. Dolžini 1 ms ozirma 2 ms pa obema skrajnima legama ročice servomehanizma.

Če kombiniramo MPX-sprejemnik in servomehanizem nekega drugega proizvajalca, bo sprejemnik pošiljal za nevtralno lego servomehanizmu pulz širine 1,6 ms, zato se bo servomeznaizem odklonil iz svoje nevtralne lege.
Lep podzrav,
Boštjan Perdan
DMA Modra ptica
Uporabniški avatar
Mr.Bostjan
Član

OdgovorNapisal/-a cavka » 15.11.2004, 20:26

Še moje mnenje....modele letim ene 13 let. Začel sem z Graupnerjevo 414-ko, potem sem ene 8 let letel na MC-10, zdaj pa imam kakšno leto MC-12. Moram jih pohvalit, do sedaj ni niti ena zatajila, pa se precej letel.....motorno in jadralno..... naučil sem letet kakšnih 5 ljudi. vsi letijo na Graupnerjevih napravah. Pri nakupu naprave se je treba odločit koliko denarja je človek pripravljen v ta hobi vložit in kaj od naprave pričakuje...Za rekreacijsko letenje je MC-12 po moje optimalna rešitev za svoj denar- okrog 48 jurjev se mi zdi. Zamerim jim edino to, da so večinoma vse celice v napravah slabe in jih je treba kmalu zamenjati :cry: Je pa firma stvar navade...kar boš kupil in če ne bo nagajala, boš zadovoljen...jaz ti želim veliko užitkov :wink:
cavka

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 15.11.2004, 21:27

Če kombiniramo MPX-sprejemnik in servomehanizem nekega drugega proizvajalca, bo sprejemnik pošiljal za nevtralno lego servomehanizmu pulz širine 1,6 ms, zato se bo servomeznaizem odklonil iz svoje nevtralne lege.

Na istem modelu občasno uporabljam MPXov 4/5 sprejemnik ali pa Shulce 8 kanalni servoti so od Grapnerja dva in od Hitec eden pa se nič ne spreminja nastavitev (postavitev) nevtrale glede na uporabo sprejemnika !
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Mr.Bostjan » 15.11.2004, 22:15

MC GAYVER napisal/-a:Na istem modelu občasno uporabljam MPXov 4/5 sprejemnik ali pa Shulce 8 kanalni servoti so od Grapnerja dva in od Hitec eden pa se nič ne spreminja nastavitev (postavitev) nevtrale glede na uporabo sprejemnika !

Opa, to je pa zanimiva informacija ... verjetno se pa razlog skriva že v samem oddajniku? Torej, pri MPX-u oddajnik oddaja za nevtralno lego pulz dolžine 1,6 ms, pri ostalih pa 1,5 ms. Ko pride signal do sprejemnika, slednji signal le demodulira, pri tem pa ne gleda na to, kakšne širine je signal.

Bi bilo zanimivo narediti test z MPX oddajnikom ... tedaj bi pa po moje zagotovo prišlo do spremembe nevtralne lege servomehanizmov.
Lep podzrav,
Boštjan Perdan
DMA Modra ptica
Uporabniški avatar
Mr.Bostjan
Član

OdgovorNapisal/-a spaca157 » 15.11.2004, 22:47

Ja pa tudi če bi prišlo do spremembe nevtralne lege servota saj jo lahko nastavimo kakšno hočemo s samim oddajnikom tako da ni blema!
Kdor nizko leta k¨mal razbije
Uporabniški avatar
spaca157

Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a Kroko » 15.11.2004, 22:53

Če že primerjate oddajnike med seboj primerjajte vsaj isti cenovni razred.

Včeraj sem testiral sosedovega Mercedeza in je dosti boljši od moje Škode. Moja Škoda je polna plastike, mi je pa všeč usnje in les. Tudi elektronika je boljša saj pri mojem ne morem programirati klime. Res imam šibedah vendar ga nikoli ne uporabljam....
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a mucek » 15.11.2004, 23:09

Ja, MPX oddajniki imajo nestandardno širino pulza 1,6 ms, kar pomeni, da se srednja lega servota nekoliko zamakne (kar ne pomeni, da servo druge firme gre preko svojih mehanskih mej, če ga voziš z MPXom).
V praksi to pomeni, da moraš imeti MPXov oddajnik malo drugače natriman kot katerega drugega. To je pa tud vse!

Vse naprave od vključno Cockpita naprej omogočajo za vsak servo posebej izbiro, kakšen signal naj oddajnik pošilja (MPXov ali standardni!). Tko da ni panike glede tega!

Sicer imam pa jest z MPXom zelo dobre izkušnje! Solidna izdelava, PREGLEDNI menuji, dobra ergonomska zasnova! Pa všeč mi je, da oddajnike prodajajo relativno zelo dobro opremljene s stikali itd., da ne zapraviš potem še na tem manjšega premoženja!

Lp, Grega
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 15.11.2004, 23:12

HE , he , he , bravo Kroko ! Ta je res dobra !
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a rock » 15.11.2004, 23:37

Kroko napisal/-a:Če že primerjate oddajnike med seboj primerjajte vsaj isti cenovni razred.

Včeraj sem testiral sosedovega Mercedeza in je dosti boljši od moje Škode. Moja Škoda je polna plastike, mi je pa všeč usnje in les. Tudi elektronika je boljša saj pri mojem ne morem programirati klime. Res imam šibedah vendar ga nikoli ne uporabljam....

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dečki ,hvala za odgovore.

Me pa še vedno zanima zakaj se o MPX ovih oddajnikih zelo malo govori, včasih se ne sme ali ni žaželjeno.

Kakorkoli za svojo ceno ponujajo zelo veliko. V čem je "keč" da niso zaželjeni.

Nadaljevati ne sme ker bi vprašal nekaj v zvezi z enim od MPX oddajnikom........... :oops:

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a alien » 15.11.2004, 23:51

Sam sem bil lastnik Futabe FX18 vec kot pol leta in lahko recem, da je za ta denar odlicna komanda. Osebno so mi meniji dosti bolj vsec kot pri Graupnerju, pravtako digitalni trimerji (katerih pozicija se tudi posname za vsak model posebej). Ampak to je verjetno stvar navade...
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Mr.Bostjan » 16.11.2004, 08:49

rock napisal/-a:Me pa še vedno zanima zakaj se o MPX ovih oddajnikih zelo malo govori, včasih se ne sme ali ni žaželjeno.

Kakorkoli za svojo ceno ponujajo zelo veliko. V čem je "keč" da niso zaželjeni.

Včasih se je govorilo, da so pri MPX-u precej zaostali z razvojem napram galvnima "igralcema" - Futabi in Graupnerju.
Morda se v tem skriva tudi nekaj resnice, vendar pa se mi zdi, da so se najnovejši MPX-oddajniki precej popravili kar se tega tiče. Poleg tega ima firma sedaj tudi novega lastnika - Hitec.

Sicer pa se pri nakupu naprave (sploh prve) običajno ravnamo tudi po tem, s čim letijo preostali člani v klubu. V tem pogledu MPX-avtomatsko zvisi, saj prevladujeta Futaba in Graupner. V našem klubu npr. z MPX-om leti en sam član, ki pa ima enega izmed daljših modelarskih stažev ... to pa tudi nekaj pove.
Lep podzrav,
Boštjan Perdan
DMA Modra ptica
Uporabniški avatar
Mr.Bostjan
Član

OdgovorNapisal/-a mucek » 16.11.2004, 10:10

Hmm, MPX poceni?
No, ne vem, meni se ne zdi najcenejša varianta. Ko sem kupoval oddajnik, zagotovo ne bi kupil Cockpita, če bi kupoval novo napravo...
Sicer pa kar vprašaj, če te kaj zanima ;)! Noben te ne bo tepu...

Lp, Grega
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a rock » 16.11.2004, 10:38

Naj razložim.

Ne zanima se za napravo nižjega cenovnega razreda.

Če pa želim govoriti o višjih cenovnih razredih pa ni zaželjeno.

Sam sem bil uporabnik Cokpita. Nobenih problemov. Tudi glede centrov servo ali podobno. Kar koli sem gor obesil vse je bilo brez težav. Res je, za to kar ponuja Cokpit pri svoji ceni nima prihodnosti.

Se pa zadeva spremeni, ko začeneš gledat po višjem cenovnem razredu. Recimo odkrito po najvišjem. MPX za manj denarja ponudi veliko več, kot Graupner. Primerjavo delam samo med tema dvema. Za drugo se ne zanimam. Govorim pa izključno samo o ddajniku in ne o raznih kompletih.

Niso pa zelo velike razlike, zato se splača premisliti. In je še kako dobrodošel odziv javnosti.

Mene osebno zanima, kako je z vzdrževanjem, servisi in podobno. Čisto praktične izkušnje.

Glede programiranja in podobno ne potrebujem razlag. Sem se že prepričal, da MPX nima konkurence. Govorim iz lastnih izkušenj. Oddajniki višjega cenovnega razreda so mi poznani, tudi praktično.
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a Mr.Bostjan » 16.11.2004, 11:03

rock,

Lahko malo več poveš glede samega programiranja ... kolikor mi je znano dopuščajo MPX-komande uporabniku precej več svobode pri programiranju kot ostale?!
Lep podzrav,
Boštjan Perdan
DMA Modra ptica
Uporabniški avatar
Mr.Bostjan
Član

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost