Spider - model za pobočje

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

Spider - model za pobočje

OdgovorNapisal/-a Intruder » 03.01.2005, 22:41

Pozdravljeni! V četrtek sem nabavil od Mibota model Spider. Gre za dvo meterski model primeren za pobočje. Sam model po strukturi bi bil primeren za tekmovanje v kategoriji F3F. Jaz sem ga nabavil zgolj za zabavo in ker imam njegovega mlajšega brata, ki leti fenomenalno, pa sem rekel...zakaj ne bi vzel tudi tega. Dejstvo je, da večji modeli letijo bolj umirjeno in lahkotno. Nekaj o manjšem modelu - sixty, sem napisal TUKAJ

Prva stvar, ki mi je bila všeč so bili flapi + eleroni, ki bodo zagotavljali počasne ter efektivne pristanke brez lomljenja. Zmešal jih bom po sistemu Buterfly (Eleroni gor, flapi dol), ker tako zagotovil, da model ob pristajanju doseže minimalno hitrost ter je še vedno nekoliko vodljiv. Pendel rep mi je sicer nov, vendar mi ne bi smel delati prevelikih preglavic. Bolj ali manj je model že izgotovljen. Potrebno bo narediti luknje za servote, obrezati pokrovčke, vlepiti konektorje za povezavo sprejemnika ter servomehanizmov v keilu, kabli, vlepiti je potrebno željene servote ter na koncu stvar sprogramirati in nastaviti, da bo letelo ravno. Mislim, da dela ni kaj več kot 3 popoldneve, če se spravimo zraven kot se spodobi. Kot je prijatelj rekeol...večino časa poraiš, ko čakaš da se lepilo posuši.

Torej....moj namen je narediti dober, robusten a še vedno lahek model, z možnostjo obtežitve. Da bom to dosegel sem se odločil za servo mehanizme Hitec HS-125MG v krilu ter Hitec HS-85MG v smeri in višini. Namen uporabe kovinskih zobnikov je predvsem v tem, da jo model dovolj trden - robusten ob pristankih, saj malo trši pristanek in zapetje elerona-flapa-višine-smeri, lahko kar hitro poškoduje navadne plastične zobnike. Zdaj pa si predstavljajte, kako bi se človek počutil (recimo jaz), če bi prišel 150km daleč na eno izmed najboljših SLO pobočij (Srmica) ter ob prvem pristanku polomil zobnik na enem od eleronov ali flapov, kar bi preprečilo naralno letenje! Za po****it!

Celice, ki jih bom uporabljal so KAN1050. Odlično se vležejo v klun trupa, ter zagotavljajo dovolj energije za ca. 2h30min aktivnega letenja. Tako dolgo pa malokdo zdrži v zraku brez pavze in pomiritve živcev. Razmišljal sem o celicah GP1100, vendar sem se odločil za KAN predvsem zato, ker so za skoraj 1€ cenejše po komadu + da ne potrebujem nekega "performensa". Važno je, da lahko celice polnik z 2A, tako da ni potrebno predolgo čakati.

Sprejemnik bo kar Graupnerjev R700, ki se mi zdi odličen in dovolj kvaliteten za tak model. 7 kanalov bo zagotavljalo dovolj prostora za priključitev vseh servo motorjev + naj omenim, da odlično paše v trup modela v ležečem ali na bok obrjenem položaju. Z nekaj pene bo stvar fiksirana ter zavarovana pred vsemi trdimi pristanki ter morebitnimi karamboli v zraku ali na tleh (če že more vse crknit, zakaj vsaj sprejemnik ne bi ostal celi).

Za povezavo krilnih servo mehanizmov sem se odločil, da bom uporabil Multiplexove 6 polne konektorje, kar je ravno dovolj za par servotov na eno polovico kril. V krilo sem jih pritrdil z dvo komponentnim 5 min. epoksidnim lepilom, ker bo omogočalo "User frendly" uporabo. Sestava kril tako ne bo predstavlajla nobenih muk, saj je prav zaprav vse "plug and fly". Kabli, ki jih uporaljam za povezavo servotov, so 0,25mm^2 pleteni kabli, ki jih prodajajo v vseh modelarskih trgovinah. Dobra izbira se mi zdijo predvsem zato, ker so lepo zviti v spiralo, kar bi načeloma naj preprečevalo motnje + da so obdani z "kvazi" silikonsko ovojnico in so mehki in zelo prijazni za uporabo.

Ročice na krilnih površinah sem prav tako vlepil z dvokomponentnim 5 min. epoksidnim lepilom in držijo super. Do zdaj še nisem izgubil nobenega v nobenem od mojih modelov.

Bolj ali manj bi bilo za danes to vse. Čas, ki sem ga potreboval za vse to je bilo 2x po slabi 2 urci.

Lep pozdrav!

Jan
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil Intruder, dne 03.01.2005, 22:54, skupaj popravljeno 1 krat.
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Intruder » 03.01.2005, 22:43

Še slike...
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 03.01.2005, 22:45

Še...
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 03.01.2005, 22:47

Pa še malo...
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Nik » 04.01.2005, 09:38

Čestitam za nakup, obilo užitkov...
Ga ni čez,... dobro pobočje
Uporabniški avatar
Nik
Član

OdgovorNapisal/-a Zeglar » 04.01.2005, 12:52

Zdravo,

jest sem si raje umislu MINI GRAFIAT proizvajalca Vladimirs modeli iz Ukrajine.
Zdi se mi, da je bolj kakovostne izdelave in tudi DS omogoča.
Cena je 230 EUR.

Poglej si ga na: http://www.airplane-modeli.com

lp uroš
Zeglar
Novinec

Kraj: Radovljica

OdgovorNapisal/-a Zeglar » 04.01.2005, 12:55

Pravi naslov je:

http://www.airplane-model.com

lp uroš
Zeglar
Novinec

OdgovorNapisal/-a Intruder » 04.01.2005, 16:07

Pa gremo dalje...

Danes sem se malce poigral in v krila vlepil elerone. Še predzadnja stvar, nato pa se začnejo ta težke stvari oz. meni še neznane!

Torej....uporabil sem kar 5 minutno dvo komponentno lepilo, ter servo vlepil na dno krila brez vsega. Skrčka ali kaj podobnega bi odebelilaservo, ta pa več ne bi pasal v trup, saj je že zdaj debelina krila točno takšna, kot je debel servo.

Drugega nimam kaj za rečt....dodam le še slike, te pa tako ali tako povejo več kot 1000 besed!

Lep dan!

Jan P.
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 04.01.2005, 16:09

Pa še zadnja...
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a matjaz_c » 04.01.2005, 17:31

Vidim da so model že malo spremenili od kar sem ga jaz kupil. Tukaj gre predvsem za drobni material npr. drugi zglobi in predvsem drugi pokrovčki :twisted: .Sam imam drugačno barvno shemo, a istih barv, model je tudi brez nalepk.

Sem zadnjič klical v mibo če lahko dobim pokrovčke ki so malo udolbljeni pa niso imeli preveč posluha za mene so rekli da trenutno nimajo časa, da so v igri za nekaj...Kolikšna je globina vdrtja tega pokrovčka?

Ideja brez skrčke v primeru limanja se mi ne zdi najbolša, kaj če kaj crkne...

Sicer pa je moj model že kak teden nared za let, le še dobre vremenske razmere je treba počakati.

Intruder le tako naprej se že veselim nadajevanja :wink:

P.S. Ali navodila že pridajajo?
lp Matjaž
matjaz_c
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a no_name » 04.01.2005, 17:38

Zeglar napisal/-a:Zdravo,

jest sem si raje umislu MINI GRAFIAT proizvajalca Vladimirs modeli iz Ukrajine.
Zdi se mi, da je bolj kakovostne izdelave in tudi DS omogoča.
Cena je 230 EUR.

Poglej si ga na: http://www.airplane-modeli.com

lp uroš

Na tem linku se mini grafita ne da videti.

Če pa se ga pogleda na FVK je pa 340EUR.

LP Boris
no_name

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a Intruder » 04.01.2005, 18:18

Matjaz_c.... Očitno si dobil res nekako začetniško verzijo in si imel smolo. Pendel rep ima še vedno malce premali hod navzgor, tako da to je ostalo.... Pokrovčki...jah, vdolbina v pokrovčku je morda 2mm morda manj. Osebno mi ni prišla prav, ker so servoti večji od luknje in jih je bilo potrebno skriti pod njih, tako da ni bilo problema.

Nisi edini, ki je rekel, da je ta ideja z direkt limanjem neprimerna...morda res, ampak iz izkušenj vem, da zna termo skrčka počiti in potem ni najlepše za pristajati. Sicer pa.....ne krilo in ne servo nista pobrušena - in erjami...če bo treba vzeti ven bo šlo to brez problema. Po izkušnjah vem, da epoky smola ostane na krilu, servo je pa kot nov!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Zeglar » 04.01.2005, 19:38

cena 230 eur je če kupiš pri proizvajalcu, dilerji pa dodajo svoje...

lp uroš
Zeglar
Novinec

OdgovorNapisal/-a Zeglar » 04.01.2005, 19:40

matjaž,

kdaj se vidimo na Jamniku, kdaj si zadnji bil...
teden pred prazniki je bilo super, termika je bila odlična in skoraj nič vetra, mraz pa k pr norcih... po eni uri si zmrznu...

lp uroš
Zeglar
Novinec

OdgovorNapisal/-a Zeglar » 04.01.2005, 19:44

jan,

meni se je skrčka lepo obnesla... ven dobiš na pogled novi servo...skrčko pa tudi lahko odstraniš brez poškodb

ali ima model možnost dodajanja balasta?

čim več veselja na hribu

lp uroš
Zeglar
Novinec

OdgovorNapisal/-a matjaz_c » 04.01.2005, 21:42

Jan

Baterije boš že lahko takole dal v trup, a ti bo zmankalo prostora v nosu za balast :wink: V nos gre okoli 200g, odvisno od tega kakšne lastnosi želiš.
lp Matjaž
matjaz_c

OdgovorNapisal/-a Intruder » 04.01.2005, 22:19

Ne bo, ne bo ;) Imam že nastudirano tehniko, kako je treba spraviti svinec v nos modela. Doma imam nekaj čisto tankih svinčenih plošč, ki jih lahko zvijam in brez problma vstavljam levo in desno ob celice. Če pa bo še vedno premalo, bom jih pa premaknil malce nazaj in v klun prav oblikoval svinec, da bo pasal čim bolj na trsno. Koliko g misliš, da bom potreboval, če bo težišče nekje na maximumu pomakjeno nazaj!? Oz...bolje rečeno...kje imaš z svojimi 200g svinca težišče ti!?

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a matjaz_c » 04.01.2005, 22:49

Jaz imam malenkost več svinca kot 200g, težišče pa na nosilcu-kasneje bom to seveda spremenil, le da vidim kako se model "obnaša".

Sem iz voska(bolje bi bil plastelin, a ga nisem nič našel)naredel odtis, potlej pa iz mavca negativ in tega svinca je toliko,da zasede kar nekaj prostora.
lp Matjaž
matjaz_c

OdgovorNapisal/-a Intruder » 06.01.2005, 21:32

Pozdravljeni prijatlji modelarji.

Model je končan! :twisted: :twisted: :twisted:

Če bi na kratko povzel izgradnjo modela..... bilo je fajn, čeprav je marsikaj bilo za mene novo. Bilo je kr nekaj trenutkov, ko sem vstal od mize, ter šel iz delavnice, ker so mi živci enostavno popustili, ampak ni trajalo 10 min, in že sem bil spet nazaj in veselo lepil, brusil, itd itd...

Pri montiranju komponent v trup sem se odločil za varianto, kjer so celice v klunu, nato svinec, mizice za servote, na koncu ozadaj pa sprejemnik. Za takšno razporeditev sem se odločil predvsem zato, ker mi ni bilo všeč, da bi svinec topil, vlival v kalup, da bi nato pasal v trup. Dal sem ga takoj za celicami in to celih 178g. Niti nisem bil kaj preveč presenečen, ker ko sem model dobil sem takoj opazil, da je model v repu dosti težji kot v nosu. Tudi, ko si bile komponente že noter. Težišče je bilo na zadnjem robu krila. Z vagico sem si pomagal, da sem ugotovil, koliko g svinca bom mogel vstaviti. Model sem postavil na začrtano/željeno težišče in na mesto, kjer pride obtežitev postavil narobe obrjeno digitalno vago. Model je rinil z toliko silo navzgor, kolikor ga morem obtežiti, da bo v enakovredju. Torej...vagica je pokazala 184g, kar se mi zdi zelo mali pogrešek, ki se je pojavil zaradi narobe obrjene vage, minimalnega premikanja - treslajev itd.
Kablovje vseh servo mehanizmov sem na koncih pobarval z edigsom in nato nanj z alkoholnim napisal številke, saj 6 kablov + baterija le ni majhen zalogaj. Sprogramiral sem vse, kar je bilo možno: Butterfly, krilca malce dvigjena gor - hitrost, krilca malce spuščena - termika, eleron + flap mix, za boljšo okretnost, možnost eleron + ruder mix, ki mi sicer ni všeč, ker tako ali tako uporabljam smer že po defoltu (to bo uporabno, če bom polek jedel jabolko:D in da vidim, če sem z roko boljši kot je mixer).

Sedaj, ko je model narejen in ko ga gledam me tišči v prsih, ker ga ne morem iti sprobati. Žal vremenoslovci napovedujejo JZ šele v soboto, tako da upam, da bom vsaj takrat lahko šel tole čudo sploviti! Molim le, da ne bo šlo kaj narobe, ker bi izgubil kar dosti zagona, če dam ta model v treske!

Še nekaj sličic, nato pa bi lepo prosil kritik, da povejo kakšno! ;)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 06.01.2005, 21:33

Še zadni dve, nato pa iz terena!
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

Naslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost