Pozdravljeni! V četrtek sem nabavil od Mibota model Spider. Gre za dvo meterski model primeren za pobočje. Sam model po strukturi bi bil primeren za tekmovanje v kategoriji F3F. Jaz sem ga nabavil zgolj za zabavo in ker imam njegovega mlajšega brata, ki leti fenomenalno, pa sem rekel...zakaj ne bi vzel tudi tega. Dejstvo je, da večji modeli letijo bolj umirjeno in lahkotno. Nekaj o manjšem modelu - sixty, sem napisal
TUKAJ
Prva stvar, ki mi je bila všeč so bili flapi + eleroni, ki bodo zagotavljali počasne ter efektivne pristanke brez lomljenja. Zmešal jih bom po sistemu Buterfly (Eleroni gor, flapi dol), ker tako zagotovil, da model ob pristajanju doseže minimalno hitrost ter je še vedno nekoliko vodljiv. Pendel rep mi je sicer nov, vendar mi ne bi smel delati prevelikih preglavic. Bolj ali manj je model že izgotovljen. Potrebno bo narediti luknje za servote, obrezati pokrovčke, vlepiti konektorje za povezavo sprejemnika ter servomehanizmov v keilu, kabli, vlepiti je potrebno željene servote ter na koncu stvar sprogramirati in nastaviti, da bo letelo ravno. Mislim, da dela ni kaj več kot 3 popoldneve, če se spravimo zraven kot se spodobi. Kot je prijatelj rekeol...večino časa poraiš, ko čakaš da se lepilo posuši.
Torej....moj namen je narediti dober, robusten a še vedno lahek model, z možnostjo obtežitve. Da bom to dosegel sem se odločil za servo mehanizme Hitec HS-125MG v krilu ter Hitec HS-85MG v smeri in višini. Namen uporabe kovinskih zobnikov je predvsem v tem, da jo model dovolj trden - robusten ob pristankih, saj malo trši pristanek in zapetje elerona-flapa-višine-smeri, lahko kar hitro poškoduje navadne plastične zobnike. Zdaj pa si predstavljajte, kako bi se človek počutil (recimo jaz), če bi prišel 150km daleč na eno izmed najboljših SLO pobočij (Srmica) ter ob prvem pristanku polomil zobnik na enem od eleronov ali flapov, kar bi preprečilo naralno letenje! Za po****it!
Celice, ki jih bom uporabljal so KAN1050. Odlično se vležejo v klun trupa, ter zagotavljajo dovolj energije za ca. 2h30min aktivnega letenja. Tako dolgo pa malokdo zdrži v zraku brez pavze in pomiritve živcev. Razmišljal sem o celicah GP1100, vendar sem se odločil za KAN predvsem zato, ker so za skoraj 1€ cenejše po komadu + da ne potrebujem nekega "performensa". Važno je, da lahko celice polnik z 2A, tako da ni potrebno predolgo čakati.
Sprejemnik bo kar Graupnerjev R700, ki se mi zdi odličen in dovolj kvaliteten za tak model. 7 kanalov bo zagotavljalo dovolj prostora za priključitev vseh servo motorjev + naj omenim, da odlično paše v trup modela v ležečem ali na bok obrjenem položaju. Z nekaj pene bo stvar fiksirana ter zavarovana pred vsemi trdimi pristanki ter morebitnimi karamboli v zraku ali na tleh (če že more vse crknit, zakaj vsaj sprejemnik ne bi ostal celi).
Za povezavo krilnih servo mehanizmov sem se odločil, da bom uporabil Multiplexove 6 polne konektorje, kar je ravno dovolj za par servotov na eno polovico kril. V krilo sem jih pritrdil z dvo komponentnim 5 min. epoksidnim lepilom, ker bo omogočalo "User frendly" uporabo. Sestava kril tako ne bo predstavlajla nobenih muk, saj je prav zaprav vse "plug and fly". Kabli, ki jih uporaljam za povezavo servotov, so 0,25mm^2 pleteni kabli, ki jih prodajajo v vseh modelarskih trgovinah. Dobra izbira se mi zdijo predvsem zato, ker so lepo zviti v spiralo, kar bi načeloma naj preprečevalo motnje + da so obdani z "kvazi" silikonsko ovojnico in so mehki in zelo prijazni za uporabo.
Ročice na krilnih površinah sem prav tako vlepil z dvokomponentnim 5 min. epoksidnim lepilom in držijo super. Do zdaj še nisem izgubil nobenega v nobenem od mojih modelov.
Bolj ali manj bi bilo za danes to vse. Čas, ki sem ga potreboval za vse to je bilo 2x po slabi 2 urci.
Lep pozdrav!
Jan
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.