Učenje letenja - CENA??

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

Učenje letenja - CENA??

OdgovorNapisal/-a Borut » 29.05.2005, 23:01

Prav gotovo vas je na forumu veliko, ki ste nekoga naučili leteti. Ko pa ste delo končali, pa se niste znali zmeniti za ceno. Starši so prav gotovo pripravljeni, da plačajo, a ne vedo koliko. Seveda pa bi ceno radi vedeli že v naprej.

Kot SP, se zavedam, da moram največkrat že v naprej povedati, koliko bo stalo - KLJUČ.

Samo razmišljam na glas: 10.000, ... 15.000, ... 20.000, da postane učenec samostojen.

Prosim še za vaša mnenja.
LP Borut
02-5-38-15-15, 031-38-15-15, elektro.talian@siol.net
Borut
Član

Kraj: Mlajtinci

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 29.05.2005, 23:21

Ker je učenje individualna stvar in ker so ljudje sila različno dojemljivi ni možno postavit tarife tako kot predlagaš

Katera avtošola pa ti zagotavlja ispit za XXX sit in pika

Najbolje je obračunavati učenje po urah ali letih in tako je veliko odvisno od "učenca "

Namreč nekateri se zelo trudijo in paralelno še teorijo pogledajo
.tak bo imel kratko šolanje kajti je pri stvari.

Nekateri pa to jemljejo kar malo, tako za igrat, taki pa imajo več ur več težav in celo nekateri prej obupajo kot obvladajo.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Borut » 29.05.2005, 23:44

Hvala za tvoj način razmišljanja. Prav gotovo jih veliko razmišlja tudi tako.

Mislim pa, da mora imeti vsak učitelj veliko veselja do letenja in niti ne bo računal vsake sekunde. Cena pa pomeni za učenca oz. starša neko obvezo.

Prosim vse razpravljalce, da v tej rubriki v stavkih ne uporabljajo po 3 enake črke (XXX, YYY, ZZZ, ...)
LP Borut
Borut
Član

OdgovorNapisal/-a dejanmes » 30.05.2005, 09:34

:shock: ??? in vsak pek, ki ljubi svoj poklic ti pol žemlje šenka
Kdor visoko leta ma dobr odriv...
Uporabniški avatar
dejanmes
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a pjer » 30.05.2005, 10:53

Še vedno ni nobene številke?
Bom kar direktno vprašal, če učitelj da vse, model , bencin. napravo je cena ? Če pa ima učenec vse in učitelj da samo znanje pa je cena?
Za uro letenja.
L.P.Pjer
Uporabniški avatar
pjer

Kraj: Šentjur

OdgovorNapisal/-a dejanmes » 30.05.2005, 11:02

ne vem ali se vam ne da brskati po netu ali ali so krive visoke temperature

Cenik šole letenja z inštruktorjem
MODEL TRAJANJE LETA CENA ZA LET
Java 150 do 15 min 1.000,00 SIT
Miss 2 15 min 1.000,00 SIT
Zephyr 15 min 1.500,00 SIT
Trainer 40 15 min 2.000,00 SIT
Letenje z vašim modelom* 15 min 1.500,00 SIT
Letenje z modelom, kupljenim v naši trgovini do 15 min 500,00 SIT
Informativni let** 15 min BREZPLAČNO

* Pri šolanju z lastnim modelom je pilot odgovoren za brezhibnost modela. Inštruktor ne odgovarja za morebitne poškodbe modela med letom.

**Vsi, ki bi radi poskusili letenje z radijsko vodenimi modeli letal in vas zanima naš način šolanja lahko brezplačno poskusite letenje z našim modelom po predhodnem dogovoru.

Ker je letenje z modelom za začetnika zahtevno opravilo, je trajanje poleta omejeno na 15 minut saj večini začetnikov popusti koncentracija že po 10 minutah letenja, zato so daljši poleti popolnoma neučinkoviti. Med dvema poletoma je potreben vsaj 10 do 15 minuten odmor, zato je postavljanje cene za uro letenja nesmiselno.

Vse podrobnosti o šolanju in terminih lhko izveste v naši trgovini.
Uporabniški avatar
dejanmes

OdgovorNapisal/-a strukel » 30.05.2005, 12:21

dejanmes napisal/-a:
Cenik šole letenja z inštruktorjem
MODEL TRAJANJE LETA CENA ZA LET
Java 150 do 15 min 1.000,00 SIT
Miss 2 15 min 1.000,00 SIT
Zephyr 15 min 1.500,00 SIT
Trainer 40 15 min 2.000,00 SIT
Letenje z vašim modelom* 15 min 1.500,00 SIT
Letenje z modelom, kupljenim v naši trgovini do 15 min 500,00 SIT
Informativni let** 15 min BREZPLAČNO

:twisted: Mislim, da so kljub vsemu cene malo navite... :twisted: Strinjam pa se, da je zelo težko postavit denarno postavko... :roll:

Kot drugo pa mislim, da bi moralo biti več odnosov na podlagi "I scratch your back and you scratch mine"... Torej na menjavi uslug... :shock: :shock: :shock: Sploh naj bi to veljalo za mala podjetja oziroma trgovine, ki se ukvarjavo z izdelavo oziroma prodajo modelarskih izdelkov. Moja logika je naslednja - če je model kupljen v taki trgovini naj bi mu (kupcu) prodajalec namenil vsaj recimo 1 uro letenja (4 x po 15 min) BREZPLAČNO!!! :roll: :roll: :roll: Na ta način bi verjetno zadovoljni kupec hvalil podjetke, ki bi na ta način prišlo do brezplačne reklame... :!:

LP Strukel
Uporabniški avatar
strukel
Član

Kraj: Bled - okolica

OdgovorNapisal/-a dejanmes » 30.05.2005, 12:30

strukel ni panike tip je hotu cene ker jih sam ni najdu pa jih je dubu...
glede višine pa tko, je relativna glede na to koliko modelov lahko zlomiš preden se sam naučiš, sem pa pred časom napisal da hvala bogu slovencem ker imamo toliko prijaznih modelarjev. Če pa najameš nekoga ki uči kot profesionalec in od tega tudi živi je pač logično da mu plačaš tarife pa najbrž nihajo.
Uporabniški avatar
dejanmes

OdgovorNapisal/-a steem » 30.05.2005, 12:48

Mislim da je najbolša cena tarife učenja letenja letala helokopterja itd itd ta, da se začetnik včlani v klub(članarina) in od tam dobi nekaj osnovnih izkušen za letenje.

Mislim pa da bi si vsak modelar začetnik moral narediti prvi model letala sam(spet v družbi klubskih kolegov) ... saj edino tako bo lahko cenil tisto kaj bo letel.

moje mnenje.

LP Jernej
steem

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a strukel » 30.05.2005, 14:27

Se strinjam...

LP Strukel
Uporabniški avatar
strukel
Član

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 30.05.2005, 17:00

Zgoraj objavljeni cenik je cenik na strani Mantua model in je samo približen V RL so drugačne cene :D

Kar se pa zaslužkarstva na račun šole tiče je pa bolj ko ne beda bencin ki ga porabim do letališča pa včasih še pijača ki jo ob celodnevnem sončanju še kako rabim sta plačana (včasih pa ne)

Tarife postavljat je res problem
NPR avtomehanik na uradnem servisu ima 13000+ddv režijsko uro :?:

Učenje letenja z modeli naj bo pa zastonj ali kaj

Kje so cene modela motorja komand IPD
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Borut » 30.05.2005, 18:00

Tema je prav gotovo zanimiva za marsikoga. To je razvidno že iz tega, da vsi pisarimo nekaj okrog in ne vemo povedati nobene številke, samo ceno mehanika, ...

"TIP" je tiste cene že videl, brez skrbi. Peku je pečenje poklic in od tega živi. Ti, ki pa boš nekoga učil, pa za to ne boš zahteval:
- za 1 uro ceno doktorja ali inženirja, če si ....,
- potnih stroškov (po možnosti za letalo),
- pol dnevnice,
- dodatek za težko delo (+30 stopinj C)

Gre za to, da učenec ne bo vedel koliko ti je dolžan. Kako bo pa vedel, če pa mu ti ne boš vedel povedati? Saj ne gre za to, da boš nekoga odrl ali boš od tega živel kot gospod.

Po drugi strani pa bo verjetno manj osipa in bodo prihajali resnejši kandidati. Na ta način bo tudi kandidat in njegovi starši videli, da modelarstvo ni samo hec, ampak tudi resno delo.

Ko sem odpiral temo, sem mislil, da bi oblikovali ceno:
- jadralno letalo - čisti začetnik
- motorno letalo - M,S,V - čisti začetnik
- motorno letalo - M,S,V - nadaljevalni - predlagam pivo, ker je to že modelar, ki mu je modelarstvo prišlo nekako pod kožo.

Po moje je bolje, da da vse učitelj.

Vsak seveda razmišlja po svoje. Želel pa bi, da dajete nekako konkretnejše številke. Sicer se ta tema približuje bolj politični razpravi.
Zadnjič spremenil Borut, dne 30.05.2005, 23:21, skupaj popravljeno 1 krat.
LP Borut
Borut
Član

OdgovorNapisal/-a steem » 30.05.2005, 19:46

Borut se strinjam s teboj da nekateri ne razlikujejo služenje kruha z hobijem... ali se motim ? :roll:

Če si ded mu reči da ti je dolžn en pir in ražnič :) čisto po modelarsko. Če pa si zagrižen modelar pa mu reči da ti je dolžl kišto pira :P :lol:

Modelarstvo mora biti zabavno ... na našem koncu modelarji ne poznamo denarja ... samo kompenzacijo in usluge ;) (vsaj pri teh kaj jih jaz poznam in se(sem se) družil z njimi).

LP Jernej
steem

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a » 30.05.2005, 19:50

Sam učim trenutno letet enga poba. Če seštejem ves čas, ko je bil v zraku to znese bi rekel okoli 2h (okoli 20 poletov). Učim ga na svojem modelu, s svojimi komandami. Zaupam mu že vse razen pristanka... :oops: Mi ne pride na misel, da bi njegovim staršem rekel, ko me (vsakih deset minut) vprašajo koliko so dolžni, karkoli, ker so tudi meni na začetku določeni ljudje veliko (ali malo) pomagali. Bom pa od njega terjal en pir čez kakih 5 let. :roll:

Drugo je, če govorimo o firmi (konkretno Mantua). Mislim, da imajo lepo narejeno, "da je učenje cenejše", če je model kupljen pri njih (lepa komercialna poteza).

Resnično najbolje je verjetno, da se novinec včlani v klub ali poveže z izkušenejšim modelarjem...

----------------------

Moje osebno mnenje je, da bi bila primerna tarifa za en let - 10 min (ampak res 10 min) recimo 500 Sit. S tem, seveda, da učenec pride do tam kjer ga učitelj namerava učiti. Kakor pravi McGayver je težko oceniti koliko časa rabiš, da se navadiš kolikor toliko samostojno letet, ampak menim, da bi bila okvirna številka 20 letov po deset minut (recimo lepo razporejeni v mesecu dni) - se pravi 10.000Sit po mojem izračunu. :?

Ampak to je samo moje mnenje in verjamem, da se človeku, ki se tega lotuje kot posla verjetno pri omenjeni tarifi "ne splača"...

LP, Tine
Uporabniški avatar

Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a strukel » 30.05.2005, 20:57

Recimo, da je java 6.000 sit. Sm za to, da učenec da enih 3.000 sit kot garancijo za to če slučajno razbije letalo. Vsak zihr ne razbije letala... Če ga ne razbije, se mu denar pač vrne. Na 15 minut plača recimo 500 sit + recimo bencin, ki ga je porabu (pri javi tega seveda ni) Komande je pa itak bl težko pokvarit...

Recimo...

LP Strukel
Uporabniški avatar
strukel
Član

OdgovorNapisal/-a luigidon » 30.05.2005, 21:00

Takole bom rekel. Ceno je nemogoče oblikovat, ker je razlika ali se nekdo uči na letalu vredenm 1000€ ali pa 100€. Poleg tega je še cel kup dejavnikov, ki vplivajo na ceno. Mislim, da ima Mantua zelo poštene cene, ter da se tam res veliiiiiko naučiš.

Takole bom rekel. Sam sem valda hotel šparat, pa ne dajat za učenje letenja dnarja. Zato sem seveda razbil nekajkrat avijon, pa se je h sreči dal popravit, ampak če seštejem vse stroške teh razbijanj presežejo 10.000 sit. Potem to še ni bilo dovolj in sem moral razbit še en lesen model, ki je šel totalno v trske. Takrat je bila šola dražja. Model je bil vreden brez vsega 24.000 sit, ostala so mi le krila. Da ne omenjam, da je motor šel v 3pm, pa getribe, pa baterije itd....Kar mi je ostalo so torej krila, dva servota, regler in pa? Hm nič drugega....

Če nebi hotel šparat oz. če bi sedaj šel še enkrat čez vso pot, bi zagotovo bil pripravljen dat 10 jurjev na roko nekomu, da me nauči letet. Za 10 jurjev pa po Mantua ceniku dobim kar precej minut a ne?
in še en razlog zakaj bi se tko odloču. Ko sem se sam učil sem imel nemalo problemov. Dovolj je bilo le 5 minut, da sem enkrat prišel na letališče, ko je bil ravno McGayver tam. Zvedel sem več, kot v vseh svojih minutah letenja. Dal mi je za pelat svojga Telstarja in avijon me je začaru:) Mcgayver pa razjasnu mnogo stvari, da je bilo letenje lažje.

Tako, da nehite preačunavat kolk bi kdo dal oz. kolk to stane, pa kolk vas kdo odira itd....Sploh pa če primerjate z drugimi stvarmi, sploh ni tako drago. Poglejte recimo koliko stane par minut vožnje z elektro kartingom v Ljubljani. Pa nimajo praktično nobenih stroškov z vožnjo. Nekaj je če ceno oblikuješ smoterno, glede na trg. Če ti uspe 5 jurjev računat za 15 minut učenja, potem dej le. ali je to oderuško ali ne, lahko vsak sam presodi. Zakaj pa nebi imel 5 jurjev, če se da to prodat. Ampak se ne da. Zato se mi zdijo cene pri Mantui res ugodne, ker nekdo, ki je dal 50 ali več jurjev za avijon in ostalo, pa mu je škoda dat 5 jurjev, da se nauči letet, naj raje da vse v kot in glonca do konca življenja, da ne bo slučajno kje kakšnega jurja izgubil....

lp
m
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 30.05.2005, 21:33

@strukel

Takoj kupim tri nove, kompletno opremljene(za v zrak pripravljene) Jave po šest jurjev. :D :D :D

lp
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a dejanmes » 30.05.2005, 23:29

dejstvo je da je treba ločiti hobij od posla, baje je cena avtošol več ali manj enaka +-10 % ne glede na to ali voziš avto za 3000 EUR ali za 20000. Če se greste hobi je zadeva - cena okoli piva ali kokakole če pa nekdo nekoga najame da ga uči ga je pač potrbno plačati, kar vključuje tudi dnevnico, kilometrino, malico... eh, rad bi videl "ljubitelje" ki mi bodo za ceno hobija na CNC- zrezkali rezkali reduktor z diferencialom za kokakolo. O kaj pa strojna ura....

PS: ne cena, ne becin, kvaliteten učitelj???
Uporabniški avatar
dejanmes

OdgovorNapisal/-a Borut » 31.05.2005, 00:19

V tej temi se pogovarjamo izključno o hobiju in ne o profesionalnem poslu.

Če bo prišel k tebi nek mladenič in mu boš ti obljubil, da ga boš naučil leteti avion za 1 kokakolo, si naredil veliko napako. Verjetnost, da bo prenehal s "hobijem" je velika zato, ker tega preprosto ne bo znal ceniti.

Ko mu boš pa povedal ceno, pa si se tudi ti obvezal, da ga boš učil in še bolje povedano naučil, prišel ob dogovorjeni uri, se odpovedal marsičemu. Zato še vedno zagovarjam, da je najbolje dati ceno za naučeno delo in se držati učenja kot najboljši mojster. Pri teh je predobro vidno, kdaj delajo na uro in kdaj na ključ. Pri slednjem večkrat trpi kvaliteta, ki pa v našem primeru lahko odpade, saj mora kandidat uspešno pripeljati TVOJ model gor in dol.

Razbito letalo je napaka učitelja in ne učenca.

Cena aviona za začetnika ni smiselna, da presega vse meje, ker je verjetnost, da se avion razbije večja, kot pa če ga vozi učitelj sam.

Sam imam zelo slabo vest, ker je sina in posredno tudi mene naučil leteti nekdo, ki takrat ni bil niti znanec. Čeprav je danes že dober prijatelj, pa v tistem času še ni bil.

Koliko pa jih je še naučil, pa danes vedno manj primejo za komande, torej ne spoštujejo delo učitelja.
LP Borut
Borut
Član

OdgovorNapisal/-a dejanmes » 31.05.2005, 08:31

Kot SP, se zavedam, da moram največkrat že v naprej povedati, koliko bo stalo - KLJUČ.

Samo razmišljam na glas: 10.000, ... 15.000, ... 20.000, da postane učenec samostojen.

Prosim vse razpravljalce, da v tej rubriki v stavkih ne uporabljajo po 3 enake črke (XXX, YYY, ZZZ, ...)

To je razvidno že iz tega, da vsi pisarimo nekaj okrog in ne vemo povedati nobene številke, samo ceno mehanika,

Gre za to, da učenec ne bo vedel koliko ti je dolžan.

Če gre za hobi so vsa tvoja poizvedovanja skregana s tem kar si nazadnje napisal. Če greš na pisto kjer se zbirajo letalci ti garantiram da boš letel, če boš pa nekoga poklical da pride samo zato da te uči z vso ustrezno opremo pa računaj da boš plačal. Glede cene pa se le prej dogovori.
Uporabniški avatar
dejanmes

Naslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov